Netradiční zvěřina

Kulinářské rady a recepty
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Karel61 »

Precechtel: Nejen plísně, ale i mnohé mikroorganismy nízké teploty snesou. U vysokých teplot je tomu jinak, vysoká teplota veškeré organismy spolehlivě ničí.
Plísně navíc produkují mykotoxiny, které se ani vysokou, ani nízkou teplotou zničit nedají. Mykotoxiny se nezničí ani při 220°C :!: Neumím si však představit, že by někdo nechal zvěřinu zplesnivět a pak ji strkal do pekáče (i když už jsem viděl, jak nějaký šetřílek otevře zavařeninu, plíseň na povrchu sloupne a zbytek plný mykotoxinů spolyká :shock: ).
Ke sterilizaci v chirurgii se používá teplot 160 - 180 °C. U masové pečeně teplota lokálně 100°C příliš nepřesáhne (u dna je omezena bodem varu výpeku), ale i to stačí k eliminaci veškerých rizik biologického původu.

Takže pokud si někdo do pečeně nasype strychnin, tak mu stejně žádná teplota nepomůže :D
Uživatelský avatar
suhl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 206
Registrován: stř 29.5.2013, 11:21

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od suhl »

A toto by si meli uvedomit vsichni, kdo lovi na hnijicich hromadach silaze.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak to zase neni až tak velká pravda.Nemám ve zvyku vnadit valníkem...Ale tak zvaný hnojný efekt likviduje fermentací všechny toxiny.
To bys nemohl v dnešní době jíst nic.Co vydržel chleba..? Kolik vydrží dnes..? Za dva dny je plesnivej.Proč? Většinou už z pole či skladu a nebo z reciklátu.Spory plísně at ušlechtilé nebo tý toxické jsou prostě všude.
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

Ten německý recept asi zkoušet nebudu, ale s tím měchožilem to nebude tak horké. Osobně při manipulaci s liškama používám rukavice, ale spoustá lidí s nimi manipuluje jen tak. Za poslední dobu byl myslím zaznamenán jen jeden případ přenosu na člověka. A pokud se nepletu, tak bylo někde i upozornění na možnost přenosu s lesního ovoce a hub, neb boubele jsou v trusu.
Na přenos fujtajblíku na člověka je takový zajíc daleko horší, ten si rovnou koleduje o visačku biohazard.

Ještě takový malý dodatek k té siláži. Siláž zvěří neškodí, plesnivějící hromady plev a podobně rozhodně ano.
Uživatelský avatar
suhl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 206
Registrován: stř 29.5.2013, 11:21

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od suhl »

Upřímně se mi tomu nechce vůbec věřit, pokud je siláž zmášklá v jámě , nebo ve foliovém vaku, tak nemá sklon k plísni, jakmile se nechá stranou déle s dostatečným přístupem vzduchu, tak je plíseň v tu ránu. Viz seškraby v sil. jamách. Proč myslíte, že už se tato siláž odhrnuje pryč a dává do hnoje? Žádnej zootechnik by toto dobytku nedal. Mykotoxiny = karcinogeny. A za další mi potvrdil veterinář, že to, co můžeme vidět na divočácích jako prašivinu, tak není prašivina(ačkoliv i ta je dnes dokázaná), ale plíseň a často se přenáší právě na "hromadách".
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Uživatelský avatar
suhl
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 206
Registrován: stř 29.5.2013, 11:21

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od suhl »

To JiříK - siláž podávaná zvěři v nevhodnou dobu v nevhodné kvalitě a kvantitě je pro ni škodlivá.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Leon »

téma je netradiční zvěřina tak jenom upozornění pro ty co musí sežrat všechno co se v lese nebo na polích hýbe kromě traktoru a kombajnu :lol: :lol: :lol:
na základě výsledku parazitologického vyšetření lišky, ulovené dne 18.1.2014 v katastrálním území Dolní Bousov, vás informujeme o pozitivním nálezu ve vzorku svaloviny tohoto zvířete na Trichinella spp.

S pozdravem

MVDr. Fadrhoncová

KVS SVS pro Středočeský kraj

VI Mladá Boleslav
CZ 550 american 308win.
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

Těch co by tady chtěli ochutnávat lišku, tady asi moc nebude a jezevce Ti klidně vyšetří. Jinak těch tvorů vnímavých na trichinu je spousta. Namátkou nutrie, veverka nebo třeba kůň. Kolik lidí si nechá udělat rozbor u domácího prasete při domácí porážce a přitom stačí aby to prase sežralo nějakého potkana s červíkem.

