Haenel Jaeger
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Haenel Jaeger
Zdravím všechny, máte už prosím někdo nějaké praktické zkušenosti s kulovou jednuškou Haenel Jaeger 9 (zpracování, přesnost, zpětný ráz apod.). Budu vděčný za jakoukoliv informaci, díky.
Re: Haenel Jaeger 9
Na Myslivost a lovectví má uživatel Petr Čáp Haenel Jaeger 9.1 ráže 6,5x65R
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
Meopta LR 10x42 HD
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
.....................................................................................................................................xtaup píše:Zdravím všechny, máte už prosím někdo nějaké praktické zkušenosti s kulovou jednuškou Haenel Jaeger 9 (zpracování, přesnost, zpětný ráz apod.). Budu vděčný za jakoukoliv informaci, díky.
Když jsem uvažoval o doplňkové „špacírce“ lehké jednušce, třeba když se jen tak chci kochat krásným jitrem, projít se s psíčkem který tohle toulání zbožňuje, nebo na privátní šoulačku po lese, etc.etc.etc. Zadal jsem si parametry takovéto jednušky : Musí být lehká a přitom seriozní konstrukce a provedení, možnost vyměnitelných hlavní , přesná, spolehlivá, a taková obyčejná, aby mi ji nebylo líto ošoupat, taky aby byla relativně laciná. Zkrátka „ dělník „ . S optikou a rychlosnímatelnou kvalitní montáží by měla vážit do 3.kg. Takové bylo moje zadání. Vyšla mi z toho právě jednuška = HAENEL 9-Jaeger. Pro začátek jsem vybral kalibr 7 x 65R, na Československo-Polsko by mohl stačit, když ne, pak není problém dokoupit další hlavně, Optiku jsem vybral taky lacinou, chtěl jsem si ověřit co kdo tady o ní tvrdí a co je pravda, tedy jsem zvolil – ZEISS- DURALYT, 2--8 x 42. Nečekal jsem od „ MagyárZeiss“ zázraky a taky se nedostavily. Ale krám to taky není. Na takovéto "domácí střílení " stačí. Montáž je Haenel- taková divná, ale když se poléčila, tak zatím funguje dobře. Ostatně od obyčejné jednušky, štrapáční, nikdo nemůže chtít zázraky. Stačí když bude trefovat do 200.m . Hlavní důvod proč jsem vybral právě Haenel 9- Jaeger je : seriozní konstrukce ! Zamyká trojnásobně dole a segmentem nahoře. Čili baskule z lehké slitiny je pevně spojená s hlavní. Stejný, či velice podobný systém jako má Blaser K-95 nebo Merkel K1. Taky na rozdíl od různých - rádoby jednušek-nepodarků - a hrůz má seriozní napínání a vypínání bicího mechanizmu = posuvnou temenní napínací páčkou, jako u Blasaeru K-95, nebo Merkelu K1.Temenní kličkou pouze odemykám a sklápím hlaveň, stejně jako to má Blaser nebo Merkel. Čistokrevná Kipplaufbuchse. Parádní spoušť s volitelným napínáčkem. Při nastřelování = na 100 a 200.m- kupodivu i po 12. výstřelech docela rychle za sebou, udrží nástřel ! Což se žádné české jednušce nemůže stát ani omylem( a že jsem jich už měl v rukou nejméně deset kusů ). Nastřelena náboji : BRENNEKE- TOG – 7 x 65 R, na 100. Rozptyl v kruhu 3,6 cm z 5.ti ran, pak na 200.m rozptyl 6,8cm taky z 5.ti ran. Stříleno v sedě z kozy s oporou. Nijak jsem nečekal na „zchládnutí“ hlavně. Chtěl jsem zkusit jak „chodí“ za studena i za horka. Pro myslivecké použití, dle mého názoru naprosto vyhovující. Celková hmotnost s optikou a montáží se bohužel nevešla do 3.Kg, když jsem ji zvážil jako celek, mělo to 3,1 kg. Tedy o deset deka víc. Na druhou stranu dobře padne do ruky, dobře sedí v rameni, nijak nekope, solidní povrchová úprava a čisté provedení, všechno funguje jak má a není hnusná. Halt co němec dělá, dobře dělá. To se jim nedá upřít, jsou to kluci šikovní . Kdo neví jak tato jednuška vypadá, tak zde jsou fotky mojí výše zmiňované-pokusné. Určitě ji zařadím do prodejního sortimentu, za ty peníze je opravdu laciná v kontextu s užitnou hodnotou. Obrázky zde :
http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/HAE ... Zprava.jpg
