Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Skalák
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 361
Registrován: čtv 14.6.2007, 9:26
Bydliště: Horní Adršpach

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od Skalák »

Přesně, jak píší kolegové. Když jsem na lovu, tak potřebuju slyšet co se kolem mě děje. Nedovedu si představit sedět na kazatelně nebo na štontu při naháňce a mít nasazená sluchátka nebo nacpané špunty v uších. To bych si připadal jako blb. Když jdu na střelnici, tak to je něco jiného, tam si chrániče sluchu beru. Ale proti gustu žádný dišputát. Každý výrobek má svého kupce.
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
Posmiros
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 02.8.2012, 12:48

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od Posmiros »

Já to tedy chápu, že ty špunty se nasadí až před samotnou střelbou ne? Já tedy nic takového nepoužívám, ale chápu že to asi není úplná zbytečnost, kdo ví jak se to namáhání sluchu projeví během 40-50 let střílení.. Takže bych to neodsuzoval :)
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od lovec »

Doba je rýchla a niekomu to možno uniklo alebo si proste len nevšimol, ale už máme rok 2017... Ľudia nejazdia v Š105L a žiguli, ale vo Fábkach, Octaviach a pod. V ponímaní sveta niektorých kolegov by sa malo jazdiť v Š 110R a nevymýšľať pí.....y, však áno.
To, že nejaké poruchy sluchu niekto nevníma je akurát dôkazom toho, že už dlho nebol na vyšetrení sluchu. Treba vyskúšať, aspoň pre srandu.
Všeobecne sa na tieto "životné múdrosti" ani veľmi slušne reagovať nedá... Snáď len toľko, že spotreba, výroba, inovácia a obchod je to, čo nás posúva dopredu. Inak by sme lovili ešte šípmi a konzervatívne "paka" by sa rozčuľovali, že na to bohate stačí aj prak, alebo jama so špicatými kolíkmi. :wink: Fungovalo to aj na mamuty, tak čo...
V našich krajoch je skôr dlhodobou módou na všetko "nové" frfľať a najväčší frfľoš je najviac cool, pretože ON to nepotrebuje... a keďže to on nepotrebuje, tak ostatní tiež nie. Aké jednoduché a pohodlné, že jo. Čo tam po ochrane vlastného sluchu, dôležitejšie je nevypadať ako blb... a samozrejme "co by na to řekli chlapi ve sdružení...". Smiešne, v najlepšom prípade.

Prezradím vám tajomstvo, úplne zadarmo. Keďže doba našťastie prokročila, tak tí hnusní vykorisťovatelia predávajú nielen elektronické slúchadlá, ale dokonca aj elektronické špunty do uší. Najhoršou správou pre konzervy s dokonalým sluchom po 100 rokoch strieľania bez ochrany je to, že s týmito pomôckami by toho v skutočnosti počuli oveľa viac než teraz. :wink: Ale však prečo hneď niekoho neoznačiť za "paka" a posraných. :lol:
Začínať s ochranou vtedy, keď už sú problémy so sluchom evidentné, to je už - mierne povedané - veľmi neskoro. Lepšie ako nikdy, ale už je to jednoducho v prdeli. Poškodenie sluchu je nevratné a chrániť sa má a dá vtedy, kým je funkčný. Každá doba má však niečo špecifické, aj dnes sa nájdu magori, ktorí sú proti očkovaniu malých detí a pod.

Nikto nikoho nenúti niečo kupovať a používať. Avšak evidentnú blbosť je potrebné už v zárodku kategoricky potláčať a vyvracať, aby nenakazila iných.


Výber je široký, vyberie si ako šetřílek, tak aj multi-pracháč, napr. špunty tu: http://www.earplugstore.com/in-ear-hunt ... -aids.html

Tu je zase stručné info o tom, ako sú hlučné niektoré činnosti.
(dažďové kvapky, bežný rozhovor, rušná doprava v meste, fén na vlasy, rockový koncert, motorová píla, vypeckovaný iPod v ušiach, zbíjačka a ako posledný výstrel zo zbrane/ohňostroj). Píšu tam niečo o tom, že bezpečná hladina je max. 85 decibelov počas ôsmich hodín denne.
Obrázek

Osobne považujem za lepšiu investíciu svojho času stráviť ho hľadaním poriadnej ochrany sluchu, než tým, kde o majú o dve koruny lacnejšie patróny. K problematike je milión materiálu na štúdium, detto videí na youtube.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
poli
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 324
Registrován: pon 04.6.2012, 8:55

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od poli »

Teď jsem měl tu čest s lovcem ze švýcarska, který přijel s .308 a sebou měl 2x elektronická sluchátka, takže asi tak.
kikin
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 18.12.2008, 22:07

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od kikin »

Lovec-presne tak. Jen bych Tě doplnil, že na ORL tomu šumění a pískání v uších říkají ,,zpěv umirajicich sluchovych buněk ".
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od crif »

Při několika individuálních lovech se zahraničními lovci to při šoulané nepoužíval nikdo. Prostě pro ten pocit zážitku z lovu. Jinak při společné to měli lovci, ať z Ruska, Dánska, Rakouska.....všichni měli na štontu nějakou ochranu sluchu. Většinou velmi kvalitní. Samozřejmě hraje rozdíl způsob lovu či střelnice.....
Ale jinak je třeba to chránit. Ono se to nezdá, ale když člověk jede dvakrát, třikrát k odchytu během týdne, tak nějakých těch třicet ran dá. Takže určitě je to na místě i když to člověku nepřijde.
Uživatelský avatar
Reno
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 462
Registrován: pát 20.2.2009, 11:49

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od Reno »

Jo chlapci, jak se říká: "Starého psa novým kouskům nenaučíš." :) Každopádně novým technickým vymoženostem se a priori nevyhýbám, část ze zbraní, optiky a střeleckých doplňků, které používám, je vyloženě moderní, stejně tak třeba ve chladnějších ročních obdobích nosím obuv s membránou, tzv. funkční prádlo a podobně. Na střelnici ochranu sluchu samozřejmě používám, při lovu ne. Jak už jsem napsal, dokázal bych si něco takového představit na čekané nebo na naháňce, kde se očekává zvěř z určitého směru, ale při šoulačce opravdu ne. Dnes elitní útvary zbrojených složek pro zákroky policejního typu naprosto běžně používají elektronická sluchátka (ideálně s integrovaným komunikátorem), dokonce se vyrábí k tomu tvarově přizpůsobené balistické přilby. Moderní vojenské jednotky dnes při klasickém střetném boji ochranu sluchu používají také, obvykle se jedná o nové generace střeleckých špuntů, např. s přepínáním intenzity utlumení. Ale viděli jste někdy ochranu sluchu např. u průzkumníka, či nějakého družstva tiše postupujícího lesem? Asi ne, že... Jinak ty elektronické špunty možná budou fungovat dobře, ale zkušenosti s nimi nemám, pouze s el. sluchátky a ty pro mě na šoulání fakt nejsou (a neaktivní ochrana sluchu už vůbec ne).
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od pufr »

S napětím jsem šel někdy předloni vyzkoušet do lesa nové - ale "obyčejné" - elektronické Peltory. Bylo slyšet, že poblíž nastavitelného maxima jsou okolní zvuky i hovor příjemně zesílené. Byl jsem celkem zklamán, s vyšším výkonem reproduktorků nastoupil i šum. Ve tmě jsem byl za chvíli trochu nepříjemně "prošuměný", ne, že by mne bolela hlava, ale nic příjemného. Ta "průzkumácká" provedení (která skutečně existují) - se sofistikovanými šumovými filtry a zesílením v desítkách dB nejsou na trhu za 250€ ale ještě o pěkný kus dražší.

Chránit sluch je důležité a pokud nám legislativa brání používat tlumič hluku výstřelu na zbrani (ve větší půlce západní Evropy se již užívají - a to z 99% s "nadzvukovým" střelivem - což v tuzemsku těch pár strýců - úředníků zatím nepochopilo), nezbývá než zkusit najít řešení, co komu vyhovuje (různé osobní zvyky, zdravotní stav, zbraň/střelivo, úsťová zařízení, frekvence střelby ...). Stejně jako třeba brýle je to věc zvyku - většina z nás chodí ven užít si přírody, ne sedět někde hodiny se špunty v uších :?
Pufr
Gringo13
Nový návštěvník
Příspěvky: 27
Registrován: pát 31.7.2009, 20:36

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od Gringo13 »

MSA Sordin Supreme Pro X
Uživatelský avatar
Reno
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 462
Registrován: pát 20.2.2009, 11:49

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od Reno »

pufr píše:...pokud nám legislativa brání používat tlumič hluku výstřelu na zbrani (ve větší půlce západní Evropy se již užívají - a to z 99% s "nadzvukovým" střelivem - což v tuzemsku těch pár strýců - úředníků zatím nepochopilo), nezbývá než zkusit najít řešení, co komu vyhovuje...
Ona ta averze vůči tlumičům hluku výstřelu u nás v ČR pravděpodobně vychází z kombinace post-totalitního myšlení a odborné nekompetence. Prostě na tlumiče se tu stále pohlíží jako na cosi démonického, s čímž by měly disponovat jen státní ozbrojené složky, protože pokud by se to povolilo i civilním osobám, bylo by to určitě "hrozně zneužíváno", neboť ve filmech ukazují, jak padouch natočí na libovolně výkonnou zbraň malý váleček a ono to pak dělá jen takové tiché "pff, pff"... :roll: Aby tlumič u lovecké kulovnice omezil standardní hluk výstřelu na nejnižší možnou úroveň (která je tak jako tak pořád slyšitelná), muselo by se jednat o nějakou uzavřenou nebo kontaktní konstrukci tlumiče (případně kombinaci obojího) a zároveň střelbu podzvukovou laborací střeliva. To je však pro loveckou střelbu nevhodné. Proč? Protože u uzavřených tlumičů střela prostřeluje tlumící přepážku, u kontaktních se o tlumící přepážky otírá. A to znamená citelné zhoršení přesnosti střelby. Aby při výstřelu nedocházelo k sonickému třesku (který samozřejmě žádný tlumič nedokáže potlačit, neboť jej vytváří samotná vzduchem letící střela), musely by se použít subsonické náboje, které se obvykle laborují na úsťovou rychlost střely cca 310 m/s. A jaký by to mělo efekt? Například při střelbě na zvěř ve vzdálenosti pouhých 50 m by se dopadová energie střely pohybovala na úrovni krátkých zbraní středního výkonu. Když pomineme zásadní fakt, že by tím byl porušen zákon, respektive stanovená minimální energie pro lov spárkaté zvěře a zaměříme se na ryzí funkcionalitu, tak kdo soudný by takovým "plivátkem" vystřelil např. na vitální dospělou černou či třeba vysokou? Ani samotná lovecká střela by v takovém případě nefungovala optimálně, protože je obvykle konstruována pro dopadové rychlosti výrazně vyšší a nikoliv takové, které by například u standardních loveckých laborací dnes značně rozšířené ráže .308 Winchester připadaly v úvahu až ve vzdálenostech více jak 800 metrů. Z toho všeho vyplývá, že pro lovecké účely je smysluplně využitelná pouze kombinace tlumiče bezkontaktní konstrukce (která tlumí méně, avšak nezhoršuje přesnost střelby) a loveckých nábojů standardního výkonu. V takovém případě bývá pokles hluku výstřelu oproti netlumené hlavni v řádu pár desítek dB, takže výstřel je pořád dobře slyšitelný, avšak pro sluch střelce a osoby (či psy) v jeho okolí již není takovou zátěží. Tlumiče s sebou samozřejmě přináší i nějaká negativa, zejména zvyšují délku zbraně a tím zhoršují manévrovatelnost a také obvykle znemožňují použití pevných mířidel. Osobně se domnívám, že povolení tlumičů pro lovecké účely by mělo smysl a když to jde za hranicemi, tak proč ne u nás? Také obyvatelům v okolí provozovaných střelnic by myslím menší míra hluku vůbec nevadila. Otázkou je, kdo by s nějakým takovým návrhem do parlamentu přišel a zda by vůbec byla vůle to schválit. Obávám se, že standardní politické figurky dnešní dekadantní doby by, aniž by se obtěžovaly seznámit se s problematikou, podlehly obludným laickým představám, jak by se díky povolení tlumičů v ČR rázem vyrojily stovky pytláků, nájemných vrahů a podobně... :?
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od dalas »

Já osobně bych ty tlumiče tak nedémonizoval. Při lovu těch ran není zase tolik a jsou většinou v otevřeném prostoru. Na střelnici není problém se sluchátky a pokud je namontovaná reakční brzda, tak tam ten tlumič stejně nepůjde. Otázkou je, jak bude účinně fungovat tlumič současně jako brzda.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od pufr »

Nechci plevelit dál vlákno o chráničích sluchu :oops: , ale tlumič hluku výstřelu eliminuje celou "reakční" složku zpětného rázu, takže ho celkem výrazně snižuje - což se projeví právě při použití "supersonického" - "nadzvukového" střeliva. Komplexní konstrukce pro ozbrojené složky jsou dnes řešeny tak, že právě úsťová "brzda" slouží k dokonale souosému upevnění tlumiče hluku výstřelu - a je po nasazení tlumiče jeho funkční částí.

