Univerzálnost ráží

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Uživatelský avatar
Shiva
Expert na zbrane
Příspěvky: 1170
Registrován: pon 25.9.2006, 10:41
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Samozrejme ze se tim tato raze nerozsiri. Ale zase neni duvod aby si ji nekdo neporidil kdyz bude chtit. zaruka je 2 roky, takze neni co resit, stejne za dva roky to nidko nevystrili (myslim jako lovec ci myslivec).
Navic to nebude ani mit nic spolecneho se zarukou. hlavne je proste vymenitelna cast zbrane. pokud ma zaver ktery pojme naboj a kliku co pojme zadek nabojnice, tak neni co resit.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
nimrod nimrod
Zkušený diskutér
Příspěvky: 951
Registrován: pon 08.1.2007, 22:54
Bydliště: Morava

Příspěvek od nimrod nimrod »

No já si myslím, že na to, kolik bylo vyrobených zbraní 8x68S a kolik 300WM, RUM, Ackley, Dakota etc., je v poměru stejně oblíbený, ráže 300. magnum jsou roz?ířené hlavně v USA, Canadě, Austrálii, Africe apod. naproti tomu 8x68S hlavně v Evropě, přičemž hlavně střední - protože na severu evropy a v Rusku se na na všechno vč. losa a medvěda používá universání 7,62x54R a stačí to.
lumilux
Častý návštěvník
Příspěvky: 54
Registrován: ned 06.5.2007, 22:17
Bydliště: podhůří Orlických hor

Příspěvek od lumilux »

Jenom pro zajímavost sem musím napsat svoji cestu k mé ?univerzální ráži? ve které chci mít velmi přesnou kulovnici. Doma už mám 243win(kulobrok),7x64(537),9,3x62(550).
Vezmu to rychle 308win, kterou mi každý doporučoval a která je opravdu asi univerzál nejvyšší jsem zavrhl, chtěl jsem něco extra. Řekl jsem si tedy, že půjdu do 300WM tam mi zase řekly, že konstrukce náboje (nákru?ek) je zastaralá a pro přebíjení to není nejlepší. Tak když u?, tak 300 RUM byla další volba. Do tohohle náboje jsem se úplně zbláznil. když jsem ho měl v ruce tak jsem byl definitivně rozhodnut a poté co pan Hofman (dovozce remingtonů) mi řekl, že střílí běžně 338 RUM tak proč já né 300RUMkou. Pak jsem si přečetl článek o 300rumce v střelecké revue. Opět samá pozitiva na 300rumku. Nakonec mi to ale nedalo a přes redakci jsem sehnal kontak na majitele. Velmi komunikativní a ochotný pán se kterým jsem ji rozebral do detailu (střílí (spí? střílel) s ní soutěžně i lovil cca1800 vystřelených ran, Tedˇ už střílí jenom 308win) už ji nechci. Zvěř na běžnou vzdálenost mu dost často odcházela z nástřelu atd? Opravdu ráž na 500 m a dál a to už chce opravdu mistra kdo by ji využil. Jinak velmi přesná. Další volba byla osvědčená 243win (střílím převážně srnčí, škodnou, vyjímečně mladou černou). Tu mi, ale mé okolí rozmlouvalo a ačkoli velmi nerad jsem od ní odešel a nakonec zvolil 6,5x55SE s 28? hlavní ve které jsem zbraň také už objednal. Celá tahle peripetie s volbou ráže trvala asi rok a tedˇčekám už sedmej měsíc na flintu a ona stále není hotová.
22lr,243W,6,5x55SE,7x64,9,3x62,44MAG-20"
vhool

Příspěvek od vhool »

to lumilux: nastesti RUM muzes na lov laborovat na velmi siroky rozpeti rychlosti,energie i druhu strely .... coz se zrovna o 6,5 rici neda :wink: podle potreby a ucelu tudiz ja uz se hooodne na RUM tesim :wink:
lumilux
Častý návštěvník
Příspěvky: 54
Registrován: ned 06.5.2007, 22:17
Bydliště: podhůří Orlických hor

Příspěvek od lumilux »

Jo to je určitě pravda a také i proto jsem ji chtěl. Pí?ou, že jde jít až na hranici 30-06, to jsem s dotyčným také probral ..... dle jeho zkušeností je ale přesnost podstatně horší, ale asi by to bylo o větším hledání vhodné střely, prachu atd.. Já jsem chtěl jít víceméně na jistotu. Další co mě taky trochu odradilo byl zpětný ráz. Měl jsem tu čest a dal jsem z ní dvě rány a při představě, že bych na střelnici hledal tu správnou laboraci mě začalo "bolet" rameno a obočí. Tzn dát ús?ovou brzdu (u? k tak drahému provozu další počáteční náklad). jenže to se pak bez sluchátek nedá atd .... Pro Vás co umí střílet to ale bude určitě lahůdka.
22lr,243W,6,5x55SE,7x64,9,3x62,44MAG-20"
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2033
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Příspěvek od lovec »

.....preto napr. Remington ponuka strelivo z rady "Managed Recoil". S tromi urovnami vykonu - .30-06, .300WM, .300RUM. Obdobne aj v sedmicke.
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

raz

Příspěvek od tibi1 »

to Lumilux...podla toho co som si od teba precital si mylim ze si postupoval celkom logicky a vybal si si pre svoje ucely dost dobre...ono vela ludi pri vybere novej alebo prvej raze pocuva vacsinou od okolia len to co chce pocut...
Ono laborovat z jedneho naboja viac moznosti nahradzujucich dalsi tri ine je len opacny konec temy "univerzalna raz" a nema zas logiku....preto tato tema bude otrepavana dokola....takze bud to pretlakujes na vysoke tlaky alebo naopak mas volny flek v hlizne a potom tlaky kolisu i s presnostou a to cloveka trapi asi najviac...nepresne zbrane nesu pre nikoho zaujimave to je jasne...prave nato sa primiesavaju do prachov neutralne zmesy na vyplnovanie tykehoto priestoru aby sa tlaky vyrovnali ale to neni podla mna tiez riesenie...kedze sa dokola tvrdi ze kazdy naboj bol na neco vymysleny tak mi logicky vyplyva ze pre ceskoslovensko su na nase sposoby lovu a nase bezne lovecke vzdialenosti optimum bezne medium respektive "mauser" raze..clovek sa pri volbe novej raze toci dokola a hlada neco co je davno vymyslene a potom ukonci badani pri nejakej klasike 308 8X57 a pod. pokial nejde o extremistickeho manika jak je Vhool :twisted:
vhool

Příspěvek od vhool »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tibi tibi :lol: takhle uz mi dlouho nikdo nerekl :lol: :lol: :lol: :lol: kazdopadne s tebou souhlasim s obsahem tveho prispevku .... a vim ze ty mas dilema o vyberu raze chronicke :lol: ...ale to o cem pises je prave diky velkemu vyberu prachu s ruznymi hodnotami celkem zajimava varianta jak si prizpusobit naboj vlastni potrebe.coz ti zadny vyrobce nedoda .... :wink:
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

kkk

Příspěvek od tibi1 »

jo jasne Admine...myslel som ze zbytok fora ma telepaticke schopnosti a pochopi ma....nadupana 243w nenahadi 7mmRM a pod. to je jasnacka...dlzka vaha priemer strely=balistika stabilita penetracia.....vratim sa k teme fora....budem sa opakovat.....ak sa ma jednat o raz skutocne priblizujucu sa neexistujucej "univerzalnej" razi na vsecko co beha po lese a pre vsecky pripady......nech vybera min. 7mm-VO=min. od 820m/s a vahou strely cca min. od 10 gram a mohol by celkom spokojny (uspesny) kamkolvek ho v EU pozvu nablizko na daleko .....neco prihodi kvalita konstrukcie strely a vercajku pre rozne nepredvidane situacie ktore neni cas resit pri love ..... jasne ze ak nekdo lovi len prasata na hormadach pretoze inu volbu loveckeho vyzitia nema bodne 9.3x62 po cely rok. V mojom pripade (srnci + skodna) 222 - 243W v univerzalnosti som stavil na viac striel v jednej razi.......na zimu na lisky a inu haved VMax, blitzking, TNT a na zbytok nejaky ten soft....na tercovku a trening najbeznejsia 308W...kope tak aby ma moc neunavila uz po hodine...od prirody konstrukcne presna...nezere moc prachu pri prebijani a dava 3x vyssiu zivotnost laufu ako bezne 5.6-6mm raze
Odpovědět