remington 300RUM
remington 300RUM
co říkáte na článek ze střeleckého revue na střelivu co nalaboroval Remington ve třech výkonostních úrovních pro tudle ráži a 7RUM?? když pominu "skvělou recenzi" pana Klozíka jako vždy viz např. hodnocení soustřelu - v terči se pravidelně objevovaly tři páry vedle sebe umístěných zásahů ležících v minimální vzdálenosti od sebe. A na fotce jsou dle mého odhadu krajní páry od sebe tak 8cm, jak mohou potom zaručovat kvalitní soustřel i na 500 yardů. Možná pro loveckou střelbu to bude stačit ale moc se mi to nezdá. Když vezmu v potaz jak si například Shiva hraje s laboracema pro každou zbraň má jinou optimální tak přece takhle to pak dobře chodit nemůže ale možná se pletu, přeci jen nejsem v této oblasti odborník. Ale nápad je to od Remingtona jinak pěknej.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Re: remington 300RUM
Nepletes se, postrech je to naprosto spravny. Me prebijeni neni zrovna klasicka ukazka a std. postup. jestlize mi neco strili na 100m 8cm tak se to hodi pro myslivce max. do 80m. Ja bych s takovou flintou do lesa ani nesel. Nakonec ne ani do valky. 8cm je pres 2.5MOA coz neni dobry ani pro loveckou flintu. na 450m to nebude rozptylem ani na lethalni zonu vysoke. Do 5cm na 100m na lov do 200m je si myslim akceptovatelne. Kdyz pominem fakt, ze majorita myslivcu trili do 80m zver na hromade.
Nevidim duvod mimo komercniho, delat z 300RUM 3006 nebo slabsi 300WM. Ja jsem ted 300RUM dovezl, mam sice jen 26" hlaven coz mi ubira na usti radove 25m/s ale na 1000m mam stale kolem 500m/s a 1.500J. 300RUM ma vykon radove o 15% vyssi nez u 300WM coz z praktickeho loveckeho a mysliveckeho hladiska nema zadny vyznam, protoze kolik je reviru a kolik myslivcu bude strilet jeleni zver na 1000m? protoze pouze v techto extremnich vzdalenostech se tento vyssi vykon projevi.
Dalsi vyhoda (ale neni pro lovce) je vlatni naboj, 300RUM je moderni bez nakruzku a tim se dosahuje o proti 300WM vyssi presnosti. Ale to se opet projevuje pouze u sportovni strelby nebo pri lovu na extremni vzdalenost, kde se vsechny chyby mohou nakumulovat tak, ze zrovna ten nicotny rozdil v presnosti muze hrat roli.
Mne z toho vychazi pouze jedno, 3006 zabije spolehlive vse (jsme paradoxne u stejneho problemu mezi 3006 a 308, protoze 3006 ma ca 10% vetsi vykon ve stejnych gramzich nez 308. kdyz pominu vseobecne prevladajici neduveru k teto razi, ktera je neopodstatnena, tak mohu strilet 308, do dusledku mohu strilet 7-08 coz je seskrcena 308 a mam naboj jez ma velice rovnou drahu letu). nebo si koupim 300wm, s kterou zabiju uplne vsechno na celem svete krome nekterych africkych kusu (ne ze bych to nezabil, ale myslim ze 300wm nespada do razi k tomu povolenych).
Kdyz si kupiji 300RUM tak si ji kupuji kvuli tomu abych vyuzil jeji potencial. A muj osobni nazor je ten, ze tuto razi mam na lov 500-600m+ a to je nezbytne abych si naboje delal sam.
Mne 300RUM strili pod 1/3MOA s 210gr Berger VLD. Na 500m, v pulmetrevem snehu, v nestabilni poloze, v rukavicich 65mm, z cehos 2 rany diky propadajicim snehu sly o 20mm nahoru. Strilet jen 3 tak 45mm. coz je 1/3MOA. Ta zbran a naboje to umi,
Tato presnost je pro tuto razi nezbytna, protoze tato raze je urcnena bud na velke tuhe kusy (takve u nas neziji) ale hlavne na spolehlive zasazeni zvere na dlouhe vzdalenosti. A tam proste tu presnost potrebuji. ciste teoreticky, jestlize mi neco strili na 500m s presnosti 40cm tak myslim ze s tim ani toho jelena kloudne netrefim, realna presnost bude podstatne horsi. Studena rana, vycisteny lauf, vitr, nestabilni poloha a schopnost strelce. no a na 1000m to bude 80cm+ zminene chyby + povetrnostni podminky.
Jsem casto nekterymi ucastniky kritizovan ze uvadim lidi v omyl muj nazor je takovy, ze to neni pravda, protoze se snazim aby se lidi zamysleli nad tim proc a k cemu to ci ono chteji, zvazili vhodnost zvoleneho a mohli si precist na to tema i jiny nazor, jez se snazi byt oprosten od subjektivnich pocitu. Chci aby si lidi nad svou volbou zamysleli a nekoupili neco jen proto ze je to dobre marketingove podany a reklama je uvede v omyl.
