Vábení lišek

Kdo co používá a jak mu to funguje :-)
Odpovědět
Uživatelský avatar
lörinc
Zkušený diskutér
Příspěvky: 962
Registrován: čtv 24.5.2007, 17:33
Bydliště: Prostějovsko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od lörinc »

Univerzální návod určitě není, ale co se týče vábniček tak zrovna vřeštidlo není nejjednodušší. Klidně si ho kup, ale zkoušej to napřed doma. Na obsluhu jako takovou je nejlehčí myškovačka - té v poli moc neužiješ, pokud tedy už lišku neuvidíš. Potom jednoduchá a dobrá vábnička je pískání lasičky, tu dělá tuším jen Devana. No a potom můžeš zkusit ptáčka.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od motolada »

Doporučuju přečíst komplet téma o vábení,já i ostatní tam máme dost příspěvků jak na to.
Také jsem začínal:asi nejlepší bude když si i k vábničce pořídíš i DVD jak na to(dnes už součástí vábniček) a pak doma trénovat-není to nic složitého,ale chce to opravdu vábit tam kde lišky jsou.
Na D1 úspěch nebude,u spádů je šance asi 60%,v době kaňkování záleží na dobře zvoleném postupu a je to nejobtížnější doba vábení.
Nejlepší je sních a proto mě ho letos Diana nedopřeje....
Nejjednodušší je to s liščaty,díky nezkušenosti je velká šance,stará liška si jde vždy na vítr,kontroluje i v běhu asi do 6m výšku pohybu....
Vábím asi na 5 vábniček,největší kamarád a lovec lišek je u mě vřeštidlo 8) :wink:
bastik
Nový návštěvník
Příspěvky: 33
Registrován: úte 28.2.2012, 7:28

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od bastik »

Zeptám se jak je to s lovem lišek celopláštěm.. zkoušl sem najít něco na netu.. matně si ale vzpomínám že používaní celoplášťových střel je pro lov zakazenej nebo se pletu?? Případně čim lovíte lišky aby poškození kožešiny bylo co nejmenší?? Mám 308Win nastřelneou na SaB SP 11,7g
mikis
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 167
Registrován: pon 15.2.2010, 20:02

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od mikis »

Není, proč by měl....jen nesmíš používat vojenskou nebo neschválenou munici.... náboj musí byt C.I.P.ovaný nebo střela kterou použiješ k přebíjení..... teda aspoň podle mě..
Koukni dopředu, myslim , že už to tu někdo řešil kvuli nepoškození kožešiny...
mikis
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 167
Registrován: pon 15.2.2010, 20:02

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od mikis »

a nebo tady....tam se taky dozvíš víc.. viewtopic.php?f=8&t=16
Honza19861
Nový návštěvník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 20.12.2012, 12:03

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Honza19861 »

Koukám, že se už nikdo dlouho neozval s liščími zkušenostmi. Tak moje včerejší zkušenost. Včera jsem chybil divočáka a přizval kamráda se psem k dohledávce(že byl chybený jsem zjistil až po ní). Poté jsem zklamaný vyrazil i s kamarádem a psem na šoulačku k nově založenému krmelišti na černou. Ještě u tohoto krmeliště nemám zhotoven posed, a tak jsme od krmeliště cca 20 m postávali u potoka u malých olší, když jsem si všiml z leva k přicházejí kmotry. Oba jsme přidřepli a kamarád mne požádal, abych mu ji nechal, což jsem učinil. Když k nám přišla asi na 30 m tak třeskla rána s liška se začala točit v kruhu a kousat se do kýt. Odepl jsem psal a vyslal jej k lišce, nastala mela, ze které jsme museli psovi malinko pomoci. Následovala prohlídka kmotry , leotšní lišče, prašivá oháňka, zadní běhy. následovalo zakopání kmotry a řádné umytí psa. Jinak liška byla střelena na měkko 7 mm kulí, téměř vyvržená.
hofi
Častý návštěvník
Příspěvky: 59
Registrován: stř 04.1.2012, 15:02
Bydliště: Náchodsko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od hofi »

honza" Lovu Zdar letos se mi ješte nepoštestilo vidět kmotru na sněhu protože před třemi dny rostál tak pevne doufám že ještě napadne :D .Letos jsem si pořídil vábničku Nordik predator (předladěnou) zní docela přesvědčivě tak uvidíme.
Michal S
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 104
Registrován: stř 12.10.2011, 16:53

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Michal S »

už mám na újedi 2 lišky a jednu kunu jsem netrefil :oops: Všechno na jednom místě 250 metrů od baráku takže můžu sednout kdykoliv se mi zachce když je čas.
Koblížek
Nový návštěvník
Příspěvky: 44
Registrován: ned 23.12.2012, 21:21
Bydliště: Podorlicko

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Koblížek »

Také bych chtěl přidat svoji trošku na "mlýnská kola".Musím se přiznat že dnes jsem byl v lese dvakrát, ráno i večer...ráno jsem krom jednoho krahujce neviděl ani chlup a i když bylo odpoledne doslova počasí že by psa nevyhnal tak jsem šel.vybral jsem si kazatelnu asi 80m od remízu, od ktereho vedl starý meliorační kanál porostlý stařinou přímo ke mě.usedal jsem za světla, abych měl dobrý rozhled kde je jaký chomouč távy, abych na něj pak zbytečně nemířil :lol: v půl páté jsem byl již pečlivě usazen a tak jsem se rozhodl vábit.ve středu jsem obdržel vábničku "hlas lasičky"od pana Mihálka z Devany a musím hluboce smeknout...po druhé serii vábení po asi 10vteřinách se mi na kanále něco pohlo, až po asi 20metrech jsem si byl jist ze je to liška, protože se mi ukázala naširoko a viděl jsem oháňku, načež jsem vzal opatrné kulobrok, zalícil a najednou nic...liška si totiž sedla k trsu trávy a uplně s ním splynula.mrknu na ni, mrknu do puškohledu a říkám si "dobrý je tam" a mačkám brok...možná když by stála na placku tak ji dám ochutnat kuličku, ale takhle to pro mě bylo "snažší"udělala ještě tři metry silně nahrbená do prava a zvostala.moje radost byla neuvěřitelná.skoro první vábení a hned je to doma :D35 poctivých kroků a klasické Corony 3,5mm :shock: všem doporučuji Devanu..zitra se trochu rozepíšu o tom co si myslím o místě a čase vábení, mějte se a Lovu zdar!
Uživatelský avatar
Lexa
Častý návštěvník
Příspěvky: 62
Registrován: stř 30.12.2009, 20:13
Bydliště: Břeclav

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Lexa »

Zdravím všechny.
Chci se zeptat, jak to u Vás vypadá s liškama. U nás na jižní moravě břeclavsko, jak kdyby vymřely. Já už chodím 10 dní pravidelně ráno i večer, naseděno moře hodin a lišku jsem neviděl. Jen včera ráno jsem slyšel jednu skolit, jinak vůbec nic. I na sněhu, když byl, tak stop minimum. Také újed není vůbec braná, když nepočítám kánata. Tak fakt nevím. A to chodím do části honidby, kde vždy lišky hojně byly.
Co Vaše postřehy, jak to vypadá u Vás?
kopov.c
Zkušený diskutér
Příspěvky: 674
Registrován: stř 18.8.2010, 23:16
Bydliště: Již.Morava okr.Blansko
Kontaktovat uživatele:

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od kopov.c »

Lišek je moře-předevčírem jsem jednu přejel,včera 3 viděl,dnes za hodinu dvě.Skolej jak o život a chodí mi prasatům užírat cukrovou řepu :evil:
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Leon »

a unás jsem od léta lišku neviděl asi mi je někdo sežral :(
CZ 550 american 308win.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od Petr1970 »

kolegovi došla na hromadu, vzala jablko a odcházela.. neodešla - sice si zradil prasata na který týden čekal (doteď si furt říká že neměl)
takže nějaká gurmánka, nechala tam rybní vnitřnosti a šla po vitamínech - asi taky přežraná z vánoc :-)

u mýho krmelce se ochomýtala taky před 14 dny, teď bez sněhu stopy nevidím, mám objednanou fotopast, tak uvidíme....

ale obecně u nás jsou :-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od motolada »

Letos slabota,skolí tak 2-3,na újedi je sem tam živo,ale spíše kuny.Loni jsme jich udělali asi 25 takže letos je to znát,taky dobře.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Vábení a lov lišek

Příspěvek od fesoj »

Všude je to jinak. Někde je lišek jak hnoje, někde úplně vymizely. Já jsem pravidelně lovil 10 - 15 lišek ročně, vloni jen 7 a letos je to ostuda - nemám žádnou a liščích stop na sněhu taky vídám podstatně méně. Přitom nevím nic o tom, že by se u nás v míře větší než jindy vyskytla prašivina. Na druhou stranu jsem letos našel dvě uhynulá prasata. Na jaře to byl slabší kňourek, bez viditelného střelného poranění - toho jsem ale moc podrobně nezkoumal, ježto už docela brutálně smrděl. V létě to bylo pruhované selátko , rozhodně neporaněné. Chtěl bych se mýlit - ale mám podezření na Aujezskyho chorobu.
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět