Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Zdenek41 »

No tak dobře pánové ted vypadám,že snad někomu závidím lov či podobně.Osobně chodím i 14dní než si v této době dovolím lovit.Je vidět,že to vino se asi dost často pije.....S tou veterinou nevim jak u vás,ale tady se kus nebourá až po vyšetření na svalovce.Jo jak se mění doba tak i lidé.Nerad nad někým moralizuji ke mě to nepatří.Lovu zdar jsem ti popřál a nehledej to že ti lov snad protivím či závidím.Časem sám poznáš o čem jsem psal. :wink: Ještě bys mohl napsat pohlaví tech 3lončáků.
Skalák
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 361
Registrován: čtv 14.6.2007, 9:26
Bydliště: Horní Adršpach

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Skalák »

Majkl,
K tomu jestli to je sele nebo lončák. Sele je kus černé zvěře do věku 12 měsíců a lončák je kus černé ve věku 12-24 měsíců. Pořád je zaveden názor, že kus narozený např. v roce 2009, se po 31.3.2010 považuje za lončáka, což je blbost. Jak někdo může dnes nazývat kus lončákem, když je narozen v srpnu loňského roku. Rejpaly nech rejpat. Jinak podle fotek jsou to selata a přeju Ti k takovému zážitku a úlovku upřímné Lovu zdar.
Z tou veterinou je trochu problém. Například u nás vzorky a kontrolují jenom v pondělí, ve středu a v pátek, což může být v letních teplech dost velký problém, protože každý nemáme k dispozici chladící box. Nechat kus viset přes víkend než udělají v pondělí o 50km dál vzorek, nebude to nejlepší. Ale tohle je na další téma.
LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
Majkl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 174
Registrován: stř 10.1.2007, 13:13
Bydliště: Vyškovsko

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Majkl »

Lovu dík,
nemám potřebu mlžit. Byli to tři kňourci. Tři plomby jsem neměl, ale jeli jsme úlovek ukázat hospodáři, za kterým mohu přijít třeba ve tři ráno a vždy rád vyskočí z postele. Vše se napravilo. Co se týká veteriny, tak u nás je to zažité tak, že zvěřina se vždy rozbourá, jsou udělány a popsány balíčky, takže v případě, kdyby se náhodou něco potvrdilo, tak je můžu všechny dohledat. Jsou to věci, které jsem nezačal dělat já, ale které se u nás praktikují už od dob mého dědy a já na tom nevidím nic špatného. Zdeňku, já od tebe nic neberu ve zlém, jen jsem to z tou veterinou nepochopil. Ale jak vidíš, jestli je tenhle způsob co praktikjume u nás špatný, nedokážu posoudit. Mě to takhle naučili a dělají to i v okolních sdruženích. Možná jiný kraj, jiný mrav. Snad už to takhle stačí k vysvětlení. Jsem rád za každou radu či připomínku, jak to příště provést. Ještě jsem zapoměl uvést, že naše MS nemá chlaďák ale máme jen mrazák.
Náš hospodář, což je pro mě opravdovej " mazák", vždycky říká "Ten kdo nic nedělá, ten nic nezkurví!" A většinou to říká těm co pak chodí a všude vytrubují, že se například střelila plná bychyňka která měla 35kg a že je to hrozné. Myslím, že nikoho to nemrzí víc, než toho střelce. Mluvím z vlastní zkušenosti! To jsem chtěl flintu zahodit a na vše se vykašlat abych už tohle nemusel zažít.Myslím, že ať se snažím sebevíc, tak občas se něco po....! což si myslím nebyl tenhle případ. A přiznám se, že jsem byl z tohoto lovu tak rozčarován, že i kdybych ty tři plomby měl, tak bych je stejně zapoměl nasadit a vypsát lístky. Mě v tu chvíli vadilo, že kdyby bylo víc času, tak bych si s kamarády k tomu pivečku a štamprličce udělal lovecké právo na cibulce, možná i biftek, ať se to celé pořádně oslaví, tak jak to slavil můj děda a já jsem s nima u toho mohl být.


Teď něco k našim podmínkám.
Naše myslivecké sdružení provádí výkon práva myslivosti na 1740 ha lesopolní honební plochy, pronajaté od HS , z toho je 240 ha lesa. 80 ha tohoto lesa je v pronájmu od státních lesů. Les je pouze okrajový a dost navštěvovaný turisty s místních chat.
Normované stavy zvěře: srnčí zvěř 60 ks,zajíc 160 ks, bažant 170 ks. Od konce osmdesátých let v naši honitbě dochází k poklesu úlovků, rychle klesají kmenové stavy zvěře, především drobné. Zvyšují se nám však odlovy zvěře černé hlavně v plodinách.
Za poslední roky se pohybuje odlov černé cca 10 až 20ks převážně lončáků.
Základnu našeho mysliveckého sdružení tvoří 29 členů. Z lovecky upotřebitelných psů v majetku našich členů jsou 4 ohaři, 3 slídiči, 3 teriéři a 2 jezevčíci.

Co se týče úživnosti, tak v lese máme hojně zastoupen dub, což bylo teď poslední roky dost znát. A na polích se nejčastěji pěstuje pšenice, ječmen, řepka a hlavně kukuřice pro biostanici, která u nás před čtyřmi roky vyrostla. Odlov v této kukuřici je ale málý. Jsou to lány o dvěstě hektarech kdy kraje pole jsou ještě hranice. Dříve se na těchto lánech pěstovala cukrovka a krmná řepa. Máme dobré vztahy s místním ZD, tak prozatím máme veškeré krmivo zdarma. Většinou se jim odvděčíme kusem srnčího a kusem černé.
K té kukuřici. Pokud se nám podaří střelit nějaký kus v této kukuřici, tak ten kus vypadá jako válec. :) Tam se jim daří nejlíp.
Pokud budete chtít ještě něco dodat stačí napsat.













.
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Zdenek41 »

Ne Majkl v pohode.Jak už jsem psal nemoralizuji.A co píšeš o hospodáři tak to říkám přesně i já.Nejlepší poradci a drbny jsou ti skalní hospodští.Napsal jsem pouze to,že na té první fotce jsou ty kousky lončáci a jsou větší,nemáš tolik zoomovat :wink: Zubama to asi budou na přelomu selat a lončáků.10M.Ale co je pro mne či jiných MH zásadní je to,že v statistice je to lončák.Selata jsou nová.Víc jsem nenapsal.
pavlas
Nový návštěvník
Příspěvky: 39
Registrován: ned 20.9.2009, 15:38
Bydliště: Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od pavlas »

Jak vidím Majkle,rozpoutalo se tady uplné peklo :) No ale podívejme se na to z druhé strany. Je to vlastně historický úlovek v našem mysliveckém združení,protože ani stáří myslivci něco takového nepamatují,takže to byl asi původní záměr ses tím tady tak trošku pochlubit,ale dopadlo to bohužel trochu jinak :(
Ale to nevadí,kámo já ti ještě jednou prěju k tomuto výjímečnému úlovku Lovu zdar ať se ti i nadále tak daří :)
(ps vážně to byli drobci,protože ta niva byla téměř prazdná :lol: )
7x64
Uživatelský avatar
roedear
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 418
Registrován: pon 13.10.2008, 14:27

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od roedear »

To Majkl - přeji upřímné lovu zdar, ono se to nepodaří každý den, abys měl možnost vystřelit více než jednu ránu.. já měl doposud tuto příležitost jen dvakrát a to, že se černá po první ráně zamotala a na chvíli se někde zastavila není obvyklé.. ve výsledku jsem však podruhé vystřelit stejně nestihl (zlamoval ZH, přebíjel a odjišťoval) a byl jsem rád, že mám aspoň jedno :) Vůbec neřeš, jestli se ti podařilo slovit najednou tři čuníky, protože se ti to prostě hodně, ale opravdu hodně dlouho nepodaří a tento lov zůstane vyjímečným :mrgreen:
Pavel.x
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 205
Registrován: stř 18.7.2007, 11:00

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Pavel.x »

Skalák píše:Majkl,
K tomu jestli to je sele nebo lončák. Sele je kus černé zvěře do věku 12 měsíců a lončák je kus černé ve věku 12-24 měsíců. Pořád je zaveden názor, že kus narozený např. v roce 2009, se po 31.3.2010 považuje za lončáka, což je blbost. Jak někdo může dnes nazývat kus lončákem, když je narozen v srpnu loňského roku. Rejpaly nech rejpat. Jinak podle fotek jsou to selata ......
Zdenek41 píše:Zubama to asi budou na přelomu selat a lončáků.10M.Ale co je pro mne či jiných MH zásadní je to,že v statistice je to lončák.Selata jsou nová.
Plně souhlasím s tím co napsal Skalák, že jsou to selata do 12 měsíců a i do statistik by si je každý MH měl zapsal jako selata a ne jako lončáky. Přeju Lovu Zdar
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 533
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od xHonza »

Lovu zdar a díky za podělení se o pěkný zážitek.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
romann
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 108
Registrován: sob 26.1.2008, 17:31

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od romann »

Majkl Lovu zdar. Mě se něco podobného stalo loni v září.Ráno jsem zaspal ale i přesto jsem šel.Když jsem přicházel k posedu už bylo světlo tak jsem si zradil srnce tak sem si nadával že sem měl radši zůstat doma.Asi po deseti minutách rachot v lese podívám se tam a z lesa běží 3 prasata stejně velká akorád to první bylo trošku větší.Přeběhli naše políčko kde sme měli neskliděný oves a zaběhli do remízku to už jsem byl připraven kde vyběhnou.To první vystrčilo ryj rozhlédlo se a vyrazili asi tak 60 metrů přímo kolem mě. První jsem střílet nechtěl a poslední nemohl protože jsem viděl až zadek komory tak jsem střílel na prostřední. To po ráně padlo rychle jsem přebyl ty dvě běželi dál a asi po 20 metrech se ztočili o 90 stupnů odemě a to poslední asi po 50 metrech padlo a začalo odkazovat a to první se k němu vrátilo a asi minutu u měho stálo. Mířil jsem na něho asi na 80 metrů a v hlavě mě to šrotovalo co se stalo. Ale už jsem nestřílel říkal jsem si dvě a jednou ranou je dost to pri mě stáli všichni svátí.Na fotce je dole knourek 45kg bez ošetření zásah vyší komora v ohni škrklá pateř a na hoře bachynka 40kg čistý průstřel srdce olovem které proletělo prvním prasetem. http://romannh.rajce.idnes.cz/Prasatka/#DSC00160.jpg
Uživatelský avatar
hanmilan
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 284
Registrován: pát 02.11.2007, 14:29
Bydliště: Český Krumlov

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od hanmilan »

Pavel.x píše:
Skalák píše:Majkl,
K tomu jestli to je sele nebo lončák. Sele je kus černé zvěře do věku 12 měsíců a lončák je kus černé ve věku 12-24 měsíců. Pořád je zaveden názor, že kus narozený např. v roce 2009, se po 31.3.2010 považuje za lončáka, což je blbost. Jak někdo může dnes nazývat kus lončákem, když je narozen v srpnu loňského roku. Rejpaly nech rejpat. Jinak podle fotek jsou to selata ......
Zdenek41 píše:Zubama to asi budou na přelomu selat a lončáků.10M.Ale co je pro mne či jiných MH zásadní je to,že v statistice je to lončák.Selata jsou nová.
Plně souhlasím s tím co napsal Skalák, že jsou to selata do 12 měsíců a i do statistik by si je každý MH měl zapsal jako selata a ne jako lončáky. Přeju Lovu Zdar

Konzultoval jsem kdysi tuto věc s naším "mysliveckým okresákem" a ten požaduje podle nového zákona o myslivosti evidovat loňská selata bez ohledu na jejich věk ( měsic metání) po 31.3. jako lončáky. Podle mě je to sice blbost, stejně jako přepočítávání úhynů u srnčího podle mysliveckého roku ( od 1.4 do 31.3.), ale pokud si to u nás vrchnost přeje, budu říkat evropákovi i jelen lesní. Nebo je to už zase evropák ?? :lol:
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
Climber
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 168
Registrován: pát 07.8.2009, 11:12
Bydliště: Praha 9, Újezd nad Lesy

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Climber »

Tak jsem byl dnes u známého bači na salaši a pozoroval jsem nad salaší 4 kusy vysoké. Krásného korunového dvanácteráka, omeráka (nebo desateráka, nedařilo se mi hko pořádně přečíst), špičáka a jednu laň. Tolik můj dnešní myslivecký zážitek, vše se odehrálo v 10,00 hodin dopoledne.
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
Uživatelský avatar
unknowbunny
Nový návštěvník
Příspěvky: 41
Registrován: sob 27.2.2010, 10:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od unknowbunny »

Po dnešku mám úžásný zážitek. Seděl jsem na kazatelně a najednou se na louce objevili divoký prasata se selaty. Prasata na tuhle louku za světla nikdy nepřišli, takže jsem byl docela v šoku. :D A to ještě nic nebylo. Z ničeho nic se na louce objevil kůň, to už jsem myslel, že mám halucinace... :D Doopravdy nechápu, kde se tam vzal, to doopravdy nepobírám. :) A najednou, prasata se rozeběhli proti koni a on zase proti nim, už jsem myslel, že do sebe narazej, ale v tom se prasata obrátili a začali zdrhat... :) Pak jsem viděl, jak srnec se srnou běhali po louce, tak mě napadlo, že by už pomaličku mohla začít srnčí říje. Zkusil jsem zavábit na srny a najednou, jedna, druhá, třetí a čtvrtá... :) To jsem se docela divil, ale bylo to krásný. :lol: A v tom, přišli jeleni. Dohromady tipuju, že jich bylo něco kolem 15 i s laňemi, bohužel bylo už šero, takže jsem nemohl fotit ani kamerovat. Když jeleni zašli za kopec, objevili se před posedem prasata. :D To už jsem si říkal, že to snad neni ani možný, takhle pěkně všechno vidět. Při cestě domů jsem viděl ty jeleny, který před tim zašli za kopec a pak jsem ještě viděl zajíce. Doopravdy krásný den... :lol:
Vojta
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1001
Registrován: pát 11.5.2007, 15:16
Bydliště: Královéhradecko

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Vojta »

Moc pěkný zážitek Buddy! To tvé zapískání na vábničku v tuhle roční dobu srnce nepřivábí. Naopak jak píšeš, reagovali na něj srny a to proto , že jim připomíná pískání srnčete, které jak dobře víš, v tuto dobu již srny mají. Proto dočkej správné chvíle a pak teprve vábničku použij k přivábení nějakého toho srnce.
To co jsi za jeden večer viděl, by ti určitě závidělo mnoho z nás, protože takových večerů moc není a někdo taky takový večer mít nikdy nebude, takže si važ svých zážitků jsou vždy krásné a neopakovatelné!
Vojta
Uživatelský avatar
unknowbunny
Nový návštěvník
Příspěvky: 41
Registrován: sob 27.2.2010, 10:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od unknowbunny »

Vojta píše:Moc pěkný zážitek Buddy! To tvé zapískání na vábničku v tuhle roční dobu srnce nepřivábí. Naopak jak píšeš, reagovali na něj srny a to proto , že jim připomíná pískání srnčete, které jak dobře víš, v tuto dobu již srny mají. Proto dočkej správné chvíle a pak teprve vábničku použij k přivábení nějakého toho srnce.
To co jsi za jeden večer viděl, by ti určitě závidělo mnoho z nás, protože takových večerů moc není a někdo taky takový večer mít nikdy nebude, takže si važ svých zážitků jsou vždy krásné a neopakovatelné!
Vojta
Mockrát děkuju, s vábničkou na srny a srnce nemám ještě moc zkušeností, ještě se toho musim hodně co učit, ale rozhodně to byla krásná podívaná. :)
Uživatelský avatar
hanmilan
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 284
Registrován: pát 02.11.2007, 14:29
Bydliště: Český Krumlov

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od hanmilan »

Ráno se mi povedlo odlovit dobrého srnce ( foto v Trofeje - Srnci 2010) a tak jsem šel dnes večer jen vyvenčit čubinu do míst, kde jsem asi měsíc nebyl. Chodí tam medailový srncec a těšil jsem se, že si ho po delší době prohlédnu. Sedím na úzkém žebříku, čubina si pochrupuje pod posedem, zapadá slunce. Po 20. hodině vyšel očekávaný srnec. Na naše poměry kapitální trofej. Šesterák s výsadami kolem 8 cm, srostlé růže, neuvěřitelná hmota paroží, paroží vypadá zepředu jako by měl srnec mezi slechy co do tloušťky dvě "násady k lopatě" :wink: . Výška paroží je jistě přes 25 cm, obličejová maska je velice tmavá, na čele až černá, odhaduji ho na 4-5 let. Prohlížím ho spektivem na vzdálenost asi 120 m, kochám se perlením, které je na vnitřních stranách až do poloviny lodyh. Jednotlivé perly by se daly počítat díky velikosti i za výsady. Prostě nádhera. V tom slyším za sebou šustění trávy. Otočím se a 30 m za mnou buchtuje v pastvině ( výška spasené trávy 15-20 cm) jinak zcela nehlučně rudl divočáků. Vede ho bachna o váze kolem 80 kg, s ní je tam asi 8 zřejmě jejích loňských selat a k tomu asi 25 selat letošních. Kroutím se na úzkém žebříku asi 6 metrů nad zemí a nemůžu se vynadívat. Přes malou vzdálenost čtu jednotlivé kusy dalekohledem a prohlížím nalité struky u bachyněk. Selata jsou všude, nedají se spočítat, jen odhadnout jejich přibližný počet. Vtom uvidím u jednoho z lončáků dobře patrný střapec. U vedlejšího rovněž. Do té doby jsem na střílení ani nepomyslel. Nečekal jsem, že by bachna u malých selat snesla kňourka. Rudl je zrovna v pro mě nejhorší pozici a bachna začíná výhrůžně mručet. Zřejmě navětřila mou stopu, jak jsem šel k posedu. Stojím na předposlední špršli chatrného posedu, hlavní kulovnice rozhrnuji olistěné větvičky, které jsem měl původně za zády a nevadily. Nadávám si, proč jsem je neořezal. Divočáci mezi tím krokem zatahují do krytu, vzdálenost stále 30 m. Hledám střapec u jednotlivých lončáků, jen se neseknout, raději je pustím, než abych střelil bachyňku. Konečně jsem našel kus se střapcem, právě stojí na široko a jistí. Čtu kňourka přes puškohled, namířím za lopatku a mačkám spoušť. Kňourek zůstává v ohni, rudl popoběhne asi 50 m, čeká až doběhnou selata a jistí. Puškohledem prohlížím zbylé lončáky, nacházím dalšího kňourka, ale pro dnešek to stačí :wink: Kňourek měl 27 kg. No a to jsem šel vlastně vyvenčit čubinu :lol:
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
Odpovědět