Stránka 1 z 1

Mývalí sádlo

Napsal: pon 21.10.2013, 20:15
od tondaa
jelikož je tato šelmička dost rozšířená a každý,kdo měl tu čest slovit a stáhnout jistě ví, kolik to má tuku. Je využitelný podobně jako jezevčí sádlo, a nebo - jak se píše jinde-kvůli možným zdravotním komplikacím ,,jen,, -pro muchy..?

Re: mývalí sádlo

Napsal: pon 21.10.2013, 21:06
od fesoj
Že by byl u nás mýval nějak hodně rozšířený, o tom si dovolím dost pochybovat. Neměl jsi na mysli psíka mývalovitého ? Ten je v tuto roční dobu tak obalený tukem, že jezevec vedle něj vypadá jako hubeňour. Co se týče využití, myslím, že praktické zkušenosti nejsou v našich zeměpisných šířkách zatím veškeré žádné. Ovšem dočetl jsem se, že v oblasti původního výskytu /Dálný Východ, povodí řek Amur a Ussuri/ je loven nejen pro kožešinu, ale i pro chutné maso. Až nějakého střelím, určitě dostane teplou boudu a česnekové knoflíky, ovšem až po vyšetření na trichinelózu. A sádlo ? Myslím, že by se dalo využít úplně stejně, jako sádlo jezevčí nebo psí. Jedovaté nebude, za to dám krk. Ideální by ovšem bylo nechat provést jeho zevrubný rozbor ve Státním veterinárním ústavu.

Re: mývalí sádlo

Napsal: úte 22.10.2013, 12:12
od BwanaHunter
Fesoj> koukam ze ty sezeres snad vsechno, zacinam se bat :lol: :lol: :lol:

Re: mývalí sádlo

Napsal: úte 22.10.2013, 12:41
od Georg.H
@BwanaH.: když je hlad tak i šunka je dobrá... :lol: :lol:

Re: mývalí sádlo

Napsal: úte 22.10.2013, 17:50
od tondaa
když už jsi vzpoměl to vyšetření-kolik to stojí a co se dává jako vzorek ? On totiž i zajíc by si zasloužil kontrolu, divočák pokaždý,...a pak je tu skupina ,,chráněných,, --ale jedlých potvůrek ...(třeba psík sousedův)..!!

Re: mývalí sádlo

Napsal: úte 22.10.2013, 20:05
od fesoj
Že bych sežral úplně všechno, to je mírně přehnané. Ale již klasik české myslivosti Julius Komárek tvrdil, že správný myslivec má ochutnat všechno, co mu v revíru běhá, létá a leze. Pokud si dobře vzpomínám, tak v Lovech v Karpatech vychvaloval, jak výborné maso má strakapoud bělohřbetý. A letos jsem se dozvěděl, že soused mého syna ze sousední vesnice si upekl a sežral tchoře. To bych asi nemusel. A nechápu ani lidi, kteří si pochvalují, jak prý je dobrý tzv. "dachhase" /z německé kuchyně/. Moje kamarádka, která je výborná kuchařka a je pro každou špatnost, už také upravovala ledacos, například jezevce, po kterém se všichni jen olizovali, ale "střešního zajíce" pekla jen jednou a prý je to hnus.

Re: Mývalí sádlo

Napsal: pát 25.10.2013, 23:22
od Karel61
Tak to v italské televizi zase odvysílali, že "Dachhaze" je chutnější než než kuře, lepší než králík, lepší než holub :), viz: http://www.novinky.cz/koktejl/192503-re ... misto.html Pana kuchaře (asi italského Pohlreicha) kvůli tomu z televize vyrazili. Minulý měsíc jsem se v Itálii seznámil s jedním rybářem, který mi vykládal, že loví sumce v Pádu, ty ale nejí, protože mají tvrdé maso. Jeho žena pak dodala, že ona jí ráda žáby, ale sumce by nevzala do pusy, poněvadž sumci v Pádu žerou chcíplé a utopené kočky.
Můj závěr a poučení zní, že každé maso se dá jíst a každé maso je chutné, pokud se použije správný recept, který je k úpravě toho kterého masa určen. Takže na mývalím sádlu nemůže být nic špatného a v každém případě se nechám pozvat... :) :wink:

Re: mývalí sádlo

Napsal: sob 26.10.2013, 5:09
od fesoj
Viz Babička Boženy Němcové - cituji p. Proška : "Kdo ví, po čem dítě bude tlusté - proti gustu žádný dišputát !"

Re: mývalí sádlo

Napsal: sob 26.10.2013, 8:51
od Kubajs
A ještě bych Foseji dodal: "Co huba sní, prdel přebere." :lol:

Re: mývalí sádlo

Napsal: úte 29.10.2013, 18:32
od fesoj
Nedávno jsem se někde dočetl, že tuk všech zvířat, která se ukládají k zimnímu spánku, obsahuje vysoké procento léčivých a ochranných látek. A zdá se mi to logické, vždyť ten zimní spáč po několik měsíců nepřijímá potravu a žije jen z těch tukových zásob.

Re: mývalí sádlo

Napsal: sob 02.11.2013, 19:09
od tondaa
RE fesoj ....škoda,že se to nedostalo do širšího povědomí (že je zimní sádlo zdravé)...jistě bychom se chovali jinak i k zaječímu,jež prý smrdí ...

Re: mývalí sádlo

Napsal: sob 02.11.2013, 19:47
od Zdenek41
Mě osobně sádlo nevadí a když pěču zvěřinu se zeleninou na svíčkovou je přítomno ve směsi.Zaječí zvěřina je jedna z nejvonavějších a lidi,kteří zvěřinu nejedí rozhodně zajíce do huby nevemou.No jejich chyba...Jinak třeba zvěřina ze selete...pokud se jim to neřekne tak jen mlaskaj. :wink:
Na druhé straně bych ho asi neškvařil,no kde ho taky vzít alespon 10kg :lol:

Re: mývalí sádlo

Napsal: ned 03.11.2013, 9:37
od tondaa
nejen sele...nutrie je taky taková dobrota a stejně spousta lidí vidí (prej) ty zuby a ..navaluje jim

Re: mývalí sádlo

Napsal: ned 03.11.2013, 10:54
od Bord
Malé selátko toje mňamka.Dnes již 11let starý bordík za ta léta chytil tří selátka cirka 8kg vyvržená.Dušená na zelenině v troubě jěště teď slintám.Omluva za OT

Re: mývalí sádlo

Napsal: ned 03.11.2013, 11:34
od Toma
Kubajs píše:A ještě bych Foseji dodal: "Co huba sní, prdel přebere." :lol:
Prababička to říkala takto"co přes krk přeleze,přes řit jak když čert přenese".