V testech loveckých tlumičů v magazínu DWJ je často konstatováno i zlepšení rozptylu - vysvětlované jakousi normalizací kmitů hlavně tím "závažím" na ústí hlavně a řekněme "zkulturněním" výtoku plynů a "dodatečného" úsťového impulzu hnacích plynů na dno střely

+ jen pro představu - kde se tak technicky a cenově pohybují ty "high end" špunty do uší - tedy ochranné, průzkumné a komunikační prostředky
http://www.tacticalhearing.com/hearing- ... omparison/
http://www.tacticalhearing.com/product/ ... ries-hs-8/
(a to ozbrojené síly v zámoří zpravidla nekupují svůj materiál za ty ceny vynásobené 2x až 3x - jako u nás ve východní Evropě :? )
Pufr
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od tibi1 »

kupil si uz niektor GhostStryke ? https://www.sportear.com/collections/ghost-stryke ...alebo nieco obdobné? Bežna komunikacia napr hovorova by mala byt bezproblemovo pocutelna ale vytrel by mal byt utlmeny
moron
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: ned 23.9.2007, 23:00

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od moron »

Ahoj,

jako dárek jsem nakonec koupil sadu různých špuntů do uší. Dárek potěšil, trochu pomohl, při náročném mysliveckém provozu byla většina časem ztracena :)
Sluchátka zatím uplatnění nenašla, bo nejsme ani při společných lovech zvyklí komunikovat jako například v Severských zemích.
Mnozí zde psali, že to je inn apod.. zapomněli, že zadání bylo pro člověka, který aktivně doprovází. Pár jeho služebně starších kolegů dnes většinou na jedno ucho neslyší vůbec..na druhé jak kdo. Poškození sluchu výstřelem je nevratné. Někdy se člověk jen splete nebo nedá pozor.
Osobní zkušenost:
- ulovení divočáka na ca 4m z .300win mag, kdy je vedle něj obrovský buk, který odrazí hluk proti vám
- dostřelení divočáka uspěchaným střelcem při dosledu - střelec stál vedle mě a ca metr dozadu, 9,3x62.. to je libůstka pak v uších :twisted: :twisted:

Oproti tomu jiné zkušenosti z Finska - několik akcí, loveno/ stříleno mj z .300wsm, .300win mag, vše s tlumičem. Stříleli i naši kluci (9-12 roků) a pohoda byla značná (jak útlum zpětného rázu tak hluku).

Doba opět pokročila a a třeba někdo máte zkušenosti s:
3M Peltor Eletronic Earplug EEP 100 EU
https://spunty-do-usi.heureka.cz/3m-eep ... db-1-sada/

Nebo s podezřele levnou variantou:
Elektronické špunty ODEON
https://www.iforester.cz/sluchatka/spun ... -standard/

Díky a všem hodně zdraví, nejen v uších

Rosťa
vava
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 275
Registrován: stř 21.12.2011, 12:09

Re: Chrániče sluchu vhodné k lovu ?

Příspěvek od vava »

Zdravím, já jsem nedávno koupil přes ebay cca 100 USD tyhle https://www.walkersgameear.com/silencer ... -ear-pair/

Mám ještě staré - asi 8 let - podobné, tehdy stály cca 30 USD.

Ty staré byly strašně citlivé na nastavení hlasitosti, jak se nastavily moc tak vazbily (pískaly), když málo tak nic nebylo slyšet. Ty novější už jsou na tohle podstatně lepší. Co je problém u obou je nastavit jejich hlasitost shodně tak, aby nepřevažovalo jedno ucho - prostě aby člověk slyšel to co je zepředu, tak zepředu a ne odjinud, a to je problém u obou. U těch novějších méně výrazný, ale přetrvávající. Podle mně to bude vždycky problém u sluchátek oddělených, t.j. se samostatným zesilovačem pro pravé/levé ucho. Když jsem měl a co mám střelecká velká sluchátka, co mají jeden ovladač a jeden zesilovač pro obě uši, tam ten efekt není.
Druhá věc je šum. Ve velkém tichu se ucho automaticky tak nějak naladí na to ticho a pak slyší každé šustnutí, tady to člověl naladí, slyší všechno a najednou se mu postupně začíná zvětšovat šumění. Nevím jak to popsat jinak, snad jsem to dal srozumitelně.

Suma sumárum - nepoužívám je. Ale jak popsáno výše, nejsem doprovod a chápu tyhle problémy. Podle mně ale cesta pomocí oddělených špuntů dopředu nevede, preferoval bych jedno společně ovládání - a to jsou zatím jen velká sluchátka.

Toť za mně, každopádně každý si musí udělat názor sám.
Odpovědět