Příspěvek
od kojot » stř 26.10.2011, 7:12
Krocan, jakožto u nás nepůvodní druh, byl skutečně dovezen a vysazen (stejně jako druhy jiné) výzhradně za účelem lovu. O jeho potravní a prostorové konkurenci jsem dosud mnoho neslyšel, nicméně v našem slzavém sdruženíčku pokus o vypuštění krocana několikrát proběhl. Partička nadšenců sehnala generační materiál pro budoucí odchov (radě starších to bylo trnem v oku - domnívali se, že se na tom hodlají pakovat) a odchov začal. Během dvou let se na odchovně vybudované ze starého kravína podařilo odchovat téměř 50 krocanů. To vše společně s královákama, kubáncema a klasikou - bažantama obecnýma, kterých tam byl okolo 100 ks. Jedný potížista byl vždy královák, jinak nedocházelo k žádnému napadání mezi jednotlivými druhy.
Nastalo vypouštění (konec žáří), kdy krocaní pěkně létali, a tak byli uvrženi do jutových pytlů a terénním vozem transportováni za kopec.
Krůta s krocanem pro kontrolu zůstala ve velké vypouštěcí voliéře, kde zanedlouho nasedla na novou snůšku a světe div se, i přez nepřízeň klimatu v tomto ročním období krůťata odchovala. Krocan je pěkně hlídal a nikoho k nim již nepouštěl.
Zbylá polokrotká populace okupujíce naše černými skládkami zavezené hvozdy, již tak slavně nedopadla. Přestože k velké radosti všech zůčastněných žili v početném hejnu a velká část z nich hřadovala i na stromech. Mizeli naši krocani geometrickou řadou. Před vypuštěním mi kamarád - iniciátor této akce povídal : Vole! Na Šumavě je taky vypustili, maj tam rysy vole a krocani jsou v klidu vole! Akorá pozapomněl na místní obyvatelstvo poznamenané nedávnou ekonockou krizí, které povětšinou doma vlastní flobertky, převrtané vzduchovky a jiné prostředky na těžbu masa z volné přírody. Tak se stalo, že bez pírka krocani vymizeli, jediní zůstanuvší krůta s krocanem a krůťaty již zakládají další generaci ve voliéře.
Moc se tomu nedivím, protože jsem si dovokého krocana jednou doma upekl a je to balada - vřele doporučuju. Jeden čas jsme to s velkým úspěchem používali i jako ceny v tombolách. Zkrátka chov pro přímý konzum a zpestření tombol mohu jen doporučit.
CZ 550 FS .30-06 Sprg. ZKK 601 - .243W,"Z" 7x57, Fabarm Euralfa Lux 12/76, ZKM 452 - 2E.