Nevidim duvod mimo komercniho, delat z 300RUM 3006 nebo slabsi 300WM. Ja jsem ted 300RUM dovezl, mam sice jen 26" hlaven coz mi ubira na usti radove 25m/s ale na 1000m mam stale kolem 500m/s a 1.500J. 300RUM ma vykon radove o 15% vyssi nez u 300WM coz z praktickeho loveckeho a mysliveckeho hladiska nema zadny vyznam, protoze kolik je reviru a kolik myslivcu bude strilet jeleni zver na 1000m? protoze pouze v techto extremnich vzdalenostech se tento vyssi vykon projevi.
Dalsi vyhoda (ale neni pro lovce) je vlatni naboj, 300RUM je moderni bez nakruzku a tim se dosahuje o proti 300WM vyssi presnosti. Ale to se opet projevuje pouze u sportovni strelby nebo pri lovu na extremni vzdalenost, kde se vsechny chyby mohou nakumulovat tak, ze zrovna ten nicotny rozdil v presnosti muze hrat roli.
Mne z toho vychazi pouze jedno, 3006 zabije spolehlive vse (jsme paradoxne u stejneho problemu mezi 3006 a 308, protoze 3006 ma ca 10% vetsi vykon ve stejnych gramzich nez 308. kdyz pominu vseobecne prevladajici neduveru k teto razi, ktera je neopodstatnena, tak mohu strilet 308, do dusledku mohu strilet 7-08 coz je seskrcena 308 a mam naboj jez ma velice rovnou drahu letu). nebo si koupim 300wm, s kterou zabiju uplne vsechno na celem svete krome nekterych africkych kusu (ne ze bych to nezabil, ale myslim ze 300wm nespada do razi k tomu povolenych).
Kdyz si kupiji 300RUM tak si ji kupuji kvuli tomu abych vyuzil jeji potencial. A muj osobni nazor je ten, ze tuto razi mam na lov 500-600m+ a to je nezbytne abych si naboje delal sam.
Mne 300RUM strili pod 1/3MOA s 210gr Berger VLD. Na 500m, v pulmetrevem snehu, v nestabilni poloze, v rukavicich 65mm, z cehos 2 rany diky propadajicim snehu sly o 20mm nahoru. Strilet jen 3 tak 45mm. coz je 1/3MOA. Ta zbran a naboje to umi,
Tato presnost je pro tuto razi nezbytna, protoze tato raze je urcnena bud na velke tuhe kusy (takve u nas neziji) ale hlavne na spolehlive zasazeni zvere na dlouhe vzdalenosti. A tam proste tu presnost potrebuji. ciste teoreticky, jestlize mi neco strili na 500m s presnosti 40cm tak myslim ze s tim ani toho jelena kloudne netrefim, realna presnost bude podstatne horsi. Studena rana, vycisteny lauf, vitr, nestabilni poloha a schopnost strelce. no a na 1000m to bude 80cm+ zminene chyby + povetrnostni podminky.
Jsem casto nekterymi ucastniky kritizovan ze uvadim lidi v omyl muj nazor je takovy, ze to neni pravda, protoze se snazim aby se lidi zamysleli nad tim proc a k cemu to ci ono chteji, zvazili vhodnost zvoleneho a mohli si precist na to tema i jiny nazor, jez se snazi byt oprosten od subjektivnich pocitu. Chci aby si lidi nad svou volbou zamysleli a nekoupili neco jen proto ze je to dobre marketingove podany a reklama je uvede v omyl.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
shiva díky moc za opravdu vyčerpávající odpověď mě se to moc nezdálo a když jsem si všimnul ještě té fotky nechápal jsem jak může u takového rozdílu napsat chválu na to jak je to přesný a skvělý, ještě je varianta že neumí střílet proto zásadně neuvádí čísla v těch jeho "recenzích" co se jeho soustřelů týče. A hlavně když tady čtu tvoje příspěvky ohledně přesné střelby co je vše při výrobě náboje a pak při střelbě nutné dodržet a těch serií co děláš abys našel optimální laboraci a nakonec stejně když někam jedeš musíš opět zkontrolovat nástřel v místních podmínkách atd. Chápal bych že bude používat jedno sřelivo a to mu bude chodit tak jak má a tu silnou laboraci mít schovanou kdyby ho ohrožovala šelma či postřelený kus a potřeboval rychlý stop efekt na blízko. Tam by to pak asi smysl mělo ne?? ikdyž nevím jak by to bylo praktické ve stresu tam rvát nějaké jiné výkonější náboje, takže asi opět blbost
-
- Zkušený diskutér
Aniž bych rozporoval výše uvedené, stále platí stará pravda obchodních zástupců "trh si to žádá, tak to musí dostat" , Power Level už se prodává myslím třetí rok - tak brzo uvidíme, jak je to životaschopné. Ani Remington by to věčně nedělal jenom na sklad. Norma kdysi dělala "srnčí" náboj do 30-06 - V0 lehce přes 700 m/s, nedělali ho ani pět let - nebyl zájem.
Třeba má někdo i lepší rozptyly s jinou než max. laborací - ne všichni si "piplají" náboje sami. Osobně mě to "nesvědí", tak nemám důvod to škrábat . A z článků páně Klozíka si snad každý soudný člověk udělá názor sám
Třeba má někdo i lepší rozptyly s jinou než max. laborací - ne všichni si "piplají" náboje sami. Osobně mě to "nesvědí", tak nemám důvod to škrábat . A z článků páně Klozíka si snad každý soudný člověk udělá názor sám
Pufr
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:51, celkem upraveno 1 x.
já to vidím ještě jinak. Známej když jde ven střílet na hromadu tak šáhne do šuplíku a vezme 5 nábojů různých značek a vah. Do 40m to funguje. Když si půjdu sednout z 300RUM a na 30m střelím sele 20kg necham ho tam na újeď nekdo půjde okolo a bude myslet ,že ho přejela Tatra.Nevim kde skončím vlese kde střílím na 15 až 50m nebo na poli kde střílím do 200m. Podle prezentace jestli je pravdivá uváďej slušný soustřel na 90m. Pro daný ůčel ideální.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:50, celkem upraveno 1 x.
Jo jasně, že na veškerou naší zveř stačí bežné ráže. Jen je třeba, když sedíš na průseku v kukuřičném lánu, délka třeba 500m a přechází tlupa černé nemáš čas měřit ,cvakat a nejdůležitejší je zvěř prostřelit, pokud ji neprosřelíš nebo se průstřel uzavře, byvá zvěř ztracena. V kukuřici ,řepce apd. každý rád dohledává ,ani pes na takto zapachovaném uzemí nemá jednoduchou práci.Takže silnější ráže ve spojení s dobrou střelou je lepší. Hodně zvěře tady bylo postříleno malorážkami a taky jí hodně postřelené nikdo nenašel a v horečkach zhasíná u vody.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:49, celkem upraveno 1 x.
Hornady??? Vždy jsem byl přesvědčen že Remington, to by Steve neudělal...Diskuze je o 3 ruznych nabojich od hornadyho (power level, myslim ze se to jmenuje) a tam ja rikam, proc degradovat 300RUM na vykon 3006 a 300WM?
Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:47, celkem upraveno 1 x.
Já jsem dál jak na 200m nestřílel. Jen se snažím říct ,že neni vždy čas něco měřit a klikat. Na nástřelu bývá střiž a je mi jasný ,že střela která neprostřelí předá veškerou energii. Jen musíš mít dobrého psa,nebo střílet na ploše. Nejsem žádný exelentní střelec ale ňákou dohledávku i dobře střelené zveře jsem zažil. Když nebyl pes tak jsem v noci aňi nechodil radši ven. 60m bez barvi to je řádná dálka asi střílíš vysokou komoru.Prase má srdce dole. A jak už jsem psal že pokud se výstřel uzavře tak nebarví , tak mi nemusíš psát o celoplášti.Já už končím nemám chuť dál se na tohle téma přít, jen jsem se chtěl pobavit na téma 300RUM a něčemu se přiučit.
rogi myslím že toho tady shiva o této ráži co se týče základních informacích napsal dost, prostě je to ráže určená na střelbu na velkou dálku určitě né ke kuřici na 80m. Jestli se chceš přiučit o této ráži tak si pořádně pročti to co tady shiva napsal a pak pokládej smysluplné dotazy. Nezlob se na mně ale psát tu něco o střelbě u řepky či kukuřice na 500m to je kravina i v mých očích laika. Pokud chceš něco dobrého ke kuřici jdi do 9,3x62 a střílej do 150- 200m pokud to půjde. Vřele doporučuju, ale to už sem nepatří
Jo dík už jsem pochopil . Já určitě na 500 střílet nebudu! Spíš mě lákalo prodloužení ONV takže názor průměrných lovců. Takové čísla 500 a 700 to je na mě moc. Než tam dojdeš, možná v údolí bude řeka takže plavat s těma dálkoměrama ,flintou,atd.nebudu. Tak až někdo normální budete mít zkušenost napište. Podobných předimenzovaných ráží je tu řada 8x68,300 WM atd. A o dálkách nad 250 už dost. Tohle mě doopravdy nezajímá, jen jsem to špatně podal.
jestli chces narovnat ONV a strilet do 250m tak nechapu proc uvazujes o magnumech.na to ti staci jakakoliv raze od 243 po 30-06 a pouzijes pouze lehci strelu nebo prebijene strelivo ....a umet strilet a ne jen metat kouleRogi píše:Jo dík už jsem pochopil . Já určitě na 500 střílet nebudu! Spíš mě lákalo prodloužení ONV takže názor průměrných lovců. Takové čísla 500 a 700 to je na mě moc. Než tam dojdeš, možná v údolí bude řeka takže plavat s těma dálkoměrama ,flintou,atd.nebudu. Tak až někdo normální budete mít zkušenost napište. Podobných předimenzovaných ráží je tu řada 8x68,300 WM atd. A o dálkách nad 250 už dost. Tohle mě doopravdy nezajímá, jen jsem to špatně podal.