Stránka 4 z 5

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 08.10.2015, 17:43
od jdodo
Doma zahuštuji chlebem rozmočeným ve vodě a rozmixovaným ponorným mixérem,ale když vaříme ve velkém tak to jinak než moukou nejde.Uvařit hrnec dobrého guláše umí každý ale uvařit 100 litrů aby nebyl jako ze závodní jídelny to už není tak jednoduché.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 08.10.2015, 21:05
od Leon
jestli vařím 40 litru nebo 100 je už jedno a mouku tam stejně nedám :lol:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: sob 10.10.2015, 8:15
od roman0874
za mne zahustuju prazenou moukou,varim z 15kg masa,vic jeste ne,vic nez 60 nas jeste nebylo.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pon 12.10.2015, 20:05
od Petr1970
? měkej chleba mixerem?
teda rekord je asi 40 litrů, ale nic co by strouhanej tvrdecj chleba nezahustil.. teda bylo ho dost, ale to snad není problém:-)
línej kamarád to dělal v mlejnku co se melou ořechy (takovy to točící struhátko) sezhora tam strkal chleba a jak to jelo )

když je cibule fakt hodně (navahu jak masa) tak je to sladší.. cibule je skladká (to je kuchaři dokázáno) :-)

to že to pak přepálíte chilli a že to jen pálí neznemaná že tam ta sladká chut není:-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 14.10.2015, 17:19
od jdodo
Proč se drbat s tvrdým chlebem když měkký nebo pár dnů starý udělá tu samou práci a chutově v tom není žádný rozdíl.Rozdíl je pouze v obsahu vody. :D

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 14.10.2015, 20:34
od Petr1970
... měkej nejde strouhat a mixerem je z toho sspíš kaše ne?:-)
nevím, na receptech co mě učili (svíčková atd..) nepřemejšlím, nevymejšlím....:-)d - když je napsáno nastrouhanej tužší-ztvrdlejch chleba, nechávám tvrdnout a strouhám:-)

abych nedopadl jak babiča - když nemáš telecí, dej tam paštiku:-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 14.10.2015, 21:58
od Leon
Co řešíš máš to mít zapláclý moukou nebo ti tam maj plavat nerozvařený kůrky :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 6:01
od Petr1970
strouhat, o kůrkách nebyla řeč.. ja kurkyy nestrouhám:-) jen vnitřek:-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 9:13
od kabát
Už mě z toho bolí břicho, jak to patláte tím chlebem, kůrkama a moukou.
Pro mě nejlepší službu vykoná vepřová nožka, v poslední době vepřové ocásky které už zase umím sehnat, a když není nic jiného, i vepřové koleno uvařené ve zvěřinovém guláši jemně zahustí a samo o sobě chutná taky dobře.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 10:43
od Leon
Když uděláš pořádný vývar z kostí tak to je taky dobrý rosol na zahuštění :wink:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 10:46
od Leon
kabáte mě ještě napadlo jestli nedělají lovecký guláš místo zvěřinového když pořád zahušťují

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 14:29
od kabát
Někdy je problém skladovat v mražáku kosti na pořádný vývar až se mi bude chtít uvařit si dobrý guláš.
No nám se osvědčil tento postup s koleny, kdy se dá uvařit 300 porcí relativně dobrého guláše, třeba na veřejnou akci,
a v průběhu přípravy spotřebovat relativně dobré vepřové kolena.
Chlebem jsem nezahušťoval a ta mouka se mi tam moc nehodí. Ale neznamená to, že moukou zahuštěný guláš je špatný a čistě ze zvěřiny musí být vždy dobrý.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 14:53
od Leon
Když mám kosti udělám vývar dám do petky a v pulťáku je místa

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 18:48
od jdodo
Vývar z kostí a malého množství zeleniny vaříme samozřejmě také,ale někdy těch kostí není prostě dost.Dopředu si zajistíme polévku od místního řezníka ve které vaří maso ve své výrobně.Studená má konzistenci pudingu doslova se dá krájet.Doma někdy do guláše dávám červenou a zelenou papriku nakrájenou najemno a opečenou na sádle viděl jsem to na jižním Slovensku když jsem tam jezdil k rodině na zabijačku.Vím že už vám ta mouka leze krkem,ale na velkou akci to tak prostě děláme.Stejně se člověk nezavděčí všem pak slyší po akci několikrát guláš byl dobrý ale moc řídký a stejně často dobrý ale hustý tak si vyberte.Ještě pro zasmání jednou jsme na hon vařili guláš ze srnce 9+ nic jiného nebylo k dispozici po pěti hodinách maso nešlo rozkousat chtěl jsem to vylít rybám do potoka ale starší kolega mě přemluvil a po sedmi hodinách pomalého dušení se to konečně dalo jíst.Než jsme to vychladili byla půlnoc.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 15.10.2015, 19:25
od Leon
Když dělám jenom z jednoho srnce tak na sporáku zatáhnu a šup do trouby na 180 a i ze starýho to je za tři hodiny měkoučké