střelivo PMP

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
karlik
Nový návštěvník
Příspěvky: 22
Registrován: pon 19.7.2010, 16:10

střelivo PMP

Příspěvek od karlik »

Má někdo větší zkušenosti se střelivem PMP(ProAmm) v ráži 7x64, chtěl bych ho vyzkoušet, neví někdo kde se dá sehnat??? díky
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: střelivo PMP

Příspěvek od pufr »

Někdy cca před deseti lety mě ProAmm střely taky zaujaly a při rozhovoru v Norimberku na IWA se mě silně podnapilý jihoafričan - zástupce PMP zeptal, jestli jsem tam letadlem. Odvětil jsem, že autem a on mi pak věnoval bednu vzorků - krabiček nábojů - aby se s nimi netáhl domů.
Z nábojů blízkých 7x64 jsem sám ke střelbě použil 130 gr ProAmm 270Win. Účinek na divočáky byl vcelku slušný, i dva lončáci s hmotností cca 60 kg po vyvržení, střílení na malou vzdálenost na komoru byli prostřelení - což u této lehké, rychlé střely není pravidlem (rychlost jsem neměřil), rozptyl byl pokud se pamatuji asi 4 - 5 cm na středy (5ran/100 m) - nic oslnivého ale použitelné.
Několik střel ProAm jsem rozebral a tam se mi nelíbilo, že zadní jádro tvořilo nesymetrický výstupek - tenký "límeček" objímající přední, měkčí jádro - těžko říct jaký vliv pak měla nevyváženost gyroskopicky stabilizované střely na uvedené rozptyly a pod. - nábojů byla jedna krabička a mi primárně zajímal účinek na zvěř. Uzamčení jádra zesílenou partií pláště cca uprostřed střely bylo výrazné - jistě na úrovni např. Lapua Mega.
Koncern Denel, ve kterém PMP funguje, nevyniká asi u běžné produkce zvláštními kvalitami ale na druhou stranu je to velký "zbrojní" výrobce (včetně např. stř. prachu) s kontrakty pro ozbrojené složky celého světa.
Současného prodejce v ČR neznám :( - ale možná někdo poradí.
Pufr
kasari
Moderátor
Příspěvky: 1003
Registrován: sob 18.7.2009, 15:07

Re: střelivo PMP

Příspěvek od kasari »

Pro Ammy jsem používal cca 2 sezony ( 1999-2001 ), střeleno asi 70 ks zvěře. Ve 308W. Ve vlákně o této ráži jsou podrobnosti. V CZ 550 super přesnost, ranivost, nejdále jelen na 318 metrů. Zkoušel jsem je i do Steyera před rokem a nic moc.
Dodavatelem byl a snad i je Kettner. Problémem je cena odvozená od kolísání dolaru.
Ulkomaalainen...
karlik
Nový návštěvník
Příspěvky: 22
Registrován: pon 19.7.2010, 16:10

Re: střelivo PMP

Příspěvek od karlik »

čekal jsem víc příspěvků....., ale díky alespoň za tyto... :wink:
Odpovědět