Stránka 1 z 4

Zvěřinové klobásy

Napsal: úte 06.3.2007, 19:49
od Aldak
Zdravím pánové,
chtěl bych taky s trochou do mlýna.
Klobásy dělám z jeleního libového ořezu (do spojky) a z tučných částí divočáka ( na vlo?ku).Surovinu samozřejmě zbavím tuhých částí ,povázku a ?lach.
Spojku vezmu na řezačce přes desku 3mm a vlo?ku nakrájím na kostky 2x2 cm.Jako první vymíchám v kutru spojku s pragandou(solim na 1,8 %) s kořením a vodou.když je dílo dostatečně homogenní začnu přidávat vlo?ku. Nechám točit až dosáhnu správné zrnitosti.
Po té narážím v narážce do vepřových sdíraných střev ( kalibr 30-32).
Utočené klobásky na požadovanou velikost vě?ím na hůlky a davám do předehřáté udírny.Su?ím, udím při teplotě do 70°c.Po správném zbarvení dovařuji ve vodní lázni opět při 70-75°C.
Teplotu v jádře výrobku změřím vpichovým teploměrem, aby se nám někdo z toho nepodělal. Musí dosahovat hodnoty 72 °C.
Klobásy vyndám a ještě na hulkach sprchuji studenou vodou.
Pak už jenom papám a rozdávám.
http://album.volny.cz/aldak2007/browse. ... owse_page=

Napsal: úte 06.3.2007, 20:36
od Andy
Coz vypadaji kraaasne. Jen jetli "NEřechtaj" :lol:

Napsal: úte 06.3.2007, 20:49
od Aldak
ne ne tyhle jsou jak jsem napsal.Ty aby sis nepřidal :D :D :D :D

Napsal: úte 06.3.2007, 21:06
od Fery
Vypadají dobře. Jen se zakousnout. :wink: Já mám na výrobu klobás kamaráda řezníka. Dám mu zvěřinu z divočáka a srnčího (plecka) a pak si jedu pro klobásky. Taky mňamka. :wink: 8)

Napsal: úte 06.3.2007, 21:17
od Aldak
Díky fery. U nás všechny věci kolem zpracování jdou za mnou,jelikož mesáro? sem,takže se s tím rád patlám.

Napsal: stř 07.3.2007, 0:52
od Alda
aldiku, nadherny... voni to az tady v praze!!! :P janina se pta, jestli jsi je vsechny zdolal sam :D

Napsal: stř 07.3.2007, 13:25
od Zdenek41
Vypadají prudce jedle.Ty sojový a ?krobový co se vyrábí se teda jíst nedaj.Jen to jelení nám tady chybí. :D :P :wink:

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: stř 28.10.2009, 20:07
od Tommy
Kolegové,dnes jsem zahájil výrobu klobás z divočáka.Je to moje premiéra,tak jsem docela zvědav,co z toho vyjde.
Recept zde:
6kg libového ořezu z divočáka,5kg vepřového bůčku,1,5 kg prátu.
Koření:
3 lž. mletého pepře,12 lž. drceného kmínu,15 lž. mleté sladké papriky,2 lž. mletého chilli,málá miska česneku(asi 1,5 větší paličky),20 lž. soli(asi 200g).
Zvěřinu jsem pomlel na el. mlýnku,výstupní zrnitost 8mm,vepřový bůček jsem pomlel na zrnitost 3mm,dále jsem přidal koření,utřený česnek,prát,vše důkladně promýchal a dal do sklepa do sobotního odpoledne uležet,nacpu to do střívek a v neděli to vyudím.
Držte mi palce ať se to dá jíst. :wink: :wink: :wink:

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 31.10.2009, 9:55
od Tommy
Tak a máme hotovo,udil jsem je asi 8 hodin na 70 - 80 stupňů a jsou exklusivní!!!
http://album.volny.cz/tommmy/view.php?a ... page=0#img

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: ned 01.11.2009, 12:09
od ČENDA
Kdysi mi jeden starý myslivec tvrdil,že za mlada přidávali do klobásek i liščí maso. Pamatuje si na to někdo z vás jak to dělali nebo zdědil takový kuchařský recept?? Né že bych se pak vrhnul na intenzivní lov lišek :lol: ,ale pro zajímavost bych to chtěl vědět...

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: úte 03.11.2009, 11:48
od pepča
Je to sice trochu mimo, ale znám jednoho staršího Myslivce a ten tvrdí, že nejlepší guláš je z lišky. Nevím nikdy jsem to nezkoušel a jsou dobroty které nemusím. Jinak nějaké recepty na upravu lišky jsou ve staré myslivecké kuchařce.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: čtv 10.12.2009, 7:57
od Climber
Klobás jsem dělal tak cca 30 kg ročně, tak akorát pro moji potřebu. Maso jsme míchal vepřové a mufloní (většinou jsem "spotřeboval" celou muflonku). Hlavní, ale bylo udit ve studeným kouři 3 dny. Manželky babička na to měla speciální udírnu, v podstatě malou místnost, kam se na tyče zavěsili klobásy a na zemi se zapálila hromada pilin. Ty pak doutnaly a doutnaly až z toho po třech dnech byly luxusní klobásy. Daly se vysušit do špajzu a pak když se uvařili - byl to materiál. Bohužel už je nedělám, odstěhoval jsme se ze Slovenska a navíc barák s udírnou se prodal.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: čtv 10.12.2009, 10:08
od Zdenek41
Pepčo ty nechodís do asie bistra :lol: :lol: .Nikdy neříkej nikdy.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pon 09.1.2012, 22:20
od gampl
:D

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: stř 28.3.2012, 19:04
od pavel123
mnam hned bych si je dal vypadaji nadherne :-)