Zvěřinový guláš.

Kulinářské rady a recepty
jdodo
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: pát 12.11.2010, 12:04
Bydliště: Jeseníky

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od jdodo » čtv 08.10.2015, 17:43

Doma zahuštuji chlebem rozmočeným ve vodě a rozmixovaným ponorným mixérem,ale když vaříme ve velkém tak to jinak než moukou nejde.Uvařit hrnec dobrého guláše umí každý ale uvařit 100 litrů aby nebyl jako ze závodní jídelny to už není tak jednoduché.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2771
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Leon » čtv 08.10.2015, 21:05

jestli vařím 40 litru nebo 100 je už jedno a mouku tam stejně nedám :lol:
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od roman0874 » sob 10.10.2015, 8:15

za mne zahustuju prazenou moukou,varim z 15kg masa,vic jeste ne,vic nez 60 nas jeste nebylo.
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1865
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Petr1970 » pon 12.10.2015, 20:05

? měkej chleba mixerem?
teda rekord je asi 40 litrů, ale nic co by strouhanej tvrdecj chleba nezahustil.. teda bylo ho dost, ale to snad není problém:-)
línej kamarád to dělal v mlejnku co se melou ořechy (takovy to točící struhátko) sezhora tam strkal chleba a jak to jelo )

když je cibule fakt hodně (navahu jak masa) tak je to sladší.. cibule je skladká (to je kuchaři dokázáno) :-)

to že to pak přepálíte chilli a že to jen pálí neznemaná že tam ta sladká chut není:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
jdodo
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: pát 12.11.2010, 12:04
Bydliště: Jeseníky

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od jdodo » stř 14.10.2015, 17:19

Proč se drbat s tvrdým chlebem když měkký nebo pár dnů starý udělá tu samou práci a chutově v tom není žádný rozdíl.Rozdíl je pouze v obsahu vody. :D
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1865
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Petr1970 » stř 14.10.2015, 20:34

... měkej nejde strouhat a mixerem je z toho sspíš kaše ne?:-)
nevím, na receptech co mě učili (svíčková atd..) nepřemejšlím, nevymejšlím....:-)d - když je napsáno nastrouhanej tužší-ztvrdlejch chleba, nechávám tvrdnout a strouhám:-)

abych nedopadl jak babiča - když nemáš telecí, dej tam paštiku:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2771
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Leon » stř 14.10.2015, 21:58

Co řešíš máš to mít zapláclý moukou nebo ti tam maj plavat nerozvařený kůrky :lol: :lol: :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1865
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Petr1970 » čtv 15.10.2015, 6:01

strouhat, o kůrkách nebyla řeč.. ja kurkyy nestrouhám:-) jen vnitřek:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
kabát
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: úte 01.12.2009, 19:11

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od kabát » čtv 15.10.2015, 9:13

Už mě z toho bolí břicho, jak to patláte tím chlebem, kůrkama a moukou.
Pro mě nejlepší službu vykoná vepřová nožka, v poslední době vepřové ocásky které už zase umím sehnat, a když není nic jiného, i vepřové koleno uvařené ve zvěřinovém guláši jemně zahustí a samo o sobě chutná taky dobře.
VOK - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 9,3 x 74 R - 20 - 12
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2771
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Leon » čtv 15.10.2015, 10:43

Když uděláš pořádný vývar z kostí tak to je taky dobrý rosol na zahuštění :wink:
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2771
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Leon » čtv 15.10.2015, 10:46

kabáte mě ještě napadlo jestli nedělají lovecký guláš místo zvěřinového když pořád zahušťují
CZ 550 american 308win.
kabát
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: úte 01.12.2009, 19:11

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od kabát » čtv 15.10.2015, 14:29

Někdy je problém skladovat v mražáku kosti na pořádný vývar až se mi bude chtít uvařit si dobrý guláš.
No nám se osvědčil tento postup s koleny, kdy se dá uvařit 300 porcí relativně dobrého guláše, třeba na veřejnou akci,
a v průběhu přípravy spotřebovat relativně dobré vepřové kolena.
Chlebem jsem nezahušťoval a ta mouka se mi tam moc nehodí. Ale neznamená to, že moukou zahuštěný guláš je špatný a čistě ze zvěřiny musí být vždy dobrý.
VOK - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 9,3 x 74 R - 20 - 12
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2771
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Leon » čtv 15.10.2015, 14:53

Když mám kosti udělám vývar dám do petky a v pulťáku je místa
CZ 550 american 308win.
jdodo
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: pát 12.11.2010, 12:04
Bydliště: Jeseníky

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od jdodo » čtv 15.10.2015, 18:48

Vývar z kostí a malého množství zeleniny vaříme samozřejmě také,ale někdy těch kostí není prostě dost.Dopředu si zajistíme polévku od místního řezníka ve které vaří maso ve své výrobně.Studená má konzistenci pudingu doslova se dá krájet.Doma někdy do guláše dávám červenou a zelenou papriku nakrájenou najemno a opečenou na sádle viděl jsem to na jižním Slovensku když jsem tam jezdil k rodině na zabijačku.Vím že už vám ta mouka leze krkem,ale na velkou akci to tak prostě děláme.Stejně se člověk nezavděčí všem pak slyší po akci několikrát guláš byl dobrý ale moc řídký a stejně často dobrý ale hustý tak si vyberte.Ještě pro zasmání jednou jsme na hon vařili guláš ze srnce 9+ nic jiného nebylo k dispozici po pěti hodinách maso nešlo rozkousat chtěl jsem to vylít rybám do potoka ale starší kolega mě přemluvil a po sedmi hodinách pomalého dušení se to konečně dalo jíst.Než jsme to vychladili byla půlnoc.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2771
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinový guláš.

Příspěvek od Leon » čtv 15.10.2015, 19:25

Když dělám jenom z jednoho srnce tak na sporáku zatáhnu a šup do trouby na 180 a i ze starýho to je za tři hodiny měkoučké
CZ 550 american 308win.
Odpovědět