Ono to do tohohle vlákna nepatří, ale když jsem si někdy před třemi roky na IWA prohlížel první kus té kulovnice Hänel Jäger 10 Büchse, úplně jsem se zhrozil, právě nad provedením pažby. Nedosmirkované boule, otřepené dřevo v "rybinách", spolu s tou klikou závěru tvořenou drátem .... Vědělo se, že je to "blízká příbuzná" Anschütz 1780 - takže by mohla střílet velmi přesně - a je avizovaná jako levný model - jsem byl zvědavý - a vypadala otřesně. Jsem tedy s přítomnými firemními mužíky zapředl hovor soustředěný na téma, má li Hänel (Haenel) tohle zapotřebí a oni mi vysvětlili, že marketing toho "spojenectví" Merkel/Hänel - Anschütz se bojí, by jim levná puška "nekanibalizovala" dražší modely kulovnic.
Další rok už vypadaly pažby úplně obvykle - jako frézované na automatech ve velkých sériích - boule žádné, laserové zdrsnění (rybina) by nebylo otřepené ani na balze ...

Obdobně jsem zaslechl, že pokud dělník kompletuje hlavně pro Merkel K3, má na to "normovaný" asi o 300% delší čas (to jsem se nepřepsal), než pokud dělá na Hänel Jäger 9, i tak ale ty "levnější" pušky nestřílí špatně

Omluva za OT ve vláknu