Stránka 1 z 4

Pruhovaný kamarád

Napsal: stř 22.10.2008, 15:04
od machal
Četl jsem na fóru, že ba?títe jezevce, rád zkouším nové věci tak sem hoďte nějaký návod.

..

Napsal: úte 10.2.2009, 13:57
od roedear
maso upíct jako divočáka, ..ze hřbetu sundat a vy?kvařit na sádlo, ?kvarky pak jen tak se solí nebo na pomazánku.. sníst dřív než ostatní zjistí, jak je to dobrý :P

Napsal: úte 10.2.2009, 14:15
od ares
Musím potvrdit, že maso z jezevce je chutné. Jednou jsme měli oslavu a už asi 3 týdny předem kamarádi naložili strýčka na zelenině. První pohled nevábný, vypadalo to jak přerostlá my?. Po osmělení jsem ochutnal a nemohl jsem si maso vynachválit. Od té doby jsme měl naloženého jezevce několikrát a vždy perfekt.

Napsal: úte 10.2.2009, 21:07
od Tommy
To jste jedli asi hodně mladýho jezevce,jednou ho otec taky dělal a při pečení tak smrděl,že jsme ho vyhodili i s pekáčem.

Napsal: úte 10.2.2009, 22:32
od ares
to jo, odér je odpuzující, taky jsem se zprvu zdráhal.ale chu? mě mile překvapila

Napsal: pát 13.2.2009, 11:07
od Zdenek41
Česnek už zachránil jiné věci :P

Napsal: pát 13.2.2009, 15:22
od kajka
jednou jsem se sebezapřením snědl ?kvarek z jezevce,vadí mi to pomyšlení
asi týden na to dělala přítelkyně hřibovou máčku k divočákovi a mě se zdála taková jiná.prozradila mi to až po jídle - byla na jezevčím sádle,ale nutno upřímě dodat že byla vynikající taková jemnější.jinak jezevce ulovím každoročně ,ale konzumaci přenechám přátelům,kteří mi ho stáhnou ,vyčíní a vytopí sádlo

oboustranná spokojenost :wink: :wink: :wink:

sádlo

Napsal: úte 17.2.2009, 15:31
od roedear
Jezevčí sádlo má konzistenci podobnou husímu. Odér byl maximálně při ?kvaření, samotné sádlo pak skoro bez vůně.

Jinak jaký je rozdíl upravovat 16tiletého jelena uloveného v říji, staršího divočáka nebo jezevce?? -- podle mě žádný, jen pořádně naložit, řádně nakořenit a pak jen ba?tit a ba?tit.

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: čtv 06.8.2009, 10:40
od Lotr
Pečený jezevec :

Na 4 kg masa - 2 litry vody, 1/4 litru octa, 1/4 litru bílého vína, 30 g soli, 2 nakrájené cibule, nakrájený celer, petržel, mrkev, 3 bobkové listy, 10 zrnek pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce - vše povařit 15-20 minut, potom vychladlé nalít na 2-3 dny na maso a nechat odležet.

Potom porce masa osušit, potřít česnekem se solí /nešetřit/, případně maso protáhnout slaninou, dát do pekáče na osmahlou cibulku, přidat mletý pepř a syrovou, na kolečka nakrájenou cibuli, podlít, péci a podlévat až je maso měkké. Nepodlévat lákem z naložení.

Dobrou chuť!

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: úte 02.2.2010, 21:47
od Petr Kaděrka
Jezevec se jíst určitě dá.... :D ,
ale přátelé, zas tak extra pochoutka to není, rozhodující není věk, ale pohlaví! Jezevce raději "jen" na "sádlo", jezevčice je už o poznání chutnější (tolik nesmrdí...). Zkoušeli jsme s kamarádem pečeného (3dny naložený v láku), guláš, oškvarky a nejlepší snad byly "čabajky" ( na 5 jezevců 1muflonče a paprička pálivá, jinak jak klasická klobása) ty potom na půdě vysušit... Důležité je veškeré "sádlo" náležitě obrat (kvůli pachu), to pak škvařit (nejlépe "na vodě"), na něj nedám dopustit (ale jen jako léčivo... :D ).

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: stř 03.2.2010, 6:22
od martinh
Jo a kde to bych taky rad ochutnal ale nevim nevim kde vezmu tech pet jezevcu :D :D :D :D :D :D

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: stř 03.2.2010, 9:39
od kabát
Já mám s jezevcem jen ty nejlepší zkušenosti. Právě v těchto dnech mám v pekáči upečenou čtvrtku jezevce.
Děti jely na hory a protože trochu pokašlávaly, na rychlo jsme ho pekli aby se jim dobře dýchalo. Maso nebylo vůbec naložené, upekla to žena jako divočáka, cibule česnek, koření. O nějakém zápachu nemůže být ani řeč! Ovšem hned po ulovení jsem ho vyvrhnul a ještě večer stáhnul aby se nezapařil! Je to minimálně 4 letý samec. Sádlo jsem všechno obral a vytopil, škvarky už nejsou a musím říct, že ty žluknou dost rychle a pak smrdí a jsou nechutné.
Daleko odpornější zápach je pro mě z kupovaného vepřového nebo kuřat z MAKRA.

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: stř 03.2.2010, 18:30
od Zdenek41
Ono se říká,že jezevců jsou dva druhy.Pouze referuji,zkušenosti nemám.Psí a prasečí.Je to dáno čím se jezevec živí.Něco na tom asi bude.Pokud se žíví kukuřicí bude asi lépe chutnat jak ten co se cpe masem.Jinak u jižních sousedů po svištích velká specialita :D .Ale upozornuji na svalovce po medvědech je nejvnímavější.Proto radím každého vyšetřit.

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: stř 03.2.2010, 18:32
od Zdenek41
Ještě bych se zeptal jak děláte sádo,škvaříte a nebo v páře.

Re: Pruhovaný kamarád

Napsal: stř 03.2.2010, 20:16
od Petr Kaděrka
Zdenku, na těch "dvou druzích" určitě něco bude, ale v oblastech kde lovím je rostlinná výroba na nule. Jezevce "na kukuřičce" odchovaného jsem neokusil, no a ti naši viz. výše :D .
Sádlo tavím na vodě (páře), trvá to déle, ale někde jsem četl, že je to tak lepší, zůstal jsem u toho. Dobrý je nato kastrol s dvojitým dnem, kde se dá nalít voda, než jsem z něj udělal sádelník sloužil na vaření mléka, přežil jsem to... :lol: