Prosba o radu

Pejskové a jejich výcvik
moron
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: ned 23.9.2007, 23:00

NKO nehojící se rána

Příspěvek od moron »

Zdravím,

mám psa NKO věk 10 let. Ca 2 roky zpět měl na zadní noze asi nějakou malou ranku a díky svojí pečlivosti a pečlivosti jezevčíka se kterým byli nerozluční si z ní doslova vylízal ránu o velikosti pětikoruny - neměl na ní srst a nehojilo se to, ale nijak to nehnisalo a měl tam normálně jako by hodně odřenou suchou kůži. Pak asi díky hodně zvýšené aktivitě, při které se mi dařilo krátkodobě intenzivně aplikovat anitbiotika ve spreji a nějakou vazelínu aniž by si ji olizoval, se to zahojilo .
Loni na konci léta bez toho, že bych věděl o zjevném zranění se to začalo opakovat na vnějším boku pravé přední. Bohužel se mi nedaří jakákoli smysluplná aplikace čehokoli, aby se toho hned nezbavil. Navíc od podzimu má min aktivitty , o jezevčíka jsem navíc nešťastnou náhodou přišli..a tu ránu si přesunul na hřbet tlapky - jakoukoli mast nebo sprej či desinfekci si co nejdřív olíže a obvaz mu vydrží max na vycházce a chvíli potom.. Ochraný límec ze sebe rval, že se málem uškrtil...
Výživu i pelech má dlouhodobě skoro stejný.
Nečekám radu nějakých léků, ale začínám mít pocit, že to je jen zlozvyk tak když by jste náhodou někdo měli podobnou zkušenost, nebo věděli jak ho to odnaučit budu moc rád za každou radu.

Díky

Rosťa
Toma
Zkušený diskutér
Příspěvky: 622
Registrován: úte 13.11.2007, 10:37

Re: Prosba o radu

Příspěvek od Toma »

Můj ohař má asi to samé,už přes rok na levém stehně.Asi tam měl (má) něco zapíchlé.Sem tam to zduří a zčervená,stříkám mu to jodisolem, mažu Ichtoxylem pak se to uklidní a je tam jen flíček jak nehet bez srsti.U doktora sem byl,říkal taky že tam má něco zapíchlé,chválil můj postup,a že časem si to pes vykouše když mu to nedá pokoj.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Prosba o radu

Příspěvek od Petr1970 »

nevím jestli je to stejné, ale objevuje se to u některých plemen-psů, jeden doktor říkal že to souvisí s genetikou (přešlechtěnost), druhý že je to kožní-alergické, např. po zapaření....

je to dost nepříjemné, blbě se toho zbavuje...
trošku delší text..

Kůže se při časté koupeli zbavuje své ochranné mazové vrstvy, paří se a otevírá tím vstupní bránu infekci. I v horku je srst psa určitou izolační vrstvou, která zvíře chrání před vedrem. Ovšem za předpokladu, že je vzdušná, načechraná a čistá. Jakmile se srst namočí, dojde sice k jednorázovému okamžitému ochlazení organismu, ale za pár minut se „výhody“ ztratí. Promočená srst ztrácí izolační vlastnosti a pakliže si po koupeli ještě psík lehne na sluníčko a vyhřívá se, vzniká efekt Preissnitzova zábalu, tedy efekt zapaření. Kůže pod srstí se ve vlhku přehřeje, je-li navíc infikována mikroorganismy z vody a znečištěna, vzniká velmi rychle akutní hnisavý zánět kůže označovaný jako „hot spot“, čili horké místo. Proces je velmi svědivý, psíci se intenzivně olizují a drbou. Nejpostiženější místa na těle bývají boky, krk, líce a kořen ocasu. Majitel přichází do ordinace se zvířetem, které má na kůži výrazně zmokvalá, vylízaná či vydrbaná krvavá místa. Problém se často komplikuje zablešením nebo domácí snahou o léčbu – sypáním různými zásypy, mazáním lidskými mastmi a koupelemi v nevhodných šampónech. Jako první pomoc u „hot spotu“ je na prvním místě důkladné ostříhání postiženého místa (mnohdy velmi rozsáhlého), sprchování psa vlažnou čistou pitnou vodou, omytí ostříhaných mokvavých ložisek heřmánkem a nasazení košíku či límce, aby se psík nemohl olizovat a stav si zhoršovat. Návštěva v ordinaci je nutná. U minimálně poloviny případů jsou nutná antibiotika, zklidňující preparáty a desinfekční koupele. Terapie zanedbaných akutních letních dermatitid se může protáhnout i na několik týdnů. Hot spoty trpí převážně dlouhosrstá plemena velkých plemen, která milují plavání. Chápu, že je velmi obtížné v létě psíkovi koupání zakazovat, nicméně je důležité alespoň večer zvíře osprchovat čistou vodou, event. ob pár dní použít dobrý veterinární zklidňující či desinfekční šampón. Při koupání je také dobré psovi nedovolovat, aby si mokrý lehl na slunce a vyhříval se. Je dobré zvířeti třeba holou rukou protřít srst, načechrat ji, zbavit přebytečné vody a chvilku psíka nutit běhat (aporty), aby proschl. Alergie různého typu (nejčastěji kontaktní, atopická) se také většinou s létem zhoršuje. Pokud majitel ví, že pes je alergický, je dobré během sezóny ordinovat antialergické protisvědivé léky a zvíře také často koupat v čisté vodě zklidňujícím veterinárním šampónem.
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
petr539
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: úte 16.3.2010, 0:00

Re: Prosba o radu

Příspěvek od petr539 »

Lecil jsem kdysi jagose drbal se az do krve na hrbete od kohoutku az po koren prutu.Hladovka pak varena ryze s mrkvi a zkouset na co je pes alergicky. Byl na syrove maso . Poradil mi to stary veterinar a mazal jsem Herbalonou. P
moron
Nový návštěvník
Příspěvky: 48
Registrován: ned 23.9.2007, 23:00

Re: Prosba o radu

Příspěvek od moron »

Díky za rady,
u nás to ale asi bude opravdu nějaký zlozvyk s nějakým prvotním drobným zraněním.
Vlastní ránu -trochu krvavou měl tak 2*3cm a to jen když si ji olizuje - jinak mu zasychá a zdá se že se hojí. Okolo této ranky měl ještě jak jsem ten dotaz psal flek holé kůže bez srsti ca 4*5 cm(jakoby mozol). Od té doby mu ten mozol začal zas trošičku zarůstat srstí, ale protože pes toho olizování nenechal tak změnil tvar a velikost - tak na 2x6cm a stím, že vlastní krvavá rána je tak 1*4cm. Nikdy mu to ale nijak nemokvá - naopak je to vyloženě suché.
Škrábe se poněkud víc na břiše a na uších, ale to už delší dobu a párkrát jsem u něj zaznamenal alergickou reakci na břichu na prach a pyly - proti tomu (v letní sezóně kdy se pohybuje ve vysoké trávě a leží hodně venku na dvoře) aplikujeme koupání s heřmánkovým šamponem a když tak je občas na noc doma tak to namažem i nějakým olejem na sklidnění. Kdysi jsme psa přeléčovali preventivně na svrab - chytili totiž s jezevčíkem prašivou lišku. Nikdy mu, ale nikde srst neslezla, nemokvala atd.
Uvidím jak bude probíhat teď jaro a začátek léta-podle toho bychom kdyžtak asi zkusili udělat nějaké podrobnější vyšetření.

Ještě jednou díky

Rosťa Moučka
Odpovědět