Stránka 1 z 2

Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: ned 06.12.2009, 18:02
od Hany1693
napište,jak děláte bažanty...různé recepty a tak...dikes :D

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: pát 08.1.2010, 11:15
od Zakov
Mám bažantů přes szónu hodně a dlouho jsem nemohl najít něco mému jazyku lahodící. Většinou jsem vytěžil pouze prsa a kýty, ty jsem opekl s dostatkem slaniny a zeleniny nebo jsem prsa nakrájel na nudličky a udělal z toho čínu. Teď jsem přišen na chuť bažantovi na víně a bažantí pomazánce.
Bažant na víně je klasika.Na másle (ale opravdovém) orestuji na drobno nakrájenou cibuli. Na ni pak položím bažantí prsa hodně prošpikované slaninou či špekem, nasolené a okořeněné jalovcem, pepřem(výborná je pikantní směs pepřů). Můžeš tam dát i koření na zvěřinu. Prsa ze všech stran orestuji a následně zaleju 750 ml alespoň průměrně dobrého čeveného vína (nejlépe Merlot, cabernet). Taky přidávám vrchovatou lžíci brusinkového kompotu. Takto ponechán cca 45 minut do změknutí (hodina neublíží). Pak prsa vyjmu a omáčku zahustím moukou (nebo jíškou ). Následně opět vložím prsa na cca 15 minut. Podávám s bramborem a hodně mlaskám.... Bažantí pomazánku později, musím se najíst, nějak mi z těch představ vyhládlo.... Žako

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: pát 08.1.2010, 13:13
od Zakov
Oběd nic moc, není čas. Takže ta pomazánka. Je to recept mých přátel z bažantnice, kde ale fakt trochu plýtvají touto zvěřinou. Nicméně : 2 stažené bažanty povaříme s kořenovou zeleninou, její složení je na dva bažanty asi toto 1 celer, 2 petržele a 5 středních mrkví. Do tohoto vývaru přidáš celý pepř, nové koření, bobkový list, dosolíš (přiměřeně). Já jsem bažanty před povařením nechal 2 dny v lednici uležet ve směci soli, pepře a samozřejmě pomačkaného česneku. Zeleninu je nutné vytáhnou po jejím změknutí a bažanta necháš vařit až změkne a jde lehce od kosti. Pak pokrájíš zeleninu na kostky (nebo postrouháš na hrubém struhadle), maso z bažanta pokrájíš na kousky, přidáš tatarku a můžeš si s tím hrát dle chuti. Já jsem tam přidal trochu hořčice (dijon), samozřejmě česnek dle tvé chuti a snášenlivosti okolí. Vše pochopitelně smícháš. Celer je tu docela dominantní chutí, pokud ho nemusíš, v jeho množství na vaření výrazně uber. Celé je to vhodné rychle zchladit (v zimě to obvykle není problém) a dále uchovávat mimo konzumaci v lednici. Je to skvělé s čerstvou houskou či chlebem nebo i samotné, když je dost zeleniny. Holky z bažantnice k vývaru přidají zeleninu do polévky, nějaké maso a mají navíc skvělou bažantí polévku. Měl jsem to i jako drobné pohoštění přátel npo společném honu a hodilo se to. Takže dobrou chuť.

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 13.1.2010, 19:47
od Petr Kaděrka
Bažant nadívaný
Nádivka:
-na másle zpěnit cibulku, přidat špek a libové uzené (ev. šunku), smíchat s 1-2 houskami které byly namočené v mléce, vajíčkem, zelená petržel, sůl, pepř
Bažant:
- stáhnout, našpikovat, vyplnit nádivkou, podlít vodou (možno přidat i červené víno :D), pomalu péct

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 13.1.2010, 19:56
od Petr Kaděrka
Bažantí polévka

Potřebujeme:
1 bažant stažený (pokud máme, můžeme přidat i kousek krku s kostí vysoká, srnčí...) 1 menší cibule, 1 struček česneku, 1mrkev, 1 petržel, celer (1/4 velkého), 10 celých pepřů, 5 nových koření, 1lžička soli, 2l vody, na dochucení např. vegetu, zvěř. koření

Vaříme cca 3/4 hodiny v papiňáku(do měkka - maso :D ), pak přecedíme bažanta a zeleninu nakrájíme na kostky a šoupneme zpět do vývaru, přidáme nudle nebo uvařenou pohanku

Dobrou chuť

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 13.1.2010, 21:10
od rimar77
Petr Kaděrka píše:Bažantí polévka

Potřebujeme:
1 bažant stažený (pokud máme, můžeme přidat i kousek krku s kostí vysoká, srnčí...) 1 menší cibule, 1 struček česneku, 1mrkev, 1 petržel, celer (1/4 velkého), 10 celých pepřů, 5 nových koření, 1lžička soli, 2l vody, na dochucení např. vegetu, zvěř. koření

Vaříme cca 3/4 hodiny v papiňáku(do měkka - maso :D ), pak přecedíme bažanta a zeleninu nakrájíme na kostky a šoupneme zpět do vývaru, přidáme nudle nebo uvařenou pohanku

