Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Uživatelský avatar
lanus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 27.3.2009, 17:39

Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od lanus »

Kamarát zdedil krásnu ,plne funkčnú a presnú guľobrokovú kozlicu Lověna kal.16/65 - 8x57R/360 . Jej jedinou chybičkou je,že černenie hlavní je silne ošúchané (baskula je vo farbe kovu). V dôsledku čoho vznikla otázka či predmetné hlavne bez úhony :?: znesú bežné t.j. horúce černenie ??? Ma niekto serióznu praktickú skúsenosť s touto procedúrou ???
308 Win.;223 Rem.;22 l.r. .
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od pufr »

Svazek bude s 90% pravděpodobností, vyjma objímky hlavní, pájený "měkkou" pájkou - nevhodný pro černění v horké lázni.

Na jeden svazek by mohla stačit třeba ta malá sada zde: http://shop.bluewonder.us/gun-black-kits/
Měl by to umět dodat třeba pan Holba ze Vsetína http://www.clpservis.cz/ neb to snad pochází od Novum Solution, jako Break Free CLP atd.

Ale možná má někdo pozitivní zkušenost i s něčím dostupnějším - tuzemským :?
Někteří puškaři rádi vyprávějí, jak černěním vyleptané lišty přilepili Loctitem a jak byl zákazník spokojen :)
Pufr
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od BwanaHunter »

Nerad bych se dopustil mystifikace, což by se mi mohlo snadno stát, pouštím se na tenký led, kde nejsem tak kovaný, tedy nechť mě někdo klidně opraví, ale pokud vím, lišty a cín rozežírá louhové černění, to je nevhodné obecně na všechny zbraně se svazky s výjimkou těch pájených v mědi nebo stříbře. Kyselé horké černění by mělo být v pohodě. Ale raději bych to ještě konzultoval s někým kovanějším, než jsem já :D S těmi přípravky na černění za studena nemám moc dobrou zkušenost...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
poli
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 325
Registrován: pon 04.6.2012, 8:55

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od poli »

Za studena tak možná malé plochy nebo drobné opravy, které bych doma dělal na pušce za pár korun, ale ne na Lověně.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od pufr »

2 Bvana - nejsem žádný Vieille, Mendělejev ani Heyrovský ale vařit ocelové věci v kyselině a čekat, že se byť jen na povrchu zlepší mi přijde jako celkem nerozum :)

:) co zkusit třeba strejdu Google "alkalické černění kovů" nebo tak něco :)

S těmi produkty od Novum solution - blue wonder black atd. (mimochodem nejsou alkalické ani kyselé - nefungují primárně na principu oxidace povrchu) mám celkem dobrou zkušenost - i na velké plochy docela pěkný - pokud se dodrží příprava a teploty temperace před černěním.

Jinak klasické studené černění bych kvůli jedné, ještě i hodnotné zbrani doma rozhodně nezkoušel - napoprvé nevyjde asi nikdy - zásadně puškař, který může i ukázat hotové věci :?

Dnes je povrchových úprav tolik, že aby se v nich prase vyznalo - mnoho obchodních a užitých názvů ...
Na klasiku, starožitnosti ale samosebou nejlépe použít púvodní postupy a to rozhodně není vaření svazku pájeného cínem v louhu s teplotou blízkou bodu tání pájky :?
Pufr
Toman
Častý návštěvník
Příspěvky: 73
Registrován: pon 07.4.2014, 16:10

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od Toman »

A co galvanicky v louhu? Jde to i v domácích podmínkách. Udělá se roztok louhu (na hranici rozpustnosti ve vodě, takže co nejvíce), připraví se kus železa resp. oceli (bez povrchové úpravy!) na který se připojí drát/vodič, další vodič se připojí na hlaveň. Poté se to potopí do vany (a vanu na koupání nedoporučuji, ikdyž něco takového je na místě) s roztokem a připojí k trafu. "+" vodič se dá na kus oceli, ze které si to bude brát a "-" vodič k laufu. U toho trafa záleží na proudu, který ovlivňuje dobu pokovování. Čím větší proud, tím kratší doba. Já koukal u 12V/0,5 A skoro půl dne. Při větším proudu to už chce trochu bezpečnosti. Je jasné, že se lauf nesmí ničeho dotýkat v místech, kde to chce pokovit a naopak místa, kde o to nestojíme nečím zakrýt (kobercová páska např.). Je to trochu alchymie. Ten roztok při práci je trochu teplý (cca 40°C), takže že by se rozjel lauf asi nehrozí. Nepředpokládám, že se o to budeš pokoušet, spíše najít někoho či nějkou galvaniku kde se tím zabývají. A na ně pozor, zjisti si reference, protože jsou schopni to zkazit a nic s nimi potom nezmůžeš. Já jsem touto metodou nedělal nic na flinty, ale díly na veterány (táhla, šrouby a podobné), prostě věci co byly černěné/brynýrované. Je to jednoduché, jen chvíli trvá, než do toho člověk pronikne, takže určitě hned nezkoušet "naostro". Tento návod jsem dal k dobru kdyby náhodou někdo někdy chtěl nějakou drobnost načernit doma, bez používání těch kupovaných přípravků.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od BwanaHunter »

