Přestabilizovaná střela?

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Přestabilizovaná střela?

Příspěvek od pufr »

Pokud jsem dobře zachytil, je jako výhoda střel s lehkou špičkou umožňující použití vývrtu s "delším" stoupáním než u "stejně velké klasické střely" uváděn pokles příčného momentu setrvačnosti
Pufr
beskydak
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 141
Registrován: stř 02.9.2009, 10:54
Bydliště: Jablunkovský průsmyk

Re: Přestabilizovaná střela?

Příspěvek od beskydak »

Slíbil jsem, že popíšu své potíže, tak hurá do toho.
Toto vlákno jsem zadal proto, že jsem byl poslední dobou dost „nervózní“ z lehkých střel. Začalo to u kulovničky Zastava M85 v ráži 7,62x39. Flintu jsem před x lety nastřelil na střelivo MFS 11,7g SP. Vše bylo v pohodě, rozptyl 3 ranných položek se pohyboval v rozmezí 1,1 – 1,4 MOA. Tohle není sice žádný zázrak, ale vzhledem k ceně 12,- Kč jsem se dosyta vyřádil na střelnici, hlavně na tréninku pojízdného terče. Testy střeliva ve váze 9,7g (MFS, Geco) již byly znatelně horší, s rozptylem kolem 3 MOA, tedy již nepoužitelné. Testy střeliva ve váze 8g (SaB SP a FMJ, Barnaul SP, Sako SP, Federal SST) dopadly naprosto katastrofálně, někde mezi 5 – 6 MOA. Hlava mi to přestávala brát. Protože některým chlapům ty těžké MFSky v 527 nešly nastřelit, začal jsem koketovat s myšlenkou, že Zastava má kratší twist než Carbinka. Jenže odpověď z CZUB byla, že Carbinka má stoupání 9,5 palců. Vzhledem k 10 palcům u Zastavy zůstalo vše nevysvětleno a lehké střely byly pro tuto flintu tabu.
Další případ byl u kulobroku UB 7x57R. Rozptyl dle kvality munice OK, s RWS KS 10,5g, Norma Oryx a přebíjenými Vulkany v pohodě do MOA. Jenže ve chvíli kdy jsem to nakrmil RWS 8g KS, rozptyl se posunul nad MOA.
Poslední hřebíček do rakvičky lehkých střel byl u terčovnice v ráži 308 Win. s hlavni LW a 10 palcovým twistem. Při střelách nad 150 grn HPBT bez problémů vše do MOA (tovární Normy, Lapuy, Federaly a Swiss match). Avšak ve chvíli kdy jsem tam nacpal RWS 8,4g Sonder Geschoss, tak jsem se do MOA nedostal. Prostě začínám mít na lehké střely averzi. Jediným pro mě logickým vysvětlením bylo, že když se to přežene s váhou střely i směrem dolů, je to ke škodě.
Chtěl bych ale svého 10 letého syna, kterému to s malorážkou jde výborně, posunout výš a potřebuji mezikus mezi .22 LR a .308 Win. Rozhodnutí padlo na .223 Rem. No a tady se děsím toho, že pokud bych nechal postavit něco pro vyšší univerzálnost v twistu 7-9 palců, mohlo by to při použití střel kolem 55 grn zase začít blbnout. Ale ať nejsem OT, nastuduji vlákno .223 a dotaz hodím tam.
Lesu, lovu
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 533
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Přestabilizovaná střela?

Příspěvek od xHonza »

Ahoj, jestli budeš stavět 223 tak do rychlejších twistů než 8-9" nechoď, pokud nechceš střílet jen těžší střely. Tady je diskuze na jiným fóru, která se toho lehce dotýká.

http://www.strelectvi.cz/forum/v-ar-15-t12457-60.html
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Odpovědět