Srnčí na smetaně

Kulinářské rady a recepty
Odpovědět
jindrich764
Nový návštěvník
Příspěvky: 46
Registrován: ned 10.7.2011, 9:18

Srnčí na smetaně

Příspěvek od jindrich764 »

Jak pripravujete srnci na smetane, nebo-li svickovou kolegove? Tady mate muj tip: Srnci hrbet rozpulime, odblanime a prospikujeme uzenym spekem. Ve vetsim kastrolu na sadle restujeme na nudlicky pokrajenou mrkev, celer, petrzel a pridame nove koreni, bobkovy list, cely pepr a tymijan. Kdyz zacne zelenina zlatavet pridame cukr a nechame zkaramelizovat, pote dame plnotucnou horcici, ocet, rozmichame a pridame maso ktere osolime a na zakladu opeceme. Podlijeme vetsim mnozstvim bileho vina, zverinovym vyvarem a pod poklici dusime do polomeka. Maso musi byt neustale ponorene! Stahneme z plotny, nechame schladnout a ulozime na 3 az 5 dnu do sklepa ci lednice. Pak znovu zavarime, maso dotahneme, vyjmeme z kastrolu a oddelime svaly od kosti. Omacku zahustime hladkou moukou roslehanou v mlece, hodinku provarime, peclive michame a vytahujeme bobkovy list, ostatni koreni ponechame. Dochutime soli, cukrem a citronovou stavou. Odstavime z plotny, prilijeme aspon 0,5L min. 30% smetany a peclive roslehame ponornym mixerem. Kdo ma rad, muze na zaver pridat rozpustenou slaninu. Maso pokrajime na platky, podavame s knedlikem a kopcem brusinek.
pavlina
Nový návštěvník
Příspěvky: 39
Registrován: pon 14.2.2011, 20:43

Re: Co tahle "srnci na smetane"?

Příspěvek od pavlina »

Srnci na smetane jsem uz delala, da se delat i divocak a je to vyborne, recept ktery tu mate je na me dost zdlouhavy. Ja vezmu pekny kousek srnciho treba z kyty hrbetu je to jedno, ocistim odblanim a prospikuju anglickou slaninou. Celer, mrkev a petrzel nastrouham na hrubem struhadle a do pekace dam maso na nej pokladu zeleninu, poliju rozpustenym maslem, pridam nove koreni, bobkovy list, jalovec a tymian, a pokapu citronem a dam pres noc do lednice. Pote pecu na 180 stupnu v troube, podliji, vodou, kdyz je vyvar tak vyvarem, a da se dat i vino. takto pecu do zmaknuti masa, pote vyjmu z trouby, vyndam koreni, a maso, a zeleninu rozmixuji, dam na plotnu kde omacku povarim a dle chuti dochutim, citronem, hortici, soli a zjemnim smetanou. Davam hodne zeleniny teda nicim nezahustuji. Zatim vsem co u nas svickovou meli, tak jim chutnala:) ale kazdy ma jine chute:) Maso nesolim, jelikoz pousti stavu, ale tesne pred pecenim se prosolit da:)
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Co tahle "srnci na smetane"?

Příspěvek od Zdenek41 »

Klasická svíčková... :wink:
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Co tahle "srnci na smetane"?

Příspěvek od fesoj »

Co se mne týče, jednoznačně dávám přednost receptu od Pavlíny. V žádném případě bych nedával ocet - vždy jen a jenom citron. A to marinování napůl hotového jídla v ledníčce či sklepě považuji za zbytečnost. Snad bych to pochopil u starého kusu černé či vysoké, ale jemná srnčí zvěřinka to opravdu, ale opravdu nepotřebuje.
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Co tahle "srnci na smetane"?

Příspěvek od Leon »

máš pravdu Josefe ale kdyby měla lednice páráky tak by to bylo dobrý taková dobře odleželá svíčková nemá chybu ale to u nás doma nestihne :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
Odpovědět