Netradiční zvěřina
Re: Netradiční zvěřina
Precechtel: Nejen plísně, ale i mnohé mikroorganismy nízké teploty snesou. U vysokých teplot je tomu jinak, vysoká teplota veškeré organismy spolehlivě ničí.
Plísně navíc produkují mykotoxiny, které se ani vysokou, ani nízkou teplotou zničit nedají. Mykotoxiny se nezničí ani při 220°C Neumím si však představit, že by někdo nechal zvěřinu zplesnivět a pak ji strkal do pekáče (i když už jsem viděl, jak nějaký šetřílek otevře zavařeninu, plíseň na povrchu sloupne a zbytek plný mykotoxinů spolyká ).
Ke sterilizaci v chirurgii se používá teplot 160 - 180 °C. U masové pečeně teplota lokálně 100°C příliš nepřesáhne (u dna je omezena bodem varu výpeku), ale i to stačí k eliminaci veškerých rizik biologického původu.
Takže pokud si někdo do pečeně nasype strychnin, tak mu stejně žádná teplota nepomůže
Plísně navíc produkují mykotoxiny, které se ani vysokou, ani nízkou teplotou zničit nedají. Mykotoxiny se nezničí ani při 220°C Neumím si však představit, že by někdo nechal zvěřinu zplesnivět a pak ji strkal do pekáče (i když už jsem viděl, jak nějaký šetřílek otevře zavařeninu, plíseň na povrchu sloupne a zbytek plný mykotoxinů spolyká ).
Ke sterilizaci v chirurgii se používá teplot 160 - 180 °C. U masové pečeně teplota lokálně 100°C příliš nepřesáhne (u dna je omezena bodem varu výpeku), ale i to stačí k eliminaci veškerých rizik biologického původu.
Takže pokud si někdo do pečeně nasype strychnin, tak mu stejně žádná teplota nepomůže
Re: Netradiční zvěřina
A toto by si meli uvedomit vsichni, kdo lovi na hnijicich hromadach silaze.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Netradiční zvěřina
Tak to zase neni až tak velká pravda.Nemám ve zvyku vnadit valníkem...Ale tak zvaný hnojný efekt likviduje fermentací všechny toxiny.
To bys nemohl v dnešní době jíst nic.Co vydržel chleba..? Kolik vydrží dnes..? Za dva dny je plesnivej.Proč? Většinou už z pole či skladu a nebo z reciklátu.Spory plísně at ušlechtilé nebo tý toxické jsou prostě všude.
To bys nemohl v dnešní době jíst nic.Co vydržel chleba..? Kolik vydrží dnes..? Za dva dny je plesnivej.Proč? Většinou už z pole či skladu a nebo z reciklátu.Spory plísně at ušlechtilé nebo tý toxické jsou prostě všude.
Re: Netradiční zvěřina
Ten německý recept asi zkoušet nebudu, ale s tím měchožilem to nebude tak horké. Osobně při manipulaci s liškama používám rukavice, ale spoustá lidí s nimi manipuluje jen tak. Za poslední dobu byl myslím zaznamenán jen jeden případ přenosu na člověka. A pokud se nepletu, tak bylo někde i upozornění na možnost přenosu s lesního ovoce a hub, neb boubele jsou v trusu.
Na přenos fujtajblíku na člověka je takový zajíc daleko horší, ten si rovnou koleduje o visačku biohazard.
Ještě takový malý dodatek k té siláži. Siláž zvěří neškodí, plesnivějící hromady plev a podobně rozhodně ano.
Na přenos fujtajblíku na člověka je takový zajíc daleko horší, ten si rovnou koleduje o visačku biohazard.
Ještě takový malý dodatek k té siláži. Siláž zvěří neškodí, plesnivějící hromady plev a podobně rozhodně ano.
Re: Netradiční zvěřina
Upřímně se mi tomu nechce vůbec věřit, pokud je siláž zmášklá v jámě , nebo ve foliovém vaku, tak nemá sklon k plísni, jakmile se nechá stranou déle s dostatečným přístupem vzduchu, tak je plíseň v tu ránu. Viz seškraby v sil. jamách. Proč myslíte, že už se tato siláž odhrnuje pryč a dává do hnoje? Žádnej zootechnik by toto dobytku nedal. Mykotoxiny = karcinogeny. A za další mi potvrdil veterinář, že to, co můžeme vidět na divočácích jako prašivinu, tak není prašivina(ačkoliv i ta je dnes dokázaná), ale plíseň a často se přenáší právě na "hromadách".
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Re: Netradiční zvěřina
To JiříK - siláž podávaná zvěři v nevhodnou dobu v nevhodné kvalitě a kvantitě je pro ni škodlivá.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Re: Netradiční zvěřina
téma je netradiční zvěřina tak jenom upozornění pro ty co musí sežrat všechno co se v lese nebo na polích hýbe kromě traktoru a kombajnu
na základě výsledku parazitologického vyšetření lišky, ulovené dne 18.1.2014 v katastrálním území Dolní Bousov, vás informujeme o pozitivním nálezu ve vzorku svaloviny tohoto zvířete na Trichinella spp.
S pozdravem
MVDr. Fadrhoncová
KVS SVS pro Středočeský kraj
VI Mladá Boleslav
na základě výsledku parazitologického vyšetření lišky, ulovené dne 18.1.2014 v katastrálním území Dolní Bousov, vás informujeme o pozitivním nálezu ve vzorku svaloviny tohoto zvířete na Trichinella spp.
S pozdravem
MVDr. Fadrhoncová
KVS SVS pro Středočeský kraj
VI Mladá Boleslav
CZ 550 american 308win.
Re: Netradiční zvěřina
Těch co by tady chtěli ochutnávat lišku, tady asi moc nebude a jezevce Ti klidně vyšetří. Jinak těch tvorů vnímavých na trichinu je spousta. Namátkou nutrie, veverka nebo třeba kůň. Kolik lidí si nechá udělat rozbor u domácího prasete při domácí porážce a přitom stačí aby to prase sežralo nějakého potkana s červíkem.
To suhl: No netroufám si odhadnout v kolika honitbách se dnes připravuje siláž a případně se s ní krmí či vnadí. Moc jich asi nebude. Siláž se vždy doporučovala jako velice vhodné krmivo pro zvěř před přechodem na zelené krmivo. S poznámkou kvalitní a v přiměřeném množství. Většina těch plísňových chorob bude spíš z hromad, kde se vyveze kde co.
Omlouvám se za OT.
To suhl: No netroufám si odhadnout v kolika honitbách se dnes připravuje siláž a případně se s ní krmí či vnadí. Moc jich asi nebude. Siláž se vždy doporučovala jako velice vhodné krmivo pro zvěř před přechodem na zelené krmivo. S poznámkou kvalitní a v přiměřeném množství. Většina těch plísňových chorob bude spíš z hromad, kde se vyveze kde co.
Omlouvám se za OT.
Re: Netradiční zvěřina
Cituji z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Svalovec_stočený
Svalovec stočený (Trichinella spiralis Owen, 1833) je parazitická hlístice, jehož hostitelem jsou savci (včetně člověka) a ptáci. Onemocnění způsobené larvami těchto červů se nazývá trichinelóza. U člověka jde o nebezpečné onemocnění, jež má příčinu vždy v konzumaci syrového nebo polosyrového masa.
Sorry, ale já už si fakt připadám, jak v Tatarstánu . Už tady několikrát opakuji, že pekáč při 180°C funguje jako sterilizátor v chirurgii. Víc to už fakt opakovat nebudu, nebo mě dalas zabanuje jako Posluchače
Tady snad někdo někdy mluvil o konzumaci syrového nebo polosyrového masa , nebo co
Svalovec stočený (Trichinella spiralis Owen, 1833) je parazitická hlístice, jehož hostitelem jsou savci (včetně člověka) a ptáci. Onemocnění způsobené larvami těchto červů se nazývá trichinelóza. U člověka jde o nebezpečné onemocnění, jež má příčinu vždy v konzumaci syrového nebo polosyrového masa.
Sorry, ale já už si fakt připadám, jak v Tatarstánu . Už tady několikrát opakuji, že pekáč při 180°C funguje jako sterilizátor v chirurgii. Víc to už fakt opakovat nebudu, nebo mě dalas zabanuje jako Posluchače
Tady snad někdo někdy mluvil o konzumaci syrového nebo polosyrového masa , nebo co
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: Netradiční zvěřina
Dovoluji si upozornit, že jako "polosyrové" lze označit i maso, uzené studeným kouřem. Právě z těch "domácích zvěřinových klobásek" pochází nejvíc případů přenosu na člověka.
Kritériem pravdy je praxe.
Re: Netradiční zvěřina
Karle, nerozčiluj se praskne Ti cévka.
My to víme, přece nepolezu s tím traktoristou na veterinu.
My to víme, přece nepolezu s tím traktoristou na veterinu.
Re: Netradiční zvěřina
Karle uvědom si že je spousta lidí kteří ochutnávají syrové maso na sekanou karboše do klobás a zvyk je železná košile
CZ 550 american 308win.
-
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 1907
- Registrován: úte 13.10.2009, 21:01
Re: Netradiční zvěřina
"Cysty svalovce spolehlivě ničí dostatečné vaření, pečení či dušení. Při teplotě 100 oC parazit hyne už za několik vteřin. Klasické uzení je pro svalovce poměrně neškodné. Zjistilo se, že takovýmto způsobem opracované maso ještě po 8 dnech obsahovalo živé larvy. Nakazit je možné se po snědení salámu, klobás, šunky, paštik nebo jaternic. Ve zmrazených výrobcích svalovec přežije přibližně 1 až 2 týdny.
