Opravdu po staročesku.

Kulinářské rady a recepty
Odpovědět
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Opravdu po staročesku.

Příspěvek od fesoj »

Taky vás někdy napadá, jak naši předci obměňovali svůj jídelníček před objevením Ameriky a dovozem brambor ? Dnes má žena vyrobila k obědu smažený srnčí řízek s hrachovou kaší a osmaženou cibulkou. A seznal Bůh, že to bylo dobré...
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Opravdu po staročesku.

Příspěvek od fesoj »

No a teď bylo pokračování. Srnčí jsme sice zneškodnili k obědu, ale k večeři byl další můj úlovek - sice ne zvěřina, ale také jsem to přinesl z lovu - smažené bedly. A ani ty s tou hrachovou kaší neměly chybu.
Kritériem pravdy je praxe.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Opravdu po staročesku.

Příspěvek od Petr1970 »

mě by zajímalo kdo ze staročechů (před bramborama) si mohl mlaskat maso a navíc zvěřinu :-))) ten hrách tomu věřím ))
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Opravdu po staročesku.

Příspěvek od fesoj »

Veškerá šlechta, samozřejmě též panští myslivci, no a sem tam nějaký ten pytlák - i když v té době byly za pytlačení i tresty hrdelní... A věř tomu, že na panských dvorech se té zvěřiny nesežralo zrovna málo.
Kritériem pravdy je praxe.
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Opravdu po staročesku.

Příspěvek od Jiří K. »

Recept je to zajimavý a zřejmě ho vyzkouším. Jen drobná poznámka brambory a bramborovou kaši znali Staročeši dřív než řízek. :lol:
Jinak hrách je běžná příloha k smaženým masům v Rusku a jemu blízkým zemím.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Opravdu po staročesku.

Příspěvek od fesoj »

Co se týče mnou uváděného receptu, máš určitě pravdu - ale jen co se týče trojobalu, správně jsi to odhadl. Řízek, příroďák, stejk ve své podstatě jedno jest.
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět