Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od fesoj »

Figi, to mi je jasné, abecedu mě učit snad nemusíš a být o něco mladší, určitě bych se Ti snažil vyrovnat. V mnohém si z Tebe beru příklad, to ano - ale mně stačí, posunu-li svou osobní hranici přesné střelby a jistého zásahu o desítky m, nemusí to být zrovna o stovky !
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od figi »

Jasně, já to nemyslel špatně a vím, že zrovna ty víš.
Ale aby tu zase náhodou nevznikla diskuse o jednoduchosti takovéto střelby a nebo dokonce o tom, že " zkusit" se má vše ...

:D

figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od xHonza »

Ahoj Figi, nechci aby to vypadalo jako chytání za slovíčka, ale kam jezdíš střílet na tuhle vzdálenost? Nebo to je nějaké "tajné místečko"? Jinak i ostatní videa pěkná, vyvrhování srnce jak z učebnice - nádhera.

figi píše:ZDAR !

...S úctou teď střílím na 600 - 700 m, soustřely sice naprosto skvělé, poloviční komora srnčete včetně studené rány není problém pokaždé ( tříranné skupiny ), ale ten soustřel umístit na střed problém je. Takže na zvěř zatím ne, ale už brzy :D

...
figi
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
jezevcik
Častý návštěvník
Příspěvky: 68
Registrován: stř 26.9.2007, 8:47
Bydliště: praha

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od jezevcik »

Lovu paráda ,už se těším na posun hranice 600-700m.Mám dotaz střílíš s napínáčkem nebo poladěnou spouští mám na mysli kulovnici čz 550 dík
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od figi »

S CZ 550 střílím bez napínáčku ( navíc model CZ 550 Sniper napínáček nemá ), můj osobní pocit je ten, že lépe spoušť vnímám a přitom je jemnější, než napínáček. Spouště mám laděné pouze seřizovacími šrouby spoušťového mechanismu.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
jezevcik
Častý návštěvník
Příspěvky: 68
Registrován: stř 26.9.2007, 8:47
Bydliště: praha

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od jezevcik »

Dík za odpověd zkusím jí poladit dle návodu ještě jednou lovu.
Uživatelský avatar
tonny
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 402
Registrován: úte 29.11.2011, 10:49
Bydliště: Břeclav

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od tonny »

Se zájmem sleduji téma LR, obdivuji tento lov ve státech (jen z obrazovky) a nadšení figiho. Chystám se už léta ale jaksi pořád nezbývá času. Vybavení a zkušenosti mám ze soutěží, na které už také není moc času. Náboje si přebíjím i lovecké. Za odborníka se nepovažuji, jen mne to hodně baví. K odpůrcům této střelby, každý je si sám za sebe odpovědný a měl by vědět, na co má. Ohrozit někoho můžete v nedbalosti se zbraní nebo třeba i jako chodec, jen ty zbraně jsou pro média zajímavější. Také vím, že kdo nic nedělá, nic nepokazí. Myslet na to, že při lovu se mi náhodou odrazí střela a někomu ublížím, je to zasej jen o přístupu jednotlivce, to bych nemohl vystřelit ani na střelnici.
Jinak, LR je opravdová věda, kde veškerá teorie musí jít ruku v ruce s praxí, aby jste vůbec postupně vstřebali základní informace a začali si vůbec věřit. Pak musíte mít při lovu ještě štěstí. Prostě nadšení, čas a peníze.
Jinak se mi líbí názory části myslivců, kteří se rádi hádají, pomlouvají a odvolávají na různé zásady a dobré mravy (myslivecká vzdálenost střelby, trpící zvěř ap.), přitom si nezajdou občas ověřit ani nástřel své zbraně. Ti bývají slyšet nejvíce. Líbí se mi sdružení, kde to bývá před sezónou povinné k vydání povolenky.
Lubba
Častý návštěvník
Příspěvky: 71
Registrován: pát 24.12.2010, 0:21

