účinnost 22 WMR

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Michal P
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 164
Registrován: pon 02.7.2007, 10:17
Bydliště: Morava

účinnost 22 WMR

Příspěvek od Michal P »

Máte někdo praktickou zkušenost s ráží 22 WMR, jaký je učinný dostřel a ranivý účinek. Jde mě o použití třeba na kormorány.
Děkuji
zispo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 374
Registrován: pát 15.1.2010, 6:13
Bydliště: jižní morava

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od zispo »

Ráži 22WMR jsem měl jako terčovou. Dá se střílet na 200M tak CDečko. Lovit Lišky a škodnou je ideální jen dělá hrozný podlitiny, Používal jsem CCI s dutinkou, nespomenu si na označení. Vím že v maďarsku touto ráží loví i jeleny. Kupující s touto ráží ulovil srnce a poslal foto, podlitina jak od 243WIN a kus prostřelen, ale já osobně jsem to nezkoušel! A ani to není dovoleno!!! Jinak je na tuto ráži spolehnuti.
xtaup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 296
Registrován: pon 29.9.2008, 14:30
Bydliště: Podkrkonoší
Kontaktovat uživatele:

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od xtaup »

Účinnost mohu potvrdit, používám střelivo winchester 22 WMR JHP Super X 40gr. s dutinkou, pernatou to trhá na kusy. Střílím s tím na vzdálenost do 100m, ale asi by se dalo i 150 m, přesnost na 100 m je dostačující, když si dám hodně záležet vejdu se i do padesátikoruny a to má pseudomalorážku z čínské produkce :lol:
zispo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 374
Registrován: pát 15.1.2010, 6:13
Bydliště: jižní morava

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od zispo »

Mšl jsem na tom puškohled 6,5-25x50. Jen je táto ráže dost náchylná na boční vítr. Jinak vše je tak jak jsem psal. Střílel jsem CCI a zkoušel i ty Wínchestr a chodili stejně. Myslím si že se dělají jen střeli celoplášť a s dutinkou, ale nevím??
GGreen
Nový návštěvník
Příspěvky: 30
Registrován: ned 28.11.2010, 20:22

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od GGreen »

Také mám malorážku v ráži .22wmr a jsem s touto ráží velmi spokojen a někdy mi překvapuje svými účinky. Používám střelivo CCI Holow Point, SB JHP 40grs, SBgrs a PMC Predator 40grs. Můžu říct, že nejlepší zkušenost mám se střelama s dutinkou jako je Sb JHP či PMC Predator. Absolutně jsem nespokoje s SB 45grs SB. Přesnost špatná, energie i rychlost menší než u JHP a spolehlivost mizerná. Takže ráže určitě na mnoho věcí dobrá, střelba do 100 metrů bez problémů, ale chce to vyzkoušet více střeliva aby to sedlo.
zispo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 374
Registrován: pát 15.1.2010, 6:13
Bydliště: jižní morava

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od zispo »

Jo ty SB jsou hrozmý jak v celoplášťi tak v poloplášti. O soustřelu nemluvě, já jsem používal CCI.
hofi
Častý návštěvník
Příspěvky: 59
Registrován: stř 04.1.2012, 15:02
Bydliště: Náchodsko

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od hofi »

Prosím o radu,před nedávnem jsem kopil kulobroček iž sewer,chtěl sem to na lov škodné do těch 100m koupil sem puškohled hakko Winner 3-9X40 střelivo SB JHP s dutinkou. Při nastřelení mně to dost zneklidnilo na 75m rozptyl pivního tácku! to na tom budu líp s klasickou LR. Koupil jsem ještě střelivo Winchester X super a Remington magnum rinfíre. Tak to ješte vizkouším takto jinak pujde z baráku,nechci zvěř mrzačit...strílet s takovímto rozptylem je dost hazard řekl bych, :? to můžu koupit do brokovnice 5,1 a bud to víjde nebo ne.
Byl bych rád za každou radu a názor zkušenejších.
fulick
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: ned 20.10.2013, 13:54

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od fulick »

Zdravím.

Mám tiež takýto guľobrok. A podľa môjho názoru netreba byť v strese. Aspoň ja zatiaľ nie som.
Pôvodne som tam mal nejaké TASCO pri ktorom to zväčšenie asi ani nezodpovedalo realite. A bodka prekrývala na 100m priestor do ktorého by som rád triafal. Napriek tomu som na 85m strelil líšku českými HP, len padla. Keďže ešte hýbala hlavou tak som strelil ešte raz. Obe rany som našiel tam, kde som strieľal. Jedna v komore, druhá v krku. Oco mi medzičasom nahradil predošlý puškohľad Meoptou (MeoStar R1 1.5-6x42 RD) a myslím, že tento už meniť nebudem. ;)
Keď som to ešte s tým TASCOm nastreľoval, ak som strieľal zaradom (na 100 m), tak sa ten rozptyl tváril akoby mal dávať zmysel, ale zároveň nebol podľa môjich predstáv. (Hocičo čo prekračuje (na 100) 5cm už považujem na líšky za nevhodné)
Podarilo sa mi s SB celoplášťami naukladať aj do dákych 5cm ale niektoré série mali rozptyl väčší. Mal som aj Hornady (45grn FTX (Critical defense)) a SB s dutinkou. Skúšal som všetky.
Ide o to že každou ranou je hlaveň teplejšia a treba (pri nastreľovaní) urobiť odstupy od jednotlivých rán, najlepšie aj prebehnúť tou "čistiacou šnúrou". Prvých pár rán to nie je veľmi evidentné, ale vplyv to má. Neviem teraz presne kde som to čítal, ale uvedených minút tam bolo tuším 20. Neviem ani koľko treba počkať pri tejto malorážke, ale načo to pri nastreľovaní uponáhľať.
Myslím, že nie je problém vystreliť a dostreliť druhou ranou, ale za ostatné by som neručil.
A po prvej brokovej rane je druhá guľová lotéria; Tento rok som tak strieľal po kune a v tomto poradí to fugovať veru nechcelo...
Zatiaľ som nemal na to čas a priestor, ale rozhodne sa chystám pochopiť súvislosti a vyskúšať to všetko v rôznych poradiach a časoch. Čiže stráviť nastreľovaním a strieľaním toľko času aby sa to už len vracalo.
Tie hornady sa mi páčia a budem ich zrejme používať. SB sa však chystám nahradiť cci čkami tak aby som mal aj poloplášť aj celopláš v rovnakej váhe a nastrelení.
Ešte by som upozornil na to, že broková hlaveň je dole a teda príliš nízko pod puškohľadom. To bolo aj dôvodom, prečo som musel tú kunu dostreľovať. Záleží zrejme aj podľa rozptylu jednotlivého borkového streliva, ale u mňa to je pri 20/76 S&B 3,5mm na cca 25m ešte citeľné a zhluk ide nižšie. Konkrétne som trafil kunu do zadku - aj to len vďaka tomu, že stála (vo vertikálnej polohe) a to som mieril na oblasť krku.
Pri líške, čo prišla po nej, som už mieril nad chrbát a všetko bolo v najlepšom poriadku.

Hofi, prajem trpezlivosť a prosím o podelenie sa s ďalšími skúsenosťami.
hofi
Častý návštěvník
Příspěvky: 59
Registrován: stř 04.1.2012, 15:02
Bydliště: Náchodsko

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od hofi »

fulick
Moc děkuji za popsané zkušenosti, táta má na kulobroku ZH také puškohled Hakko Winner 4-12X50 RD nemá s tím žádné problémy ani já...když jsem si ho pujčoval na kuny a lišky tak proto jsem volil taktéž tuto značku. Řekl bych že na pracovní kulobroček do revíru se psem nebo tak na tu večerní čekanou na lišky a kuny příznivá cena a kvalita, samozřejmě přes Meoptu co mám na druhem ZH se kouká o něco lépe ale tam jsme s cenou jinde... :) vyzkouším ještě delší prodlevy mezi jednotlivími ranami při nastřelování dával sem tomu vždy tak 5 minut. Dnes jsem na rychlo zkoušel střeli Winchester X super, dvě rány behem 3 minut na 70m. cca 1cm nad sebou a 1cm v pravo od sředu to mi přišlo jako dostačující sřílel sem s oporou v sedě. Asi po hodině než uklidím terč si říkám dám ještě jednu, pak to vyčistím a počkám na (sníh) :D až budou lišky zase vidět. A zase mně překvapilo kam ta rána šla... 8cm na horu od sředu a 4cm v pravo :? před tím sem obě rány sřílel na zvetšení 9X poslední ránu po hodině jsem tam dal 7X je možné že to má takoví vliv? u kulobroku ZH kde je téměř stejná optika jsem sřílel kolikrát na zvetšění 6x pak zad 12x a vždy to bylo tam,kam sem mířil.
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér
Příspěvky: 520
Registrován: čtv 27.6.2013, 9:34

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Přátelé, když to tak čtu, nechtěl bych ten ruský kulobroček ani zadarmo. Broková podstřeluje a po první ráně se kroutí svazek, to je flinta k vzteku...
Ve 22WMR mám zkušenost s naším automatem ČZ 611 . Střílel jsem s tím CCI s dutinkou i celopláštěm a RWS poloplášť .
Mám s tím střelených pár toulavek do cca 80 m,jinak nic. Přesnost automatu na těch 80 m uspokojivá, rozptyl cca na krabičku od sirek. 80m byla taková akorát dálka pro tuhle kuličku.Účinek střely na škodnou srovnatelný s Hornetem.
Můj osobní názor na tuto ráži. Pro současnou naší myslivost je to k ničemu, minimální využití během roku, možná s nějakým ohledem na honitbu nebo pro specialní účel. Dle mého zbytečná investice do zbraně s velkým omezením loveckých možností, pro kondiční střílení nevyhovujicí, cena nábojů není zrovna zanedbatelná. Než si pořizovat 22WMR, raději koupit výměnné hlavně k ZH ve 5,6x52R nebo 5,6x50R, nebo FOX 222Rem. Došáhnete s tím dál, má to jiné parametry a můžete s tím lovit škodnou i srnčí. To vidím jako plus. (dřív se s tím běžně lovila černá a když upadla tenkrát, upadla by i teď...)
Závěrem, do revíru s 22WMR budete chodit tak dlouho,dokud s tím nešlápnete do černé nebo nepotkáte životního srnce, teprve potom tu flintičku přerazíte a začnete chodit s normální pořádnou flintou. Té lišce je jedno,jestli jí trefíte z 22WMR nebo z 8/57... Lovu zdar
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od dalas »

