Zvěřinové klobásy

Kulinářské rady a recepty
popovic
Častý návštěvník
Příspěvky: 74
Registrován: čtv 22.1.2009, 17:07

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od popovic »

Navrhuji tohle téma zrušit. Člověk čte a slintá jako pes :D
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od roman0874 »

nejaky cerstve poznatky na klobasky?koukal sem ze mam nejake zbytky siky a divocaka v mrazaku,potrebuju ho vyprazdnit,tak mne napadli klobasky,michal jste nekdo siku s divocakem?co pridat,veprovy,hovezi ci nechat jen divocinu?tak sem zvedavej na tipy....
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Zdenek41 »

Zvěřina je zvěřina...Sika a divočák je dobrá kombinace. Siku bych vzal najemno a i na prát a divocha tučné nahrubo. Klobása je vždy dobrá nejdůležitější je sůl a vyváženost koření a dobrá udírna s kvalitním dřevem. :wink:
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od roman0874 »

ahoj,dekuju za radu.necham tedy siku a divocaka.co myslis,vice divocaka ,mene siky?a jestli mas nejaky pomner koreni a i cesneku?,muzes prozradit?nejvetsi problem je ldyz to chutna s tak dobre,vyudis a chut uplne jina...jak dlouho myslis nechat nalozeny?
a jeste jeden dotaz.skousel jsi uz nejakou tuto zverinu samotnou udit,pokud ano nejaky postup?skusil bych kousek
udirnu mam slusnou myslim,udit budu buk nebo akat
dekuju za informace.roman
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
Uživatelský avatar
suhl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 206
Registrován: stř 29.5.2013, 11:21

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od suhl »

Nejsem odbornik na uzeni, ale deda rikal, ze kysele drevo je tak akorat na ryby. Ale samotneho mne toto tema zajima :shock: :D
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od roman0874 »

fakt nevim,me okoli na buku udi vse,a pokud udi neco pri nizsi teplote a dele tak akat,nahoblujou haldu hoblin pocakaj vodou.
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
Uživatelský avatar
suhl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 206
Registrován: stř 29.5.2013, 11:21

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od suhl »

Romane proti buku nic nemam, ba naopak, ale akat mi moc nesedi.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od roman0874 »

fakt na tom udi...spatny to neni,ja mam prisun buku,videl sem ho x krat v akci,zustanu u nej
do zacatku bych akorat nakej ten pomer na ty klobasy a moc by mne zajimalo i to uzeny,skusil bych kousek jaky to je..
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od BwanaHunter »

roman> já mám radši susší, než tučné, takže bych tím divočákem spíš přibrzdil. Uzené jsem jedl srnčí i divočáka, a byla to naprostá mňamka, hlavně to srnčí. A protože sika je výborná zvěřina, nečekal bych, že to bude jinak.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Leon »

Když chceš vědět jak to bude chutnat a nestačí ti karbanátek tak dej trochu do malý zavařovačky a hoď to uvařit.Jinak za mě na pomalé uzení švestka
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od roman0874 »

dekuju za rady,holt asi nalozim od vseho kousek.ma klobasy mam vyselektovano cca5kg ,na uzeny si vemu kus s kyty siky i divocaka.za pokus to stoji.priste se uvidi,ale mnozstvi urco zvetsim...jak dlouhoo nakladate,klasika nebo neco jinak
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
precechtel
Zkušený diskutér
Příspěvky: 573
Registrován: čtv 07.12.2006, 20:11
Bydliště: olomouc

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od precechtel »

v prosinci 2014 sem vyudil klobásy ve složení 5 kg jelen, 5 kg černá, 5 kg bůček domácí prase, výsledek bomba chutí, chutnaly všem, kdo je jedli. Jelení zvěřina úplně famózně váže, není potřebné dávat hovězí maso jako spojku..., myslím, že totéž splní i sika, prostě přežvýkavec ať domácí či z přírody, vlastnosti svaloviny a tuku jsou obdobné. Jinak udím na jasanu nebo buku, buk trochu více černí. Recept na klobásy mám osvědčený léty praxe, dělám klobásy maďarského typu, tj. trochu sušší, jemněji mleté a zásadně velikosti - dívčí sen. F.
politice a politikům zmar
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od Zdenek41 »

Každý máme jiné pohárky...Já si zase neumím představit suché klobásy :wink: To z toho divočáka třeba na kostičky a nebo na dvanáctkové desce. Siku bych dal na prát a na osmičku. Dělám klobásy podle netu opravdu jsou vyvážené i se solí a kořením. Ten pán to dotáhl do dokonalosti. Na tom přesném složení myslím sůl a koření je základ úspěchu. Udím bříza ,buk olše a švestka. Akátem se běžně udí na Moravě klobásy jsou fantastické. Jinak pecka je dobře proschlé jablonové dřevo. Doporučuje se u každého bez kůry. Děda byl řezník a říkal udit se dá každým tvrdým dřevem kromě vlašáku. Už jsem viděl i zauzení jalovcem.
http://recepty.vareni.cz/domaci-klobasy ... komentare/
Uživatelský avatar
roman0874
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 106
Registrován: ned 07.3.2010, 15:55

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od roman0874 »

dekuju mnohokrat.tot je vycerpavajici.do toho jdu a skusim to.a jeste to posledni.chci skusit vyudit kousek zveriny s te siky,divocak.mate i nekdo s tim skusenost?chci to na vlastni riziko,maso bylo radne vysetreno.
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Zvěřinové klobásy

Příspěvek od BwanaHunter »

Jak říká Zdeněk, každému chutná něco jiného. Já obecně nemám rád tučné a tlusté, špek a bůček mě totálně míjí. Tučné nahrubo v klobáse mě spolehlivě zabije chuť to jíst. Stejně v sekané apod. Takže já klobásy sušší a jemně mleté, na rozdíl od Františka nedáváme vůbec domácí vepřové, divočák bohatě postačí, aspoň pro mě. Švestka jak říká Leon je mňamka, a jabloň taky vůbec není špatná. Romane, a co bys chtěl vědět s tím uzeným? Už jsem tu psal, že srnčí i divočáka jsme udili normálně, a byla to náramná dobrota. No a jaký styl uzeného chceš mít, to záleží na tobě, a podle toho to musíš nachystat a upravit. Pokud se bojíš parazitů, můžeš to povařit, ale tomu pak bude odpovídat výsledek, což neznamená vůbec, že to nebude dobrý. Jednou jsme srnčí kýty nějak málo vyudili, a kolem kosti byly dost syrové (udíme je celé). Tak jsem to rozhodil, vnitřek se dovařil, a k obědu na teplé jídlo to bylo bezva.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět