Vlci

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Myslivci na facebooku

Příspěvek od BwanaHunter »

msoukup> z částí budu souhlasit a s částí ne. Ta s kterou ano, je to zamlčování faktů o vlcích a balamucení veřejnosti. Vlk je vrcholový predátor a 80kg vlk je silné zvíře, i menší vlk než takový dokáže sám strhnout slabšího bizona či zubra, a to nejsou zrovna slabá a bezbranná zvířata. Ze zemí s vyšší populací vlků, a nemusíme ani do Kanady nebo na Sibiř, stačí Finsko, je doložená řada případů napadení domácích zvířat, psů atd. vlky, a stávají se i střety s lidmi, vyhladovělý vlk je nebezpečný soupeř, jako každý velký predátor, stává se to s pumami, medvědy, levharty, lvy, tygry... je to prostě tak a je to normální. Já se z toho neskládám, také si myslím, že při současných počtech a situaci v ekosystému to u nás nehrozí a nikoho nechci zbytečně strašit. Jen mi vadí, když někdo účelově lže, což je to, co přesně dělají, a balamutí veřejnost nepravdami a polopravdami.

Teď k tomu tvému matematickému propočtu, ten velmi pravděpodobně sedět nebude. Ne snad, že bych zpochybňoval použitá čísla, ta dobře odpovídají publikovaným údajům. Ale jak ukázala terénní studie z US (a teď z hlavy si nejsem jistý, jestli to byl Yosemite nebo Yellowstone a nechce se mi to hledat), takhle jednoduše to nefuguje. Šlo o to, že v parku se přemnožili jeleni, wapiti, a působili škody na biotopu. Tak v rámci té studie vypustili na území parku smečku vlků, a počítali tak jako ty - máme tolik a tolik vlků, tu potřebují tolik a tolik masa, takže uloví tolik kusů, a přírůstek je tolik ks, takže populace jelení zvěře poklesne o x. A překvapení bylo, že poklesla významně víc. Tak zkoumali proč a zjistili, že pokud je jelení zvěř v oblasti, kde žijí vlci, kteří jí loví, je zneklidňovaná, nevyužívá tolik nejlepší pastevní plochy nebo jen omezenou dobu, nemá klid na pastvu, je rušená během říje atd., takže má nižší přírůstky, než bez toho, víc kolouchů nepřežívá zimu (a to nejen ti, které vlci přímo strhnou) atd. Takže ten redukční vliv predátora na populaci jelení zvěře není jen v přímé predaci, ale ty nepřímé vlivy hrají významnou roli a potencují ten vliv. To je fakt. A je mi jasné, že řada konzervativních ochránců nad tím zajásá - no vida jak to funguje. Jenže to je jelení zvěř v přírodní neobydlené oblasti. Jak jsem psal, já si umím dobře představit, že vlk může fungovat třeba na Šumavě nebo v jiných našich horách, kde je primárně jelení zvěř, což je jeho přirozená kořist, má tam dost prostoru není tam moc možností jiných nežádoucích střetů "zájmů". A bude tam fungovat dobře. Ovšem pokud jde o prasata, která ochránci v souvislosti s vlky omílají v televizi každou chvíli, tak až ta se sbalí, a nastěhují se do té Prahy a dalších měst (ne že už by tam nebyla) jako to udělaly straky např., a jako už to ta prasata dělají, fungovat to nebude.

Teď pokud jde o tu skladbu našich oponentů. Bylo by krátkozraké si namlouvat, že jsou mezi nimi samí nedouci a nevzdělanci, kteří se nechali oblbnout "propagandou" a ničemu nerozumí. Stranou ponechám tu část, která se obrací na ruby při představě, že někdo zabije s sní zvíře, a jsou proto ortodoxními a militantními vegany. To je pro mě jiný živočišný druh. Ale krom toho jsou mezi nimi vzdělaní lidé, kteří mají informace, umí s nimi pracovat, umí diskutovat a rozstřílet protistranu argumenty... Pak si ale kladu otázku, pokud máme podobné vzdělání, informace, znalosti...a přesto docházíme k tak odlišným závěrům a přesvědčením, kde je chyba. Jestli se jedna strana tak zásadně mýlí, to za předpokladu, že by nám všem šlo o dobrou věc, jen jsme se tak lišili v názorech na cestu, jak se jí dobrat, a nebo jestli si někdo hledí svých vlastních sobeckých zájmů i za cenu manipulací a lží. Je smutné, když pak v médiích zaznívají jasně nepravdivé nebo překroucené informace od lidí, kteří jsou nebo by měli být odborníky, a podle mě musí vědět, že to co říkají, je blbost. To se mi vždycky vybaví dva lidé, kteří byli chytří, vzdělaní, dobří řečníci, dokázali působit na davy a získat převahu dobře znějícími a chytlavými proslovy, podpořenými rádoby odbornými citacemi a odkazy, i kdyby měly být vymyšlené nebo vylhané. Jeden se jmenoval Goebbels, a druhý Ransdorf. Ale nemyslím si, že by takoví byli všichni, celkem věřím že hodně lidí je o tom, co říkají, skutečně přesvědčeno. Pak je otázka, jestli si rozumíme v těch cílech. Ale to už bych se rozepsal už úplně moc, i takhle to stačí.
Debata o tom, jestli šelmy lovit nebo nelovit je podle mě nekonečná a nikdy se nedobereme shody. Rovnou říkám, že v našich podmínkách to není aktuální téma, ale v jiných státech Evropy je to jinak. Ale je to stejně nekonečná debata, jako jestli zasahovat proti kůrovci atd. jednoduše, jestli zasahovat do přírody, uplatňovat to, čemu se moderně říká management (zvěře, krajiny...) a nebo nechat vše na přírodě. Tím se vracím oslím můstkem k tomu, co jsem psal v předchozím příspěvku, osobně si myslím, že nejde udělat jen kousek, typu zrušíme myslivost, ale zbytek necháme tak jak je, kulturní krajinu se vším, co k tomu patří. Dokážu s určitým skřípěním zubů pochopit, že si někdo chce zřídit přírodní laboratoř na určtém území, typu NP Šumava (ačkoliv jsem i tady opakovaně prezentovat svůj názor na to, co se mi na tom nelíbí, ačkoliv jsem už taky opakovaně přiznal, že v některých věcech jsem se mýlil) a tam sledovat, jak to vlastně funguje. Ale celoplošně je to jednoduše nereálné a psal jsem i proč. A to jsou prostě dva tábory lidí s opačným názorem, a nelze si asi myslet, že se dokážou domluvit.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Myslivci na facebooku

Příspěvek od msoukup »

Bwana – byl to Yellowstone , asi občas čteme to samé. Víš, ono jedna věc je získání nějakých dat a úplně jiná věc je jejich interpretace a proti jednoznačnému pozitivními výkladu predačního tlaku vlka na jelení populaci v Yellowstone existují výrazné oponentury (vědecké) interpretace, které ty tak pozitivní závěry autorů této studie značně zpochybňují.

http://www.popsci.com/article/science/h ... ellowstone

http://www.nytimes.com/2014/03/10/opini ... .html?_r=4

Je sice hezké, že v důsledku predačního tlaku jelení zvěř přestane vycházet na louky (v rámci požadovaného udržení bezlesí:-)), ale pak svoje potravní nároky musí uspokojit někde jinde, tedy třeba v krytu bočním nebo terminálním okusem :-) atd. Ta zvěř tam zůstane a v zásadě platí ty výpočty :- ). Já bych byl velmi opatrný s nějakým přejímáním těchto jednoznačných závěrů, tak jak je autoři subjektivně interpretovali, protože je to mnohem komplexnější. MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Myslivci na facebooku

Příspěvek od BwanaHunter »

msoukup> člověče, ty jsi hezky trefil hřebíček na hlavičku. Nevím, jestli čteme to samé, protože ta studie, kterou jsem četl a kterou jsem zmiňoval, nebyla tak stupidně zjednodušená pohádka, na kterou se odkazují články v tvých odkazech. A nebyl to článek v nedělní příloze časopisu, ale tuším z Web of Science. Tedy nic ve smyslu "zlí lidé vyhubili chudáky vlky v Yellowstone, kvůli tomu se přemnožili jeleni a začali ničit park tak, že kvůli tomu mizeli pěvci a chudáci bobři, tak jsme tam ty vlky vrátili a ti ten park zachránili..." Tak nic takového jsem - naštěstí - nečetl. To co jsem četl byl souhrn faktů, čísla, stavy, vazby predátor - kořist. A nic z toho ty články, které jsi sem dal, nepopírají. Přesto jsou velmi dobré. Hezky ukazujou, a vysvětlujou a na konkrétních příkladech dokládají, že věc je podstatně složitější, jednoduchá řešení obvykle nefungují, a některé změny jsou nevratné, ať se nám to líbí nebo ne. A ano, že efekt přítomnosti velkého predátora může marginální, daleko víc, než bývá tvrzeno. A to prosím pěkně od lidí, kteří jsou zastánci a ochránci vlků. To je důležité si uvědomit pro obě strany, jak pro myslivce, kteří se kácí při představě, že by mohli mít za humny predátora, a stejně tak pro ochránce, a ještě víc pro veřejnost, aby si uvědomila, že když někdo v televizi povídá - máme problém, třeba s přemnoženými prasaty, tak na to vypustíme vlky a oni ten problém vyřeší...že bohapustě lže, ať už vědomě, nebo z blbosti. Ano, biodiverzita je fajn, a je důležitá, ale není to kouzelný recept na všechny bolesti.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
MartinP
Nový návštěvník
Příspěvky: 47
Registrován: stř 02.3.2011, 22:58

Re: Myslivci na facebooku

Příspěvek od MartinP »

Já jsem v YNP několikrát byl. Na území parku je cca 10 smeček o celkovém počtu zhruba 90 vlků. Území parku je cca 9000 km2. Je znát, když smečka vlků vyrazí na lov. Stáda jelenů i bizonů jsou značně neklidná, jeleni běhají z místa na místo a stále větří. Jinak jsou klidná a nic je nevyruší, ani bezprostřední přítomnost lidí. Jestli dokázali vlci změnit toky řek nedokážu říct. Pokud ano, klobouk dolů, protože během pár desítek změnili něco, co příroda buduje mnoho tisíc let. Ale je fakt, že posledních několik let správa parku odsouvá několik stovek bizonů a jelenů z parku. Letos to je zhruba 1000 bizonů, kteří odjedou mimo park. Drtivá většina na mobilní jatka, která se budují přímo na hranicích parku. Menší část skončí u chovatelů. Lamar Valley, které je přirozeným zimovistěm pro jeleny a bizony, je spaseno až ke kořínkům. Stromy a keře se zde téměř nevyskytují, vše sežere zvěř přes zimu. V ostatních částech parku jsou místa, kde jsou větve stromů okousány tak vysoko, jak vysoko dosáhnou jeleni.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Myslivci na facebooku

Příspěvek od msoukup »

Tak zrovna Lamar Valley je tak trochu ukázkou toho, jak teorie vrcholového či apex predátora ne vždy funguje, tak jak hypotéza předpokládá, ani prostým snížením počtu, ani ovlivněním chování. Bylo to mimochodem místo, které bylo vybráno pro tehdejší reintrodukci vlka v NPY v 95/96 jako nejvhodnější lokalita a běžně se tam vozí turisté, aby mohli pozorovat nejen "wildlife", bizony, jeleny, lišky atd., ale taky vlky, jak loví. Amatérských záběrů vlků lovících v Lamar Valley jsou tuny. Populárních PR aktivit včetně filmů o tom, jak vlci mění toky řek jsou taky tuny, to vše v rámci propagované hypotézy trofické kaskády.
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Myslivci na facebooku

Příspěvek od msoukup »

Bwana - no ekologie je seriozní vědecký obor, ale totéž nelze říci o ekologistech, v tom je potřeba rozlišovat důrazně :-). Ty zjednodušená tvrzení mají původ sice v některých ekologických hypotézách, jenže jakmile se jich chopí aktivistické skupinky zachraňbrouků, pro které je to ideologie, náboženství, fanatická víra, naivita, neznalost a taky hlavně zdroj seberealizace, frustrační ventil, zdroj finančních příjmů, tak je to špatně. Takže zatímco v rámci vědecké komunity a diskuze je možno hypotezy zpochybnit, přepracovat, na základě objektivního posouzení nových dat, prostě zpochybnění konsenzu je to, co posouvá poznání vpřed a rozhodují fakta, která teorii potvrdí či vyvrátí atd., tak o víře se nepochybuje :-), námitky se nepřipouští :-). Takže fakt, že některé recentní studie potvrzují, že úloha vrcholového predátora není zdaleka tak majoritní a hypotéza trofické kaskády je poněkud přehnaná a pravda zřejmě leží někde uprostřed, to samozřejmě narazí na silný odpor aktivistických skupin, pro ně to je jako satanáš :-), prostě nemůžou jen tak připustit, že poté co vytvořili řadu třecích ploch a fanaticky bojovali o svou víru svatou a finanční zdroje, tak vyšší úroveň poznání to změní, to je, jako bys jim vzal hračky a hodil jim je do kanálu :-). A to se přitom nejedná o něco zásadního, prostě ty výsledky ukazují, že role vrcholového predátora se zřejmě přeceňuje a sesazuje ho s piedestalu všeléku na všechno, aniž by se tím nějak deklasovala úloha v ekosystému, jen je ten systém poněkud komplexnější. Trochu to připomíná historku se špenátem :-), když v 1870 Dr.Wolff publikoval práci, kde se uvádělo, že špenát obsahuje hodně železa. Všichni to opisovali několik desetiletí, Pepek Námořník se cpal špenátem, rodiče cpali špenát do dětí, až pak někoho napadlo to ověřit a ukázalo se, že ve špenátu je železa stejně nebo míň jako v jiné zelenině, protože laborantka se tehdy při zápisu spletla o desetinné místo. V luštěninách je železa ve skutečnosti asi dvakrát víc. No a co myslíš? Dodneška si spousta lidí myslí, že ve špenátu je hodně železa :-). Ale to samozřejmě neznamená, že špenát je špatný :-), obsahuje kyselinu listovou :-). Takže, nedělal bych si iluze, že nějaké vyhraněné skupiny změní postoj. MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Vlci

