Vliv délky hlavně na výkonnost ráže
-
- Zkušený diskutér
Re: .308 - délka hlavně
Na ty Holicie nejsou nej. reference. Vem to Sako. ZKK 601 a přestavba je dobrá volba. Jinak dělají i Sako Varmint s 20". Neboj se, odvaž se!
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Re: .308 - délka hlavně
Ikdyz tohle nevypada taky zle Josefe
http://www.brnohunt.eu/howa/images/amer_01_big.jpg
nebo v pazbe na zakazku
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/41 ... nice-howa/
Pokud je rozpocet nizsi Howa je jasna volba
5.4. - upraveno doplneno
odkaz brnohunt
Dale take Steyr Mannlicher Pro Hunter Mountain, který má hlaveň dlouhou pouze 508 mm

http://www.brnohunt.eu/howa/images/amer_01_big.jpg
nebo v pazbe na zakazku
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/41 ... nice-howa/
Pokud je rozpocet nizsi Howa je jasna volba

5.4. - upraveno doplneno
odkaz brnohunt
Dale take Steyr Mannlicher Pro Hunter Mountain, který má hlaveň dlouhou pouze 508 mm
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
-
- Častý návštěvník
8x68 délka hlavne
Přesunuto z 8x68S - délka hlavně
Zbrojovák
Mam dotaz pro zkusene kolegy.Da se nejakym zpusobem vypocitat jaka muze byt co nejkratsi hlaven na 8x68S/tak aby mela raz a zbran smysl/.Delka,tu nejkratsi co jsem nasel,je 52cm/nabizi Blaser/.Dekuji za fundovane poznamky a pripadne glosy.Nebo pripadne zkusenosti.
Zbrojovák
Mam dotaz pro zkusene kolegy.Da se nejakym zpusobem vypocitat jaka muze byt co nejkratsi hlaven na 8x68S/tak aby mela raz a zbran smysl/.Delka,tu nejkratsi co jsem nasel,je 52cm/nabizi Blaser/.Dekuji za fundovane poznamky a pripadne glosy.Nebo pripadne zkusenosti.
Re: 8x68 délka hlavne
Co znamená mít smysl? Vystřelit to půjde i s pistole, viz Contendery v magnumových puškových rážích.
Každý má jiná kriteria a požadavky na přesnost a komfort, je otázkou zda se bude jednat o zbraň běžnou loveckou nebo s požadavkem na longrange.
U této problematiky hraje významnou roli použití prachu, hmotnosti a typu střely, při nalezení vhodné kombinace lze střílet kolem MOA (dnešní standard) u rychlých magnumových nábojů při délce hlavně od 500mm, při zachování výkonu hodného původní ráže. Pod tuto délku bude zřejmě velmi těžké snížit hodnotu úsťového tlaku tak, aby neovlivňoval negativně střelu v přechodové fázi balistiky. Je to věc zdlouhavého testování a vzorec na výpočet dle mě znám není, alespoň jsem o něm neslyšel - protože jak píšu výše, každý má jiný požadavek na precizi a výkon.
Dnešní střeliviny jsou úplně jinde oproti složím např. z 40-50.let 20.stol., kdy byla standardní délka hlavně pro magnum ráži 650-670mm, ještě do konce 2.svět.války běžně u těžkých magnumů 700-720mm (např. 500Jeffery, 505Gibs atd.)
Dnes se vyrábí sériově běžně např. 458Lott v délce hlavně 600-610mm, při zachování původního výkonu ráže a jeho přesnosti. Hornadyho relativní novinka - prach superformance běžně vymačkává z nábojů vyšší výkon, dokonce při snížení úsťového tlaku(dle tvrzení výrobce), takže vývoj spěje kupředu.
Každý má jiná kriteria a požadavky na přesnost a komfort, je otázkou zda se bude jednat o zbraň běžnou loveckou nebo s požadavkem na longrange.
U této problematiky hraje významnou roli použití prachu, hmotnosti a typu střely, při nalezení vhodné kombinace lze střílet kolem MOA (dnešní standard) u rychlých magnumových nábojů při délce hlavně od 500mm, při zachování výkonu hodného původní ráže. Pod tuto délku bude zřejmě velmi těžké snížit hodnotu úsťového tlaku tak, aby neovlivňoval negativně střelu v přechodové fázi balistiky. Je to věc zdlouhavého testování a vzorec na výpočet dle mě znám není, alespoň jsem o něm neslyšel - protože jak píšu výše, každý má jiný požadavek na precizi a výkon.
Dnešní střeliviny jsou úplně jinde oproti složím např. z 40-50.let 20.stol., kdy byla standardní délka hlavně pro magnum ráži 650-670mm, ještě do konce 2.svět.války běžně u těžkých magnumů 700-720mm (např. 500Jeffery, 505Gibs atd.)
Dnes se vyrábí sériově běžně např. 458Lott v délce hlavně 600-610mm, při zachování původního výkonu ráže a jeho přesnosti. Hornadyho relativní novinka - prach superformance běžně vymačkává z nábojů vyšší výkon, dokonce při snížení úsťového tlaku(dle tvrzení výrobce), takže vývoj spěje kupředu.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Re: Vliv délky hlavně na výkonnost ráže
neviem co je to za blby trend mat co najkratsiu moznu hlaven. Okrem vahy z toho vyplyvaju len negativa:rachot a spatný ráz - kto nevladze nosit zbran tak....
-
- Zkušený diskutér
Snad jedině manipulovatelnost při sedění v bedně-kazatelně. Dlouhou hlavní můžeš taky na naháňce vypíchnout kolegovi oko při jizdě v babosedu. To jsou asi jediné výhody krátké hlavně u této ráže. Proč ale mít 8x68S a střílet na pár metrů slabou zvěř? Z kazatelny jsem moc LR neviděl a to nemluvím o LR z kazatelny na silnou zvěř. na naháňku moc není -dlouhý závěr, dlouhé pohyby, v krátké hlavni by měla silný zpětný ráz a přebití a opakované přesné zaměření je pomalejší.
8x68S vznikla mezi válkami a byla určena pro lov středně těžké a těžší zvěře (100-150kg divočák není těžká zvěř-je to jen trochu větší prase) na delší vzdálenosti. V podstatě pro africké pláně. U nás a na Slovensku v horách na skutečně silné jeleny a slovenské trofejové divočáky. Ještě tam mají kde vyrůst do 200+ monstra. Je potřeba si uvědomit, že se tehdy střílelo v drtivé většině bez puškohledu a na klikání se nehrálo. Kulovnice měly max stavitelné hledí, spíš tříplátkové jak známe u starých Zetek, případně dioptr. ten nakonec měly i první ZKK 600. E.H. je toho nakonec dokladem. Moc toho o puškohledu nenapsal a to střílel daleko. Tam byla energie výhodou a plochá křivka je skutečně potřeba. V současné době se s kvalitním puškohledem a s dálkoměrem dá naklikat u medium ráží úplně všechno. Proto zůstává nejdůležitější devizou 8x68S výkon a tak bych se logicky držel magnumového standardu a chtěl pušku v této ráži 26" - 65 cm a pod 60cm bych rozhodně nešel. Pokud tomu moderní prachy dokážou přidat, tak jedině dobře a ať výkon jde nahoru. Nechápu, proč srazit výkon kulovnice 8x68S na úroveň 8x64S za cenu totálního střeleckého nepohodlí. Raději volba jiné ráže.
TO: Zbrojovák
I když jsou střeliviny hodně daleko, tak nevěřím, že se dočkám smysluplné 338LM v 20" laufu a stejně tak 8x68S. Jsou si hodně podobné.
8x68S vznikla mezi válkami a byla určena pro lov středně těžké a těžší zvěře (100-150kg divočák není těžká zvěř-je to jen trochu větší prase) na delší vzdálenosti. V podstatě pro africké pláně. U nás a na Slovensku v horách na skutečně silné jeleny a slovenské trofejové divočáky. Ještě tam mají kde vyrůst do 200+ monstra. Je potřeba si uvědomit, že se tehdy střílelo v drtivé většině bez puškohledu a na klikání se nehrálo. Kulovnice měly max stavitelné hledí, spíš tříplátkové jak známe u starých Zetek, případně dioptr. ten nakonec měly i první ZKK 600. E.H. je toho nakonec dokladem. Moc toho o puškohledu nenapsal a to střílel daleko. Tam byla energie výhodou a plochá křivka je skutečně potřeba. V současné době se s kvalitním puškohledem a s dálkoměrem dá naklikat u medium ráží úplně všechno. Proto zůstává nejdůležitější devizou 8x68S výkon a tak bych se logicky držel magnumového standardu a chtěl pušku v této ráži 26" - 65 cm a pod 60cm bych rozhodně nešel. Pokud tomu moderní prachy dokážou přidat, tak jedině dobře a ať výkon jde nahoru. Nechápu, proč srazit výkon kulovnice 8x68S na úroveň 8x64S za cenu totálního střeleckého nepohodlí. Raději volba jiné ráže.
TO: Zbrojovák
I když jsou střeliviny hodně daleko, tak nevěřím, že se dočkám smysluplné 338LM v 20" laufu a stejně tak 8x68S. Jsou si hodně podobné.
Pro 8x68S není třeba magnum závěr, ale běžná střední velikost ZG/ZKK600/CZ550 tedy původně M98.
Můj názor je ten, že 100-150kg divočák nebo jelen už je pořádný kus na průstřel a ani 8x68S nemusí při šikmější ráně stačit, čili 8x68S byla vyvinuta původně pro lov běžné a těžké spárkaté zvěře do 200-250m s tím že není třeba významně zohlednit propad střely (při dnešních dostupných loveckých střelách příkladně accubond svýborným BC, se dá s ONV dostat až na těch 230m, pokud budu brát US ONV tedy MRD kde se bere ještě pokles na -40mm, tak do 250ti metrů nemusím přemýšlet nad klikáním - tedy na to 8x68S byla určená.
Lovil jsem pár let 8x64S v 52cm hlavni a "Z"etce, s výborným účinkem a přesností, čili to mám odzkoušené - kdy původní 8x64S má doporučovanou hlaveň právě 650mm.
Analogicky pro 8x68S na běžný lov bych si dnes vybral 580-600mm hlaveň, pro longrange pak původní 650mm hlaveň v těžké warmint verzi.
V ZG 458Win. mám 600mm hlaveň v konturách ZKK602/CZ550 magnum. Střílí to na tento typ magnumu a tak tenkou hlaveň velmi přesně běžně do MOA 3rány po sobě.
Můj názor je ten, že 100-150kg divočák nebo jelen už je pořádný kus na průstřel a ani 8x68S nemusí při šikmější ráně stačit, čili 8x68S byla vyvinuta původně pro lov běžné a těžké spárkaté zvěře do 200-250m s tím že není třeba významně zohlednit propad střely (při dnešních dostupných loveckých střelách příkladně accubond svýborným BC, se dá s ONV dostat až na těch 230m, pokud budu brát US ONV tedy MRD kde se bere ještě pokles na -40mm, tak do 250ti metrů nemusím přemýšlet nad klikáním - tedy na to 8x68S byla určená.
Lovil jsem pár let 8x64S v 52cm hlavni a "Z"etce, s výborným účinkem a přesností, čili to mám odzkoušené - kdy původní 8x64S má doporučovanou hlaveň právě 650mm.
Analogicky pro 8x68S na běžný lov bych si dnes vybral 580-600mm hlaveň, pro longrange pak původní 650mm hlaveň v těžké warmint verzi.
V ZG 458Win. mám 600mm hlaveň v konturách ZKK602/CZ550 magnum. Střílí to na tento typ magnumu a tak tenkou hlaveň velmi přesně běžně do MOA 3rány po sobě.
pri 8x68 by som pod 60cm nesiel uz len z toho dovodu aby mi vyhorel z tak dlhej nabojnice komplet prach...v noci pri tak kratkej hlavni mi blikne cez optiku flusne medzi oci oranzovy plamen a potom 5 min. nic nevidim.
Nekomplikuj si zivot a ber 8x57
Nekomplikuj si zivot a ber 8x57
-
- Častý návštěvník
Zdravim panove,ten duvod je jen a pouze manipulovatelnost na kazatelne a pripadne nahanka se strelbou do 100m.Tu kratkou hlaven budu mit kazdopadne,osobne se mi libi raz 8x68S /rychlost,porazeci ucinek,energie/kterou jiz mam v jine zbrani s klasickou delkou hlavne a taky jsem nechtel kupovat strelivo jine raze.Tak toto jsou ty pohnutky.
Tak sem pak hoď zkušenosti, moc takových flint mezi námi asi nebude 

Tak potom neviem naco si sem pisal pretoze ak takuto zbran najdes vyrobca zrejme ma prepocitanu optimal. dlzku na pocet kalibrov...george.barley píše:Zdravim panove,ten duvod je jen a pouze manipulovatelnost na kazatelne a pripadne nahanka se strelbou do 100m.Tu kratkou hlaven budu mit kazdopadne,osobne se mi libi raz 8x68S /rychlost,porazeci ucinek,energie/kterou jiz mam v jine zbrani s klasickou delkou hlavne a taky jsem nechtel kupovat strelivo jine raze.Tak toto jsou ty pohnutky.
-
- Častý návštěvník
Ponekud nechapu Tvoji poznamku.Budu vymenovat hlaven a menit razi a ptal jsem se na zkusenosti,pokud je nekdo ma.Ale necham se poucit....
Rád bych se zeptal místních podstatně zkušenějších diskutérů co si myslíte o: 30 06 s hlavní 54cm? Eventuálně ještě 56cm, ale ta 54 lepší. Bude to mít velký vliv na výkon ráže? Ta 54, myslím si, už by nemusela být tak málo. 308win nechci, nemám k tomu žádný racionální důvod, ale se šprgálem lovím celou dobu co mám zbroják a ráži nechci měnit, zatím celkem píše
. Konkrétně se ptám na délku hlavně u kulovnice Mauser M03. Za případnou odpověď děkuji. O

Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
Zkrácení hlavně o 1 cm by mělo znamenat ztrátu úsťové rychlosti o 2,4 m/s. Takže, bych to vůbec u .30-06 neřešil.
Jiří K.: Díky za odpověď. Takže 54cm:).
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV