Jaké plemeno?
Jaké plemeno?
Potřeboval bych si udělat takový přehled jací psi se u Vás používají.Letos jsem přišel o svého NKO ve 12 letech,byl to náruživý lovec.Jsem rozhodnut,že v mysl.kynologii chci pokračovat.Proto se rozhlížím po novém plemeni.
Co by jste ze zkušenosti doporučily vy?
Polní honitba
Trochu lesa (spárkatá zvěř se v něm moc nedrží)
Voda minimálně(spíš na koupání psa a výcvik).
Drobné tak na 2 hony(ale pes by se využil na pozvánkách po sousedech)
Remízků,zarostlých ploch,neobdělaných zarostlých mezí s neprostupnými nálety dostatek
Černé ulovím do 6ks
Srnčí do 4ks
Vysoké do 2ks
Protože bych chtěl něco klidnějšího než byl ohař a navíc té drobné kriticky ubývá vychází mě nejlépe slídič (Něm.křepelák?)
Chtěl bych se trochu orientovat na černou,dosledy spárkaté atd...
Děkuju za tipy
Co by jste ze zkušenosti doporučily vy?
Polní honitba
Trochu lesa (spárkatá zvěř se v něm moc nedrží)
Voda minimálně(spíš na koupání psa a výcvik).
Drobné tak na 2 hony(ale pes by se využil na pozvánkách po sousedech)
Remízků,zarostlých ploch,neobdělaných zarostlých mezí s neprostupnými nálety dostatek
Černé ulovím do 6ks
Srnčí do 4ks
Vysoké do 2ks
Protože bych chtěl něco klidnějšího než byl ohař a navíc té drobné kriticky ubývá vychází mě nejlépe slídič (Něm.křepelák?)
Chtěl bych se trochu orientovat na černou,dosledy spárkaté atd...
Děkuju za tipy
- fesoj
- Zkušený diskutér
Re: Jaké plemeno?
Drobátko si protiřečíš... Německý křepelák je super pes, při správné výchově, výcviku a vedení zvládne krom norování a vystavování prakticky všechno - ale chceš li "něco klidnějšího", spláčeš nad výdělkem - veliký temperament a úžasná lovecká náruživost !
Kritériem pravdy je praxe.
Netrvám na něm,ale říkal jsem si je to takový univerzál s nakloněnými vlohami k dosledu,barvě,atd..Prostě není to vyložený pes na drobnou...
Říkám si je menší tak budu rychlejší
Říkám si je menší tak budu rychlejší