Příspěvek od BwanaHunter »

msoukup> my si koukám budeme rozumět... :lol: :lol: Ale jestli sem přijde někdo "z nich", tak tu bude veselo... :lol:
Na ten špenát si velmi často vzpomínám. Ale musím říct, že občas i v souvislosti s myslivostí, když se setkávám s tím, jak někdo papouškuje staré "pravdy", jejichž nepravdivost už byla dávno prokázána...

Když slýchám ty zjednodušené pohádky, typu "vlci všechno vyřeší", kladu si otázku, jestli ty lidi lžou vědomě, a vědí to, že to tak není, nebo jestli tomu opravdu věří. V tom i v tom případě jim to výrazně snižuje kredibilitu.

To jako vyšla knížka publikující závěry telemetrického výzkumu jelenů na Šumavě. Nechce se mi teď hledat přesné jméno. Celkem mě to zajímalo, a některé věci (a asi není bez příčinné souvislosti, že ty, které se hojně objevovaly v médiích typu iDnes, když o tom psala) se mi nějak nezdály. Tak jsem se o tom bavil s chlapy na Šumavě, a oni mi říkají - no ono tak úplně nebylo, ale těm novinářům a veřejnosti se to líbí, a je to pro ně zajímavější. Kur*a, co to má být? Buď publikuju seriozní závěry nějaké studie, a nebo píšu beletrii. Aspoň podle mě. A to ani nešlo o nějaké kontroverzní téma typu velké šelmy a myslivost, kůrovec, bobr apod...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Vlci

Příspěvek od lovec »

Vraj "prvý" oficiálne problémový vlk:

http://www.nordkurier.de/brandenburg/wo ... 85312.html

V Brandebursku majú vĺčka, ktorý im začal loziť do škôlky. Raz ho videli v záhrade, ďalší krát sa priblížil k nejakému dieťatu. "Manažment vlka" predpokladá aj možnosť usmrtenia problémového jedinca. V podobnom prípade v Sasku-Anhaltsku problémového vlka Kurtiho v máji zastrelili.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Vlci

Příspěvek od pufr »

Páteční článek Václava Janouše a Artura Janouška v MFD
https://www.pressreader.com/czech-repub ... 9276613487
Pufr
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Vlci

Příspěvek od Karel61 »

Nova o tom referovala už v květnu 2017:
http://tn.nova.cz/clanek/stada-v-ohroze ... mecka.html

Vlčí smečka útočí na pastvinách na Náchodsku každou noc. Vždy po nich zůstane několik kusů ovcí a jehňat úplně roztrhaných. Další jsou potrhané natolik, že s největší pravděpodobností uhynou.
V noci na čtvrtek čtyřčlenná vlčí smečka vtrhla mezi 400 ovcí, ..několik kusů zardousili na místě..
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Vlci

Příspěvek od rimar77 »

jojo ale chudáci ochránci vlků jsou bezprecendně napadáni zlými chovateli ovcí jak si stěžují na MMBŠ, nejvíc mne pobavila věta že s těmi chovateli nebyl možný dialog oni vůbec neposlouchali naše argumenty :lol:
připomíná mi to jistého člověka zde dnes již zablokovaného a jeho příspěvky u rysů :lol:

http://denikreferendum.cz/clanek/26080- ... e-prirodyx

a tady si můžete přečíst názory u MMBŠ nejvíc mne pobavili tento - zmrdov myslivcov a ich zdegenerovanu zver ktoru si vychovaju a potom do nej šiju olovo debyli, pán asi neumí číst že se jednalo o chovatele ovcí ale co už


https://www.facebook.com/sileni.myslivc ... RM&fref=nf
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Vlci

Příspěvek od xHonza »

Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Vlci

Příspěvek od figi »

! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Vlci

Příspěvek od figi »

! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Vlci - Vlk v Polsku pokousal dvě děti, myslivci ho zastřelil

Příspěvek od msoukup »

Vlk v Polsku pokousal dvě děti, myslivci ho zastřelili

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpr ... zastrelili
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Odpovědět