Prevencí proti trichinelóze je svědomité vykonávání kontroly masa. Při trichinelóze je nepoživatelné celé tělo zvířete. Nejjistější ochranou je však dobré provaření nebo propečení masa. Larvy by neměly přežít teplotu 58 oC. Pro tepelnou úpravu pokrmů se však doporučuje teplota nad 70 oC. Svalovec je inaktivován též chladem. při inaktivaci chladem se maso musí zmrazit a uchovat při teplotě -15 oC po dobu minimálně 20 dnů, -18 oC po dobu 10 dnů, -29 oC po dobu 6 dnů. Nakládání do láků nebo uzení svalovce neničí."
Tedy pri tom vareni, peceni a hlavne smazeni je potreba dbat na to, aby se dostatecne prohralo i jadro toho masa. To ze je na povrchu 200 stupnu neznamena, ze je to stejne i v jadre (vit steaky).
Prevencí proti trichinelóze je svědomité vykonávání kontroly masa. Při trichinelóze je nepoživatelné celé tělo zvířete. Nejjistější ochranou je však dobré provaření nebo propečení masa. Larvy by neměly přežít teplotu 58 oC. Pro tepelnou úpravu pokrmů se však doporučuje teplota nad 70 oC. Svalovec je inaktivován též chladem. při inaktivaci chladem se maso musí zmrazit a uchovat při teplotě -15 oC po dobu minimálně 20 dnů, -18 oC po dobu 10 dnů, -29 oC po dobu 6 dnů. Nakládání do láků nebo uzení svalovce neničí."
Tedy pri tom vareni, peceni a hlavne smazeni je potreba dbat na to, aby se dostatecne prohralo i jadro toho masa. To ze je na povrchu 200 stupnu neznamena, ze je to stejne i v jadre (vit steaky).
Naposledy upravil(a) BwanaHunter dne sob 08.2.2014, 10:11, celkem upraveno 1 x.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
-
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 1907
- Registrován: úte 13.10.2009, 21:01
Re: Netradiční zvěřina
Fesoj> ty mas tedy chute, kdyz prijde na netradicni zverinu od ted se bojim jezdit do Krkonos
Nejsem antropolog, ale pokud me je znamo, v oblasti Konzske panve porad zijou pomerne oddelene od civilizace kmeny, u kterych byl kanibalismus bezny. Pripady kanibalismu byly zdokumentovany i behem obcanskych valek v Liberii a v Sierre Leone. Jeden African puvodem v oblasti Guinejskeho zalivu mi taky tvrdil, ze u nich v odlehlych oblastech dodnes neni kanibalismus nic tak vyjimecneho.
Jak je to v Oceanii nevim.
Ale fakt si nemuzu vzpomenout, co jsem tu psal o krmeni sakalu...
Jinak doporucuji dokument Africa Addio, dostupny napr. na youtube...
http://m.youtube.com/watch?v=h8om8-DnVT ... 8om8-DnVTU
Nejsem antropolog, ale pokud me je znamo, v oblasti Konzske panve porad zijou pomerne oddelene od civilizace kmeny, u kterych byl kanibalismus bezny. Pripady kanibalismu byly zdokumentovany i behem obcanskych valek v Liberii a v Sierre Leone. Jeden African puvodem v oblasti Guinejskeho zalivu mi taky tvrdil, ze u nich v odlehlych oblastech dodnes neni kanibalismus nic tak vyjimecneho.
Jak je to v Oceanii nevim.
Ale fakt si nemuzu vzpomenout, co jsem tu psal o krmeni sakalu...
Jinak doporucuji dokument Africa Addio, dostupny napr. na youtube...
http://m.youtube.com/watch?v=h8om8-DnVT ... 8om8-DnVTU
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Re: Netradiční zvěřina
Sice je to trochu mino téma ale:
Někde jsem četl článek , už nevím kde, že se území Evropy vyskytuje více druhů svalovce, jejichž larvy jsou odlišně odolné k nízkým teplotám. Některé vydrží více a některé méně (je to i jejich odlišovací znak, protože se od sebe špatně odlišují).
Našel jsem anglicky psaný článek, kde se píše: "A refrigeration technique to differentiate the subspecies, Trichinella spiralis spiralis and T. spiralis nativa is described. Trichinella spiralis spiralis trichinae in musculature do not survive 48 hours post-refrigeration at -32 degrees C while T. spiralis nativa will survive 72 hours and longer at the same temperature."
Někde jsem četl článek , už nevím kde, že se území Evropy vyskytuje více druhů svalovce, jejichž larvy jsou odlišně odolné k nízkým teplotám. Některé vydrží více a některé méně (je to i jejich odlišovací znak, protože se od sebe špatně odlišují).
Našel jsem anglicky psaný článek, kde se píše: "A refrigeration technique to differentiate the subspecies, Trichinella spiralis spiralis and T. spiralis nativa is described. Trichinella spiralis spiralis trichinae in musculature do not survive 48 hours post-refrigeration at -32 degrees C while T. spiralis nativa will survive 72 hours and longer at the same temperature."