Stránka 1 z 5

Zvěřinový guláš.

Napsal: pon 09.10.2006, 18:25
od Milan Zelinka
Prosím o recept va?eho zvěřinového gulá?e. Kdo kolik dává cibule, čím to kdo zahu??uje, jestli tam dáváte na chu? a dobarvení papriku a hlavně kdy. Díky za recept. Milan

Napsal: pon 09.10.2006, 19:59
od Zdenek41
Gulá?ek to je myslivecká mlska.Napí?u Ti recept tak nějak v kostce snad to pochopí?.Indgredience.Zvěřina nejlépe přední no?ina a pod.Cibule,česnek,sádlo.kmín,sůl.pepř,paprika sladká,plechovčička rajčatového protlaku,voda popřípadě mouka hladká nebo tvrdý chleba.na zadělání.Postup-Na sádle zpění? cibuli,nejlépe kolik masa tolik cibule,přidá? celý kmín a sma?í? do slabší růžové barvy.Poté přidá? papriku sladkou mírně nechá? zpěnit a ?up ze sporáku jinak Ti to zhořkne přidá? na kostky nakrájené maso a restuje? do té doby až ti maso pustí ??ávu,to je to nejdůležitější,alespoň zároveň s masem.Potom může? přidat vodu podle množství,které vaří? a potřebuje? protlak,pepř,sůl,podle chuti česnek a třeba,kdo má rád majoránku a chili papričku.A dusí? do měka.Pokuď jsi dobře restoval nemusíš ani zadělávat moukou.Po uvaření musíš míchat aby se ti gulá?ek neuzavřel a neskysl:to je pak nenávratná ztráta.každej myslivec vaří gulá? s láskou a je fakt,že žena takovej nikdy neuvaří,pokuď mení taky myslivec.ZK.

poznámka ke gulá?i

Napsal: úte 10.10.2006, 7:52
od František Fořt
Ahoj, já mám pouze takové lehké doplnění k pěknému Zdeňkovu receptu. Velmi se vyplatí cibuli nejdříve pomalu dusit na slabém ohni doměka (klidně 15 min) a pak až pokračovat v dalším postupu. Gulá? se pak opravdu nemusí vůbec zahu??ovat. Dále doporučuji maso dusit pouze "napůl" zakryté ve ??ávě a nejlépe podlívat vývarem (stačí Masox, ale pak míň solit). Jinak podle mě paprika ke zvěřině úplně nesedí, ale zase dělá hezkou barvu, ale každý samozřejmě dle své chuti.
Plně souhlasím se Zdeňkem, že jen málokterá ženská umí gulá? jako chlap, který rád vaří. F.

Napsal: úte 10.10.2006, 8:16
od nohavica stanislav
Chlapi dovolil bych si ještě dovětek,odkoukal jsem od jedné staré kuchařky že vždycky mouku na zahu?tění první nasucho opra?íla v troubě na pekáčkudo zlatova.Druhý můj postřeh a ještě se tu o tom nikdo nezmínil je aby byla zvěřina dobře vyzrálá (zamřelá) teprve tehdy dostane gulá?ek tu správnou chut.

malá rada

Napsal: úte 10.10.2006, 8:46
od Leon
mám jenom takovou malou radu když máte starší kus a nebo potřebujete dostat z masa nežádoucí pach naložte maso do zakysaného podmáslí tak na 4 hodinky maso se zjemní a je chutnější

...

Napsal: úte 10.10.2006, 8:58
od vhool
já ještě k masu přidám trochu jater,kousek srdíčka a ledvinek.gulá?ek je pak pestřejší :)

Napsal: úte 10.10.2006, 9:03
od Andy
Ja bych tedy gulas z masa vnitrnostmi "nekazil" :)

...

Napsal: úte 10.10.2006, 9:08
od vhool
:) každý máme jiné chutě :) já zase nepoužívám papriku ale to s tou zapra?enou moukou musím vyzkoušet :)

Napsal: úte 10.10.2006, 14:23
od Zdenek41
Tak kamarádi,když jsme u těch drobů dovolím si přidat jeden receptík.Taky kdo by pořád jedl plíčka ikdyž také nejsou k zahození.Gulá? z loveckého práva.Intr. jedlé části z vnitřností mladého divočáka:slezina,jatra,plíce,srdce,mozeček,možno i bránici.Půl váhy cibule tedy 1:2,paprika sladká,chili,pepř,česnek,sůl,majoránka. Nakrájenou cibulku zpěníme a sma?íme do růžova,přidáme papriku i chili.Jemně orestujem ihned přidáme droby a dobře promícháme,podlijeme buď vývarem z kostí a nebo jak uvedl kolega masoxem.Droby nakrájíme podle našeho gusta někdo rád menší někdo větší.Co strávník to jiný názor.Dusíme do měka,přidáme,sůl,pepř,česnek a majoránku.Na závěr místo mouky zaděláme mozečkem,který roz?leháme vidličkou.Podáváme hodně teplé buď s knedlíčkem,bramborem a nebo co je super s topinkou.Dobrou ňamku.

myslivecký gulá?

Napsal: pát 18.5.2007, 10:49
od SEDM
Také přidám svůj recept:
množství asi pro 40 lidí
zvěřina (nejradějí černá-plecko, krk, hlava) asi 10kg
anglická slanina - 1 kf
cibule-1-2 kg
koření na zvěřinu 1,5 balení
zelená paprika - 1 kg
červená maďarská pálivá paprika-mletá
nejprve dusím cibuli až do měka, poté přidám maso a podleju vodou a dusím do měka, přidám zelenou papriku na drobno nasekanou, koření na zvěřinu povařím asi v 1,5 litru vody a přidám do gulá?e, osma?ím na sádle slaninu a přidám do ní červenou papriku, slaninu s paprikou přidávám až na konec, aby se dlouho nevařila a zůstala červená, pokud se vaří zhořkne, zahustuji pouze mletým su?eným chlebem, zásadně nepřidávám rajčatový protlak, není potřeba, pokud papriku nepřevaříte, zůstane pěkne červená. Dobrou chu?.

