Přemnožení divočáků.

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
kojot
Zkušený diskutér
Příspěvky: 860
Registrován: úte 04.9.2007, 7:03
Bydliště: okres Blansko

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od kojot »

V souvislosti s Tvým příspěvkem uvedu pár změn, které jsem v našem spolku provedl k nápravě situace.¨
Ad. prasata. Dříve měl člen po ulovení prasete do 15 kg kus celý, do 30 kg polovinu a nad 30 kg 5 kg masa. Samozřejmostí bylo vyšetření, rozbourání kusu a zásobení všech nelovících členů dle podílových nároků. Demotivace byla s postupem času evidentní a často vedla i k zatajení uloveného kusu, nebo častěji k záměrnému zkreslování hmotnosti prasete členem. Zároveň bylo vykázáno mnoho a mnoho brigádnických hodin na přípravu krmení pro prasata, které byly dále kompenzovány jak jinak než zvěřinou. Dle současné úpravy máme nyní do 30 kg celé prase střelce, nad 30 kg polovinu kusu bez omezení max. hmotnosti. Samosebou má přednostní nárok MS pro případ plesu, pohoštění při poslední leči apod. Za to si může střelec, kterému bylo prase zabaveno, další vlastnoručně ulovené prase ponechat celé.
Sledoval jsem tím dvě věci:
1) náklady na krmení pro divočáky si nese střelec sám, což samo o sobě snížilo početnost jinak neefektivních hromad po lese a výdaj na podílech. Dále je předkládáno krmivo o mnohem vyšší kvalitě, než dříve často zavážené plné vlečky shnilé siláže.
2)Loví se častěji prasata větší, řádově nad 50 kg a loví se jich víc. Je mi úplně jedno, co s tím kusem lovec udělá, zda jej sní, či prodá, nebo vymění za pytel kukuřice, či kanystr nafty do off roada. Podstatnější je, že má chuť lovit.

Abych nezapomněl, jako bonus k loveckému právu u nás patří i malý a velký bedrovec, mezí gurmány známý jako "svíčka".
Zatím to funguje, všichni mají kulovnice a tudíž stejnou možnost si divočáka zákonným způsobem opatřit, jenom chtít! :lol:
Kdo netermí s námi, termí proti nám
michalos
Zkušený diskutér
Příspěvky: 589
Registrován: pon 17.11.2008, 8:26
Bydliště: Blanensko

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od michalos »

To hirc
plně souhlasím...sám jsem zvědav jaké bude mít tato mírná zima následky
magoda
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 183
Registrován: pát 08.1.2010, 9:14
Bydliště: pha-východ

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od magoda »

Hoši nevím nevím....minulou zimu byli selatka už devátého ledna na fotopastich,tento rok konec března a teprve bachny začali metat.u nás rozhodně přemnožení nehrozí....jsou tady alerekl bych ve velmi rozumné míře.chápu určitě jsou lokality kde to je jinak,ale u nás takto,mám jich pár strelenych v lokalitě prahy 9.Lesu lovu magoda
Kojot:dobrá vize....ale vše je v lidech,což je neřešitelné.u nas platí do třiceti střelce,nad třicet kyta....a docela to funguje.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Leon »

když měli loni selata v létě tak se nediv že mají další až teď :wink: u nás do 40kg střelce nad půlka a stejně nikdo nechodí
CZ 550 american 308win.
onder
Nový návštěvník
Příspěvky: 43
Registrován: úte 02.4.2013, 15:09

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od onder »

U nás tj.hanušovicko jsem prase neviděl ani nepamatuju takže přemnožení nehrozí.
Hirc
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 458
Registrován: pát 07.3.2008, 13:25
Bydliště: Praha / západní Čechy

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Hirc »

U nás divočák do 40kg patří lovci (posun z původních 30kg), nad 40kg má lovec právo na 1/2 nebo si může ponechat další kus. V reálu to pomohlo hlavně těm, kteří uloví "občas něco". Na ty kteří z různých důvodů na divočáky nechodí (stáří, zdraví, lenost, technika, čas) neměla změna kg vliv. Osobně patřím do skupiny co loví 5-10 ks ročně, a díky 40kg hranici nemusím řešit zda 44kg prase neodlehčit na 39 - holt bude jiné :-).