Zrovna u téhle flinty bych to vůbec neviděl v kroucení svazku. Jednak to téměř svazek není a ta .22WMR to zase tak neohřeje. Když tenhle efekt nepozoruji u mé Tajgy,(i když je uspořádání hlavní opačné) která se ohřeje po ráně daleko více, tak u tohoto kulobročku je to kroucení zcela překryto ostatními nedostatky. Já bych si vsadil na spouštění. Ty IZH mají opravdu tvrdé spouště a je třeba se s nimi naučit.
Co se týká jeho užitných vlastností, tak bych to viděl tak na Sibiř na veverky a kuny. Kamarád to koupil za super cenu nové v ráži 22WMR/.410. Teď se toho zbavuje a je to zatím neprodejné. Ale chápu, že důvody, proč to mít jsou zcela individuální.
Vážné argumenty jsou ty, které tu napsal Honza Slavětínský. Tyhle slabé kulové ráže mohou být základem průseru.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)
Příspěvky: 662
Registrován: pon 09.10.2006, 11:25

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od František Fořt »

Hodím opět jednu skandinávskou "vsuvku", která rozhodně není hodna následování. :lol:

Laponci byli dlouhodobě známí tím, že i kvůli ceně střeliva byli zvyklí používat .22 LR a "sklízeli" si tím své polodivoké soby. Vím, ano, přesná rána v klidu do 50 m za slecho může stačit relativně na vše. Jenže vzhledem ke stavu jejich zbraní oni s tím stříleli na komoru, dali pár ran někam na něco poblíž a hotovo. Zároveň tím stříleli na leccos. Po nějaké době postupně "objevili" .22 WMR. Takže žádné strachy a klidně s WMR na všechno ..... :lol:

Oni samozřejmě mají i normální flinty a la 6,5x55, .308 a spol. Ale to co jsem psal, je zřejmě pravdou a jak jsem koupil, tak prodávám a nejspíše je to doba už trochu dřívější.
Bord
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 220
Registrován: úte 16.10.2007, 19:58
Bydliště: Střední povltaví

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od Bord »

Nechci psát využití dle zákona ale osobně bych 22WMR nechtěl již z důvodu lovu zvěře která se převážně vyskytuje v ČR.Do terče si mohu zabouchat s klasickou 22 aj na lišku stejně ji do revíru neberu.
8x57JRS,bordík
hofi
Častý návštěvník
Příspěvky: 59
Registrován: stř 04.1.2012, 15:02
Bydliště: Náchodsko

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od hofi »

Ano,s tím že je to ráže pro dnešní dobu pro omezené využití,s vámi souhlasím. Já ten kulobrok sháněl delší dobu,a nakonec sehnal. Řekl bych že mám asi nákej starší typ,protože od jinejch se liší tím že to svazek je, hlavně jsou sletovány k sobě lištou. Co jsem koukal po netu tak většinou ty nové co nabýzej,mají jen na konci ústí kroužek co hlavně (drží),jestli se nepletu.
Využití pro něj mám,právě kvůli té ráži 22WMR,jinak bych si další kulobrok nekupoval mám ZH 5,6x50r Mag a 7x65r.
Je jasné že lišce je jedno,jestli jí s třelím 7x65r nebo něčím jiným, jde mi o to,kam ta kule pak ještě letí...převážně lovím na ledě v okolí vodní nádrže Rozkoš, proto ta 22wmr samozřejmě když to jde,dám přednost radši brokům proto je tam ješte 20x76 :wink:
broky mi chodí do těch 35m dobře,krytí to má solidní.
Černou u nás zase tolik nemáme,teda aspon v té části kde nejradši lovím a když náhodou,mám v kapse jednotnou....
Chápu že mě tu budete mít za blázna :D ale mně prostě lov škodný baví,v téhle lokalitě kde máme ještě nákou populaci drobné. Moc členú se tomuto lovu už nevjenuje... :? a navíc straky a td..jsou čím dál víc chytřejší a není jednoduché se k nim dostat na dostřel brokama, mít na rameně sedmičku k vůli tomu že tam dvakrát do raka zaleze prase do rákosu... To radši střelím 20 strak než čekat na čuníka :wink:
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: účinnost 22 WMR

Příspěvek od dalas »

hofi, jen blázen by Tě měl za blázna. Pokud je ten svazek pevnej, pak to kroucení se může vyskytnout. Jak už tu bylo mnohokrát napsáno, nezbývá, než nechat dostatečně dlouho vychladnout.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět