Stránka 1 z 2

Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 0:32
od zelenac
Dobrý den, je pravda, že kyselina máselná je dobrý odpuzovač divočáků (když ano, tak odůvodnění - vím strašně smrdí :-) )?

Díky :)

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 9:40
od kopov.c
Udajně prý napodobuje lidský pach. Ale třeba kaprům do boiliesu se přidává a dost jim chutná :shock:

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 10:14
od kasari
Je to jedna ze složek repelentních přípravků na ochranu před zvěří.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 10:18
od zelenac
kopov.c: Jo kapříci ta mají prý rádi (hlavně když neberou a potřebuješ je "rozdrážtit"), já raděj vláčím. :)

Ale lidský pach to bude určitě napodobovat, protože kyselina máselná se nachází i v potu.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 10:20
od zelenac
kasari: A dá se to použít i k ochraně pozemku před zvěří? (nehodlám nic chránit, jen potřebuji ukojit mou zvědavost :D )

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 10:21
od kasari
Samozřejmě - na to je to určený. Zkoušeli jsme Hukinol a funguje bezvadně. Stejný složení má i Armacol.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 10:24
od zelenac
Díky, zas jsem o něco chytřejší. :-)

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 10:53
od plok
My už nějaký rok používáme na letišti proti prasátkům Hukinol. Funguje, ale je to teda síla. Ten co ho aplikuje smrdí i když se sám vůbec nepotřísní a oblečení musí větrat tak týden nebo ho rovnou spálit.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 11:18
od zelenac
Plok: Tomu věřím. Používají to například ochránci velryb. Mají to v láhvích, které háží na velrybářské lodě a pokud se trefí do "rozdělané velryby" tak ji mohou prakticky vyhodit, protože je nepoužitelná.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: ned 13.2.2011, 12:40
od Zdenek41
Kyselina máselná je v potravě patogení pro veškerou přežvýkavou zvěř.Většinou,kdo krmí siláží a bere jí jako odpad,který se odveze na hnůj,kde za teplého počasí proběhne druhotné kvašení hlavně máselné je spíš pro divočáky odpuzující.Ná bázi kyseliny máselné jsou všechny preparáty na odpuzení černé.Pořádně zapocenej bezdomovec.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: pon 14.2.2011, 8:51
od kojot
Na prasata zkuste obyčejné savo, funguje i několik měsíců. Kyselina máselná vzniká bez přístupu vzduchu rozkladem kyseliny mléčné, tudíž na již vyvezené siláži se vytvořit nemůže.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: pon 14.2.2011, 19:42
od kasari
kojot píše:Na prasata zkuste obyčejné savo, funguje i několik měsíců. Kyselina máselná vzniká bez přístupu vzduchu rozkladem kyseliny mléčné, tudíž na již vyvezené siláži se vytvořit nemůže.
Řekl bych, že kyselina máselná vzniká právě ZA PŘÍSTUPU vzduchu... Jinak nám to asi říkali na chemii blbě :wink:

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: úte 15.2.2011, 7:31
od Perník
No já mám dojem že jde o to zda při kvašení ten vzduch je, pokud probíhá kvašení bez přístupu vzduchu, jedná se o kvašení mléčné. V případě, že se do procesu kvašení vzduch dostane, jedná se o kvašení máselné. Pokud již proces kvašení proběhl a siláž je vyvezena kamkoliv, další maselné na vzduchu již podle mého neprobíhá. Ale to jsme se asi dostali trochu jinam.

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: úte 15.2.2011, 9:26
od Zdenek41
Pokud je 6 devititun na sobě a jde opravdu o siláž tak opravdu při přístupu vzduchu dochází k druhotnému kvašení za přítomnosti kyseliny máselné.Pokud někdo nevěří at skrmí krávám nedobrané rohy v jámě.A má plnou stáj acidoz a zánětů.Těch procesů při kvašení vzniká více.Podstata veci při silážování je stlačení,vytlačení vzduchu a zakrytí.Pak dochází ke kvašení mléčnému pokud je přístup vzduchu je v krmení máselka.Nějak bych se nehádal,ale momentálně zde odváží stovky tun po bývalé živočišné výrobě a nechaj znova kvasit pro bioelektrárny.Tak rozhodně znovu kvasit lze.A za přístupu vzducu na hnoji ještě teplo k tomuto procesu musí dojít.Nejsem chemik,ale v živočišné jsem dělal 30 let. :wink:

Re: Kyselina máselná jako odpuzovač divočáka

Napsal: stř 16.2.2011, 8:04
od kojot
Máselné kvašení je anaerobní štěpení cukrů nebo kyseliny mléčné na kyselinu máselnou za vývoje oxidu uhličitého a vodíku. Z mnoha druhů bakterií je pro máselné kvašení nejobvyklejší Clostridium butyricum.