Stránka 2 z 5

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: ned 14.2.2010, 10:30
od Petr Kaděrka
TO Luděk, díky za recept na "pečený guláš", včera jsem ho pekl a fajn. Před vložením do trouby podlít, zamíchat a pečlivě stěrkou setřít šťávu po okrajích (ať se nám paprička v troubě nepálí). V roubě při 200 °C cca 45 min. (co patnáct minut jsem kontroloval - ze strachu :lol: ) no potom jak je uvedeno výše :D

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: ned 14.2.2010, 22:14
od Petr1970
jen ještě možná jeden poznatek, viděl jsem letos poprvé (vařila to ženská:-)))) ) že všechno jak píšete, ale maso dát nasucho na teflonovou pánev - pořádně rozpálenou a ty kostky "osmahnout za těch 50 vteřin - po menších dávkách a vedle to dávat do "cibule" jako normální recept..

to maso se zatáhne krásně rychle - v tý cibuli jsem vždy měl problém že to maso když bylo zatažený tak cibule byla trošku chycená nebo maso nebylo pěkně..

jinak podle všech co mě učili tak do zabíjačkového guláše patří i "vnitřnosti" - a za zabíjačkovej považujou i "zvěřinovej" :-) (játra....)

čistý jeden druh masa není tak chutově zajímavej - jak říkal náš starý domácí řeznický mistr - možná je nejdražší panenka, ale nejchutnější maso to není :-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pon 15.2.2010, 9:32
od Petr Kaděrka
Zdenku. Chci zkusit tvůj gulášek z vnitřností, ale mám obavy ze sleziny (ještě jsem ji vědomě nejedl, třeba psům se nedoporučuje), co udělá játra když to vše posolíš v průběhu vaření (ztvrdne a pak zas změkne)? Děkuji.

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pon 15.2.2010, 14:42
od rimar77
Petr Kaděrka píše:Zdenku. Chci zkusit tvůj gulášek z vnitřností, ale mám obavy ze sleziny (ještě jsem ji vědomě nejedl, třeba psům se nedoporučuje), co udělá játra když to vše posolíš v průběhu vaření (ztvrdne a pak zas změkne)? Děkuji.
mě učil tatík rozdělit játra na polovinu polovinu vařit rovnou a druhou polovinu osmahnout a pak teprve vařit. Slezinka je taková blátivější a je v ní staženej stejně jako v játrech bordel z celého těla takže pokud ti chybí např. těžké kovy tak tady je máš :-) ale když je to tak dobrý :-) jinak játra nikdy nezměknou, ale mají tu svou typickou drobivou konzistenci ty vařený, ty osmahlý jsou zase jiný :-). na ozkoušení je gulášek z pajšlu rozhodně paráda a je moc dobrej ale na druhou stranu je to docela nakládačka pro naše těla :-)

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: úte 20.4.2010, 16:01
od s.dvd
Játra z černé jsou snad nejlepší na celém pašíkovi!!!!!
Cibule česnek trocha sádla,mlt.paprika,opepřit,osolit,zasypat troškou mouky,podlit vajnošem-hergot to je mňamka,trichinela-netrichinela!
A když je velkej hlad,tak i svíčková se vyřízne :)))
Omlouvám se za OT... :mrgreen:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: úte 20.4.2010, 17:07
od losthorizon
to Petr Kaděrka (a ostatní...)

pročítal jsem toto vlákno a našel tvou poznámku o slezině a její nevhodnosti pro psy - mohl bys k tomu prosím napsat víc? Díky! Adminům se omlouvám za OT, ale doufám, že to v tomto případě nebude nijak zásadní prohřešek. V případě, že by se k tomuto diskuze nějak víc rozvinula, založím nové vlákno!

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 21.4.2010, 18:03
od Petr Kaděrka
losthorizon píše:to Petr Kaděrka (a ostatní...)

pročítal jsem toto vlákno a našel tvou poznámku o slezině a její nevhodnosti pro psy - mohl bys k tomu prosím napsat víc? Díky! Adminům se omlouvám za OT, ale doufám, že to v tomto případě nebude nijak zásadní prohřešek. V případě, že by se k tomuto diskuze nějak víc rozvinula, založím nové vlákno!
Slezina podobně jako plíce, způsobují průjmy (mému jezevčíkovi nedělají dobře ani játra), krom jiných neg. vlastností (filtrace škodl.) :wink: .

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: ned 29.7.2012, 22:32
od Špalda
múj poznatek ke guláši. Co masa to cibule,ale jednu třetinu cibule nahradit zelenou paprikou nadrobno nakrajet jak cibuli a smažit zároveň. Zbytek postupu jak je kdo zvyklí

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pon 30.7.2012, 12:17
od sterbik8
Jak tak čtu, tak přihodim kterak u nás v MS jeden starší praktik vaří guláš, je radost na něj koukat a ještě větší si pak jeho výtvor vychutnat. Základ je cibule osmahnutá na sádle a k tomu přidává na kostičky pokrájený špek, jež smaží společně a ještě k tomu s česnekem, poté osmahne maso, přidá červenou mletou papriku sladkou, celé zaleje vývarem z morkovývh kostí, koření klasikem a worchestrem, samozřejmě sůl, pepř, majoránka, česnek, ke konci zahustí amerikou (mouka+voda) nechá provařit a uplně nakonec přidá na kousky nakrájenou zelenou papriku, to proto aby se nerozvařila a dodá gulášku příjemnou vůni a chuť, která stojí za to. Už se na něj těšim, táborák máme za 3 týdny. Každopádně si tohle můžem skusit všichni doma pro rodinu, jen nechápu jak onen zmiňovaný kolega zvládne tohle dochutit v 300 porcích, to smekám klobouk :D

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: stř 31.10.2012, 16:04
od roman0874
ahoj.potrebuji nabrat inspiraci na gulas,nevim jestli srnci nebo kanci.vim jen ze to bude pro cca40hladovcu...poradte mnozstvi koreni na takove mnozstvi,kolik asi masa.my doma gulas delame dost husty s minimem tekutiny a to by pro tutu akci prislo asi draho...budu se tesit na napady a inspiraci :wink:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: čtv 01.11.2012, 15:33
od roman0874
tak sem dal,srnci,40lidi,15kg cisteho masa,s kosti a odrezku sem dal zamrazit vyvar.co dal?

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pát 02.11.2012, 21:37
od Petr1970
tvůj největší problém bude "místo a vybavení".. chci tě vidět, 15 kg cibule, do tmava osmahnout :-)) dělal sem 3 kg jednou životě a bylo to...

mrkni sem, sežeň-pronajmi si velkej prostor a radostně do toho ))))

http://www.videapro.cz/video/270-recept ... ovy-gulas/

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pát 02.11.2012, 21:52
od Leon
pro 40 lidí to není problém stačí hrnec na 4 hořáky :lol: ale poměry neřeknu já to dělám podle chuti cibule a maso jedna ku hromadě né na váhu papriku podle oka když osmahnu cibulku s kmínem a se špekem ale bacha to musí být rychlovka aby nezhořkla pak tam hodím maso zatáhnu až pustí šťávu přidám pepř trochu chili aby měli větší žízeň pak to vypnu a přendám do velkých pekáču a šoupnu dodělat do trouby pak to vrátím do hrnce podleju zahustím rozmixovaným zeleninovým lečem od hamé trochu strouhanky z chleba česnek a je hotovo zatím si nikdo nestěžoval a nikdy nezbylo :wink:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pát 02.11.2012, 22:09
od roman0874
dik za rady.budu to delat normalne v panelaku...manzelka je trochu ve stresu ale ja si verim.. :lol: :lol:

Re: Zvěřinový guláš.

Napsal: pát 02.11.2012, 22:15
od Leon
to se jí nedivím ta moje mi teda pomáhá ale vždycky ještě týden prská co to je bordelu :lol: :lol: hlavně na to musíš mít ten hrnec a velký pekáče jinak to je na mašli dělat to po částech a pak to doladit :wink: