Může tahle montáž fungovat?

Lovecké puškohledy a vše o nich. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
mordy
Nový návštěvník
Příspěvky: 11
Registrován: pát 04.5.2012, 10:49

Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od mordy »

Zdravím vespolek,
pořídil jsem si na starý kulobrok UB puškohled MeostarR1 3-12x56 RD. Moc jsem se na něj po starém Zeissu 6x42 těšil, ale pořád to není ono. Nedrží nástřel (a to docela zásadně, 15 cm po několika ranách není problém), byť už byl v Meoptě na opravě a vrátil se i se zkušebním protokolem. Je na duralové násuvné montáži od KZK. Prohlížel jsem upevnění a koukám, že montáž na rybině nesedí celou plochou, byť by to měl být správný kousek. V hlavni by to snad být nemělo, standardní rozptyl 3 ran na 100 m je do 3 cm.
Prosím někoho zkušenějšího o radu, jestli je to takhle normální. Předem díky.
Obrázek
Na fotografii jsem zvýraznil hranici rybiny.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od Zdenek41 »

Nepíšeš co máš za ráži,ale duralovou montáž bych nedal ani na malorážku.Nevěřím,že by ta optika byla špatná.A co se týká té rybiny tak se mi zdá normální i když by měla zapadat víc.U kulobroku je normální,že když nechladíš hlaven tak po třetí raně se zásahy různí.Ale 15 cm je dost.V každém případě ti doporučuji ocelovou montáž.Tím bych začal.Ono tam může být problémů víc.
mordy
Nový návštěvník
Příspěvky: 11
Registrován: pát 04.5.2012, 10:49

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od mordy »

Kulobrok je 7x65R. V chlazení to nebude, na to si pozor dávám. Ty 3 rány jsou nastřelení. Hne se to třeba po 5, 2 rány v lese perfektní a pak to jde do pr...yč.
Mira308
Nový návštěvník
Příspěvky: 32
Registrován: úte 09.11.2010, 19:49

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od Mira308 »

Podle mě je problém v montáži. Ušetřil jsi na nesprávném místě, duralová montáž je tak na malorážku a ne na kulobrok 7x 65R. Navíc meopta s 56 objektivem je už pěkný kus puškohledu a chce to tuhou ocelovou montáž, třeba toto http://www.lovec-shop.cz/celkova-montaz ... 14-mm--813
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od pufr »

Diagnostika závady v systému: zbraň - střelivo - montáž - zaměřovač je vždycky obtížná. Výhodou je, když můžeš za něco "dát ruku do ohně" - nejlíp za zbraň+střelivo. A dál pokud si můžeš půjčit jinou zbraň se stejným rozhraním pro upevnění zaměřovače - montáže a jiný, vyzkoušený zaměřovač, co pasuje do Tvé montáže. Všechno je to samosebou "na dlouhé lokte" a na několik cest na střelnici, ale to už se nedá nic dělat.
Samozřejmostí by měla v tomto případě být kontrola dotažení všech šroubů + spáry mezi horním a dolním dílem objímek (aby někde neseděly plochy objímek "natvrdo" na sobě ale skutečně na trubce dalekohledu) a kapička barvy naspodu na rozhraní trubky dalekohledu a přední hrany objímky montáže - bys věděl, jestli dalekohled "necestuje" (zbraň jde při výstřelu dozadu, dalekohled setrvačností stojí = cestuje v objímkách dopředu).

Jinak montáž by měla skutečně sedět na zbrani jen v klínových drážkách vytvořených frézou a ne na horní ploše - takže to je u té Tvé dobře (důvodem je, že horní plocha je vypracována při jiné výrobní operaci - může být "mírně" nesouosá - nebo může být poškozená spíš než vnitřní plocha drážky)
Pufr
mordy
Nový návštěvník
Příspěvky: 11
Registrován: pát 04.5.2012, 10:49

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od mordy »

Díky za rady, objednám ocelovou montáž a začnu znovu ... MM
beskydak
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 141
Registrován: stř 02.9.2009, 10:54
Bydliště: Jablunkovský průsmyk

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od beskydak »

S tím objednáváním montáže opatrně. Raději objednat přes prodejnu než internetem. Na prodejně rovnou vyzkoušet a pokud to dobře nesedí, nebrat. Ne vše pasuje na vše a i ty kulobroky UB mají toleranci. KB UB mám dva. Jeden dvojkové a jeden čtyřkové řady. Pro kulobroky UB a ZH se standardně udává shodná šířka rybiny 14mm. Jen pro ilustraci, na jednom kulobroku mám vršek rybiny 13,6mm, na druhém 13mm. Montáží mám 6 a rozdíly taky velké. Na hranách od 12,2mm do 13mm. Dvě na jeden kulobrok ani nenatlačím a jednu na jeden volně nasadím - není třeba zasouvat do rybin. A taky bacha na délku tubusu puškohledu. Pokud se nepletu, tak na tu v odkazu výše vleze třeba Pentaflex, ale na Nikon Monarch E 2,5x56 SF IL je dlouhá. Nikon tam nevleze, má kratší tubus. S tou duralovou KZK mám naopak výborné zkušenosti. Používal jsem to na 7x65R/12, vystřílel jsem desítky kulových a něco více brokových (ve většině případů minimagnumů) a nic se nehnulo. Podle popisu případu bych si osobně tipnul jako viníka Meoptu. Lesu, lovu
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od fesoj »

Myslím, že nejlepší je nákup v odborně vedené prodejně a pokud s tím nemáš zkušenosti, požádat hned při nákupu o kompletaci puškohled-montáž-zbraň a základní seřízení. Např. v Praze v Renesanci jsem si při nákupu zbraně přivezl puškohled s sebou, velice ochotně mi vyhověli, poradili s výběrem montáže, zkompletovali a s nastřelením ani následnou funkcí jsem pak neměl problém.
Kritériem pravdy je praxe.
ČENDA
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 247
Registrován: úte 09.1.2007, 17:53
Bydliště: Děčín
Kontaktovat uživatele:

Re: Může tahle montáž fungovat?

Příspěvek od ČENDA »

Dle mých zkušeností by montáž bylo to poslední co bych podezříval. 8x56 mám na duralové již několik let a bez problémů. Spíš bych to tipoval jestli se nemůže montáž poposunout po šíně nebo puškohled v kroužkách. Přece jnom mi připadá že podle obrázku tam montáž nesedí dost hluboko, ale drží se jen krajíčkem.
CZ550FS-7x64 DOCTERclassic 8x56RD
Odpovědět