Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od dalas »

Tos mě překvapil figi, já zase poznám kulový podle tubusu, pokud to není moc. Hlaveň je docela dobrej dioptr. Když zamířím přes hlaveň a pak kouknu do puškohledu, tak vím, o kolik jsem na terči vedle. Minulý týden jsem opravoval kolegovi celej puškohled. Nakloněná osnova, volný objektiv, kameny do vrtule. Po zpětné montáži a korekci dle hlavně na 50m šla rana necelý 3 cm vlevo. Rektifikace nastavena na střed a centrováno montáží.
to Toma: to je tím, že některý věci někdy beru jako samozřejmý. Bohužel to někdy nevyjde, tak se omlouvám.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
xHonza
Zkušený diskutér

Příspěvek od xHonza »

Samozřejmě pohled přes puškohled a optiku něco odhalí, ovšem pokud je nakřivo našroubovaná hlaveň, nebo špatně vyfrézovaná drážka pro montáž (což se stát může) tak je to na přefrézování drážek na pouzdru závěru... Poznáš to celkem snadno pokud vezmeš metrové pravítko, proložíš do drážek a koukneš jestli náhodou hlaveň nejde mimo. Pokud ano, máš problém a řešení je buď úprava montáže, nebo přefrézování drážek (ale to uže je docela ranec a ne každý to umí...).
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

Omluvy netřeba ,mě to bylo jasné ,jen sem chtěl aby to bylo vysvětleno od Adama.
Lovec zabíjí jednou ranou.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

xHonza píše: Poznáš to celkem snadno pokud vezmeš metrové pravítko, proložíš do drážek a koukneš jestli náhodou hlaveň nejde mimo.
Jak to děláš ???
Drážky nejsou na pouzdru nikdy vyfrézované po celé délce, ale mají na přední straně pouzdra ukončení ( výběh frézy - o něj mám opřené základny montáží ). Jak tam lze dát to pravítko přesně ?
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Toma
Zkušený diskutér

Příspěvek od Toma »

Já sem to ocelové pravítko přiložil k pouzdru závěru z jedné strany ,a pak z druhé,a hned bylo vidět jak hlaveň letí vlevo.
Lovec zabíjí jednou ranou.
romann
Pravidelný diskutér

Příspěvek od romann »

Dneska jsem zajel na střelnicu si střelit z nové kulovnice Tikka T 3 hunter 6,5x55se. Terč na 100m a začal jsem střílet z SaB sp 9gr po devíti ranách jsem toho nechal
že je něco v nepořádku nebo jsem uplný dřevo.Ale měl jsem ještě u sebe
Lapua Mega 10,1g a Sako Gamehead 10,1g a to bylo jiný kafe akorád jsem měl
u sebe v pouzdře pouze po třech tak jsem nemoohl jich dát více. Ale vím že
SaB už brát nebudu.Na těch záslepkách jsou zásahy SaB.
Obrázek
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hans88Vagus »

Někdo by i věřil, že záslepky jsou SGčka z kulobroku :-D
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Hans88Vagus: Na kulobrok dobrej soustřel. :lol: Co by za to někteří dali.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

Mám dotaz. Když doposud střílim s HPC v ráži 7x65 a chci přejít na přebíjený se střelou nosler partition. Koukal sem že HPc má 158 grs a Nosler má 175 grs teda podle stránek bellotky to znamená že bych musel znova nastřelovat. Na stránkách Nosler sem našel že ale dělaji i střelu Partition o váze 150 grs. Jak moc se změní dráha v rozdílu hmotnisti 8 grs. Zřejmě bude záležet i na použitym prachu co?? A druhá věc je jestli se to vyplatí dávat tam tu lehčí střelu??
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

http://ballistics.norma.cc/javapage_metric2.asp?Lang=2
dej si to tady do programu od normy a uvidíš, pokud nevládneš anglicky tak pod "define your own bullet" je nastavení vlastní střely, zadej hmotnost a balistický koeficient a můžeš dělat experimenty. Jinak na prachu nezáleží vůbec, spíš by bylo dobrý znát rychlost těch přebíjenek, jinak to nezjistíš nikdy...
Ale nejjednodušší je zajet na střelnici a ty dvě rány obětovat. jednu původní továrnou a druhou přebíjenkou. a víš na čem jseš.

edit:
tak jsem se trochu seknul, ten program ti ukáže jen rozdíly drah ve větší vzdálenosti. To co to udělá na 100m a jestli to bude sedět stranově nezjistíš nikde. Takže střelnice je nutná!
Naposledy upravil(a) vesrad dne ned 29.1.2012, 21:07, celkem upraveno 1 x.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
běžkař
Častý návštěvník

Příspěvek od běžkař »

Já této problematice příliš nerozumím, ale vůbec bych tady nic neřešil a šel bych na střelnici střelit, jak se to bude vůbec chovat. Ideální když hodíš tří (lépe pěti) ranou položku, abys zjistil, jestli to tvé flintě bude chutnat. No a rovnou taky uvidíš, jestli je nutné znovu nastřelovat či nikoliv. Jí myslím, že když člověk přechází na jiné střelivo, tak je prakticky nutnost s flintou střelit. Naposledy jsem měnil RWS (184 gr) s Lapua mega (185 gr). Prakticky stejná váha, ale šlo to výškově přesně, ale 10 cm vpravo! Takže myslím, že je zbytečné v tomto případě teoretizovat a raději to jít zkusit. To, jestli dát lehčí nebo těžší střelu bude asi závislé, na druhu zvěře a vzdálenosti, na které lovíš. Ale v tom ti tady poradí lidi, co tomu rozumí a ne laik jako já!
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Mr. Fox píše:Mám dotaz. Když doposud střílim s HPC v ráži 7x65 a chci přejít na přebíjený se střelou nosler partition. Koukal sem že HPc má 158 grs a Nosler má 175 grs teda podle stránek bellotky to znamená že bych musel znova nastřelovat. Na stránkách Nosler sem našel že ale dělaji i střelu Partition o váze 150 grs. Jak moc se změní dráha v rozdílu hmotnisti 8 grs. Zřejmě bude záležet i na použitym prachu co?? A druhá věc je jestli se to vyplatí dávat tam tu lehčí střelu??
Dráha střely a tedy bod zásahu na určitou vzdálenost je daný nejen hmotností střely, ale i rychlostí (ta je ovlivněna prachovou náplní), balistickým koeficientem, tedy tvarem střely atd. To, že dva různé náboje se stejně těžkou střelou střílí (skoro) stejně je možné, ale není to pravidlem. Takže dost možná budeš muset nějakou korekci udělat. Ale to snad není takový problém. Samozřejmě, vždy při změně munice je třeba ověřit na střelnici a případně upravit, ostatně samozřejmostí by mělo být i ověření správného nastřelení zbraně vždy po nějaké době i když se žádná změna nekoná, ne?

Pokud jde o Noslery v 7x65R, které taky střílím (ne od S&B, Hirtenbergery) doporučil bych ty těžší, lehčí fungují dobře, ale podlévají, těžší jsou šetrnější.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

Jo to je jasný že kontrola je nutná jen sem prostě chtěl ušetřit práci e bych si třeba dal dvě rány změřil odchylku a nacvakal vim že jedno cvaknutí je 1/4". Já kontroluju flintu dvakrát ročně před zimou a v dubnu. vemu papír jdu do písáku a na 70M dám dvě rány. Taková kontrola jestli sem si s tim nehnul. Díky za rady ;)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Fox> No jistě. Já např. používám terč s pravoúhlou mřížkou, ten, který používám, protože mi vyhovuje a jsem na něj zvyklý, jí má v palcích, ale existuje řada variant podobných terčů v palcích i cm. Vystřelím, pokud není tam, kde má, tak rovnou na terči odečtu stranovou i výškovou korekci, nacvakám, ověřím další ranou a je to, na 2 nebo max. na 3 rány je hotovo.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mr. Fox »

kde kupujete ten terč s palcovou mřížkou?? Já sem si to rýsoval složitě po půl palci a pak spouštěl kolmice :D
Odpovědět