Blaser R93

Vše o kulovnicích a malorážkách
OndraH
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Blaser R93

Příspěvek od OndraH »

Ahojda chtěl bych se zeptat jaký máte názor na tuhla flintu, líbí se mi možnost výměny hlavní aopd. Co vy na to?
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
vhool

Příspěvek od vhool »

asi takhle,velmi kvalitni zbran ale osobne nemam rad primotazny zaver takze o ni asi nikdy nebudu premyslet :wink:
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Mnohdy se ti u opakovaček stane, že při blbě zkalibrované nábojnici dovíráž (u válcového odsuvného, který "domyká o ?ikmou plochu), tak to prostě jde hůř, ale dovře?, vystřelí?. Znám neš»astníka co takhle přišel už o několik kusů zvěře na naháňkách, kdy prostě nedovřel závěr, hryzlo se to, a klika ne?la ani tam ani zpět - nevýhoda přímota?ného závěru, když to nedotlačí? vlastní silou (na což v 99% nemáš sílu), flinta ti nepomůže....
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

na hovno!

Příspěvek od František Fořt »

Já s tím mám jednu, ale zato hroznou zkušenost. Kolega, který mě pozval na prasata trval, že si to musím půjčit a vyzkoušet. Sestava: R93 Lux + Zeiss Diavary, tedy celkem za nějakých 150 tis Kč. ráže 308 a střelivo Norma Nosler Part. Ovládání to má jednoduché: v poloze zajižtěno s tím nejde nic dělat ani otevřít závěr, dám-li pojistku nahoru, napnu tím zároveň úderník a střílím. když přišly prasata (cca 25 ks), tak jsem v klidu jedno menší vybral, odjistil, zamířil, vydechl a ... cvak! Nic. Pak jsem ještě několikrát zkusil nahoru a dolu s tou pojistkou a pokaždé to cvaklo a nic. Pak mě napadlo, že když mi to kolega dával, tak nezasunul náboj od komory. Opatrně jsem otevíral závěr a náboj tam byl. I při pomalém a opatrném pohybu mi nakonec vylítl a zarachotil na podlaze kazatelny! Dovedete si představit ten bordel, co jsem tím cvakáním nadělal? A prasata tam přesto zůstala, jen jednou popoběhla, už byla naštěstí "za?raná". Tak jsem rachotil dál a pomalu zasunul nový náboj do komory. Zamířím a cvak! Zase nic. Byl jsem úplně zoufalý a začínal se smiřovat s tím, že na ně budu jen koukat, což je nakonec i tak zá?itek sám o sobě. Byl jsem ale na infarkt.
Pak jsem si řekl, že to naposled zkusím, nejdříve jsem chtěl zkusit další náboj, ale pak jsem jen dovřel závěr, zamířil a bác. Byl jsem z toho Blasera tak rozdivočelý, že jsem ani nevnímal, jestli jsem trefil a jak.
Prase (lončák) nakonec bylo s komorovou ranou asi 60m od nástřelu. Ten vyhozený náboj měl líznutou zápalku! Druhý den pak normálně vystřelil. Mám za to, že jsem s tím nedělal nic špatně. Přece není co zkazit na odjižtění a zmáčknutí spou?tě nebo na opakovaném nata?ení závěru. Prostě mi tahle flinta připravila "výšivný" zá?itek. A co vím, tak jiný kolega, kterému se v 30-06 R93 sekla v lese tak, že nemohl taky vyhodit prázdnou patronu a nakonec na to zvrchu vzteky dupnul! A až pak náboj vylítl.
ještě si přisadím na ráži 308 nikde včetně nástřelu nebyla kapička barvy. Prase jsme našli poslepu. už mi nikdo nevěřil, že jsem trefil, i když to bylo cca 50 m. Ani na místě, kde zhaslo barva nebyla, všechno vevnitř. Moc kvalitnější střelivo než těžká kule od Noslera - Partition laborovaná Normou podle mě není. A při stahování byly na žebrech "mezi bůčkama" pěkné podlitiny.
Tolik moje zkušenost s Blaserem R93. Mile rád se vrátím ke mému milovanému systému Mauser 98.
F.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Ja uz myslel, ze to nenapises... takovej krasnej pribeh :lol:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No pokud vím, tak má Blaser docela problém. Několikrát se stalo, že závěr letěl místo střely a opačným směrem, do obličeje. těžké zranění.
Blaser se to pokusil okecat, že náboj byl moc silný.
Raději zůstanu u kliky.
Tatínek Blasera pan (kdyby jste mi zabili, nevzpomenu si) se trhnul a udělal noý přímočarý závěr. Trochu jsem ho trápil aby mi vysvětlil zabezpečení, neuspokojil mě a nakonec zbrunátněl a odešel.
Vypadá to bezpečněji, ale stejně bych si to nekoupil.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Ano, R93 bych doporučil do sucha a čistoty, řekněme na střelnici, do terénu ale nikoliv :? .
Jinak prý jsou to obecně jedny z nejpřesnějších kulovnic.
Je ale spousta spolehlivějších systémů s otočným závěrem, kde se dají vyměňovat hlavně.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Aldak
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Blaser r 93

Příspěvek od Aldak »

Zdravím,

tuhle flintu vlastním.Mám jí v 7x64. Přímota?ný závěr mi vyhovuje.Závady ,které jsou zde popisovány jsem neměl .Líbí se mi hmotnost(při šoulačce) a délka flinty při manipulaci na menší kazatelně.
Jinak celkově spokojenost jo, a taky není tak náchylná na rez.
To je moje zu?enost.
vhool

Příspěvek od vhool »

to aldak: nikdo zde asi nebude zpochybnovat kvalitu R93 ale jeji system je i podle mne spis modelka nez delnik,kdyz pouziju muj oblibeny primer.vsechny vyse uvedene neduhy jsou obecne znamy a kazdemu majiteli (krome svatecnich strelcu) se drive nebo pozdeji alespon jednou neco z toho projevi :wink:
WetDog4
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WetDog4 »

V?em těm neduhům z hlediska teoretického :) pohledu na konstrukci závěru věřím, diskusi o těch nehodách zakončenou článkem ze zkušebny zbraní z Ulmu nebo odkud - s pozitivním pohledem na věc jsem četl ale můj ?álek kávy to nebude :?
Ale kamarád s R93 v 300Weath. M. zachází velmi hrubě (kdyby jste jí viděli chudinku .... :) ) a to už asi od roku 1994 a je nadmíru spokojený :?

Ergonomie, chod spou?tě, přesnost, zpracování, i ta antikorozní ochrana - všechno je celkem ?pička (a? na nějaké čepy, které kdysi inzerovali, že každému zdarma vymění), viděl jsem jí i po výstřelu s překá?kou v hlavni - rozloupla se ukázkově od výduti jako banán, žádné střepiny se nekonaly, střelci se nic nestalo - ani škrábnutí !!

takže dojmy různé :D :D :D , ale kalibrovat nábojnice - jak už psal Fox - to asi bude chtít jako pro samonabíječku - FL naplno.
Martin
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Ta zbraň vypadá celkem pečlivě a hezky střílí, ale zajímavé je už to, že jsem předtím o žádné zbrani neslyšel tolik nejrůznějších "příhod" a pochyb. Jeden puškař mi říkal, že když to rozebíral a viděl ty dva kolíčky, které proti ksichtu drží celý ten tlak při výstřelu, tak měl zvláštní pocit.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

kolíčky?

Příspěvek od nimrod nimrod »

Tak tomu nerozumím, jaké dva kolíčky? Závěr je přece uzamknutý kleštinou přímo do hlavně.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
WetDog4
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WetDog4 »

Možná mohl myslet spíš kolíčky v pojistce bránící výstřelu při neuzamčeném závěru - ta je součástí mechanizmu, který napíná bicí pru?inu atd. a ty páčky skutečně vypadají na první pohled poměrně filigránsky
Martin
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Koncepcne je uzamykanie vymyslene skvele- cim vyssi tlak,tym istejsie uzamknutie.Na takomto pricipe pracovali uz napr. vo WW II. dela na vojnovych lodiach.Tie tragedie,co sa stali pouzivatelom Blasera,budu mat povod v nedokonalom dovreti zaveru a naslednom odpaleni.Pretoze ono to ide,udernik by sice dociahnut na zapalku nemal...ale ktovie.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Odpovědět