Podpis nových nájemních smluv s LČR 2013 - bianco směnka

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
SAUER78
Nový návštěvník
Příspěvky: 18
Registrován: sob 09.5.2009, 13:28
Bydliště: Vizovice - Zlínský kraj

Podpis nových nájemních smluv s LČR 2013 - bianco směnka

Příspěvek od SAUER78 »

Kolegové myslivci,

prosím o radu, jak reálně funguje (fungoval) institut "bianco směnky" ve vztahu k podpisu nových nájemních smluv na honitby od LČR. Dle mých informací v některých částek ČR byly již tyto nové smlouvy podepsány spolu s danou směnkou.

Tato směnka má ze své podstaty sloužit jako zajištění případných pohledávek ze strany LČR k nájemci honitby. Nechce se mi věřit, že předseda podepíše za MS tuto směnku a bude ručit celým svým majetkem za závazky k LČR, které v rámci deseti let mohou být v jakékoliv výši (např. škody způsobené zvěří atd.). LČR může směnku v podstatě předat - přeprodat komukoliv.Samotná nájemní smlouva nemá na danou směnku žádný vliv. Směnka funguje zcela samostatně.

Toto by byla sebevražda a nikdo soudný tuto směnku nemůže podepsat.

Jaké jsou prosím vaše názory a postřehy.

Děkuji

Sauer78
Naposledy upravil(a) SAUER78 dne pát 15.3.2013, 11:08, celkem upraveno 1 x.
SAUER 202 ELEGANCE 8x57 JS, 3-12x56 ZEISS VICTORY DIAVARI RD - osnova č.60 - 2. optická rovina
Broková kozlice CZ UB 581-4 (12/12)
Hirc
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 458
Registrován: pát 07.3.2008, 13:25
Bydliště: Praha / západní Čechy

Re: Podpis nových nájemních smluv s LČR 2003 - bianco směnka

Příspěvek od Hirc »

Nový občanský zákoník ruší ručení veškerým majetkem, nově se bude ručit jen majetkem spolku. Takže ta směnka má LČR sloužit jako pojistka, aby neměli následně problém domoci se pohledávek po MS bez majetku (platí i pro bezmajetná s.r.o-čka). Takto to alespoň vidím...

http://www.mysliveckyportal.cz/cs/clank ... yslivosti/
Rogam
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 13.8.2011, 20:09

Re: Podpis nových nájemních smluv s LČR 2003 - bianco směnka

Příspěvek od Rogam »

Záleží jak se upraví režim při vystavení takové blankosměnky, správně by se k takové blankosměnce měla i uzavřít smlouva o směnečném právu vyplňovacím (nazvaná i jinak), v které se upraví za jakých podmínek se směnka vyplní (datum a směnečná suma). V té smlouvě se pak upraví, že se tam můžou právě vyplnit jen závazky z toho nájmu. Samozřejmě, že lze dohodnout, aby směnka byla nepřevoditelná - tzv. rekta směnka - na směnce se uvede doložka "nikoli na řad". Jak to ale konkrétně dělají LČR nevím.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Podpis nových nájemních smluv s LČR 2013 - bianco směnka

Příspěvek od BwanaHunter »

Směnka je na řad, bez protestu, limit je 1 roční nájem z honitby a výstavce na nájemce. Směnečné právo upravuje přímo smlouva o nájmu honitby. Splatnost je kterýkoliv den následující po prodlení s plněním závazku ze smlouvy. Takže LCŘ vyměří třeba 500.000 škody, nájemce nezaplatí v termínu, směnka se uplatní, splatnost do týdne, a už to jede.
Nejsem si ale jistý, jak by to fungovalo v případě, že směnku vystaví nájemce - sdružení, resp. po změně spolek, který třeba nemá dostatečný majetek, aby pokryl závazek z limitu směnky - trestný čin podvodu? Nebo majetek má, ale není likvidní, nemá peníze na účtu, ale má třeba nemovitosti? Pošlou LČR MS do konkurzu? Kdo je tu právník, jak to vidíte?
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 13.8.2011, 20:09

Re: Podpis nových nájemních smluv s LČR 2013 - bianco směnka

Příspěvek od Rogam »

Těžko nyní předjímat, co udělají LČR s tím dluhem, asi bude záležet na konkrétní situaci nebo na to mají/budou mít metodický pokyn :). Za předpokladu, že úspěšně "vysoudí" tu směnku a budou v ruce držet pravomocný směnečný platební rozkaz, tak se samozřejmě můžou obrátit na exekutora, či pohledávku zobchodovat nebo když najdou dalšího věřitele i podat insolvenční návrh, který by pak vedl ke zjištění úpadku a následnému rozhodnutí soudu, že se na majetek dlužníka prohlašuje konkurs. U toho tč. podvodu by mu museli prokázat úmysl.
Odpovědět