.223 vs. 5,56-SS109

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: .223 vs. 5,56-SS109

Příspěvek od Zbrojovák »

pufr píše:Kneubuehl tvrdí, že délka té počáteční části střelného kanálu - kdy je podélná osa střely SS109 (i jiných dlouhých, špičatých celoplášťů) blízká vektoru dráhy v cíli a střela tedy působí na cíl relativně malou plochou - je z velké míry závislá na úhlu náběhu v okamžiku dopadu střely na povrch cíle. T.j. jak je střela "nesouosá" - díky precesi - k dráze v okamžiku dopadu.
Obrázek
Mimo experimentů s bal. mýdlem svá tvrzení podporuje reálnými případy (shromážděnými za jeho působení u ministerstva obrany (Švýcarského), kdy se údajně stávalo, že pokud bylo při nehodě vojákovi prostřeleno "jen" břicho, byl - někdy - střelný kanál přímý v celé délce - střela se vůbec "neobrátila". Jak jsem koupil, tak prodávám a nepochybuji, že se zavedením pušky CZ 805 BREN se praktických poznatků taky záhy dočkáme (i když už tam pravda nejsou ty záklaďáci :)

Takže na lovecké účely a zvlášť pro cíle velikosti lišky bych viděl ten účinek spíš jako nejistý - (chtělo by to dvě, tři ulovené lišky pověsit mezi dvojci hradel a zodpovědně "otestovat" jaký, že účinek a zbytkovou rychlost nám takový cíl ve spojení s danou konkrétní zbraní a střelivem produkují :lol:
Výsledek je pak ten že vemeš lišku na komoru na široko a výstřel bude třeba u fialky :shock:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Odpovědět