Příspěvek
od milius » ned 28.1.2007, 20:24
Pro začátek je opravdu vhodná poštolka,nebo káně.Krahujce a jestřába nedoporučuji.Jsou dost impulzivní a krahujec je velice náchylný na šoky.Já jsem začínal s káňaty,jestřáby.Měl jsem i luňáka a teď mám motáka.
Káně,luňák i moták jsou velice věrní ptáci a já s nimi běžně létal na dvoře mezi slepicema a po vesnici,což se s jestřábem nedá.
O motákovi se říká,že se s ním nedá pracovat,ale Záleží na výchově.Podotýkám,že ptáky nemám na lov,ale na volné létání,ale kolega je plnohodnotný sokolník,tal se dopnujem.
bohužel musím slýchat totální nesmysly z řad starších myslivců,že viděli Samce motáka pochopa,jak letí s 2kilovým zajícem Ten pták má půl kila a fyzicky je to nemožné.To by člověk vážící 70kg muset nést 300kg a ještě skákat dvojskok.
No a co lovit s dravcem.Vezmu to od nejmenší.poštolka je vhodná pro začátek,jen pozor na zobák.Díky zejku to bolí víc,než od káněte.Jí můžete použtět hrabo?e a potkany.Na krahujce to chce velkou trpělivost a zařídit mu klidné prostředí.Káně jak jsem psal,je věrný pták,který vám bude zobat z ruky a taky se s ním dá ulovit i králík a výjmečně i zajíc,ale né v běhu,ale většinou je to mazel.Moták je pro lov větších zvířat nevhodný vzhledem ke svojí stavbě těla(větší krahujec),nebo? se snadno poláme,takže o bažantech a králicích nemůže být řeč.
Jestřáb je téma samo pro sebe.Velice impulzivní a nejvíc se chová pro sokolnictví.Lov od kosa po li?če.Dále jsou tu sokoli a rarozi.Pro svoji vzácnost a cenu je to výš?í dívčí a nemůže si je dovolit jen tak někdo.Tam se loví od ?pačka po bažanta,ale není problém se srstnatou.Skončím u orlů.U nás nejroz?ířenější skalní,stepní a najdou se i rarity,jako mořský,nebo bělohlavý z ameriky,ale to jsou dovozy a to je jiná kategorie.S orly se loví od zajíce přes lišky po srnčí.V Rusku se s nimi loví i vlci.