Zdravim,co třeba špringnšpaněla nebo velššpringršpaněla,když už je řeč o křepeláku.Pak mě už jen napadá bordík,ale na tu drobnou to nej asi neni,když budu počítat s ušákama a s tim temperamentem bych taky byl trochen mimo,já sám za sebe bych rozhodoval kde bude pes nejvíce využíván a podle toho to nějak usměrnit jinak věc vkusu.Sám jsem v tom měl taky madlajz a s tim,na co bych psa chtěl užívat a kde tak jsem se rozhodl pro JGT.Toť můj pohled,přeju při výběru šťastnou ruku.Lovu,lesu.
CZ 550 lux 8x57JS,JGT Hart z Pocínovských lesů
Súhlasím s Michalom
"sám za sebe bych rozhodoval kde bude pes nejvíce využíván a podle toho to nějak usměrnit jinak věc vkusu"
Tiež som sa dlho rozhodovala a napokon to skončilo pri Parson russell teriérovi, chcelo to totiž vyskúšať niečo nové.
Okrem vystavovania zveri je vpodstate vhodný na všetko. Avšak je to hotové štvornohé perpetuum mobile. Doma je to ale obrovský mazel a kľudný pes, až by človek neveril. Je menší a tým pádom aj spratný. Na posede v tichosti obsedí, je to však vec cviku. Je vynikajúci pri love na diviačiu zver, keďže má dobré fyzické predispozície, je mrštný a razantnejší. Z vlastných skúseností (využívam PRT hlavne k lovu černej), má v sebe určitý pud sebazáchovy, dodržuje istý odstup a vďaka mrštnosti, ľahkosti, obratnosti a rýchlosti sa dokáže neuveriteľne vyhýbať útokom, tým pádom má predpoklad dlhšej životnosti.
Dokáže udržať zver na jednom mieste do príchodu majiteľa. Je hlasitý, no nie len pri práci.
Hlási mi aj zhasnutý kus. Je rýchly a tým pádom vie v krátkom čase preduriť veľký okruh. Môj zver otáča a nadháňať na strelca. Neviem však ako je to s touto vlastnosťou u iných jedincov, keďže sa s nimi celkovo pracuje zatiaľ dosť málo. Takisto počuť málo o tých, ktorí s nimi pracujú, aktívne využívajú v myslivosti.
Rýchlo sa učí a je dobre ovládateľný. Na stope je trošku rýchly, ale spoľahlivý. Ja som s týmto plemenom veľmi spokojná a nedám naň dopustiť. Predčil moje očakávania.
Pred ním sa u nás prestriedali 2 jazvečíky a 1 bígl, ale k tým plemenám ba som sa už ja teda nevrátila.
"sám za sebe bych rozhodoval kde bude pes nejvíce využíván a podle toho to nějak usměrnit jinak věc vkusu"
Tiež som sa dlho rozhodovala a napokon to skončilo pri Parson russell teriérovi, chcelo to totiž vyskúšať niečo nové.

Okrem vystavovania zveri je vpodstate vhodný na všetko. Avšak je to hotové štvornohé perpetuum mobile. Doma je to ale obrovský mazel a kľudný pes, až by človek neveril. Je menší a tým pádom aj spratný. Na posede v tichosti obsedí, je to však vec cviku. Je vynikajúci pri love na diviačiu zver, keďže má dobré fyzické predispozície, je mrštný a razantnejší. Z vlastných skúseností (využívam PRT hlavne k lovu černej), má v sebe určitý pud sebazáchovy, dodržuje istý odstup a vďaka mrštnosti, ľahkosti, obratnosti a rýchlosti sa dokáže neuveriteľne vyhýbať útokom, tým pádom má predpoklad dlhšej životnosti.
Dokáže udržať zver na jednom mieste do príchodu majiteľa. Je hlasitý, no nie len pri práci.

Rýchlo sa učí a je dobre ovládateľný. Na stope je trošku rýchly, ale spoľahlivý. Ja som s týmto plemenom veľmi spokojná a nedám naň dopustiť. Predčil moje očakávania.
Pred ním sa u nás prestriedali 2 jazvečíky a 1 bígl, ale k tým plemenám ba som sa už ja teda nevrátila.
Parson russell terrier
GCh. ALF Genius loci
GCh. ALF Genius loci
Otec teď řeší podobnou potřebu - chce psa na dosledy a na naháňky (pokud možno aby byl hlasitý), pokud by zvládl i aportovat kachny, byl by to jenom plus. Co rozhodně nechce je jakákoliv rasa co se "vleze do nory". Máme to u nás dost skalnaté a jezevců požehnaně, takže norník je ve velikém riziku. Uvažuje křepeláka, Malého münsterlandského ohaře, nebo irského teriéra. Co byste pro něj jako pro začátečníka doporučili? Klidně poraďte i jiné možnosti.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!
...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
- fesoj
- Zkušený diskutér
Po svých zkušenostech bych jednoznačně zvolil křepeláka. Nevýhodu MMO vidím v tom, že je to ohař, u kterého se na zkouškách vyžaduje vystavování a v honitbách, kde je nedostatek drobné zvěře, bude velký problém s výcvikem. S irskám teriérem nemám zkušenosti. A u křepeláka je na 99 % zaručená hlasitost - ti mí vesměs hlásili i na vodě, když honili postřelenou kachnu, na teplé stopě, při stavění postřelené černé a u zhaslého kusu spárkaté rovněž. Nejvíce při volbě plemene ovšem záleží na vkusu každého soudruha. Nevýhodou křepeláka - pro začátečníka - je obrovská lovecká náruživost. Dokud nemáš 100% poslušnost, nepouštěj v lese z vodítka, aby se z něj nestal nezvladatelný štváč zejména srnčí zvěře.
Kdo tady má zkušenosti z ostatnímy slídiči?Španěly?
Dobrý den,mám 3roky starého jezevčíka má NZ.Pro svoji větší svalnatou postavu ho raději nepouštím do nor,i když jsou to pro něj muka
letos dohledal 1srnce a 2 selata během 2týdnů paráda.A bych se dostal k věci parkrát jsem viděl pracovat na naháňkách křepeláka a můžu říc paráda hlasitý a perfekně ovladatelný.Kolega ma MM ohaře loni ho měl prvně na prasatech.Ten pes chodil jak starý profesor rozrazil rudl selat s polu s bachyní a selaty.Vrcholem bylo,když našel střelené sele postavil se na kus a začal hlásit
Proto také zvažuji,že si k jezevčíkovi pořídím kamaráda a rozhoduji mezi křepelákem nebo MM ohařem eventuélně i Irčanam,ale toho jsem neviděl pracovat.