Napsal: úte 11.12.2007, 18:10
od zeli
...

Napsal: pon 09.6.2008, 12:33
od Ludek
Nový postup vaření gulá?e jsem nedávno vyzkoušel a je fajn.
Cibule dozlatova, pak paprika , orestovat maso, prostě jako vždy , ale potom dát do trouby na 180 až 200°C a nechat bez míchání. Maso si pustí ??ávu a po změknutí doředit a zahustit .

Napsal: stř 17.9.2008, 14:35
od Lotr
Dám recept na vaření něco mezi gulá?em a samurajem. Vařil jsem ze všech možných druhů masa i zvěřiny, pokaždé to chutnalo. Maso nebo zvěřinu - mě se nejlépe osvědčilo vepřové nebo zvěřina z divočáka - nakrájet na kostky, na sádle na pánvi zpěnit tolik cibule, kolik je masa. Do toho přidat nakrájené maso, přiměřeně gulá?ového nebo grilovacího koření a zprudka orestovat, aby se maso zatáhlo. Ve varné konvici uvařit vodu a když je maso orestované, tak ho zalít do výšky pánve horkou vodou, přidat kostku masoxu, pánev přikrýt pokličkou a dusit maso do měkka. Pečlivě hlídat, voda se postupně vyvařuje, případně doplnit než maso změkne. Potom podle chuti - kdo chce více omáčky, nechá více vývaru, kdo ne, nechá vodu vyvařit více a zahustí se to l?ičkou hořčice a kečupem. Pečlivě promíchat, případně dokořenit Použitým kořením, protože kečup přebíjí chu? koření. Příloha prakticky libovolná, bramboráčky, chléb, hranolky, rý?e - ale hlavně - kukuřice ve sladkém nálevu ! Dobrou chu? ! :P

zvěřinový gulá?ek

Napsal: čtv 26.2.2009, 23:36
od Petr Kaděrka
Zdravím Vás, dovoluji si přispět rodinným receptem.
1 kg masa (pleco, krk...)
30 dkg cibule
10 dkg sádla
10 dkg ?peku (domácí, "uzený")
0.75 l kvalitního červeného vína (aby nám ?la práce lépe od ruky...)))
další ingredience v postupu

Na roztaveném sádle a ?peku do zlatočervena osmáhnout cibulku,při sma?ení si otevřeme sedmičku červeného a polízáváme (cibuli opravdu tzv. "na hraně", né do černa je hořká - zahodit a znova, ale musí doslova ?ustit). Stáhnout z ohně, přidat 2dkg červené papriky - sladké (Kotány má nejlepší barvu, mají ji v Tescu), přidat maso, malou l?ičku kmínu, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 nové koření a restovat poměrně rychle, při počátcích připalování posolit (stačí ?petka, dosolíme v závěru) a podlét horkou vodou cca 1/2 litru (lepší je však vývar z kostí a koř. zeleninou, přecedit), dusíme maso do měka pokud se připaluje podlejeme dle potřeby. Maso měkké, vydusený vývar, zahustíme hladkou moukou, přes cedník ( lze i již zmiňovaná osmáhnutá mouka= gulá? je tmav?í), nebo chlebovou strouhankou, klidně i hotovou TMAVOU jí?kou (dávám Knorr) je možno i bramborem (ten je lepší ve Vala?ském gulá?i), opravdu pozor na mouku zesvětluje. Zalijeme horkou vodou (vývarem) 2 litry i více. Při Použití horké vody přidáme masox (4 kostky). Nakonec zavařit s česnekem (asi 4 strúčky) a majoránkou, dosolit, dopepřit, 1 lžička hořtice (mmj. má asi vliv na to, "že mi guláš nikdy nezkysnul"). Pokud se zdá řídký dohustit nejlépe tmavou jí?kou, mouka mění chu?, chlebovou strouhanku je třeba rozvařit a to bysme si mohli rozvařit masíčko. Pokud jsme to přehnali se zahu??ováním a znovu ředěním, stanese, že je gulá?ek "matný" chybí mastnota (glanc). Roztavíme trochu sádla, přidáme papriku (zase stejnou) promícháme (nespálit) a přilejeme. Dopít láhev červeného a otevřít další, ale tu už bumbat s přáteli, či drahou polovičkou...))). Dobrou chu?...)))

Re: Zvěřinový gulá?.

Napsal: čtv 06.8.2009, 14:25
od miroslavek
panstvo ak mozem doporucit skuste na zahustenie gulasu pouzit zemiak namiesto struhanky alebo muky
na kotlik cca 15 l. na jemno nastruham zemiky ale len 2-3 ks velkost taka utla zenska pasticka ale fakt na jemno pouzivam take struhadlo co zenuska deckam struhala jablcka je s toho vlastne taka kasa ak to cca 20-25 min pred dovarenim jemne rozmiesate super to skrob v zemiaku dohusti a chuti to uplne inac a hlavne kto ma problem ze ho pali zaha je po probleme a co je hlavne minimalizujete problem s tym ze gulasek nedopatrenim skysne
ale je treba to cca 5-10 min jemne premiesavat nez sa to rozvari