Zeiss 10x50 Dekarem
Zeiss 10x50 Dekarem
Mám už hodně dlouho zálusk na tuhle nesmrtelnou klasiku. Včera jsem byl s kolegou v noci na kazatelne, když jsem si ho od nej půjčil tak jsem čumel jak puk, jak výbornou má Dekarem svételnost. Jsem na 100 % presvědčený že je to moc dobrý nestárnoucí dalekohled, přesto by mě zajímali vaše zkušenosti s ním, díky.
Re: Zeiss 10x50 Dekarem
Zeiss Dekarem je po všech stránkách klasika, desítkama let prověřený v myslivecké praxi. O jeho kvalitách nelze pochybovat a o tom, jak je dnes ceněný, svědčí jeho ceny v různých inzercích a bazarech, kdy není výjimka narazit na kousek s cenou přes šest tisíc korun. Myslím si, že než kupovat soudobé Nikony Fomeie Bressery apod., je v podobných cenách pořád lepší volba sehnat starý poctivý Zeiss, který je při normálním zacházení prakticky navěky, na rozdíl od moderních levných šuntů, které se po pár letech užívání rozsypou.
Zdravím,
pokusme se o objektivní zhodnocení tohoto dalekohledu
Začnu zápory - obraz má po celém obvodu zorného pole výraznější zkreslení
- obraz má průměrné podání barev
- ostrost obrazu je pouze lehce nadpůměrná
klady: - zorné pole 128m/1000m prakticky nenachází konkurenci
- na parametry 10x50 výborná světelnost, v šeru a v noci plně použitelný
- na desetinásobné zvětšení dobrá hloubka ostrosti obrazu
Dále se mně chce napsat, že jsem ještě nikdy neslyšel o tom, že by se tento dalekohled někomu uvnitř zamlžil. Má starou, jednoduchou ale poctivou konstrukci s dobře upevněnými hranoly, takže není náchylný při nahrubším zacházení a různých otřesech na jejich vychýlení, které způsobuje dvojí obraz a různé tahání očí. Co je opravdu velmi obdivuhodné, tak to, že některé kousky ze sérií vyráběných v prvních letech výroby (od roku 1931) pokud dnes projdou repasí u optika, bez problémů fungují a budou spolehlivě fungovat další roky. Dalekohledy, které dnes stojí do deseti tisíc nemají životnost a plnou funkčnost ani deset let, a moc nevěřím tomu, že dnešní špička typu Swarovski SLC bude třeba za padesát let fungovat a držet při sobě...
Zeiss Dekarem je prostě osobnost Klasika, která dnes patří ke kultovním dalekohledům. Já ho mám, mám ho rád a používám ho docela často i přes to, že mám mnohem modernější a lepší lineární kousky, které ho kvalitou obrazu překonávají.
S pozdravem Radek Gahura
pokusme se o objektivní zhodnocení tohoto dalekohledu
Začnu zápory - obraz má po celém obvodu zorného pole výraznější zkreslení
- obraz má průměrné podání barev
- ostrost obrazu je pouze lehce nadpůměrná
klady: - zorné pole 128m/1000m prakticky nenachází konkurenci
- na parametry 10x50 výborná světelnost, v šeru a v noci plně použitelný
- na desetinásobné zvětšení dobrá hloubka ostrosti obrazu
Dále se mně chce napsat, že jsem ještě nikdy neslyšel o tom, že by se tento dalekohled někomu uvnitř zamlžil. Má starou, jednoduchou ale poctivou konstrukci s dobře upevněnými hranoly, takže není náchylný při nahrubším zacházení a různých otřesech na jejich vychýlení, které způsobuje dvojí obraz a různé tahání očí. Co je opravdu velmi obdivuhodné, tak to, že některé kousky ze sérií vyráběných v prvních letech výroby (od roku 1931) pokud dnes projdou repasí u optika, bez problémů fungují a budou spolehlivě fungovat další roky. Dalekohledy, které dnes stojí do deseti tisíc nemají životnost a plnou funkčnost ani deset let, a moc nevěřím tomu, že dnešní špička typu Swarovski SLC bude třeba za padesát let fungovat a držet při sobě...
Zeiss Dekarem je prostě osobnost Klasika, která dnes patří ke kultovním dalekohledům. Já ho mám, mám ho rád a používám ho docela často i přes to, že mám mnohem modernější a lepší lineární kousky, které ho kvalitou obrazu překonávají.
S pozdravem Radek Gahura
-
- Zkušený diskutér
tento dalekohled jsem koupil jako starší před deseti lety za 5 tis. korun na inzerát od majitele, kterému ležel ve skříni po tchánovi. Tchán nebyl myslivec a dalekohled zřejmě používal na obhlížení sousedek...No já jsem s ním velmi spokojený a jiný dalekohled ve stejné kvalitě už pořizovat nebudu, v současné produkci bych musel sáhnout hluboko do kapsy. Používám jej za dne i v noci, veliká spokojenost. Jednou mi upadl asi z metru doma na parkety a tak se rozhodil obraz, opraveno. Letos zjara sem jej nechal odborníkem vyčistit a seřídit a přetěsnit cca za tisícovku, parádní koukání. Syn má starého rusáka 7x50 ten má také velmi dobrá skla, v noci parádní výkon, já už ho ale s ohledem na věk nevyužiju. Trochu OT - teprve letos jsem se dověděl, že ty vychvalované ruské dalekohledy - je mezi nimi značný rozdíl ve kvalitě, tak ty opravdu dobré soudruzi v SSSR montovali z optického skla od Meopty a od Zeisse v rámci spolupráce v RVHP, můj dlouholetý kamarád má zrovna takový 7x50 a neměnil by, je faktem, že občas si jej půjčuji a netahá oči a má perfektní obraz. F.
politice a politikům zmar
Kde jste prosím nechal opravovat ten dalekohled, potřeboval bych kontakt na dobrý servis Díky.
Opravy, seřízení a čištění provádí pan Polansky v Jaroměři.
Telefon 605/444525
Myslím, že lepšího nenejdeš!
Telefon 605/444525
Myslím, že lepšího nenejdeš!
-
- Zkušený diskutér
4bivoj, pro mne vzdálenostně nejschůdnější pan Václavík z Lipníku nad Bečvou, tel.: 774594411, člověk, který cca 15 let pracoval pro Meoptu a to nikoliv na pásové výrobě a udělal se pro sebe. Opravuje a čistí současnou modernu i staré válečné puškohledy, seřizuje, prostě cokoliv. Možno zavolat a domluvit se, zasílá i optiku poštou. já to mám pár desítek kilometrů a vyřizuji to pro sebe i kamarády cestou do pálenice.
politice a politikům zmar
Zdravím,
kdo jste z Moravy, tak v Kyselovicích u Přerova opravuje optiku František Hradilík,tel. 721 360 015. Práci umí výborně, netrvá mu to dlouho a není drahý, můžu určutě doporučit.
U repasí a čištění dalekohledů jde podle mého názoru hlavně o to, umět dobře finální justáž. Rozebrat, vyčistit, utěsnit a promazat asi umí více lidí, ale pořádně precizně zjustovat obraz tak, aby to bylo jako original stav jen tak někdo neumí.
Držel jsem v poslední době u známých už více dalekohledů, které byli sice dobře vyčištěné, ale špatně zjustované a tahali oči...
S pozdravem Radek Gahura
kdo jste z Moravy, tak v Kyselovicích u Přerova opravuje optiku František Hradilík,tel. 721 360 015. Práci umí výborně, netrvá mu to dlouho a není drahý, můžu určutě doporučit.
U repasí a čištění dalekohledů jde podle mého názoru hlavně o to, umět dobře finální justáž. Rozebrat, vyčistit, utěsnit a promazat asi umí více lidí, ale pořádně precizně zjustovat obraz tak, aby to bylo jako original stav jen tak někdo neumí.
Držel jsem v poslední době u známých už více dalekohledů, které byli sice dobře vyčištěné, ale špatně zjustované a tahali oči...
S pozdravem Radek Gahura
Přesně jak říká Radek Gahura, srovnání obrazu každé z části binokuláru tak, aby to netahalo oči je velmi důležitá činnost, kterou bych od odborníka na optiku očekával v každém případě, beru to jako samozřejmost. Je pravda, že každý přístroj na to určený mít nebude a srovnává to podle střechy protějšího baráku . Proto se kontaktuj na pana Polanského, jeho zkušenosti a technické vybavení jen tak někdo nemá ...