Dobrou chuť
určitě dobrej recept ale na polívku je třeba bažantí slepička a né bažant :-) a lepší polívku jsem než z té slepičky jsem nejdl

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: čtv 14.1.2010, 21:16
od Petr Kaděrka
určitě dobrej recept ale na polívku je třeba bažantí slepička a né bažant :-) a lepší polívku jsem než z té slepičky jsem nejedl
Jestli je na polévku lepší slepička, nejsem schopen posoudit :oops: .V neděli jsem měl k obědu 2 kohoutky. Jeden jako nadívaný, z jednoho polévka, obojí výtečné. Jak se obejdu bez polévky, tak bažantí nepohrdnu nikdy, ať kohoutkem nebo slepičkou :lol: .

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 27.1.2010, 9:46
od Sršeň Milan
Zakov píše:Mám bažantů přes szónu hodně a dlouho jsem nemohl najít něco mému jazyku lahodící. Většinou jsem vytěžil pouze prsa a kýty, ty jsem opekl s dostatkem slaniny a zeleniny nebo jsem prsa nakrájel na nudličky a udělal z toho čínu. Teď jsem přišen na chuť bažantovi na víně a bažantí pomazánce.
Bažant na víně je klasika.Na másle (ale opravdovém) orestuji na drobno nakrájenou cibuli. Na ni pak položím bažantí prsa hodně prošpikované slaninou či špekem, nasolené a okořeněné jalovcem, pepřem(výborná je pikantní směs pepřů). Můžeš tam dát i koření na zvěřinu. Prsa ze všech stran orestuji a následně zaleju 750 ml alespoň průměrně dobrého čeveného vína (nejlépe Merlot, cabernet). Taky přidávám vrchovatou lžíci brusinkového kompotu. Takto ponechán cca 45 minut do změknutí (hodina neublíží). Pak prsa vyjmu a omáčku zahustím moukou (nebo jíškou ). Následně opět vložím prsa na cca 15 minut. Podávám s bramborem a hodně mlaskám.... Bažantí pomazánku později, musím se najíst, nějak mi z těch představ vyhládlo.... Žako
*lOVU LESU pánové zkuste si řízečky jsou vynikající vyloupnu prsa potřu utřeným česnekem a nechám chvíli odpočinout potom klasický trojobal :P nebo to udělat v těstíčku taky vynikající MILAN

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 27.1.2010, 16:20
od Flash
Mně kdysi kamarád poradil svíčkovou.

Díval jsem se na něj s vyvalenýma očima. Nicméně od té doby bažanta skoro jinak nedělám.
Jak ideální kombinaci považuji bažantí polévka a jako hlavní chod právě zmíněná svíčková.

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 02.3.2011, 11:42
od Zdenecek
Nejlepší je nadívanej bažant... buď děláme nádivku z cukýny, a nebo takovou tu "jarní", do tý můžete dát třeba i kopřivy nebo pampeliškový listy a fakt teda lahůdka...

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: stř 02.3.2011, 19:27
od Petr Kaděrka
Zdenecek píše:Nejlepší je nadívanej bažant... buď děláme nádivku z cukýny, a nebo takovou tu "jarní", do tý můžete dát třeba i kopřivy nebo pampeliškový listy a fakt teda lahůdka...
Možná jsou Vaše nádivky nejlepší, můžete se prosím rozepsat (recept)?
Děkuji :wink:.

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: čtv 03.3.2011, 8:20
od Lotr
Sice pozdě (po roce :D ), ale zaujal mě recept na bažantí svíčkovou. Kolego Flashi, můžeš se o té bažantí svíčkové rozepsat podrobněji? Díky předem :wink:

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: čtv 17.11.2011, 18:38
od fesoj
Když už jsem vzpomněl Ing. Mimru, ten nám říkal - a docela vážně - že vynikající je bažant pečený v huse, samozřejmě domácí. Ona bažantí zvěřina je přece jen trochu sušší, což jí leckdo vytýká, ale v této úpravě... Bohužel, zatím jsem neměl možnost to vyzkoušet v praxi.

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: čtv 17.11.2011, 19:21
od Zdenek41
Doporučuji.Nic lepšího nelze.Ovšem pozor na žlučník.Já opravdu husu pečenou nemusím.Mám na to vzpomínku z mládí,když jsem jezdíval za holkama na hody na kyjovsko.Ale bažant z ní je lahudka.Opečený brambůrek...Jen toho bažanta,hus je dost...

Re: Jak kdo děláte bažanty??

Napsal: pon 17.9.2012, 16:21
od lovecloncaku
fesoj píše:Když už jsem vzpomněl Ing. Mimru, ten nám říkal - a docela vážně - že vynikající je bažant pečený v huse, samozřejmě domácí. Ona bažantí zvěřina je přece jen trochu sušší, což jí leckdo vytýká, ale v této úpravě... Bohužel, zatím jsem neměl možnost to vyzkoušet v praxi.
Perfektní je také kombinace kachna-bažant. Samozřejmě je zapotřebí víc než jedna kachna. :D