Myslivecké zážitky
-
- Pravidelný diskutér
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem napravil svoji chybu z pondělka. Podařilo se mi ulovit toho paličkáře. Od toho pondělka jsem tam chodil ráno i večer a tajně doufal, že jsem minul a on se objeví. Jakmile se objevil nějaký kus srnčího hned jsem bral do ruky pozorovák a zkoumal jestli to není on. Dočkal jsem se dnes, víc jak na 100 m se zvedl kus srnčího, opět beru pozorovák a zjiž?uji, že je to on. Ani nevíte jaký balvan mi spadl ze srdce. Zjistil jsem, že napadá na přední běh. Bylo rozhodnuto pokusím se ho ulovit. Problém byl ten, že táhl stařinou ode mě pryč. Byla tam jen jedna možnost, v tý stařině je betonový sloupek, pokusím se dostat k němu a budu ho moct použít k opoře. Beru flintu a vyrážím následován psem. Jak jednoduché podařilo se. Stojím u sloupku, tentokrát ale s mojí oblíbenou 8x57 JS, té nějaké to stéblo nevadí, srnec na 30 m. Přesto jsem počkal až se ukáže v místě kde není tráva. Srnec se zastavil podíval se směrem ke mě a v tom mačkám spo??. Srnec vyrazil ale vidím, že po 20 m se za ním naposledy zavírá stařina, nenechávám nic náhodě a posílám psa. Sly?ím jak pes hlásí u srnce, není nic krásnějšího. Tak se nade mnou Diana s Hubertem konečně smilovali. Podrobnosti v příslušných rubrikách.
-
- Nový návštěvník
sele
Včera ráno (4:00) jsem vyrazil na kazatelnu, která je na louce asi 50 m ?iroké mezi polem kukuřice a rákosím u rybníka. Jak jsem šoulal podle kukuřice na kraji rákosí pozoruji buchtujícího divočáka. Je to bachyně, a proto opatrně pokračuji na kazatelnu. Mám ji asi na 80 m a z rákosí sly?ím selata. Za chvíli bachyně zatahuje do rákosí. Za okamžit vidím bachyni na druhé straně rákosí kde přechází do další kukuřice. No co, říkám si snad příště. Asi 1/2 hodiny se nic neděje. Najednou z rákosí vychází bachyně z rákosí asi 70 m daleko, za ní se vyhrnou 3 selata pak další bachyně a asi 15 selat. Ve vláčku přetahují klusem louku do kukuřice. Rychle beru kulobrok a zamířím na jedno sele. To po výstřelu padá. Rychle přebíjím a pozoruji jak ostatní kusy mízí zpět v rákosí. Počkám 10 minut a jdu se podívat na nástřel. Zde nacházím spoustu barvy a kousky jater. Tak si říkám že to bude dobré. Sele po ráně spadlo a hned se otáčí a utíká s ostaními zpět. Od nástřelu mě vede pobarnená stopa trávou až k rákosí , kde nacházím hned na kraji sele již zhaslé. Vytahnu sele ven , dám mu poslední hryz a nutnou plombu. Sele uběhlo asi 30m od nástřelu s prostřelenými játry a trávníkem. Vyvržené mělo 15 kg. Děkuji za přízeň sv. Dianě a Hubertovi.
-
- Zkušený diskutér
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
sele
Ahoj známej střílel taky sele a stalo se to tak:
Vstal pozdě až v 4:50 ale k místu zvané Horka(kopec,který je porostlý trním,bukem a všelijakou směskou)to má 5min cesty, horka je obklopená ze všech stran polemi, zrovna před týdnem se tam sekalo, a tak tam je řepkový a p?eničný strniště. Franta musel jít přes loučku asi 100m než dojde k břízce pod kterou sedáváme.Do?el na začátek té louky podival se na p?eni?tě a tam nic. Tak šel směrem k břízce sledoval strniště po řepce až do?el k té břízce, pak se podival na p?eni?tě a málem mu vypadly oči! Byl tam rudl prasat v 5hod ráno.V rudlu bylo 5 velikejch bachen,4lončáci a 16selat, byli asi ve 150m jelikož je Franta už důchodce tak přes koleno střílet nemohl, lehnout taky ne protože by le?el hlavou z kopočku. No ale nic spočítal je a rudl šel pořád proti němu přes celý p?eni?tě. když byli asi na 80m tak se trochu stočili a přelezli do řepkovýho strniště. takže jemu do zad, přetočil se ale v tom remízku se nejde moc hejbat protože to všelijak křoupe, . No ale rudl se pořád Blížil k němu naostro. když byla ta obrovská parta 20m od něj neudržel se a střelil na tro?ičku natočený sele, jinak byli selata furt v chumlu.
No sele se po ráně svalilo a kvičelo, byla to rána na ledviny a to prasata uměj pěkně kvičet! Rudl se otočil a zpátky tou cestou kudy přitáhly, ale ta největší bachna se chvilku sdržela a funěla, Franta řikal že měl naváto v kalhotech to já a myslim že ne jenom já bysme měli taky! Pak se před lesem zastavili v těch 150m a čuměly, to by rychlejší taky zvládly ale Franta nestřílel. Jinak teda zhodnocení!
vzdálenost:20m, ráže 308W střelivo S-B zbraň CZ550 Lux
Taky pěknej příběh ?e???
Vstal pozdě až v 4:50 ale k místu zvané Horka(kopec,který je porostlý trním,bukem a všelijakou směskou)to má 5min cesty, horka je obklopená ze všech stran polemi, zrovna před týdnem se tam sekalo, a tak tam je řepkový a p?eničný strniště. Franta musel jít přes loučku asi 100m než dojde k břízce pod kterou sedáváme.Do?el na začátek té louky podival se na p?eni?tě a tam nic. Tak šel směrem k břízce sledoval strniště po řepce až do?el k té břízce, pak se podival na p?eni?tě a málem mu vypadly oči! Byl tam rudl prasat v 5hod ráno.V rudlu bylo 5 velikejch bachen,4lončáci a 16selat, byli asi ve 150m jelikož je Franta už důchodce tak přes koleno střílet nemohl, lehnout taky ne protože by le?el hlavou z kopočku. No ale nic spočítal je a rudl šel pořád proti němu přes celý p?eni?tě. když byli asi na 80m tak se trochu stočili a přelezli do řepkovýho strniště. takže jemu do zad, přetočil se ale v tom remízku se nejde moc hejbat protože to všelijak křoupe, . No ale rudl se pořád Blížil k němu naostro. když byla ta obrovská parta 20m od něj neudržel se a střelil na tro?ičku natočený sele, jinak byli selata furt v chumlu.
No sele se po ráně svalilo a kvičelo, byla to rána na ledviny a to prasata uměj pěkně kvičet! Rudl se otočil a zpátky tou cestou kudy přitáhly, ale ta největší bachna se chvilku sdržela a funěla, Franta řikal že měl naváto v kalhotech to já a myslim že ne jenom já bysme měli taky! Pak se před lesem zastavili v těch 150m a čuměly, to by rychlejší taky zvládly ale Franta nestřílel. Jinak teda zhodnocení!
vzdálenost:20m, ráže 308W střelivo S-B zbraň CZ550 Lux
Taky pěknej příběh ?e???

Brno 502,5 6,5x55SE / 12 ,Meopta 6x42
Tak se na mě taky konečně usmálo lovecké štěstí. už od začátku května jsem kromě několika kusů srnčího nic neviděl. A to jsem chodil skoro každý večer. až minulý týden ve středu na jednom poli posekali řepku. Večer jsem se tam vydal a doufal, že se na strmisku proběhne nějakej kus černé, či liška. Byla to liška a pak ještě jedna. Vlastně to byly liščata. Fena a pes. První, ta mi vy?la už když jsem šel na místo, kde jsem chtěl na zemi v trávě sedět. Vyskočila z křoví a zůstala stát tak na 30metrů ode mne a dívala se za sebe do křoví. Tak jsem pomalu zvedl kulovnici a z volné ruky zamířil na komoru a vystřelil. liška se zrovna dala do pohybu. Po ráně liška vyskočila a dlouhými skoky odběhla zpět do křoví a slyšel jak tím křovím běží. Tak jsem si zanadával, jak to střílím a šel se podívat na místo kde liška stála. Byl jsem překvapený, našel jsem stří?, kus jater a spoustu barvy. šel jsem tedy po barvě a po dvaceti metrech jsem ji našel zhaslou a zahryznutou do větve. Střela ?la víc do zadu spodní komory ze ?ikma a vzala sebou asi metr střeva, který táhla za sebou. Bylo to li?če, fena. Vytáhl jsem ji na okraj, že ji vezmu na zpáteční cestě zpátky. Do?el jsem na místo, kde jsem chtěl zasednout. Měl jsem výhled na 300 m dlouhý a 150m ?iroký kus pole. Jen jsem se posadil do trávy, tak na 200m mi vyběhla liška a bě?ela po poli do kopce. Zkusil jsem vzít vábničku srnčete a zapískal. liška se zastavila a otočila se směrem ke mě. Pak se zase rozběhla a ztratila se mi za horizontem. Tak nic, říkám si, jednu už mám a dvě stě metrů na lišku je pro mě zatím hodně. Netrvalo to ani čtvrt hodiny, a liška si to ?upala zase dolů, ale už blí?. Tak jsem si opřel loket o koleno a z liškou táhl. Ta se najednou zastavila a já zmáčkl spouš». liška se mi ztratila ve strmisku po řepce, jen jsem viděl pozvednout oháňku. Poseděl jsem do jedenácti, což byl čas kdy jsem už nic neviděl ani přes dalekohled a šel jsem se podívat po li?ce. Le?ela přesně v místě, kde jsem po ní střelil. Vstřel byl pod páteř, takže se ani nehla. Tak jsem poděkoval za pěkné myslivecké zážitky a radoval, že se konečně to štěstíčko usmálo i na mne a obě liščata jsem zavezl kamarádům, kteří je chtěli na cvičení ohrádky pro ohaře. Ve čvrtek jsem nebyl a v pátek opět vyrazil. šoulal jsem kolem zarostlého potoka po strmisku ječmene. Z druhé strany je 300ha kukuřice. Bylo třičtvrtě na deset, zrovna jsem se podíval na hodinky, když jsem uslyšel v potoce lámaní a vzápětí chrochtání a kvikot. Překvapilo mě to.V těchto místech je to vyjímka a obrovská náhoda. Křoví kolem potoka má na ?ířku tak deset metrů a ty prasata ?ly tedy tak pět metrů ode mě. Podřepl jsem, odjistil a přemýšlel jak se na ně dostat do toho potoka. Hned jsem však tu myšlenku zavrhl, bylo to nemožné. Prasata to však rozhodla sama. Uslyšel jsem, jak se prodírají keři a kopřivami pár metrů přede mnou. Ale taky jsem pořád slyšel jak se válí v potoce. Najednou jako střela vyběhly selata na strmisko deset metrů přede mnou. Napočítal jsem jich osm. Po??uchovali se a běhali jak pominutí. Bachu jsem neviděl, jejich váhu jsem tipl tak na 25 kg. Běhali pořad dokola a když už byly ode mne na 20metrů, zamířil jsem a vystřelil. Kus se otočil a v takovém poklesu se snažil odtáhnout zpět k potoku. Rychle jsem přebil a vystřelil podruhé. Nějak mi uvízlo v hlavě rčení z těchto stránek, že je lepší vyhodit kilo poškozené zvěřiny, než prase nedohledat. Při druhé ráně jsem viděl ostatní stát tak na padesát metrů, pěkně v hloučku a sledovali co se děje. V tom tak čtyři metry vyletělo z křoví jakési řvoucí torpédo. Byla to směs chrochtání, funění, hučení, řehtání a nevím čeho všeho ještě. Byla to bacha, která do té chvíle asi le?ela v potoce a chladila se.Bě?ela přímo k selatům a v puškohledu jsem jen viděl, jak hází hlavou ze strany na stranu. Snad hledala zdroj nebezpečí. To už jsem měl znovu přebito a mířil na selata. Začala se rozbíhat za bachou. Byla ale pořád v rudlu a tak jsem radši nestřílel. Nastalo ticho a já poslouchal, jak se z křoví ozývá pochrochtávání a občas za?ustění. Zapálil jsem asi a po dokouření šel na nástřel. Bylo to na dvacet metrů. Chtěl jsem si je nechat odejít dál, ale pořád běhali v kruzích. Vytáhl jsem z batohu baterku, zkusím rozsvítit a nic. Co teď, auto kilometr daleko, tak jsem zkusil brnknout kámošovi. Byl ochotný, a za půl hodiny byl u mě. Vzal sebou pro jistotu brokovnici. Nástřel nešel přehlédnout. Spousta barvy a pobarvená čára až ke kopřivám. Ty jsem rozhrnul a tam hned le?elo. Bylo už zhaslé. Vytáhl jsem ho na pole. Bylo to sele, vyvržené mělo 16kg. vše jsme potom provedli dle mysliveckých tradic a odjeli domů. Doma jsem si sedl a u cigarety přemýšlel, jak to celé proběhlo. Byl to takovej fofr, že mi ani nedošlo, že kdyby ta bacha, ?la jen o pár metrů vedle, tak do mě narazila, Možná i něco jiného. Taky, co jsem zjistil při prohlídce vstřelů, že již první rána byla smrtelná, přestřelené plíce a druhá rána ?la z druhé strany, ta byla na měko a přes kýtu ven. Ta trošku nadělala neplechu, ale celkově jsem pak opravdu nevyhodil víc než to kilo zvěřiny. takže jsem mohl klidně střílet na druhý prase, protože po první ráně poodběhli jen kousek opodál a koukali, co se to děje. takže času jsem měl dost. Ale radši jsem posychroval tu první. No a když jsem nad ním tak postával, tak mi ho bylo i líto. Moc se mi líbil ten pocit při lovu i po něm, ale potom , když už je zvěř ulovena jsou ty mé pocity takové smí?ené. takže milí kolegové Vám všem lovu zdar.
P.S.: Fotky mám jen toho selete, ale u bráchy ve fo»áku. až mi je po?le dodám. Svuj nevozím, protože když ho mám, tak jsem nikdy nic neviděl.
P.S.: Fotky mám jen toho selete, ale u bráchy ve fo»áku. až mi je po?le dodám. Svuj nevozím, protože když ho mám, tak jsem nikdy nic neviděl.

MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
-
- Pravidelný diskutér