Co mi hlava nebere jsou různé rozdělovníky zvěřiny, kdy "šťastný lovec" stráví celý další den povinným rozdělením kusu na 5kg části a rozvážením balíčků po okolí. Když jsou strejdové líný a dřepí po večerech v hospodě, tak ať jedí vepřové. Nevidím rozumný důvod proč by mladý do práce chodící člověk je měl svojí prací sponzorovat... (vyjímky pro ne-lovící pracanty pomíjím).

Ono i když si lovec zvěřinu ponechá, tak při vyčíslení nákladů (benzín, auto, flinta, patrony atd.) ten 1kg zvěřiny vyjde na několik stovek korun; a to nezapočítávám cenu času.

Pokud chce MS aktivně řešit vysoké stavy v rámci individuálního lovu, tak potřebuje dostatek mladých aktivních lovců s odpovídající výbavou a zodpovědným přístupem (cca 5-6 na 1000ha) - co se dokážou navzájem domluvit (kdy-kdo-kde)... a pak mají prasátka problém :twisted:
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Zdenek41 »

Moje motivace pro členy,každé do 50kg srřelce...co si s něma dělá to neřeším. :wink: I tak loví asi tak 3 členi.
Prasat je méně i když proti minuému období bez živočišné se dá říci s nárustem.
Selata letos vidět nejsou.Přikládám to ke zkušeným a přeživším starým bachnám,které je zatím do pole neberou.Moje zkušenost z minulého dne dva kolosy na poli a kvičící selata ve strouze.Sem se málem posr..,když se to mamince nelíbilo a šla semnou až k autu.
Buttler
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01.11.2012, 8:13

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Buttler »

Kojot - v tom případě Ti nezbývá, než stáhnout vocas mezi nohy. Jinak se tomu taky říká rezignace. Kam vede, není třeba vysvětlovat.
Měl jsem na mysli skutečně trestní oznámení. Například § 181 a). Myslím, že jsem o něm již četl dokonce i v Myslivosti. A OČTŘ to prověří a vyhodnotí a potom dostaneš odpověď a no a pak se případně můžeš obrátit na ČIŽP.
Neměl jsem na mysli žádné agrotechnické zkoušení půd, protože je mi jedno, co do půdy potřebují chemici dostat. Mě zajímá, zda v tý půdě jsou například žížaly, zda půda ještě má alespoň pomístně drobtovitou strukturu, zajímá mě obsah jílovitých minerálů atd. To jsou údaje, které mají o kvalitě alespoň nějakou vypovídací hodnotu.
Takže pokud mi z rozboru (či pokud chceš z pedologické sondy a následné analýzy) vyjde, že půda nemá vzhledem k zhutnění spodní vrsty téměř žádnou absorpční schopnost, že vzhledem k nízkému obsahu jílových minerálů je vážně snížená absorpční schopnost horní vrstvy a v údolí je obydlená oblast, lze dovodit možné ohrožení obyvatel při přívalových srážkách.
Kam naopak vede aktivita a nerezignace, lze zjistit zde:
http://zpravy.aktualne.cz/domaci/prvni- ... le:710148/

Na podobný spor právě ohledně neprovádění orby a ohledně klesající úrodnosti půd se také čeká. Problém je v tom, že to jde o běh na delší trať.
Pochopitelně pro všechny strany je přijatelnější a výhodnější rozumný kompromis. Ale to musí každá strana trochu slevit, teprve pak je možno dojít k dohodě. Což je v praxi někdy obtížné a jindy téměř nemožné.

Podstatné je, že rezignací upevňuješ pozici "protivníka". Pozdržení či krácení platu - od toho je Zákoník práce a Úřad práce, jenže opět to chvíli trvá. Ale pouze do prvního vítězství, pak najednou lze dosáhnout celkem rychle dohodu. A pak je najednou vše snazší.
Uživatelský avatar
kojot
Zkušený diskutér
Příspěvky: 860
Registrován: úte 04.9.2007, 7:03
Bydliště: okres Blansko

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od kojot »

