Golf aneb myslivost na greenu....

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Climber
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 168
Registrován: pát 07.8.2009, 11:12
Bydliště: Praha 9, Újezd nad Lesy

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od Climber »

Sice nemáme problém s golfovým hřištěm, ale je to cca 14 dní se mi doneslo, že z nejlepší části naší honitby (cca 100 ha úhoru), který je komorou na drobnou a kde se stabilně drží srnčí zvěř (naposledy jsme tento víkend na akci se sokolníkama napočítali 15 ks v tomto úseku) by měla být sluneční elektrárna. Jde mě z toho jebnout, loni jsme sem dali novou kazatelnu, mám tady zásyp pro bažanty. Jedinou naší nadějí je, že vláda zruší ty přemrštěný dotace výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren a že si to investor rozmyslí.
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
Uživatelský avatar
Perník
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 422
Registrován: stř 16.7.2008, 14:37
Bydliště: Litoměřicko

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od Perník »

jo tak fotovoltaika je teď hroznej boom. Ve vedlejších honitbách jsou dvě elektrárny před dokončením. Jedni ze sousedů, honitba okolo 700 - 800ha, díky tom u přišli o dost velký kus revíru u hranic. V budoucnu jim ještě soukromý investor chce sebrat část honitby pro výstavbu tratě na motokros a pro čtyřkolky. Myslím že se už reálně začali bát o potřebných 500ha. U nás jsme přišli o část díky výstavbě koňského ranče, byla to vcelku dobrá lokalita okolo potoka s částmi rákosin a výskytem bažantů. Ve výhledech obce je rovněž výstavba golfového hřiště (je to i součástí územního plánu), sjezdovka naštěstí padla kvůli nedohodě s jedním z vlastníků, ale i další elektrárna je na obzoru :( Popravdě je třeba říct, že nám elektrárny a outdoorové aktivity byl čert dlužnej.
Koňáci jezděj po stezkách, které existují jen na mapách. Přes pole jezdí nejraději v 8 vedle sebe a to kdykoliv a kdekoliv se jim zlíbí.
je mi jasné že do budoucna to bude jen horší ale nějaká přesná pravidla by měla být nastavena hlavně by se měla respektovat. Za největšího blbce je stejně nakonec ten myslivec, kterej se někoho snaží upozornit.
Mimochodem, docela velkým problémem je stát se účastníkem řízení např. při změně ÚP. MS totiž ve stanovách nemá nic podobného zakotveno a tudíž není potřeba aby se mylivců někdo na něco ptal. A tak se stává, že ke změnám dojde a my se dozvíme vše až když už se s tím nedá nic dělat. Naštěstí teď sedí 1 náš člen v zastupitelstvu a tak máme info hned od zdroje.
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Fotovoltaiky & green

Příspěvek od Lotr »

Zrovna včera jsem o tom vedl řeč s jedním kolegou myslivcem, takto finančníkem. Nad projekty fotovoltaických elektráren se stahují mračna, protože cituji "stát jim z toho začíná couvat a je nátlak na banky aby nefinancovaly. Prostě zelení zase něco prosadili.Jsou nasmlouvaný výkupní ceny který se státu nevyplatí...a jde jedna řeč,že se to stopne.Jen se neví kdy.Rozhodně už je spousta lidí, kteří se pokoušejí prodat projekt s nasmlouvaným odběrem, protože nejsou schopni získat peníze.Hodně těch projektů spadne"

Add účastník řízení: Není třeba, aby MS mělo něco takového ve stanovách. Pokud je MS řádně registrováno jako občanské sdružení, není co řešit. Občanské sdružení Jihočeských matek kecá i do stavby jaderné elektrárny. Podle § 27 odst. 2 Správního řádu jsou účastníkem řízení též další dotčené osoby, pokud mohou být rozhodnutím přímo dotčeny ve svých právech nebo povinnostech. Každé MS má právo výkonu myslivosti, tudíž se v řízení může hlásit o svá práva. Chodí to tak, že každý projekt prochází schvalování na každém odboru životního prostředí, kde každý úsek vyjádří svůj názor na projekt. Tozn. že se vyjadřuje odpadář, ochrana přírody, vodoprávní úřad, ochrana zemědělského půdního fondu, státní správa lesů. Podle § 67 mysliveckého zákona je odbor živ. prostř. jako orgán státní správy myslivosti dotčeným orgánem státní správy a může se tedy k takovým projektům vyjadřovat a klást podmínky. Proto je dobré být se svým úředníkem v kontaktu, dá se přes něho na ledacos zatlačit.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Uživatelský avatar
Perník
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 422
Registrován: stř 16.7.2008, 14:37
Bydliště: Litoměřicko

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od Perník »

to Onďa : to je přesně to co jsem potřeboval vědět.
Myslel jsem si, že samo o sobě bez nějakého doplnění stanov to nepůjde.
Stačí tedy doplnit stanovy v bodě, kde se charakterizuje o jaké sdružení se jedná, o to že MS je sdružení i podle §70 daného zákona. Dík
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Alda
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1291
Registrován: ned 07.1.2007, 22:18
Bydliště: Okoli Prahy pres tyden, jizni Cechy o vikendu

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od Alda »

panove, golfove hriste stale rostou jako houby po desti - jake jsou vase zkusenosti? jak vychazite s majiteli techto hrist? jak funguje toto souziti? (skody na greenu asi mohou byt vyssi nez v kukurici? :wink: )
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od rimar77 »

alda a nemusí se oni prokazatelně snažit škodám zabránit např oplocením? protože škody na golfovém hřišty by byly myslím likvidační. kamarád dělá greenkepra na jednom hřišti a o vymáhání škod na myslivcích mi nic neříkal a čuníky tam mají.
No a green to je chuťovka pamatuju když jsem coby studentík byl při zakládání golfového hřiště na Karlštejně tak ho rovnal partička 8lidí 5 dní aby byl úplně a dokonale rovnej děsnej opruz .-)
mrazík
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 164
Registrován: stř 11.7.2007, 14:27
Bydliště: Liberec

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od mrazík »

V bývalém sdružení mám vzniklo tako to malé golfové hřište 18 jamek na 3,5ha. Byla to bá´ývalá pole a tak zvěř byla naučena docházet za potravou. Na neštěstí je hřiště rozdělo dráhou s poměrně vysokým náspem. 1 rok to docela šlo, čuníci ryly akorát ne 17 a 18 jamce a s majitelem jsme se vypořádali zvěřinou a umožnil nám tam mít sedačku. Dohodli jsme se kdy se bude lovit a jak dál. No a poto majitel přestal zvládat finance a přijal společníka. Vše co fungovalo přestalo. Posed pryč, zákaz chůze po hřisšti apod. Měl jsem sezení a majiteli a snažil jsem se novému společníkovi objasnit pojem honební plocha a jak si to teda představuje. Pochopil jsem, že mu jde hlavně o peníze za případné škody. Naštěstí pozemky měli majitelé pronajaty od 4 majitelů pozemků, s nimi jsem se dohodl na vynětí pozemků z honební plochy a bylo po problémech. Sice se tam nemůže lovit, ale pokud prasátka vidí kvalitu greenu jinak má holt golf smůlu. Je to jako vždy jen o lidech a jak jsou schopni se dohodnout.
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od rimar77 »

mrazík a nemůžeš něco malinko popsat jak došlo k tomu vyjmutí? netušil jsem že to jde pokud je to souvislá plocha
mrazík
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 164
Registrován: stř 11.7.2007, 14:27
Bydliště: Liberec

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od mrazík »

No bylo to až překvapivě jednoduché. Já pojal jako, že vlastnictví je věc přes kterou nejede vlak a pokud si vlastník nepřeje být součástí honební plohy má na to nárok, zákon nezákon. Udělal jsem žádost jako vlastník aby s tím neměli problémy a nechal podepsat. Pak jsme na schůzi odhlasovali, že s tím nemáme problém a zdůvodnili jsme to, že se tam nedá stejně lovit a zvěř pouze přechází. Tenkrát jsme to postavili na bezpečnosti lidí, prostě moc vysoká koncetrace nebezpečí úrazu ( jakoostatní plocha nevhodná k lovu)apod.Honební společenstvo napsalo, že s tím taky nemá problém . Dal jsem to na magistrát a ten nám rozhodnutím snížil výměru uznané honební plochy. Celé to trvalo cca 30 dní i s nabytím právní moci, páč jsme se vzdali práva na odvolání abychom to urychlili, majitelé dostali rozhodnutí též. Něco jsme platili za ty úřední ůkony.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)
Příspěvky: 662
Registrován: pon 09.10.2006, 11:25

Re: Golf aneb myslivost na greenu....

Příspěvek od František Fořt »

Pánové, v naší honitbě je golfové hřiště také a jsou s tím poměrně dramatické problémy dlouhé roky. Každé jaro a podzim (ach ty bílkovinové dobroty) přeryjou green na sračky. Opravdu. Škody jsou značné.

Řešení je podle typu a umístění pozemků v rámci nebo vedle honitby. Někde je golfové hřiště skutečně umístěno "v lese" a někde zase leží v zastavěném území obce. Někde jsou takové pozemky teda samy (ze zákona) o sobě nehonební a někde zase honební. Pokud vlastník takových pozemků, které mají charakter honebních, nebude chtít je svým návrhem nechat krajským úřadem prohlásit za nehonební, je na světě veliký problém. Ze škod pak těžko uhnete.

Dobře si přečtěte § 2 zákona o myslivosti, a pak se koukněte do územního plánu příslušné obce, jestli jsou v zastavěném území. Pokud ano a ke všemu jsou ještě třeba (byť částečně) oplocené, máte napůl vyhráno.
Odpovědět