DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Vaclav 1980
Nový návštěvník
Příspěvky: 4
Registrován: úte 27.2.2024, 12:46

DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od Vaclav 1980 »

Zdravím mysliveckou komunitu. Mám po tomto víkendu nejspíše netradiční dotaz. Hrozil by mi právní postih v případě doražení autem sražené a trápící se zvěře legálně vlastněnou zbraní?

Pocházím z lesnické / myslivecké rodiny, vlastním zbrojní průkaz (skupiny C, letos budu dodělávat E), v mladých letech jsem prošel i kompletním formálním mysliveckým a lesnickým vzděláním, ale ani jednomu se aktivně nevěnuji (střelba pouze na střelnici). Nicméně tento víkend jsem převážel 5 loveckých, zbraní včetně munice, do místa trvalého bydliště, kde jsem měl na policii již domluvený převod od jiného rodinného příslušníka na mou osobu (převod z generace na generaci). Paradoxně přímo při převozu zbraní mi večer v horách skočila šipku do auta srna. Náraz ji smrtelně zranil (vizuálně bylo jasné, že je kompletně dolámaná), ale umřít se jí očividně nechtělo. Byl to strašný pohled koukat jak se trápí a tak první myšlenka byla vytáhnout z kufru auta kulovnici, nabít a trápení ukončit. Hned na to jsem si ale uvědomil, že stojím nebezpečně v zatáčce a tak jsem nejdříve odklidil auto na odpočivadlo. Až pak volal policii a šel zkontrolovat stav srny. Ta už byla naštěstí mrtvá.

Podobnou situaci řešila nedávno ex-přítelkyně, jen s tím rozdílem, že srnu na silnici našla sraženou cizím vozem, jehož majitel z místa nehody ujel (srna se plazila po silnici po předních - zadní měla rozdrcené).

Povinností je v takovém případě zavolání policie, která po ohlédnutí situace zavolá správce honitby. Jenže mě přijela policie k nehodě cca za hodinu, někdo z mysliveckého spolku by dorazil v řádu hodin, během kterých by zvíře trpělo.


Za dob mého dědy, bych srnu stáhl z komunikace do příkopu, tam ji jedním výstřelem dorazil a nikoho by nenapadlo to rozporovat. Auto i zvíře nesou známky po srážce (je jednoduché prokázat, že jsem si na veřejné komunikaci jen tak pro srandu nezastřelil přebíhající zvíře), nehoda okamžitě nahlášena na policii, zvíře odevzdáno provozovateli honitby.... nebyl by problém. Ale dnes se v tom už nevyznám. Na jednu stranu je v rozporu se zákonem na ochranu zvířat nechat zvěř v takovém případě trpět. Zároveň je v rozporu se zákonem o myslivosti zvíře sám svévolně usmrtit. Pak je tady ještě otázka nepatřičné manipulace se zbraní / použití zbraně (ale podobné incidenty nenastávají u měst / vesnic, nýbrž večer / v noci na cestách dál od civilizace - tedy alespoň ohrožení výstřelem ostatních by tam nemělo připadat v úvahu). Možná by šlo doražení legálně drženou zbraní obhájit na základě jednání v krajní nouzi (pokud je zvěř dále schopna pohybu, mohla by ohrozit další uživatele komunikace - způsobit další nehodu). Taky by šlo dorazit postaru zárazem nožem, ale na to nemám zkušenosti.

Tuší někdo jak by takové doražení sraženého zvířete řešily příslušné orgány?
Vyplýval by z něho pro mě konkrétní postih?

