Africký mor prasat

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od pufr »

Bych ty počty nálezů, u kterých nebyl prokázán AMP, neviděl tak kriticky, je to virové onemocnění, bude hodně záležet na kvalitě "navzorkování"/vzorku atd. (pro pozitivní nález).

Jinak můj dojem je obdobný jako Dalasův - že Ježek cítí neschopnost státní správy adekvátně reagovat na hrozbu "panzoocie" prasat. Osobně si to vysvětluji prostou srážkou s "množiteli černé," kteří jsou bohatě zastoupeni i v centrálních orgánech - ČMMJ, MZe ani státní správu nevyjímaje (některé "kryptomnožitele" je velmi obtížné identifikovat - ti pak škodí zvláště zákeřně).
Množitel černé sám sebe obvykle zove "chovatelem" a tím dosahuje vnitřního přesvědčení, že jedná správně, myslivecky, eticky ... i zodpovědně k sobě - k hmotným zájmům svým a svých blízkých a přátel - k tomu mu dopomáhá bůh i svatý Hubert s Dianou.
BOHUŽEL "silná biologická podstata" inteligentní a vysoce životaschopné černé zvěře "množitelské" pojetí chovu naprosto vylučuje! V konečném důsledku poškozují "množitelé" chov černé zvěře úplně stejně jako bouchalové, co střílí na vše, na největší kus v tlupě úplně nejdřív. V dnešní situaci jsou ale aktivity "Množitelů" neomluvitelné!

Obávám se ale (rovněž silně skepticky), že stejně jako se nejspíš nedočkáme osvíceného, "rovného" prezidenta republiky, nedočkáme se ani osvíceného, rovného "generála" pro potlačení AMP - ruská ani evropská propaganda nám žádnou mediální internetovou masáží nepomůže, neb oběma stranám výskyt a šíření AMP v naší vlasti vyhovuje. Snad jedině, že by AB (jako starý agrárník) zaplatil pár desítek milionů Marku Prchalovi, aby v tom "Ježkovi píchnul" :) (jen pokus o odlehčení a taky pro určitý nadhled - každý má takovou vládu a úřednictvo, jaké si zaslouží)
Pufr
losthorizon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: ned 22.11.2009, 20:26

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od losthorizon »

Pouze v rychlosti:
ve výše citovaném článku mě mmj. zaujala či spíše překvapila informace o (ne)vyčerpaných prostředcích za vyšetření na ACh. Na druhou stranu to koresponduje s tím, co právě prohlásila má žena - na naháňkách, kterých se účastnila, velmi často zaznívala dvě upozornění:
1) pokud někdo střelí prase, pak 1000Kč náleží spolku
2) pokud někdo střelí bachnu, platí pokutu

...takto nastavená pravidla prý platila i pro individuální odlov zvěře.

Osobně se naháněk téměř nezúčastňuji a nepokládám je za nijak zásadně efektivní způsob lovu černé zvěře a snižování jejích stavů, nicméně výše uvedené dle mého ukazuje na míru zaslepenosti, která v našem prostředí vládne. Sám se lovu černé zvěře věnuji poměrně intenzivně a po celou dobu provozování myslivosti. Uvedené "zástřelné" za poslední 3 měsíce pro mě nebylo důvodem lovu, ale na druhou stranu jsem jej bral jako určitou kompenzaci za čas a prostředky, které jsem na lov vynakládal. Jako MH mě ani na chvíli nenapadlo tento motivační prvek pro lovce poskytovat spolku jako celku (pro případ společných lovů jsem nemusel řešit).

Co ale vnímám velmi negativně je platba 10Kč/Kg, kterou poskytují zdejší výkupci. To je totiž problém, který se do odlovů zákonitě promítá. Velice často slyším, že 3,4,5 stovek za zvěřinu je výsměch (ano je), který vede přímo k nechuti lovení černé zvěře. Pokud výše citovaná zpráva ukazuje, že odlov nijak dramaticky nestoupl, pak tato cenová politika výkupců nemá svá opodstatnění a je mírně řečeno špatná (před 14 dny v Lidlu cena za 1 kg kýty divočáka 400Kč).
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od xHonza »

Celkem by mne zajímalo jak se kde pohybují výkupní ceny. Setkal jsem se tím že už výkup i černou odmítá, což je docela v konfliktu s tím pade za kilo v kůži co píše Motolada. Ano nač to střílet, když pak nevíme co s tim ...
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od Leon »

Lepší to bude pak posbírat :wink:
CZ 550 american 308win.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1061
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Výkupní ceny jsou opravdu někde 10Kč za kg. Období kančích hodů v rest končí, svátky taky a už se nebude kupovat kilo kýty za 400Kč. Někteří zpracovatelé dovezou černou z naháněk ze zahraničí, kterou by tam v průmyslových oborách jinak dali na žrádlo pro psy. Zemědělec , myslivost je jen součást zemědělství, by měl míň prasnic a míň by jich zapustil. Tím pádem by měl míň selat a čekal by, až znova stoupne cena.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od figi »

! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od crif »

Pár dobrých nápadů tam je, nicméně je to stále o tom jednom. Že zkrátka nejde přesvědčit xy tupců, aby změnili přístup a do černé zvěře se pořádně opřeli. Vidím to v 80% akcí, na kterých jsem se zúčastnil lovu.
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od fradus »

Re Crif:To ani nemusíš na naháňku. Stačí si zde přečíst "Proč to střílet, když to neprodáš". To mluví za vše. Není výdělek - není chuť.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od motolada »

Přesne tak, výkup, výkup, výkup. Strelit a sežrat a když ne já tak známí, rodina, dluhy za krmení a tak dál. Zájem je a ne malý.I v okolí jsou spolky,které mají většinu financí ze zvěře, ale ne z výkupu.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od Zbrojovák »

Není velký zájem, třeba tady na Zlínsku, to lidi nekupují z obavy že mor atd. je zbytečné jim vysvětlovat že...
prostě nemyslivec na ten nákup kašle, přitom do nedávna byl po černé hlad, běžně se prodává po 50kč ve výkupní váze - napřímo- problém ale není s cenou ale s tím že je nákaza. Co ulovím, mám za povinnost zpeněžit, prostě zaplatit těch 50kč/ kg úlovku. Proto jsem se ptal jak je to s výkupnama - protože na přímo už odběr nemám, vyčerpáno. ještě vloni jsem toto vůbec nemusel řešit - bylo x lidí v řadě.
Pokud se musí čekat s výkupem až do výsledků testů, pak budu muset na jaře zařídit nákup chlaďáku - pokud vím ceny ve výkupnách jsou tu cca 40kč/kg + případné odečty za průstřely plecek, kýt atd. klasika
odprodat napřímo vysokou není žádný problém, ta netrpí nákazou a dost lidí pokud zvěřinu, tak se přeorientovali na tuto, prostě černá se jim ekluje
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od motolada »

V místě nákazy chápu, tady je klid.
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od fradus »

Tak chlaďák jsme si postavili už před 3 roky. To žádný AMP nebyl, ale byl problém s lovem v létě. Takto problém odpadl. Střelíš za teplé letní noci, pověsíš do chlaďáku, jdeš do práce a tam popřemýšlíš komu prodáš. Většinu napřímo, proto za víc a máš klid. Chlaďák jsme postavili sami, jen chladicí techniku dělala firma, aby byla 2-letá záruka. Vešli jsme se do 100 000, práci nepočítám. Je to místnost na 12 prasat, stabilní teplota je mezi 7-8 °C, spotřeba po nachlazení i v nejparnějším létě do 50-ti korun za den. Při odstřelu 170 prasat se zaplatil již první rok a ještě zbylo. A spousta z nás ho ještě využije soukromě pro své sehnané hovězí, skopové či čuníky domácí. Tolik k chlaďáku. Honitba Plzeň-jih.
losthorizon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: ned 22.11.2009, 20:26

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od losthorizon »

No, ony ty podmínky nejsou všude stejné, že? Takže pokud kolega výše argumentuje spolkovým chlaďákem, pak k tomu lze říci asi tolik: Ne každý subjekt v myslivosti je spolek. To znamená, že někdo těch 100 000Kč musí vytáhnout z vlastní kapsy, že? Uváděná honitba jsou Dobřany. Pak je ale třeba říci, že chlaďák stojí na pozemku a v budově, které jsou ve vlastnictví města - to také všude není možné. Z Dobřan rozhodně většinou napřímo neprodávají, většinou prodávají do výkupu a to zejména PK. Pokud někdo (myšleno jedinec - třeba i jedinec ve spolku - nikoli spolek jako celek) loví jednotky prasat, pak je schopen si domluvit přímý odkup. Lze to samozřejmě i v případě desítek kusů, ale je to podstatně složitější. Fradus neloví desítky kusů černé, takže jeho sdělení poněkud kulhá! Můj příspěvek z 8.1. je především o tom, že sami myslivci si odlov černé zvěře komplikují a to zcela nesmyslně. Dále jsem hovořil o tom, že výkup černé zvěře je logicky také faktorem, který ovlivňuje její odlov a v současné době bohužel negativně.
Jiří
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 101
Registrován: úte 30.1.2007, 13:56

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od Jiří »

Podmínky nejsou nikdy stejné a chlaďák také nemusí stát takovou sumu. Když to spolek zacáluje společně,tak jde většinou i výdělek do společného. Když by jsi to zacáloval sám jako samostatný subjekt, tak s kým se rozdělíš o výnos ze zvěřiny?
Pokuď Pavel a ostatní dávají málo tak holt dostávají také míň prasat i když jim to evidentně nevadí. Zvednul se odlov velkých kusů, tak na kila budou mít stejně.
Souhlasím, že mají dobré podmínky s městem, ale to je věc každého subjektu. Podobných spolků bude víc, včetně našeho.
Ty zmiňované sankce za individuální lov považuji za nesmysl, ale když to ostatním v tom daném spolku nevadí....! :?:
Brok je brok, ale první kule bere.
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Africký mor prasat

Příspěvek od xHonza »

Re Fradus: To mne dost spatne chapes, tady nejde o vydelek, tady jde o to ze proste nevim co se strelenymi prasaty. A verim ze to tak zacina mit vic lidi. To neni o tom ze by je nedokazali a nechteli ulovit.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Odpovědět