Zvěřinové klobásy

Kulinářské rady a recepty
Aldak
Častý návštěvník
Příspěvky: 53
Registrován: stř 17.1.2007, 12:04
Bydliště: Dražice
Kontaktovat uživatele:

Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Aldak »

Zdravím pánové,
chtěl bych taky s trochou do mlýna.
Klobásy dělám z jeleního libového ořezu (do spojky) a z tučných částí divočáka ( na vlo?ku).Surovinu samozřejmě zbavím tuhých částí ,povázku a ?lach.
Spojku vezmu na řezačce přes desku 3mm a vlo?ku nakrájím na kostky 2x2 cm.Jako první vymíchám v kutru spojku s pragandou(solim na 1,8 %) s kořením a vodou.když je dílo dostatečně homogenní začnu přidávat vlo?ku. Nechám točit až dosáhnu správné zrnitosti.
Po té narážím v narážce do vepřových sdíraných střev ( kalibr 30-32).
Utočené klobásky na požadovanou velikost vě?ím na hůlky a davám do předehřáté udírny.Su?ím, udím při teplotě do 70°c.Po správném zbarvení dovařuji ve vodní lázni opět při 70-75°C.
Teplotu v jádře výrobku změřím vpichovým teploměrem, aby se nám někdo z toho nepodělal. Musí dosahovat hodnoty 72 °C.
Klobásy vyndám a ještě na hulkach sprchuji studenou vodou.
Pak už jenom papám a rozdávám.
http://album.volny.cz/aldak2007/browse. ... owse_page=
Uživatelský avatar
Andy
Administrátor
Příspěvky: 1840
Registrován: úte 01.8.2006, 14:17
Bydliště: Praha

Příspěvek od Andy »

Coz vypadaji kraaasne. Jen jetli "NEřechtaj" :lol:
Aldak
Častý návštěvník
Příspěvky: 53
Registrován: stř 17.1.2007, 12:04
Bydliště: Dražice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aldak »

ne ne tyhle jsou jak jsem napsal.Ty aby sis nepřidal :D :D :D :D
Fery
Zkušený diskutér
Příspěvky: 977
Registrován: pát 22.9.2006, 21:16
Bydliště: Kolínsko

Příspěvek od Fery »

Vypadají dobře. Jen se zakousnout. :wink: Já mám na výrobu klobás kamaráda řezníka. Dám mu zvěřinu z divočáka a srnčího (plecka) a pak si jedu pro klobásky. Taky mňamka. :wink: 8)
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Aldak
Častý návštěvník
Příspěvky: 53
Registrován: stř 17.1.2007, 12:04
Bydliště: Dražice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aldak »

Díky fery. U nás všechny věci kolem zpracování jdou za mnou,jelikož mesáro? sem,takže se s tím rád patlám.
Alda
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1291
Registrován: ned 07.1.2007, 22:18
Bydliště: Okoli Prahy pres tyden, jizni Cechy o vikendu

Příspěvek od Alda »

aldiku, nadherny... voni to az tady v praze!!! :P janina se pta, jestli jsi je vsechny zdolal sam :D
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Vypadají prudce jedle.Ty sojový a ?krobový co se vyrábí se teda jíst nedaj.Jen to jelení nám tady chybí. :D :P :wink:
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Tommy »

Kolegové,dnes jsem zahájil výrobu klobás z divočáka.Je to moje premiéra,tak jsem docela zvědav,co z toho vyjde.
Recept zde:
6kg libového ořezu z divočáka,5kg vepřového bůčku,1,5 kg prátu.
Koření:
3 lž. mletého pepře,12 lž. drceného kmínu,15 lž. mleté sladké papriky,2 lž. mletého chilli,málá miska česneku(asi 1,5 větší paličky),20 lž. soli(asi 200g).
Zvěřinu jsem pomlel na el. mlýnku,výstupní zrnitost 8mm,vepřový bůček jsem pomlel na zrnitost 3mm,dále jsem přidal koření,utřený česnek,prát,vše důkladně promýchal a dal do sklepa do sobotního odpoledne uležet,nacpu to do střívek a v neděli to vyudím.
Držte mi palce ať se to dá jíst. :wink: :wink: :wink:
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Tommy »

Tak a máme hotovo,udil jsem je asi 8 hodin na 70 - 80 stupňů a jsou exklusivní!!!
http://album.volny.cz/tommmy/view.php?a ... page=0#img
ČENDA
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 247
Registrován: úte 09.1.2007, 17:53
Bydliště: Děčín
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od ČENDA »

Kdysi mi jeden starý myslivec tvrdil,že za mlada přidávali do klobásek i liščí maso. Pamatuje si na to někdo z vás jak to dělali nebo zdědil takový kuchařský recept?? Né že bych se pak vrhnul na intenzivní lov lišek :lol: ,ale pro zajímavost bych to chtěl vědět...
CZ550FS-7x64 DOCTERclassic 8x56RD
pepča
Nový návštěvník
Příspěvky: 34
Registrován: úte 02.10.2007, 8:53
Bydliště: Vysočina

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od pepča »

Je to sice trochu mimo, ale znám jednoho staršího Myslivce a ten tvrdí, že nejlepší guláš je z lišky. Nevím nikdy jsem to nezkoušel a jsou dobroty které nemusím. Jinak nějaké recepty na upravu lišky jsou ve staré myslivecké kuchařce.
CZ 537 30-06
troják G.Tichý 8x72R, 16x65
Climber
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 168
Registrován: pát 07.8.2009, 11:12
Bydliště: Praha 9, Újezd nad Lesy

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Climber »

Klobás jsem dělal tak cca 30 kg ročně, tak akorát pro moji potřebu. Maso jsme míchal vepřové a mufloní (většinou jsem "spotřeboval" celou muflonku). Hlavní, ale bylo udit ve studeným kouři 3 dny. Manželky babička na to měla speciální udírnu, v podstatě malou místnost, kam se na tyče zavěsili klobásy a na zemi se zapálila hromada pilin. Ty pak doutnaly a doutnaly až z toho po třech dnech byly luxusní klobásy. Daly se vysušit do špajzu a pak když se uvařili - byl to materiál. Bohužel už je nedělám, odstěhoval jsme se ze Slovenska a navíc barák s udírnou se prodal.
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Zdenek41 »

Pepčo ty nechodís do asie bistra :lol: :lol: .Nikdy neříkej nikdy.
gampl
Nový návštěvník
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 08.12.2011, 16:52

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od gampl »

:D
Naposledy upravil(a) gampl dne pát 27.4.2012, 17:45, celkem upraveno 1 x.
pavel123
Nový návštěvník
Příspěvky: 10
Registrován: pát 16.3.2012, 18:50

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od pavel123 »

mnam hned bych si je dal vypadaji nadherne :-)
Mým koníčkem je Bosna a Hercegovina a Oddlužení
Odpovědět