Předem děkuji za informaci.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od dalas »

De jure, jediné co můžeš udělat, volat 158. Policie neprodleně uvědomí správce honitby a ten zajistí usmrcení zvěře dle zákona. Pokud máš kontakt přímo na správce příslušné honitby, můžeš policii vynechat. Vše ostatní je porušení zákona o myslivosti a zákona o zbraních a střelivu. Jedinou výjimkou je, když můžeš provádět výkon práva myslivosti v dotčené lokalitě. Pak se bude jednat o sanitární odstřel. Možná je to trochu nehumánní, ale je to tak.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Vaclav 1980
Nový návštěvník
Příspěvky: 4
Registrován: úte 27.2.2024, 12:46

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od Vaclav 1980 »

Děkuji za potvrzení... tak nějak jsem to tušil, aniž bych listoval v zákonech. Tedy pokud by se podobná situace ještě někdy opakovala a já se nechtěl dívat na to, jak se zvíře trápí, nezbyde mi než zkusit po staru záraz nožem (za předpokladu, že tam nikdo nepřihlíží). To by neporušilo zákon o zbraních a střelivu (palná zbraň by nebyla použita) a v praxi by to nikdo ani neřešil - ve zvířeti by nebyla střelná rána a bodnutí nožem mezi lebku a první krční obratel by si na autem rozlámaném zvířeti nikdo nevšímal...

Někde jsem se dočetl, že ani policie nesmí takové zvíře dostřelit a případně přivolaný správce honitby může mít problém s tím, že veřejná komunikace není jeho honitba a pro usmrcení by se měl přivolat veterinář.

No je to radost...
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od palkopal »

dalas píše: úte 27.2.2024, 17:19 Pokud máš kontakt přímo na správce příslušné honitby, můžeš policii vynechat.
Nemůžeš. Srážku se zvěří musí vždy řešit policie.
Zajíce ale asi nikdo nehlásí.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od dalas »

Jasně pokud jseš účastníkem nehody se zvěří musíš policii volat vždy. Pokud ji však jen najdeš..............
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od Lotr »

Usmrcování zvěře i zvířat ze srážkami s motorovým vozidlem je takové pole neorané.
Každopádně podle toho, co Václav píše, nemá právo výkonu myslivosti v dané honitbě, tudíž není oprávněn usmrtit zvěř ze srážky s motorovým vozidlem. To může na základě povolení SSM dle § 40 držitel nebo uživatel honitby. Toto ustanovení je dost nešťastné, protože než by žádost o povolení prošla úředním kolečkem, je zraněná zvěř dávno po smrti, a usmrcení zvěře po srážce zákon výslovně neřeší. Takže v podstatě veškeré usmrcování takové zvěře je z hlediska zákona na hraně zákona, ale zatím jsem nikdy neslyšel o tom, že by za to byl někdy popotahován. Další otázka zní, co na to zákon na ochranu zvířat, protože např. takový záraz nožem by mohl být považován za týrání. A nakonec takové vytažení převážené zbraně z auta, nabití a usmrcení poraněné zvěře výstřelem by mohlo být považováno za porušení zákona o zbraních, neboť zbraň může být použita jen v místě k tomu určenému, tj. na střelnici nebo v honitbě, kde je k tomu držitel zbraně oprávněn a to Václav, jak bylo již uvedeno, není. To za prvé.
Za druhé přivolání policie ke srážce se zvěří není povinnost, ale pouhý výmysl pojišťoven, aby měli srážku se zvěří potvrzenou a nemuseli vyplácet pojistné kdejakému hejhulovi, co si v první zatáčce za vsí potře blatník krví z domácí králíka, a nahlásí srážku se zvěří, aby mu pojišťovna uhradila škodu, kterou si způsobil sám, když si v sobotu v noci odřel blatník svého auta o popelnici před domem, když se vracel autem z hospody. Srážka se zvěří není dopravní nehoda, ale pojistná událost. Jak známo, pojišťovna tu není pro naše pojištění, ale pro vlastní zisk.
Silnici jako nehonební pozemek bych neřešil, když každá škarpa, do které se poraněná zvěř dá stáhnout, už honebním pozemkem je. Ale bacha na to, usmrcovat zvěř přímo na silnici je skutečně dalším porušením zákona.
Takže jediné správné řešení je buď přivolání policie, neb PČR vede seznam mysliveckých hospodářů a je schopna na místo zástupce držitele nebo uživatele honitby přivolat, popř. při místní znalosti si ho přivolat sám.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
haluziak
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: čtv 24.3.2022, 7:47
Bydliště: Kdesi u Český Kanady

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od haluziak »

Jak kdysi říkal kamarád, voz sebou palici/pálku, po srážce se zvěří nikdo nebude řešit jestli ten sražený vaz/zlomenou lebku měla až poté - kde není žalobce není soudce.
Naštěstí jsem jeho teorii nemusel nikdy vyzkoušet v praxi.