Když tak na to koukám a beru v potaz všechny aspekty včetně Mildových poznatků, éra Effectů a ZK 99 je u konce. Předpokládal jsem, že její cena bude podstatně vyšší, ale tohle je velice příjemné zjištění a obrovská konkurence pro tuzemské výrobce jednušek, které by tak měly stát o polovinu méně, aby nerezly v již tak přeplněných skladech.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Když ponechám stranou emoce a porovnám obě zbraně, pak můžu popsat stav takto: ZK-99 / BRNO EFFECT ( Nebo i „holické umění“ ) je to všechno stejné a na jedno brdo. Tato rádoby jednuška vznikla coby uspěchaný projekt umírající Zbrojovky Brno a.s. v devadesátých letech. Bylo potřeba honem dát na trh novinku, i když nebyla konstrukčně dotažená a tunelovaná fabrika neměla peníze na licenční poplatky za horní uzamčení hlavně . Tehdy se zrodil výrobek ZK-99. Měl nahradit jinou podivnost jménem ZBK-100/110 . Původně se ZK-99 vyráběla v kal. 6,5 x 57 R, páč její konstruktér věděl, že na větší kalibr nemá uzamykací systém. Sám jsem měl tuhle zbraň s výr. č. 0067. Asi týden než šla do trhu. Vyčítám ji tyhle výrobní a konstrukční vady : Nezamyká nahoře hlaveň do baskule, takže nikdy nebude přesná a bezpečná jako klasická – Kipplaufbűchse. Má velice dlouhý a komplikovaný spoušťový systém, a spoušť se kývá na všechny strany jako bolavý zub. Když se použije napínáček, tak je sakramentsky poznat když se položí prst na spoušť kolmo, nebo zboku, když leží na lučíku . Spouštění je pokaždé jinačí s jinačím odporem spouště. Taky seřízení spouště pomocí několika šroubků je složité a pokud nezakapu barvou nastavení, tak se za pár desítek výstřelů zase rozhasí. Podobnou bolest má i opakovačka CZ-550. Proto její nástupkyně = model CZ-557, /přijde na trh v dubnu 2012, hned po premiéře na IWA 2012 už nemá žádný složitý systém s napínáčkem, alebrž má jednoduchou bleskovou spoušť / ( V principu ne nepodobnou Blaseru ) Dále mi vadí pojistka na temeni. Ta se pohybuje u každé ZK99/Effect jak chce a jak má zrovna náladu. Jednou tvrdě, podruhé se odjistí a zajistí úplně lehoučce. Stejně tak napínání bicího systému. To se děje pohybem temenní kličky vpravo. Při tomto pohybu se u jednušky napne bicí mechanizmus a zajistí se ( systém jako u brokovnice ) Akorát součástky jsou dlouhé a subtilní a někdy se pohádají. Pro cholerika v zimě v rukavicích parádní adrenalin. Déle mi vadí hlaveň. Tenká jako propiska, už pátý výstřel rychle za sebou jde „někam“ podle momentální nálady této rádoby jednušky. Kdo nevěří, vyzkoušejte sami na střelnici. Terč na 200.metrů ! O předpažbí nemluvě. Něco jako silnější kolík na makrely, a kyvle se to po pár ranách, páč to nemá pořádně za co držet. Dotáhne se, drží, za dvě-tři krabičky nábojů se zase uvolní a může znova do dílny. Pro kutily ideální stav. Když nabiju a nevystřelím, tak nelze vypustit bicí mechanizmus. Musím vystřelit buďto na prázdnou hilznu , nebo rozebrat a odpálit na minci, abych neulomil zápalník. Hlavně se bez dolícování nedají jednoduše vyměňovat, vlastně se bez dalšího předpažbí měnit obvykle nedají , páč co kus to originál. Nemluvě o omezeném sortimentu volitelných kalibrů. Povrchová úprava = klasické alkalické černění, ne abyste sáhli na hlaveň prstem od citronu, hned je tam doživotní flek, stejně jako od lidí s agresivním kyselým potem. To že se snadno a lehce černění ošoupá je standartní jev. Za ty prachy, no nekupte to. / CENY : ZK-99/ EFFECT – standartní = 915,- EUR , model „LUXUS“ = 1.470,- EUR / - - ( HAENEL-9 Jaeger = 1.290,- EUR )
