Stránka 2 z 3

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: ned 13.3.2011, 19:06
od Jirka C.
A máte někdo recept, jak naložit starší kus? Mám v mrazáku větší prase (kňoura) z tomboly. Kdybych to dostal, nazvu to danajským darem, takhle je to danajská výhra :-) No a přítelkyně (která normálně ze zvěřiny jí všechno a ráda jí i dělá) brblá, že to "smrdí". Nevíte, jak se to dá "vytáhnout" ? Někdo mi poradil víno. To jsem zkusil - dal jsem to do něj na 3 dny a nemůžu říct, že by to nějak extra zabralo.

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: ned 13.3.2011, 19:25
od Zdenek41
Když to tu pročteš najdeš toho víc.Co používali chlapi tak voda,cibule.Jinak já jednou muflona z listopadu dělal tak,že jsem ho přes noc namočil do vody,ráno vyndal nakrájel 3 větší cibule na kolečka zasypal ,nastrouhal celer mrkev petržel.Nasypal na kýtu a rozehřál máslo s jalovcem a tymianem,zalil po mase a zelenině.Po třech dnech upekl i se zeleninou.Udělal v mixeru svíčkovou a nikdo nepoznal nic.Knoury nemusím...taky je nelovím :wink:

Víno a česnek ti ten smrádek ještě umocní.

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pon 14.3.2011, 8:43
od Lotr
Nech tu zvěřinu den dva odstát v mléce, potom teprve nakládej. Ráno a večer mléko vyměň. Maso Ti zkřehne a nebude páchnout. Pokud to nepomůže, tak ho uvař psům, jiné pomoci už není :D

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pon 14.3.2011, 14:38
od Zdenek41
Lotr je...Tchyně,zahraniční lovci,klobása :lol:

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pon 14.3.2011, 14:56
od Lotr
Zdendo - Interlov :D :D :D

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pon 14.3.2011, 14:59
od vhool
taky si rikam ze takovyhle kus je nejlepsi nalozit ...na vozejk a sup do vykupu :lol: :lol: :lol:

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pon 14.3.2011, 17:40
od Jirka C.
Zdenek41 píše:Lotr je...Tchyně,zahraniční lovci,klobása :lol:
Zdeňku, asi před 3 rokama jsem u tchýně griloval na zahradě koloucha siky a tchýně se strašně divila, že to ani neni cejtit po zvěřině, takže dík za inspiraci :D :D

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: čtv 03.11.2011, 21:48
od Jirka C.
Tak situace se vyvinula tak, že jsem vyzkoušel cibuli i mlíko. Tento souboj nakonec vyhrál můj čtyřměsíční drsňák Andy :-)
:D

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pát 04.11.2011, 12:25
od fesoj
Jednou jsme si ve sdružení rozdělili jelena, který byl střelen večer, dohledán ráno a počochněn od prasat, takže nám ho ve výkupu nevzali. Ač to bylo koncem srpna, asi už šel do říje a při normální úpravě se to nedalo jíst. Tak jsem zkusil přidat kyselou čalamádu a problém byl vyřešen - veškerý zápach a pachuť ta čalamáda odstranila. Na biftečky a svíčkovou bylo ovšem nutno zapomenout, holt bylo víc gulášku a ten já taky můžu.

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pát 04.11.2011, 22:05
od Zdenek41
Je to zajímavé,ale kyselé opravdu pach prku i mírné zapařeniny neutralizuje.Největší bordel udělá v kusu nedohledaném játra.Ta fermentují a s kombinací s mrazem je to již ráno pěknej smrad.Maso nezměněné,ale smrdí to.Je pravdou,že kdo to neviděl a necítil při vyvrhování to normálně sní.Já tedy už ne.Jinak rakušáci běžne dávají o říji do jater velkýho panáka octu asi vědí proč. :wink:

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: sob 05.11.2011, 5:32
od fesoj
Již několikrát jsem slyšel, že jediná část říjného jelena, která, pokud je správně vyvrhován, není při kuchyňské úpravě cítit prkem, jsou kupodivu ráže. Co je na tom pravdy ?

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: sob 05.11.2011, 15:13
od Zdenek41
Pravda to zřejmě je jelikož jsem v době chrutí jedl kančí ráže na řízek.U jelena nevím toho jsem za život dosavadní neulovil,ale na Slovensku do hnojiště nešly ani bachor....Oni jsou profíci a vše zůžitkují,a tak to má být.Tvrdí pokud se říjný jelen ve dvou vyvrhne se dvěma noži a dá se do mořidla zrát neni šance něco cítit.Nevím mě prk v době říje připomíná střelný prach a cítím ho na hooodně daleko.

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: stř 23.11.2011, 6:33
od Petr Kaděrka
Ráže s říjného jelena cítit opravdu nejsou, jak píšu vedle. No a zvěřina, jde cítit pořád, ale jak píše Zdenek, maximální pečlivost při vyvrhování. Ideální je vyvrhovat až v "civilizaci", kdy je možnost horké vody na oplachování nože a rukou. Je to stejné jak rušení ovcí (beranů). Vlastní vývrh se provádí, až po stažení z kůže, nůž nebo ruka, která se dotkla kůže (deky) se nesmí dotknout masa (zvěřiny), oplachovat, oplachovat, oplachovat... V lese pokud je to možné, provézt vývrh až před naložením na dopravní prosředek, abychom zabráníli při tažení kusu exkretům z okolí spály dostat ke zvěřině. Ruce i nůž je třeba stále oplachovat, event. na ruce je možno použít chirur. rukavice a ty měnit.

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: stř 23.11.2011, 16:54
od Tommy
Hoši jedině cibule,ta ten smrad vtáhne do sebe. Jak píše Zdenda s těmi játry,tak na tom asi něco bude,protože jsem večer střilel muflonče a rano jsem ho teprve našel a teda nic moc.
Jinak jsem zkoušel čerstvej bifteček z poněkud staršího kňoura ve chrutí a kotva byla jista. :)

Re: Nakládání zvěřiny

Napsal: pon 24.12.2012, 21:41
od dubo33
Zdenek41 píše:Pravda to zřejmě je jelikož jsem v době chrutí jedl kančí ráže na řízek.U jelena nevím toho jsem za život dosavadní neulovil,ale na Slovensku do hnojiště nešly ani bachor....Oni jsou profíci a vše zůžitkují,a tak to má být.Tvrdí pokud se říjný jelen ve dvou vyvrhne se dvěma noži a dá se do mořidla zrát neni šance něco cítit.Nevím mě prk v době říje připomíná střelný prach a cítím ho na hooodně daleko.
Dôležité je pri vyvrhovaní rujného jelena doširoka,podotýkam doširoka stiehnut kožu s takzvanou rujnou škvrnou.Podarilo sa mi strelit jelena v ruji.Volal som kolegu a ten mi nato:čo s tým smradliakom budeme robit?Spravili sme to čo som už popísal a sám sa divil,nesmrdel ani tolko čo srnec