PS: Samozřejmě tím člověk poruší jak zákon o myslivosti, tak zákon na ochranu zvířat před týráním a možná i něco dalšího.
Beware of old men in profession where men die young.
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od palkopal »

Srážku se zvěří na veřejné komunikaci hlásit polici vždy, dojde-li k jejímu zranění či usmrcení. Je to škoda na životním prostředí, § 47 odst. 3 písm e) z.č. 361/2000 Sb., v souvislosti s dopravní nehodou (škoda na majetku). Povinnost hlásit neuvádí jenom pojišťovny, ale i Policie.
Naposledy upravil(a) palkopal dne stř 28.2.2024, 10:20, celkem upraveno 1 x.
Vaclav 1980
Nový návštěvník
Příspěvky: 4
Registrován: úte 27.2.2024, 12:46

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od Vaclav 1980 »

K tomu
A nakonec takové vytažení převážené zbraně z auta, nabití a usmrcení poraněné zvěře výstřelem by mohlo být považováno za porušení zákona o zbraních, neboť zbraň může být použita jen v místě k tomu určenému, tj. na střelnici nebo v honitbě
...tady jsem nepředpokládal, že by v budoucnu nastala znovu situace, kdy v autě převážím zbraně skupiny C a mám opět srážku se zvěří (to se mi snad znovu už stát nemůže).

Spíše jsem měl na mysli, že bych měl v budoucnu v autě zbraň skupiny E a tu bych k doražení použil. Dalo by se v takovém případě argumentovat krajní nouzí, pokud by zraněná zvěř někoho ohrožovala (sražený a poraněný divočák - rána do hlavy), ale nebylo by to nejspíš použitelné na zkrácení utrpení umírající srny (tam by se krajní nouze prokazovala tuším těžko).

Ve finále tedy chápu, že pokud by se situace z víkendu opakovala, mám 3 možnosti:
1) zavolat policii a dělat, že trápící se zvíře nevidím (z pohledu zákona jediné správné řešení)
2) zvíře dorazím (záraz nožem nebo jinak) za předpokladu, že to nikdo nevidí
3) zvíře dorazím zbraní skupiny E, budu argumentovat krajní nouzí a doufat, že to policie pochopí a nebudou mě za to popotahovat.

Tipuju, že lze doufat i ve zdravý rozum policie, která sama nebude chtít některé věci řešit... viz teď v pondělí jsem na policii přivezl hromadu střeliva po dědovi (jde o moje střelivo, do mých zbraní po dědovi, ale může být 30-60 let staré a tak jsem měl obavu to vystřílet sám) a na policii mi řekli, že jelikož na to nemají paragraf, musí do zprávy vymyslet pohádku "jak jsem střelivo našel na dědově hájence při vyklízení půdy". Zákon totiž umožňuje odevzdat pouze nalezenou munici, ne munici, kterou vlastníte, ale vzhledem ke stavu se ji obáváte vystřílet. Z toho usuzuji, že sama policie občas použije zdravý rozum tam, kde zákon pokulhává...
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od dalas »

Zbraň skupiny E? Myslíš tím asi oprávnění ve zbrojním průkazu. Dál to neřeš. Pro Tebe je správně bod 1). Při všem ostatním se vystavuješ riziku postihu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Vaclav 1980
Nový návštěvník
Příspěvky: 4
Registrován: úte 27.2.2024, 12:46

Re: DORAŽENÍ AUTEM SRAŽENÉ A TRPÍCÍ ZVĚŘE

Příspěvek od Vaclav 1980 »

Ano, měl jsem na mysli "zbraň spadající pod zbrojní průkaz skupiny E"... trošku jsem ten text nesprávně "zjednodušil". Informace jsem dostal. Dál neřeším. Hezký den :wink:
Odpovědět