Nikdo tady nemluvil o rezignaci. Akorát praxe se od tvých internetových poznatků značně liší. Nedovedu si v současnosti představit, že by se tímto problémem skutečně zabýval někdo do doby, než dojde v souvislosti s ním například k tragickému sesuvu půdy. To samo o sobě však ještě na nic nepoukazuje. I kdyby byla níže položená aglomerace ohrožena přívalovým deštěm na základě důvodů, které uvádíš, každý hydrolog to odůvodní vysokým stupněm nasycení půdy z předešlých srážek bez ohledu na absorpční schopnost půdy a vegetační pokryv. Jistě víš, že u každého z našich osmnácti půdních typů je absorpce vody odlišná, tudíž ani zde nelze paušalizovat. Kdyby vše bylo natolik jednoznačné, jak zde prezentuješ, jistě by již nějaký spor dávno vznikl a z judikatury Nejvyššího soudu bychom byli schopni rozlišit viníka vzniklé situace. Zatím jsem nic neviděl a nečetl, načež mě přímo nic nenutí se do předmětného sporu pouštět. Už jen s ohledem na skutečnost, že dělám myslivost jako koníček při zaměstnání. Klidně si počkám na výsledek a případnou metodiku právního postupu, až nějaké družstvo napadneš dle svých argumentů a tažení proti zhýralým fytoproducentům dovedeš do vítězného konce. Pak se nám nezapomeň pochlubit, jaká že to byla pohodička a rovněž jak z této skutečnosti spolek prosperuje.

Již jednou jsem psal, že jakýkoli negativní krok z naší (nebo číkoli) strany jednoznačně povede ke zhoršení stávajících vztahů mezi nájemcem honitby a zemědělsky hospodařícím subjektem bez ohledu na skutečnost, bude-li sankcionován. Dříve, nebo později se Kolchozmeister dozví, odkud vítr vál a vynaložené prostředky na soudní spor, pokutu apod. napálí spolku formou náhrad škod způsobených zvěří pro porušení tiché dohody za vzájemné neútočení.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Buttler
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01.11.2012, 8:13

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Buttler »

Neber to osobně, stále pouze diskutujeme. Nicméně pokud by starosta zmiňované obce uvažoval podobně, nikdy by se nepouštěl do tak dlouhého soudního sporu. Už jen za to by měl dostat metál, protože dokázal prolomit tu bariéru lhostejnosti a možná i Tebou zmiňovanou tichou dohodu.
Klidně čekej na výsledek sporu, judikaturu i případnou nově vzniklou metodiku, jak podobné případy řešit. Je to opravdu běh na dlouhou trať. Já se Ti nedivím, ani se nedivím ostatní většině. Ani za to nikoho nehodlám pranýřovat. Myslivost je koníček při zaměstnání a člověk nehodlá ztrácet spoustu času a energie, popř. i nějaký ten peníz, bojem, jehož výsledek je nejistý a navíc je v nedohlednu. Opravdu je pohodlnější ona tichá dohoda. Ale ta nikdy nevyřeší podstatu problému. V okamžiku, kdy dojde k vystřídání generací, tichá dohoda může padnout ze dne na den a mladší generace plná energie bude chtít situaci vyřešit tak, aby pravidla i způsoby řešení byly jasně a srozumitelně dány.
Chci tím naznačit, že dlouhotrvající tiché dohody svádějí k tomu, že jedna či druhá strana občas poruší v tichosti pravidla. Takže agrosubjekt použije například neschválený přípravek z Číny na "ochranu rostlin" a druhá strana naproti tomu "trošku uzme" tomu agrosubjektu kukuřici na zimní vnadění. Všichni to ví, ale navenek se tváří, že se nic nestalo. Ale v rámci tiché dohody se vlastně až tak moc nestalo.
Nejseš hloupej, víš, kam tím mířím. Pochopitelně je mnohem lepší věnovat se myslivosti jako koníčku. Ale i to budeš dělat do chvíle, kdy některé články tiché dohody začnou být příliš okatě mimo regulérní mantinely.
A jen dovětek - jak zákon o myslivosti, tak zákon o zemědělství a zákon o půdě jsou formulovány obecně. Bohužel dnes se vzhledem k totální absenci etiky, morálky a slušnosti nedokážeme obejít bez patřičné judikatury i na ten poslední prd. I to je příčina dlouhotrvajících soudních sporů. Další problém tkví v tom, že co nerozhodne či nepřikáže soud, tak se dnes prostě nerespektuje. Zde je podle mě původ většiny sporů.
Kuna1
Nový návštěvník
Příspěvky: 4
Registrován: úte 07.1.2014, 13:28

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Kuna1 »

palkopal píše:Něco myslivecké statistky (výběr z dat, zdroj MZe):

v roce 1966 bylo uloveno 7241 ks zvěře jelení, 895 ks dančí, 635 ks mufloní, 62677 ks srnčí, 2678 ks černé, 276 ks sičí;
v roce 1974 bylo uloveno zvěře (ve stejném pořadí druhu) : 8810, 1408, 2020, 96383, 9948, 561;
v roce 1982 : 11890, 1902, 2792, 76277, 10233, 954;
v roce 1990 : 20848, 5044, 7580, 86757, 55812, 3156;
v roce 1998 : 13995, 6963, 6366, 88045, 60578, 4689;
v roce 2004 : 18492, 9035, 6309, 120544, 120967, 6818;
v roce 2008 : 20426, 13060, 8983, 126906, 137898, 9081;
v roce 2012 : 21919, 14589, 9094, 108297, 184144, 12524;

V grafu má odstřel spárkaté zvěře rostoucí tendenci u všech vykazovaných druhů. U zvěře černé výrazně rostoucí, od roku 2004 se ročně loví více než 100 tisíc ks (s výjimkou roku 2006, kdy bylo uloveno 59495 ks).

Pouze jako informace pro ty, kdo lkají, že za komančů v roce 1982 bylo černé více než teď.
Statistika, statistika, dříve to ani nemohlo být víc, prostě to nešlo, byl plán a ten byl dogma. Musel dodržovat. Tak se nemohlo nastřílet v roce 82 to co v roce 90 to by byl jiný vítr, tenkrát to prostě nešlo.

Statistika co se uvádí, je jedna věc a skutečnost druhá, statistika se navyšuje uměle, aby se mohlo víc lovit, v každém případě ať je statistika jaká chce je to lokální, tudíž i v lesích než byla revoluce bylo zvěře víc a každý si teď myslí že je všechno všech, každý leze kam chce (hřibaři a pod.) a přibyli i turisti, tak v lesích jednoznačně zvěř ubyla, ať je statistika jaká chce, kolik zvěře potkáte v lese teď, kolik a bylo dříve, když byli plány hlídané, dnes si nezřídka vlastník upravuje podle sebe co a kolik uloví. Ta statistika nebude stoupat do nekonečna tím si můžeme být jistí. Pak najednou budou čísla na půlce té vaší statistiky. Protože už nebude s čeho brát tudíž se nevyplatí lhát do plánu odlovu aby nám navýšili odstřel. Pak se bude lovit jen tam kde skutečně je zvěř lokálně přemnožená. Jinde nebude co.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Lotr »

Letošní dotace do myslivosti umožňují pořízení odchytových zařízení pro divoká prasata, víc informací a formuláře ke stažení zde:

http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/myslivost

POZOR změna, dotace se letos nedávají cestou Krajských úřadu, ale cestou Krajských agentur pro zemědělství a venkov :idea:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
milan-sparta
Častý návštěvník
Příspěvky: 74
Registrován: pon 20.10.2008, 11:30

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od milan-sparta »

Ahoj,
nevím zda se to týká přímo tohohle tématu, ale zajímal by mě Váš názor co si myslíte o tomto:

https://www.youtube.com/watch?v=HquD0cjK9jQ
https://www.youtube.com/watch?v=yisPWnouf9Q

Nepřipadá mi to jako ,,čisté´´ prase divoké ?? Bohužel :( Zřejmě tak častý únik doma chovaných čínských prasat...
Každopádně je tam docela ftipný komnetář :lol: a lovci u Orlíka by se měli postarat o odstřel...

Zdroj článku je zde:
http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=34679
CZ 550 FS .308 W; Meostar R1r 3-12x56 RD
Český fousek - BAD ; Patterdale terier - Brit
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od motolada »

Vypadá to fakt jak nějaký Vietnamec :lol:
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od Leon »

vietnamec a je dost revírů kde se loví a jsou i revíry kde jsou křížený jak vietnamský tak čínský :wink:
CZ 550 american 308win.
Odpovědět