Stránka 1 z 1

Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Napsal: pon 31.12.2012, 12:50
od Zdenek41
Medvědí pečeně.
2 kg medvědí kýty nebo hřbet, 200 g slaniny, 100 g másla, 10 jalovčinek, 10 zrnek pepře, mořidlo, sůl.
Zvěřinu očistíme, šoupneme do mořidla na 4-5 hodin. Prošpikujeme, osolíme, posypeme kořením. Vložíme do pekáče a středně pečeme v troubě až 4 hodiny. Během pečení potíráme máslem a obracíme.
Vhodné přílohy brusinky, kompoty. Nevím proč se to tak jmenuje, americký brambor.
Mořidlo:200 ml octa, 40 ml vody, 2 lžíce soli, 1 petržel, 1 mrkev, 1/2celeru, 1 cibule, 12 zrnek nového koření, 6 bobkových listů, 6 hřebíčků, 1 stroužek česneku, 2 kardamom.

Dobrou chuť, nespálenou hubu a žádný svalovce přeje Zdeněk.

Re: Pro gurnány na rok 013.

Napsal: pon 31.12.2012, 14:36
od fesoj
No, medvěda asi neulovíme - ale mohol by to byť "psík medvedíkovitý" upravený dle stejného receptu ?

Re: Pro gurnány na rok 013.

Napsal: pon 31.12.2012, 15:53
od Zdenek41
To Fesoj zaskoč do supermárketu někde východně :P A s tím ferdou by to asi šlo :wink:

Re: Pro gurnány na rok 013.

Napsal: čtv 17.1.2013, 23:02
od František Fořt
Švédi, Rusáci a spol. to opravdu normálně jedí. Prý je to takové "hrubé" maso a není to špatné. Asi tím oni myslí sílu svalových vláken. Medvěda zdělají fakt celého a jediné, co nežerou jsou tlapy :D (na rozdíl od Old Shatterhanda a dalších trapperů v májovkách).

No, ale když si představím, jak smrdí takový pořádný méďa, bude to podobné, jako když si chceš dát masíčko ze 150 kg kňoura v chrutí.

Re: Pro gurnány na rok 013.

Napsal: pát 18.1.2013, 7:43
od kabát
Nedělejte fámy, medvědí zvěřina je jedna z nejlepších.
Stejně dobrá jako bachyňka - lončačka.
Možná starý medvěd, na jaře ulovený na újedi bude cítit, už z principu bude odleželý .
Před zimou je napapaný, plný síly, samé dobrotky, ovoce, borůvky, maliny, brusinky, turisti.
Nejlépe by věděli Rumuni.

Re: Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Napsal: sob 07.11.2015, 17:15
od Karel61
Já jedl medvěda v Gruzii dvakrát. Poprvé to byl šašlik a byl poněkud tuhý (dělala ho kuchařka, která to sama nejí a podle toho to asi i vypadalo). Podruhé byl pečený na zelenině a výtečný. Když jsem se pak zapovídal s majitelem restauŕace v Mcchetě a ptal se ho na to, dostalo se mi poučení, že je třeba rozlišit stranu, na které medvěd zimoval, poněvadž ta je tuhá. Pokud má být maso měkké a chutné, je třeba brát druhou polovinu. Při bourání se to snadno pozná.

Re: Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.

Napsal: sob 07.11.2015, 21:41
od Zdenek41
Zní to sice jak latina, ale něco na tom bude.... Nejchutnější je před zimou. Při spánku je zašpuntován tak jak chladič na malý okruh. Velký ohled se bere na zrání medvědiny.