pufr> jojo, jsem povídal, že se pouštím na tenký led, a tušil jsem, že to nemám dělat... :lol: :lol: Pokud ty nejsi Heyrovský, tak já jsem asi nedochodil základku, pokud jde o tohle. Já jsem holt spíš přes ty zvířátka. To co jsem psal, jsem pochytil od fachmana, který mí dělá vše na flintách, a to je na rozdíl ode mě skutečně machr. No a po té, co mi z jednoho brokového svazku ke starému kulobroku upadaly lišty, a druhý kulobrok mi spadnul z ramene v lese, když odpadlo poutko z hlavně, mi tento vysvětlil, že je to tím, že se někdo tyhle flinty pokoušel "repasovat" a načernil je v louhu. Nabyl jsem je už v tomhle stavu, tedy načaté. Tvrdil, že louh žere pájku, tedy podle něj by to nemělo být jen teplotou lázně. No, dal to dohromady, v něčem to máčel, čistil, přeletoval a přečernil. Radši už nebudu psát čím a co :lol: To co jsem si z toho odnesl bylo to, že louh žere pájku, a že mám věci svěřovat osvědčeným odborníkům.... :lol:
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od pufr »

2Bwana - Perfektní zkušenost přesně k tomuhle vláknu. Nezanedbatelná část puškařů totiž zákazníkovi řekne, že i jeho zbraň - hlavňový svazek půjde bez rizika načernit alkalickým černěním v horké lázni. Ono se totiž z převážné části ani nic špatného (na první pohled) nestane, práce je mnohem jednodušší a výsledkem je kvalitní, temně černý povrch. A ta možnost nápravy menších škod Loctitem je taky celkem snadná :? (nakonec dnes je nezanedbatelná část hlavňových svazků brokovnic lepená)

Problém je, že se lišty, poutka atd. mohou uvolnit (a uvolňují) až dodatečně, po nějaké době. To třeba proto, že svazek krom lišt má další spojovací prvky, které neumožní louh z dutin dokonale vypláchnout a dutiny nakonzervovat, nebo proto, že se při černění lišty neodtrhnou ale pájený spoj se naleptá (samosebou, že nejen díky teplotě lázně) a do dutin se dostává vlhkost ...

Každá věc má svou cenu a kvalitní "Streichbrünierung" - studené černění potíráním (kyselým) roztokem je náročnější (na čas i zkušenosti a "um") a tedy i dražší. Ještě ho i komplikují hygienické předpisy řadící dnes některé používané chemikálie mezi prudké jedy.

Majitel zbraně musí vědět, jestli mu to stojí zato. Kvalita povrchu je pak taky "prémiová" - pokud se podíváte třeba na nějakou starou rakouskou Werndlovku a další zbraně s bohatou 150 letou historií a jejich originální - původní černění - tak to bylo zpravidla právě "studené" černění a ještě dneska žádnou ostudu nedělá. Pro puškaře je samosebou příjemněnjší odvézt zbraň kamarádovi, který provozuje "linku" - pracoviště s Brunigalem (http://www.funchem.cz/www-funchem-cz/es ... l-S-1000-g ; http://www.funchem.cz/fotky27667/fotov/ ... unigal.pdf).

Posledních cca 30 let přineslo spoustu novinek v povrchových úpravách, včetně různých laků (ilaflon, cerakote), nitridace, nanášení oxidovaných nanočástic kovů na povrch atd.
Co se ale týče "topicu" tohohle vlákna - guľobroku Lověna - byl bych pro "klasiku" a Brunigalu se snažil spíš vyvarovat (i když spousta Lověn taky popravdě byla jen přeznačená "belgická konfekce" :?
Pufr
bon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 477
Registrován: úte 04.9.2007, 16:46
Bydliště: Vysočina

Re: Černenie hlavní guľobroku zn. Lověna .

Příspěvek od bon »

To lanus: pokud kamarádovi na kozlici záleží, tak ať se obrátí na zkušeného puškaře a zanechá pokusů typu DO-DO. Už major Terazky pravil: "Na každú robotu je nám treba špecialistou" :lol:
Taky bych se vyhnul rádoby puškařům, kteří získali glejt za pár večerů na učilišti v Uherském Brodě a ve skutečnosti se vyučí až na zbraních zákazníků. O pár takových pokusech jsem ve svém okolí už taky slyšel, kdy se brokový svazek rozpadl po pár výstřelech, když před tím byla zbraň "odborně" repasována u takovéhoto "puškaře".
Odpovědět