Pytláctví a týrání zvířat

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Pytláctví a týrání zvířat

Příspěvek od fesoj »

Kdo našel poblíž potoka srnu chycenou do oka,
vyvrhl ji a vedle vody pokládal vyvinuté plody.
kdo ze stop ve sněhu u krmelce vyčetl poslední kotrmelce
strádající březí laně po ráně z pytlákovy zbraně,
ten věru těžko odpouští a svrbí ho prst na spoušti.
Zákon však straní pobudovi a přistiženému pytlákovi
nesmíš ani dubovou holí naložit pár tam, kde to bolí.
Mnohdy je jeho hrůzný skutek pokládán pouze za přestupek...

Aby se někdo dopusti tr. činu pytláctví, musí ulovením zvěře způsobit zákonem vyčíslitelnou škodu. Pouhý nezákonný lov dle platné legislativy skutkovou podstatu tohoto trestného činu bohužel nenaplňuje. Ale - čistě teoreticky - nebylo by možno toho, kdo líčí oka či železa, zejména na spárkatou zvěř, v případě jeho zjištění trestně stíhat pro tr. čin týrání zvířat ve stadiu pokusu ? Byl by to takzvaný "náhradní bič" a myslím, že by to v rozporu s legislativou zdejšího Absurdistánu nebylo. Záleželo by to asi jen na policii, případně státním zástupci, aby do toho šel. Jen chtít... Bylo by to průlomové rozhodnutí - ale i mezi naší justicí jsou určitě myslivci. Prosím o názory zejména právníků , určitě se někdo mezi návštěvníky fóra najde.
Kritériem pravdy je praxe.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Pytláctví a týrání zvířat

Příspěvek od dalas »

Nejsem právník, proto je to jen má dedukce. Jedná se vesměs o zakázané způsoby lovu a tam platí sankce dle zákona o myslivosti
(2) Orgán státní správy myslivosti uloží pokutu až do výše 30 000 Kč držiteli loveckého lístku, který se dopustí přestupku tím, že poruší některé pravidlo lovu uvedené v § 41 až 45 nebo v § 49 odst. 1; může přitom uložit zákaz činnosti do doby 2 let; při uloženém zákazu činnosti se odebere lovecký lístek; lze rovněž vyslovit propadnutí věci.

Pro ty, co lovecký lístek nemají k tomu přistupuje pytláctví a dle výše škody buď jako přestupek, nebo trestný čin. Takže se obávám, že na železa, oka atd. nepůjde týrání zvířat napasovat. To by i držitel loveckého lístku musel mít na krku trestný čin týrání zvířat, neb je to stejná skutková podstata.

Osobně si myslím, že drtivá většina pytláků stejně loví střelnou zbraní ať legální či nelegální. Bohužel se v poslední době u nás objevují indicie o takovýchto lovech. (poježděné louky, průjezdy aut v nočních hodinách přes les, srna střelená na kýty a nikdo se nehlásí, pruh barvy od lesa k silnici cca. 50m, rány, ke kterým nelze dohledat autora) Jistá podezření máme, ale problém bude s důkazy.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Pytláctví a týrání zvířat

Příspěvek od fesoj »

V případě používání ok a želez je to snad jedno - a to, že je dotyčný držitelem loveckého lístku, bych bral jako přitěžující okolnost. Koneckonců, dost pytláků se střelnou zbraní má tu zbraň legálně a lovecký lístek rovněž a že je tento způsob pytlačení rozšířenější a nebezpečnější, v tom s Tebou naprosto souhlasím - ale na okaře a ty, kdo líčí na srnčí železa, by snad mnou nastíněný způsob mohl platit.
Kritériem pravdy je praxe.
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: Pytláctví a týrání zvířat

Příspěvek od Lesomil »

Fesoj :) ,
podle mne by to taky šlo.... Ale v tom případě by se mělo v daném skutku spatřovat i POKUS pytláctví....... Pokud by státní zástupce na ten "pokus" přistoupil... Hodnota kusu srnčího je tuším již na trestný čin dostatečná a bylo li oko ve větší výšce nad zemí, bylo určeno minimálně zvěři srnčí...., nebo loveckému psu. S ohledem na případné možné poranění člověka (dítěte, houbaře, apod. ) bych to kvalifikoval i jako pokus těžké újmy .... Otázkou je případné dokazování.... Ale v našem soudnictví to nepřichází v úvahu... Za ty peníze..... proč????
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Pytláctví a týrání zvířat

Příspěvek od fesoj »

No právě jen a jen proto, že by ten justiční orgán musel být náhodou taky myslivec, nasraný na pytláky stejně jako každý druhý. Ale moc velké iluze si nedělám a myslím, že zrovna Tobě nemusím ani vysvětlovat proč - tuplovaný kolego :D :D :D :!:
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Pytláctví a týrání zvířat

Příspěvek od Lotr »

Tuplovaný kolega a kamarád Lesomil má pravdu - jednalo by se s největší pravděpodobností o pokus tr. činu pytláctví dle § 304 tr. zákoníku. Jak dobře víte, jedná se o tzv. úmyslný tr. čin, kde musí být prokázán úmysl takovýto skutek spáchat. (Stejně jako u tr. činu Týrání zvířat dle § 302 tr.z.) Pokud je mi známo, na železa, oka a další pytlácké nástroje je pamatováno v odst. 2 písmeni d) § 304 - spáchá-li takový čin zvlášť zavrženíhodným způsobem. Samozřejmě záleží případ od případu, st. zástupce, soudce a tak dále.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Odpovědět