Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Kulinářské rady a recepty
Odpovědět
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Příspěvek od Zdenek41 »

Medvědí pečeně.
2 kg medvědí kýty nebo hřbet, 200 g slaniny, 100 g másla, 10 jalovčinek, 10 zrnek pepře, mořidlo, sůl.
Zvěřinu očistíme, šoupneme do mořidla na 4-5 hodin. Prošpikujeme, osolíme, posypeme kořením. Vložíme do pekáče a středně pečeme v troubě až 4 hodiny. Během pečení potíráme máslem a obracíme.
Vhodné přílohy brusinky, kompoty. Nevím proč se to tak jmenuje, americký brambor.
Mořidlo:200 ml octa, 40 ml vody, 2 lžíce soli, 1 petržel, 1 mrkev, 1/2celeru, 1 cibule, 12 zrnek nového koření, 6 bobkových listů, 6 hřebíčků, 1 stroužek česneku, 2 kardamom.

Dobrou chuť, nespálenou hubu a žádný svalovce přeje Zdeněk.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Pro gurnány na rok 013.

Příspěvek od fesoj »

No, medvěda asi neulovíme - ale mohol by to byť "psík medvedíkovitý" upravený dle stejného receptu ?
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro gurnány na rok 013.

Příspěvek od Zdenek41 »

To Fesoj zaskoč do supermárketu někde východně :P A s tím ferdou by to asi šlo :wink:
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)
Příspěvky: 662
Registrován: pon 09.10.2006, 11:25

Re: Pro gurnány na rok 013.

Příspěvek od František Fořt »

Švédi, Rusáci a spol. to opravdu normálně jedí. Prý je to takové "hrubé" maso a není to špatné. Asi tím oni myslí sílu svalových vláken. Medvěda zdělají fakt celého a jediné, co nežerou jsou tlapy :D (na rozdíl od Old Shatterhanda a dalších trapperů v májovkách).

No, ale když si představím, jak smrdí takový pořádný méďa, bude to podobné, jako když si chceš dát masíčko ze 150 kg kňoura v chrutí.
kabát
Zkušený diskutér
Příspěvky: 600
Registrován: úte 01.12.2009, 19:11

Re: Pro gurnány na rok 013.

Příspěvek od kabát »

Nedělejte fámy, medvědí zvěřina je jedna z nejlepších.
Stejně dobrá jako bachyňka - lončačka.
Možná starý medvěd, na jaře ulovený na újedi bude cítit, už z principu bude odleželý .
Před zimou je napapaný, plný síly, samé dobrotky, ovoce, borůvky, maliny, brusinky, turisti.
Nejlépe by věděli Rumuni.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Příspěvek od Karel61 »

Já jedl medvěda v Gruzii dvakrát. Poprvé to byl šašlik a byl poněkud tuhý (dělala ho kuchařka, která to sama nejí a podle toho to asi i vypadalo). Podruhé byl pečený na zelenině a výtečný. Když jsem se pak zapovídal s majitelem restauŕace v Mcchetě a ptal se ho na to, dostalo se mi poučení, že je třeba rozlišit stranu, na které medvěd zimoval, poněvadž ta je tuhá. Pokud má být maso měkké a chutné, je třeba brát druhou polovinu. Při bourání se to snadno pozná.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Příspěvek od Zdenek41 »

Zní to sice jak latina, ale něco na tom bude.... Nejchutnější je před zimou. Při spánku je zašpuntován tak jak chladič na malý okruh. Velký ohled se bere na zrání medvědiny.
Odpovědět