Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Kalach
Častý návštěvník

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Kalach »

Tak neviem či to teraz prešlo?
Přílohy
DSC_0153 - kópia.JPG
DSC_0153 - kópia.JPG (60.93 KiB) Zobrazeno 8927 x
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Tak průmyslový výrobce nábojů nemusí mít prach přesně stejný, jako ten kanystrovaný pro nás handloadery, může použít zápalku s jinou mohutností, crimp ...

To silné očazení celé nábojnice svědčí pro slabý zážeh, případně nízkou výtahovou sílu, možná i něco jiného. Když už si tak pěkně začal (takovou shodu V0 továrny s "kanystrem" bych ani nečekal), zkusil bych tu kanystrovou náplň dát do delaborovaných továrních nábojů (+ okouknout crimp a případně taky zaškrtit) a tovární náplň naopak do svých přebíjenek - změřil rychlosti, porovnat očazení .. budeš vědět, co jiného mimo prachu Ti tam ještě hraje :?
Pufr
Kalach
Častý návštěvník

Příspěvek od Kalach »

Ja som to tak aj urobil. Šesť delaborovaných nábojov som naplnil tak,že tri pôvodným prachom a tri D063-kou. Zakrimpoval som ich rovnako všetkých šesť,takže podmienky boli absolútne rovnaké. Inak ten prach bol rozdielny aj naoko. V tom prachu D063 bolo viacej balastu, guličky sa mi zdali trocha menšie a bol svetlejší. Slovom potvrdilo sa mi že sa jedná o inú kvalitu prachu pre origo náboje a inú pre nás "loaderov". Ešte som zabudol uviesť,že som potom ten prach čo mi zostal z tých troch nábojov použil na navážku do mojich zkalibrovaných nábojníc a vyrobil som dva náboje ako robím lovecké. U týchto mám úsťovú rýchlosť v priemere okolo 750m/s. Náboj s prachom delaborovaným mal rýchlosť 813,9 m/s. Zápalka dosť rozpláclá.Druhý som ani neskúšal. Takže tento prach je naozaj iný.Rýchlejší a čistejší. Prečo nám neponúkajú na reload takýto prach :?:
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Když vypadá jinak, je otázka jestli je to vůbec "ten stejný", Vlašim už dnes zdaleka všechno nekupuje v Semtíně.
Pokud Ti D063 nesedí, nezbývá než se poohlédnout po něčem onačejším. Myslel jsem, že na Slovensku jste na tom lépe než u nás a dostanete se i k prachům od jiných výrobců.
Možná bych to ještě zkusil "nakopnout" magnum zápalkou (se sníženou náplní nejprv!).
Pufr
Kalach
Častý návštěvník

Příspěvek od Kalach »

Ja vlastne už som s týmto prachom " dohodnutý". Vo vyšie uvedenej laborácii mi chodí aj presne,aj bez znečistenia. A ešte som vyšolichal laborácie s prachom S053, ktorý sa pred časom nedal zohnať.Teraz je ho dosť. Možno mi len trocha nejde do hlavy rýchlosť továrenských nábojov 7,62x39 SP S&B. Že by mi nakoniec meralo zle chrono?
A prečo si myslíš že mi to na Slovensku máme s prachom lepšie ako u Vás? Veď ja som začal čerpať so všetkým ohľadom prebíjania u prameňa Andel a pokiaľ sledujem net, tak je to nepomer možností obchodov s komponentami u Vás a u nás. :?:
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Chválabohu se dostupnost "zahraničních" prachů trochu zlepšuje (taky právě díky bývalému Andělovi, dnes Cinkovi), ale asi dva roky to byla zoufalost -to by bylo na dlouho :)
A jak že ses nakonec teda zbavil toho očazení až ke dnu nbc??
Pufr
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Kalach píše:. . . pokiaľ sledujem net, tak je to nepomer možností obchodov s komponentami u Vás a u nás. :?:
Ono na netu to vypadá všechno pěkně, ale skutečná dostupnost komponent je někde jinde :(
Kalach
Častý návštěvník

Příspěvek od Kalach »

Išiel som navážkou až po nejakých 26 - 27,5 grs, to záleží od druhu strely. Rýchlosť (123grs strely) je okolo 750m/s a striela to ako medveďobijka :D .
Kalach
Častý návštěvník

Příspěvek od Kalach »

A Kefalín, čo ste myslel poď hentým slovom Cinka? :lol:
Waswaq
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Waswaq »

Tak jsem poměrně uspokojivě otestoval první přebité 6,5x65R RWS. Musím říct, že Hornady RN dopadl snad nejlíp. A přitom je to tak divná patrona. S délkou náboje 87mm to vypadá, jako by z hilzny lezl houskovej knedlík :D Mám ale takovou otázku, která mě stále vrtá v hlavě: Pokud při přebíjení použiju jednou magnum zápalku a podruhé obyčejnou, bude to na papíře ve 100m znát? Bude Tam rozdíl? Jaký?
To pufr:
Jakou jsem měl použít zápalku k těm modelům, které jsi mi spočítal do 6,5x65R RWS?
Dík W :mrgreen:
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Jsi velmi lehce nad hranicí 4cm3 spalovacího prostoru s pomalu hořícím, výrazně progresivním prachem, můžeš použít obě - standard i magnum (a neřeknu Ti, která přinese lepší - menší rozptyl) :?
Při přechodu na Magnum nezapomeň nejprv snížit náplň!
Kolik bude rozdíl v terči těžko říct, hlaveň kmitne jinak, u tenké, lehké jednušky to klidně může být kolem 10 cm/100 m (různým směrem), ale nemusí :?
Pufr
Waswaq
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Waswaq »

Takže to budu muset vyzkoušet.... Začal jsem nevím proč s magnumkama. Zkusím udělat, jen ze zvědavosti, pár nábojů se standardníma zápalkama a zkusím to. Navážku nechám stejnou...
Jen pro zajmavost - na vystřelených nábojnicích, tedy jejich čelech se zápalkou je vidět oražený vzor, který zanechala fréza na tom mym KBV. Je to takové jemné tygrování, nebo proužkování. Je vidět u slabších navážek jen na zápalce (taky to tak mají originál RWS), u nejsilnější navážky, kterou jsem použil je toto proužkování vidět nejen na zápalce, ale i na celém čele. Deformace zápalky ale není nijak viditelná, snad jen malilinko okolo ďolíku po úderníku. Mám tohle proužkování brát jako signál zvyšujícího se tlaku, když se to na originálním náboji RWS objevuje vždy jen na zápalce???? Si vymýšlim ptákoviny,co :lol: ?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Vůbec nevymýšlíš ptákoviny, kontrola tlaků je základ bezpečného handloadingu. Taky ta tabulka s několika obrázky dna nábojnic zatížených různým tlakem je snad v každé příručce.
Vtisky opracování čela závěru na dnu nábojnice samy o sobě neznamenají nadměrný tlak. Na začátku je potřeba říct, že nábojnice i zápalky různých výrobců jsou různě tvrdé (pevné) a tak i jejich tvarové změny jsou při stejném tlaku různé. Budem mluvit o puškových nábojnicích. Tlak na úrovni cca 480 až 500 MPa se obvykle projeví mírným "rozjetím" dna nábojnice, zápalka je zároveň s dnem, její průměr je mírně zvětšený, na okraji není žádný rádius dna zápalky, spára mezi zápalkou a nábojnicí je uzavřená, po vyhození nábojnice zápalky mohou z lůžka samovolně vypadávat. Někde na úrovni 420 až 460 MPa zmizí rádius dna zápalky, pod 400 MPa se u puškových nábojnic neděje nic moc výrazného (což je "prekérní" pro staré pecky s tlakovým limitem pod úrovní 200 MPa).
Taky sedají měřit nábojnice - expanze dna těsně nad okrajem nebo drážkou (ve dvou směrech kolmých na sebe) atd. - nevýhoda je, že opakovaným vystřelením nábojnice tvrdne a srovnávat různé náboje (laborace) můžeš jen tehdy, je-li výchozí materiál zcela stejný.
Je mnoho způsobů "kontroly" tlaků bez profi tlakoměrné zbraně, bedlivé sledování tvarových nebo i rozměrových změn zápalky nebo dna nábojnice je základ. Vtisk stop opracování čela závěru na dnu nábojnice obecně neindikuje nebezpečné tlaky. Při běžných provozních tlacích kolem cca 380 MPa už u opakovaček měkčí nábojnice vytékají do výřezů pro vyhazovač - po otevření závěru jsou na dnu vidět obloukové "sešinutiny", jak byla přečnívající "vyteklá" mosaz otočením závěru ustřižená - u "fabrických" nábojů :?
Pufr
Waswaq
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Waswaq »

Tak to jsem rád, žes to takhle rozepsal s těma tlakama. Všude jsem viděl obrázky vyhřezlých zápalek, ale nebylo u toho uvedeno, při jakém tlaku se to děje. Teď mám zase trochu jasněji :D
Podařilo se mi najít příhodné laborace u 6,5x65R RWS, kdy mám na 100m soustřel 4 ran s Hornady SP 129gr 3,5cm, s Hornady RN 160gr (a to mě hodně ten houskovej knedlik překvapil!!) na 100m soustřel 5ti ran 4 cm. Přičemž jsem s navážkou přibližně u té doporučované a nábojnice po výstřelu nevykazují žádné přetlaky. Pouze tigrovaná zápalka :wink: Ještě by mě zajmala rychlost. Budu muset na střelnici někoho poprosit, aby mi to změřil na hradlech. Sám je nemám.... :roll:
Také jsem včera vyzkoušel ty standard/magnum zápalky u 6,5x65R RWS. Udělal jsem si od obou po čtyřech nábojích. Vše stejné jen zápalka u jedné čtveřice CCI 200 a u druhé CCI 250. Výsledek je 8 děr v 4 cm kruhu. Možná jen ty magnumový díry byly trochu víc u sebe, tak u nich asi zůstanu.

Na konec zase otázka: Bench rest zápalka? Jaký je její rozdíl oproti Mag. a standard zápalce?
Díky za info :wink:
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Pokud nějaký výrobce značí zápalky Match, Benchrest apod. většinou tím inzeruje vyšší přesnost výroby, lepší homogenitu vstupních surovin atd. I v této kategorii se vyskytují různé výkonové stupně (Standard, Magnum), pokud ne, odpovídá obvykle výkon standardu, lepší je ale podívat se přímo k výrobci.
Pufr
Odpovědět