To suhl: No netroufám si odhadnout v kolika honitbách se dnes připravuje siláž a případně se s ní krmí či vnadí. Moc jich asi nebude. Siláž se vždy doporučovala jako velice vhodné krmivo pro zvěř před přechodem na zelené krmivo. S poznámkou kvalitní a v přiměřeném množství. Většina těch plísňových chorob bude spíš z hromad, kde se vyveze kde co.
Omlouvám se za OT.
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Karel61 »

Cituji z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Svalovec_stočený

Svalovec stočený (Trichinella spiralis Owen, 1833) je parazitická hlístice, jehož hostitelem jsou savci (včetně člověka) a ptáci. Onemocnění způsobené larvami těchto červů se nazývá trichinelóza. U člověka jde o nebezpečné onemocnění, jež má příčinu vždy v konzumaci syrového nebo polosyrového masa.

Sorry, ale já už si fakt připadám, jak v Tatarstánu :shock: . Už tady několikrát opakuji, že pekáč při 180°C funguje jako sterilizátor v chirurgii. Víc to už fakt opakovat nebudu, nebo mě dalas zabanuje jako Posluchače :lol: :lol:

Tady snad někdo někdy mluvil o konzumaci syrového nebo polosyrového masa :?:, nebo co :?: :?:
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od fesoj »

Dovoluji si upozornit, že jako "polosyrové" lze označit i maso, uzené studeným kouřem. Právě z těch "domácích zvěřinových klobásek" pochází nejvíc případů přenosu na člověka.
Kritériem pravdy je praxe.
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

Karle, nerozčiluj se praskne Ti cévka. :)
My to víme, přece nepolezu s tím traktoristou na veterinu. :lol: :lol: :lol:
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Leon »

Karle uvědom si že je spousta lidí kteří ochutnávají syrové maso na sekanou karboše do klobás a zvyk je železná košile :wink:
CZ 550 american 308win.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od BwanaHunter »

"Cysty svalovce spolehlivě ničí dostatečné vaření, pečení či dušení. Při teplotě 100 oC parazit hyne už za několik vteřin. Klasické uzení je pro svalovce poměrně neškodné. Zjistilo se, že takovýmto způsobem opracované maso ještě po 8 dnech obsahovalo živé larvy. Nakazit je možné se po snědení salámu, klobás, šunky, paštik nebo jaternic. Ve zmrazených výrobcích svalovec přežije přibližně 1 až 2 týdny.
Prevencí proti trichinelóze je svědomité vykonávání kontroly masa. Při trichinelóze je nepoživatelné celé tělo zvířete. Nejjistější ochranou je však dobré provaření nebo propečení masa. Larvy by neměly přežít teplotu 58 oC. Pro tepelnou úpravu pokrmů se však doporučuje teplota nad 70 oC. Svalovec je inaktivován též chladem. při inaktivaci chladem se maso musí zmrazit a uchovat při teplotě -15 oC po dobu minimálně 20 dnů, -18 oC po dobu 10 dnů, -29 oC po dobu 6 dnů. Nakládání do láků nebo uzení svalovce neničí."

Tedy pri tom vareni, peceni a hlavne smazeni je potreba dbat na to, aby se dostatecne prohralo i jadro toho masa. To ze je na povrchu 200 stupnu neznamena, ze je to stejne i v jadre (vit steaky).
Naposledy upravil(a) BwanaHunter dne sob 08.2.2014, 10:11, celkem upraveno 1 x.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od BwanaHunter »

Fesoj> ty mas tedy chute, kdyz prijde na netradicni zverinu :D od ted se bojim jezdit do Krkonos :lol: :lol:
Nejsem antropolog, ale pokud me je znamo, v oblasti Konzske panve porad zijou pomerne oddelene od civilizace kmeny, u kterych byl kanibalismus bezny. Pripady kanibalismu byly zdokumentovany i behem obcanskych valek v Liberii a v Sierre Leone. Jeden African puvodem v oblasti Guinejskeho zalivu mi taky tvrdil, ze u nich v odlehlych oblastech dodnes neni kanibalismus nic tak vyjimecneho.
Jak je to v Oceanii nevim.
Ale fakt si nemuzu vzpomenout, co jsem tu psal o krmeni sakalu... :?: 8)

Jinak doporucuji dokument Africa Addio, dostupny napr. na youtube...

http://m.youtube.com/watch?v=h8om8-DnVT ... 8om8-DnVTU
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
maxim19
Nový návštěvník
Příspěvky: 30
Registrován: pon 15.9.2008, 17:10

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od maxim19 »

Sice je to trochu mino téma ale:
Někde jsem četl článek , už nevím kde, že se území Evropy vyskytuje více druhů svalovce, jejichž larvy jsou odlišně odolné k nízkým teplotám. Některé vydrží více a některé méně (je to i jejich odlišovací znak, protože se od sebe špatně odlišují).
Našel jsem anglicky psaný článek, kde se píše: "A refrigeration technique to differentiate the subspecies, Trichinella spiralis spiralis and T. spiralis nativa is described. Trichinella spiralis spiralis trichinae in musculature do not survive 48 hours post-refrigeration at -32 degrees C while T. spiralis nativa will survive 72 hours and longer at the same temperature."
Odpovědět