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od Lubba »

K těm státům, jestli myslíš USA, tak tam jsou pro LR jiné podmínky - myslím trošku větší rozhloha, a místa, kde téměř 100% není živáčka ani domku.
K tomu LR, mám pro to uznání a obdivuju to též i Figiho videa, ale nikdo tu neřešil nebo se nezmínil nebo jsem to možná nezaregistroval, že ti, kdo loví LR, kolik ran chybí, kolik to postřelí a jinak zplundrují zvěř. ty názory, je to jen liška se mi nelíbí, je to také živý tvor.
Ulovený srnec na 500 m je pěkné, ale teď jde o to, jestli ti LR lovci přiznají, kdy se to nepovedlo, netrefili, postřelili a tak.... ono jedno natočené video, kdy se to zrovna povedlo :D
samozřejmě i na menší vzdálenosti se zvěř postřelí, ale dle s rostoucí dálkou lovu je ta šance asi mnohem větší.

TAK A TEĎ SE DO MĚ PUSŤTE !! :D
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od dalas »

Už se to tu omílalo mnohokrát. Hazardéři jsou ve všech "dálkových" skupinách stejně jako zodpovědní. Ti zodpovědní loví zhruba se stejnou pravděpodobností dobrého zásahu podle svých na papíru ověřených schopností na různé vzdálenosti. Problematická je skupina, která svý schopnosti zkouší na zvěři. Takže ten rozhodující parametr není ve vzdálenosti, ale v hlavě. Souhlasím, že u LR je mnohem více parametrů, který ovlivní výsledek. O to méně je loveckých příležitostí limitovaných těmito parametry. Z těchto důvodů tu na fóru vznikaly polemiky a spory ohledně formy prezentace. Je skutečně si třeba uvědomit, že za těmi, co si LR mohou dovolit je vagón hilzen, bakula peněz, spousta času a úsilí. Je tu myslím dost dobrých střelců, kteří by mohli nastínit svoji dráhu k LR, co za tím vším stojí a v kolika procentech se rozhodnou nestřílet, protože je něco špatně. Ostatně něco podobného je i v mnoha jiných lidských činnostech. Tak, jak říkají Rusi u vodky "nět treniróvky, nět čempióna".
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
tonny
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 402
Registrován: úte 29.11.2011, 10:49
Bydliště: Břeclav

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od tonny »

Lubbo, nejde o to se do tebe pouštět. Já tohle táma beru jako zajímavost, ne že za každou cenu se musí vystřelit ap., proč se pak nepochlubit těm, které to zajímá. Každého baví něco jiné tak si pročítá svůj okruh témat. Koho to nebaví, ať to nečte a neodpovídá. Jak jsem psal, LR je věda a je na každém, jak se umí chovat.
Kdysi jsem vystřelil jen 308W 2.500 nábojů ročně a 1.500 nábojů 300RUM. Je to hodně víkendů na střelnici. Dnes mi už stačí si jen střelit jednu až dvě rány na každou vzdálenost do 1km (vojenské střelnice), pokud teda nejezdím na soutěže jako třeba letos (nedostatek času). A u lovu jsem vlastně nic nad 300m nestřílel.
Když jsem ale někde ve společnosti střelců myslivců, tak vidím jak neumí odhadovat vzdálenost. Klidně tvrdí že je srnec 100m a on je i 200m. Jak pak bude laik odhadovat vzdálenost nad 800m, když se zmýlí jen o 50m tak netrefí cíl (např. s 308W, ať se nedohadujeme). Laserem změřit ve volné krajině tuto vzdálenost pokaždé také nejde, paprsek už je širokej a odráží se i od trávy. A ta vzdálenost je jen to základní.
Lubba
Častý návštěvník
Příspěvky: 71
Registrován: pát 24.12.2010, 0:21

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od Lubba »

