Stránka 1 z 2

Zajíc

Napsal: čtv 24.12.2009, 20:22
od curil
ahoj chlapi,můžete mi nějak polopaticky poradit jak udělat zajíce,třeba svíčkovou.u nás to nikdy nikdo nejedl a teprve nedávno jsem jedl skvěle připraveného a moc mi chutnal.dík

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 12:09
od rimar77
to není nic těžkého. hřbet našpikuj ať není suchej a jinak pod něj dej cibulku zeleninu na svíčkovou což je mrkev, petržel a celer a podlej vínem a pak dolej vodou aby bylo dost podlito, já ještě přidávám trochu vinného octa z červeného vína a jeden citron oloupanej pokrájenej na plátky a nakrájenpou slaninu a hlavně koření divočina od vitany a peč to pomalinku na mítrnější teplotu abys ho nevysušil. Když je pečeno zeleninu rozmixuješ povaříš a dochutíš a případně zahustíš. Já dávám hodně zeleniny takže nemusím pak zahušťovat moukou je to husté samo od sebe a nakonec smetanu a ještě pak chvilku povaříš a necháš přes noc kousky toho zajíce v té omáčce aby nebyl suchej no a pak s knedlíčkem a brusinkovým džemem:-) . Před měsícem jsem objevil ještě takvou drobnou úpravu že tu zeleninu předtím posypeš kořením a orestuješ na másle pak přidáš jeden rajskej protlak a cukr a postupuješ pak už stejně taky skvělý dělal jsem tak divočáka a nemělo to chybu tak dobrou chuť :-) :D

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 13:18
od curil
to Rimar: nechápu jak může chlap tak umět vařit!!! :) já jsem rád že zvládnu vajíčka a to jsou stejně pokaždé úplně jiné. mám ho zrovna naporcovat? a kolik toho nálevu? musí být úplně ponořený? kolik mrkve? sorry že se tak ptám :) .dík

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 17:18
od Zdenek41
Jen bych trochu doplnil,každý to trochu delá jinak, jinak jak to napsal rimar77 to je klasika neni co dodat.
Já osobně rozdělenou zvěřnu našpikuji,proložím zeleninou zakápnu citronem nebo slabším otctem,přídám divoké koření,tymiám,celý bobkový list,celý pepř,celé nové koření.Rozpustím celé máslo a vše po vrchu zaliji.Nechám zrát 3dny.Vše potom peču v troubě do měka.Vyjmu maso dám vzlášt.Štávu ze zelenimou i kořením přepasíruji.Pak umixuji,přidávám mléko nakonec smetanu,mouku nedávám vůbec,protože kořenovou zeleninou ani cibulkou nešetřím.Dochutím trochou vína a solí.Nic na tom neni.Dobrou chut.

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 17:30
od rimar77
curil píše:to Rimar: nechápu jak může chlap tak umět vařit!!! :) já jsem rád že zvládnu vajíčka a to jsou stejně pokaždé úplně jiné. mám ho zrovna naporcovat? a kolik toho nálevu? musí být úplně ponořený? kolik mrkve? sorry že se tak ptám :) .dík
u nás vařím zvěřinu jenom já tak nějak jsem to podědil po tatíkovi ten taky vařil skvěle . Zvěřina si zaslouží tu nejvyší péči a lásku při přípravě a tu jí dokáže dát jen chlap co tu zvěř ulovil :wink: :D já ho teda porcuju předem protože když ho pak upečeš vcelku už se ti bude při porcování rozpadat , jinak připravím zajíce (či jiné maso) a zbytek volného místa v pekáči vyplní zelenina dávám poměr ta 1/4celer 1/4 petržel a 1/2 mrkev je to pak sladší. a nálevu aby se nepřipalovalo já to mám prostě skoro plné to maso se tak napůl peče horní část a napůl vaří větší spodní část ev. to obracím aby se to nevysušovalo. na to dej u zajíce pozor není to králík má suché maso je to sportovec :-) :lol:

zdeněk 41 jojo maslíčko je maslíčko to nic nenahradí ale nesmí mne pak potkat obvoďačka kontrolovat mi cholesterol :lol: proto ho dávám jen 1/4 kostky ale zase nešetřím vínem protože zvěřina bez vína to je tragédie :D

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 17:38
od Tommy
Čuřil,
copak to jseš za myslivce,že si neumíš připravit ani zajíce k večeři a kde mám ten rozměr těch gum???
Kašleš na mě..
Recept mám na zajíce jeden opravdu dobrej 8)

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 17:57
od Zdenek41
Ještě mě ted zrovna napadl jeden recept,který jsem v praxi už nepoužil několik let.Proč?Dávám zajochy honcům,aby taky koštli.
Postup je velice jednoduchý dobře očištěného zajíce prošpikuješ(nic hůř nechutná než suchá zvěřina,pak už jenom soja)Rozdělíš na porce.Na kolečka nakrájenou cibulí prosypeš zvěřinu.Nešetři teba i 4 větší.trochu posolíš,opepříš,poleš 2dl vína.Necháš dva dny v chladnu zrát(zvěřina bude pěkně červenoučká).Poleji slunečicovým olejem a trochou vody.Pak jak to je to šoupnu do trouby,peč zvolna.Až je zajoch měkej je hotovo.Přidávám americký brambor s tím sosem co je pod masem A cibuláček je na světě,dobrou chut.

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 18:00
od Zdenek41
Co cholesterol,ale mě kamaráde potkala dna :lol: Ted už se směju,ale před měsícem bych střílel.A to nejsem masožrout,ale omáčkovej. :D

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 19:24
od curil
dík za recepty,něco zkusím.já jsem něco jako ty Zdeno,já totiž všechno rozdám,1) chci udělat radost kamarádům 2) jako revanš za nějaké protislužby 3) nechce se mi to stahovat :).jsem taky omáčkový,zkusím svíčkovou,už vidím jak to žerou psi.

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 19:44
od Tommy
Čuřil,zkus tohle.
Zajíce necháme uležet ve slaném nálevu tři dny,který si přichystáme z 5litrů vody a 100g soli.Zajíc musí být po celou dobu ponořený a v chladnu(nejlépe okolo 5 stupňů)po třech dnech zajíce vyndáme a necháme okapat.Do předem připraveného hrnce si nakrájíme na drobno dvě větší cibule a paličku česneku,dále přidáme tři lžičky drceného kmínu,dvě lžičky směsi koření na divočinu,půl lžičky pepře a vše důkladně promícháme.Do směsi vložíme zajíce a důkladně ho směsí potřeme a necháme uležet do druhého dne v chladnu.Druhý den zajíce dáme péct na tři hodiny na 180 stupňů.
Ještě před pečením přidám dvě feferonky a hrst kadeřavé petrželky a nebo libíčku a dle chuti můžeme během pečení podlévat vínem.
Po dopečení zahustíme výpek hladkou moukou a podáváme třeba z bramborem a dobrým ležákem.
ještě jsem zapoměl ,že před pečením vložíme do hrnce ještě kus sádla a podlejeme.

Re: Zajíc

Napsal: pát 25.12.2009, 20:06
od curil
tak jsem ho ted naložil,jsem zvědavý.omáčka bude ještě větší groteska.

Re: Zajíc

Napsal: sob 26.12.2009, 10:58
od rimar77
curil píše:tak jsem ho ted naložil,jsem zvědavý.omáčka bude ještě větší groteska.
neboj se nic ono to nějak dopadne ono na tom není fakt co zkazit hlavně dostatek zeleniny a koření a červené víno na podlití pak už to jde samo :-)

Re: Zajíc

Napsal: pon 28.12.2009, 7:29
od Lotr
4 Zdenek41: trošku doplním ten trik s máslem. Okoukal jsem ho od hostinské, která je zároveň myslivkyně. Zvěřinu na svíčkovou jsme prošpikovali, naložili do zeleniny, dali hrnce, ona rozpustila máslo, ale před zalitím máslem do hrnce nalila velkého panáka dobrého koňaku, potom zalila rozpuštěným máslem a dala do chladu uležet. Tak jsme připravovali svíčkovou na bráchovo svatbu. Všichni svatební hosté, zejména ti nemyslivečtí, měli boule za ušima! :D

Re: Zajíc

Napsal: ned 03.1.2010, 15:32
od curil
takže všem kuchařům děkuju za rady,byl moc dobrý!

Re: Zajíc

Napsal: pon 16.1.2012, 10:28
od vhool
Vyvrzeni zajice?????

Příspěvekod olga » pon 16.1.2012, 10:14
Preji vsem hezky den a jakozto clovek, ktery obdivuje myslivost, ale je naprosty neznalec, Vas zadam o radu....

O vikendu jsem vyhrala na mysliv.plese zajice, pry je od 30.12. mrazaku a neni vyvrzeny, coz me, naprostemu laikovi, prijde divne.
Prosim o radu, jak s nim nyni nalozit. Zitra mi ho kamarad stahne a vyvrhne.

S upravou masa nemam problem, zvladam perfektne svickove, na vine, i omacky sipkove. Jde mi spise o to, zda je zajic v poradku, kdyz neni vyvrzen atd. Moc dekuji,Olca

olga
Nový návštěvník

Příspěvky: 1
Registrován: ned 15.1.2012, 22:10