-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Do tvých podmínek bych spíš než Křepeláka volil špringl španěla. Křepelák možná nebude špatnej,ale v okolí jich je dost nepovedenejch a to mě od něj odrazuje.
Já bych zase volil křepeláka. V mém okolí je jich několik velmi povedených.
Welššpringršpaněla určitě ne, co vidím ve svém okolí tak je to nemastné neslané a výsledky žádné. Chuť do práce to nemá. Myslím si, že Welššpringršpaněl je jen další plemeno, které doplatilo na to, že se líbí. K uchovnění mu stačí jarky s výsledkem OBSTÁL a nějaké výstavy -> pro klub chovatelů je důležitý exteriér nikoliv výkon a v praxi je to sakra vidět. Ukamenujte mě...
Welššpringršpaněla určitě ne, co vidím ve svém okolí tak je to nemastné neslané a výsledky žádné. Chuť do práce to nemá. Myslím si, že Welššpringršpaněl je jen další plemeno, které doplatilo na to, že se líbí. K uchovnění mu stačí jarky s výsledkem OBSTÁL a nějaké výstavy -> pro klub chovatelů je důležitý exteriér nikoliv výkon a v praxi je to sakra vidět. Ukamenujte mě...

- fesoj
- Zkušený diskutér
Co to je "nepovedenej" křepelák ? Dle mých zkušeností byla většinou chyba na druhém konci vodítka, aspoň pokud mluvím za sebe...
asi to bude jako s jagy pointry a dalšími nadupanými plemeny,většina majitelů je nezvládne a pak to podle toho vypada
jak už jsem tady někde psal u křepeláka bych se bál jednoho a to je displazie nevím jestli se testují ale několik jsem jich už s potvrzenou viděl a i podle pohybu jsem jich pár poznal a to byli psi kteří na kontrolu nikdy nepůjdou protože majitelé je mají pouze na práci

CZ 550 american 308win.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Co se týče dysplazie, tak u křepeláků se to sleduje, dokud jsem byl členem klubu, byl pro chovnost přípustný nejvýše stupeň 2-O. Protože s ní mám velmi negativní zkušenosti od německých ovčáků, navrhoval jsem radikální řešení - vyloučit z chovu jedince s jakýmkoliv stupněm, vždyť chovná základna je dostatečně vysoká, ale bylo mi odpovězeno, že nemůžeme mít přísnější požadavky než země původu - Německo.
Podíval bych se i na malého münsterladského ohaře , pokud jsi NKO vynechal při výběru nového pejska