Teď HAENEL = německá zbrojovka proslulá špičkovými malorážkami , dnes patří do koncernu Merkel, který ji koupil a určil jí místo podobné, jako má Škodovka v koncernu VW. Kvalita za rozumnou cenu, páč Merkel je prestižní značka, která se nemůže prodávat lacino, ale koncern zase chce oslovit i střední třídu, která požaduje vysokou kvalitu a užitnou hodnotu za relativně lidový peníz . Takže udělali z osvědčené a prestižní – echt Kipplaufbűchse- Merkel K1 lidový model Haennel-9 Jaeger. Oškubali honosný kabátek, aby ješitní majitelé K1 neřvali, ale to podstatné zůstalo. Materiál, osvědčený systém, precizní zpracování, dokonalá zaměnitelnost hlavní, kalibry od 6,5 x 57 R až po 300 Winch. Magnum nebo 9,3 x 74R ! Funguje to, nekazí se to, trefuje to, není to hnusné, povrchová úprava silnějších hlavn í = hloubková karbonitridace, takže neošoupe se to, nevadí tomu kyselé ani zásadité ( ocet/vápno), spoušť chodí bezvadně a nemusí se „štelovat“ , zamykání dokonalé, napínání posuvnou temenní páčkou, zatlačím dopředu je nataženo a když nechci střílet zatlačím znovu a páčka zajede dozadu a bicí mechanizmus je vypnutý. Klidně chodím s nábojem v komoře a nemůže to ani omylem vystřelit, páč nemá jak. Napínám až těsně před výstřelem. Jednoduché, precizní a bez závad. http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/HAE ... rZleva.jpg
Až mně napadlo, jestli to ti kluci německý v minulosti neukradli našemu géniovi, Járovi Cimrmanovi. Co dodat ? Toto je moje ryze subjektivní hodnocení, podle vlastních praktických zkušeností a upozorňuji, že nenesu odpovědnost za jakékoliv duševní „rozvrkočení “ kohokoliv způsobené přečtením tohoto příspěvku .
Teď HAENEL = německá zbrojovka proslulá špičkovými malorážkami , dnes patří do koncernu Merkel, který ji koupil a určil jí místo podobné, jako má Škodovka v koncernu VW. Kvalita za rozumnou cenu, páč Merkel je prestižní značka, která se nemůže prodávat lacino, ale koncern zase chce oslovit i střední třídu, která požaduje vysokou kvalitu a užitnou hodnotu za relativně lidový peníz . Takže udělali z osvědčené a prestižní – echt Kipplaufbűchse- Merkel K1 lidový model Haennel-9 Jaeger. Oškubali honosný kabátek, aby ješitní majitelé K1 neřvali, ale to podstatné zůstalo. Materiál, osvědčený systém, precizní zpracování, dokonalá zaměnitelnost hlavní, kalibry od 6,5 x 57 R až po 300 Winch. Magnum nebo 9,3 x 74R ! Funguje to, nekazí se to, trefuje to, není to hnusné, povrchová úprava silnějších hlavn í = hloubková karbonitridace, takže neošoupe se to, nevadí tomu kyselé ani zásadité ( ocet/vápno), spoušť chodí bezvadně a nemusí se „štelovat“ , zamykání dokonalé, napínání posuvnou temenní páčkou, zatlačím dopředu je nataženo a když nechci střílet zatlačím znovu a páčka zajede dozadu a bicí mechanizmus je vypnutý. Klidně chodím s nábojem v komoře a nemůže to ani omylem vystřelit, páč nemá jak. Napínám až těsně před výstřelem. Jednoduché, precizní a bez závad. http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/HAE ... rZleva.jpg
Až mně napadlo, jestli to ti kluci německý v minulosti neukradli našemu géniovi, Járovi Cimrmanovi. Co dodat ? Toto je moje ryze subjektivní hodnocení, podle vlastních praktických zkušeností a upozorňuji, že nenesu odpovědnost za jakékoliv duševní „rozvrkočení “ kohokoliv způsobené přečtením tohoto příspěvku .
Jako bývalý(a tudíž již štastný) majitel ZK 99 můžu její hodnocení podepsat, snad jen, ta moje "krasavice" se při natažení nezajišťovala, bylo třeba ručně! 

-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Díky za poznatky o této zbrani, již jsem novopečeným majitelem této zbraně v ráži 6,5x65R, ze zbraně jsem prozatím doslova nadšen za ty peníze fakt supr věc, tedy zatím mohu posuzovat pouze zpracování, chod spouště, chod závěru. Jakmile trochu vyzkouším v praxi, přidám další info. Kdo má zájem o takovou elegantní zbraň jakou je kulová jednuška za relativně přijatelné peníze, tak neudělá chybu když si pořídí Haenel.
Re: Haenel Jaeger
Zdar všetkým, poprosil by som o radu ohľadom Jaeger 9. Chcel by som vedieť či je možné ťemennú kľuku otvárania-zlamovania, po jednoduchej úprave zlamovať tiež pohybom do ľava teda na ľaváka-left hand???