Dalas: jde o to, zda skutečně, ti, co loví spíše střílí LR na zvěř mají za sebou skutečně ten vagon hilzen.
jinak já obdivuju LR, před těmi, kdo to umí smekám, ale mým příspěvkem jsem myslel, zda se lovci LR přiznají taky k negativům, že něco chybily a postřelili a jak to dopadlo. a z kolika ran LR lovu kolik jich trefí a netrefí a tak. o chybení se tu nepíše.
jinak si myslím, že za to střílení amatérů na 200 a dál mohou mimo jiné také dnešní variábly a to mi nikdo nevymluví. když si tam dá člověk 12 nebo 16 zvětšení a i víc, tak kdo střílí ve volném prostranství tak ví, jak se těžko odhaduje vzdálenost a že v puškohledu to vypadá OK a pak .... jejda ono je to 300, 400 m a tak. dálkomě není výbavou každého myslivce a každý, kdo loví by měl mít taky trochu soudnost na co má a nemá než vystřelí. I když jak jsem v poslední době zjistil, dnes se převážně loví na hromadách na 25 m a s baterkou navrch - jejda - to je krása. :(

tony: pusťe se do mě jsem myslel ze srandy.
vhool

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od vhool »

to lubba: vetsina LR strelcu mine na tuto vzdalenost vyjmecne protoze prave diky tomu ze vedi co to obnasi tak si sakra rozmysli kdy odmacknout a kdy ne ... za sebe rikam ze kdyz uz to odmacknu tak mam sakra jistotu ze trefim a vim co delam ... (i kdyz 100% jistotu nema nikdy nidko :wink: ).navic tento zpusob lovu lze bezpecne provozovat jen dosti v omezenem prostoru co se CZ tyka a take jen v urcitych podminkach (pocasi a podobne) takze pokud je strelec zkuseny a zodpovedny tak za nim opravdu ten vagon hilzen je a opravdu nemine protoze si je opravdu vedom rizik a strili pouze pokud si je dostatecne jistej ze trefi :wink:
michalos
Zkušený diskutér
Příspěvky: 589
Registrován: pon 17.11.2008, 8:26
Bydliště: Blanensko

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od michalos »

Lubba píše: I když jak jsem v poslední době zjistil, dnes se převážně loví na hromadách na 25 m a s baterkou navrch - jejda - to je krása. :(
Můžu se tě zeptat co se ti na tomto způsobu lovení černé zvěře nelíbí, když je to: 1)povolené zákonem,2) v mnoha honidbách zapotřebí ke snížení stavů černé zvěře z důvodů škod na zemědělských kulturách 3) aspoň za pomoci baterky se dá přisvítit a přesněji zamířit a né stylem vidím černej flek tak to posadím někam do prostřed a pak na naháňce střelený prase má v kýtě zhnisanou ránu od nějakýho takovýhodle pič..sa??? Předem se omlouvám za OT
Lubba
Častý návštěvník
Příspěvky: 71
Registrován: pát 24.12.2010, 0:21

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od Lubba »

Michalos: líbí se mi ta fráze "černé zvěře", tomu se vždycky směju, hlavně když vidim střelený srční a v místě výstřelu nalepeno plno zrní.
ne mně se tento lov líbí, jenom tomu nefandim. samozřejmě, je to povolený, tak proč ne.
no jestli by se ta černá zvěř nezredukovala víc tím, kdy by se vůbec nekrmila. Což se nad tím zamyslet?
jinak ti zhnisaný rány v kejtách a tak ... no ono když se taky na honech a nadháňkách střílí po černé zvěři vším, co je v komoře, zejména i broky a tak. Nedovedu pochopit, na co se vůbec prodávají 7-8 mm broky do borkovnice. pochopil bych pro zásahovky na vystřelení dveří a ne když je nadháňka (i když na ně chodím výjimečně) a někdo ke mne " Hele, znáš SG-čka?" Samozřejmě, že je to přece na lišky, ne? :D
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od dalas »

Pánové, hromady, slugy a SG nejsou LR, tak prosím k tématu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět